Rosta Erzsébet weboldala

A többnyire kettősgumójú kosborfélék mágikus hatásuk miatt az ókortól ismertek és kedveltek. Az agárkosbor egyik gyökere hosszúkás, a másik kerekded, ezek látványáról alakult ki az a hiedelem, hogy a hosszabbik gyökérből nyerhető szer a férfi nemzőerejét növeli, míg a gömbölyű gyökérből készített meghosszabbítja a női orgazmust, és elősegíti a fogamzást.


Indiában az áyúrvédikus orvosok az ondószaporulat érdekében az agárkosbor gyökeréből készült ital fogyasztását ajánlják. Angliában, Törökországban, Kínában és Afrika egyes területein a férfiak, mint serkentőszert, manapság is előszeretettel használják szerelmi bájitalnak.

Főzetét a görög férfiak a szenvedély italaként fogyasztották, amitől azt remélték, hogy igazi Priaposszá, a természet nemzőerejének nagy falloszú istenévé válnak. Az óriás falloszú Priaposznak Görögországban most is nagy a kultusza, gyakran ábrázolják amuletteken, szobrokon, domborműveken, falfestményeken, síremlékeken, amint egyik kezében gyümölcsös vagy zöldséges kosarat tart, vagy a földet támasztja, miközben a másik kezével a falloszát markolássza.