Rosta Erzsébet weboldala

A fenti és még sok egyéb - így például Éva cérnája, medvefű, szappangyökér, fűkaktusz, spanyol bajonett - névvel a Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, nálunk kerti jukkaként ismert „Yucca filamentosa”-t, vagyis az agávék családjának jukka nemzetségébe tartozó pozsgás növényt illetik.

Mivel a leveleiből tű és cérna egyaránt készíthető, melyek a Paradicsomban nem nagyon állhattak rendelkezésre, nem véletlen, hogy e növénnyel hozták összefüggésbe Ádám és Éva – Mózes első könyve 3. fejezetének 7. versében említett - első „ruhájának” elkészítését. „És megnyilatkozának mindkettõjöknek szemei s észrevevék, hogy mezítelenek; figefa levelet aggatának azért össze, és körülkötőket csinálának magoknak.” (Károli Gáspár fordítása)<

A jukkát ma elsősorban az alternatív gyógyászat használja, de egyes részeit ételként, italként is fogyasztják. Talán a sokoldalú használatának is köszönhető, hogy virágnyelven a legjobb barát a jelentése. Itáliában a boldogság növényének tartják, azonban virágjának nem örülnek, mert - mint mondják - ajándékként balszerencsét hoz házra.

Különösen az indiánok körében örvendett nagy népszerűségnek, amellett, hogy megfelelően elkészítve számos kór - kopaszság, álmatlanság, felületi bőrsérülések, reuma, diabétesz stb. - kezelésére alkalmas volt, rostjaiból kötelet, halászhálót készítettek, leveleivel kosarakat fontak, a gyökereit megfőzve és apróra törve mosásra, feldarabolva pedig a halak beetetésére és „méregtelenítésére” használták.

Álomban megjelenve önfejlesztésünk eddig elhanyagolt szegmensére hívja fel a figyelmet. Azt üzeni, ideje felkészülnünk személyiségünk vagy lelkünk megtisztítására, meggyógyítására.

Más értelmezés szerint viszont a jukka arra is utalhat, hogy valamilyen küszöbön álló esemény, kihívás miatt aggódunk. Álmunk arra figyelmeztet, hogy gondolkodásukkal át kell lépnünk a hagyományos kereteket, a továbbhaladáshoz, céljaink megközelítéséhez innovatívabbnak, rugalmasabbaknak kell lennünk.