Rosta Erzsébet weboldala

Az achát nagy hatású kő, védelmez a varázslatoktól, a mérgezésektől, megoltalmaz a szemveréstől, a balesetek bekövetkeztétől, sőt az angolok szerint a villámcsapásoktól is. Birtokosát vakmerővé, bátorrá teszi, elhárítja az ellenség csapásait, és győzelemre vezeti.


Képes felfedezni az elrejtett kincs helyét, lehűteni a forró vizet. Ha az ekéhez erősítik, vagy kertészkedők viselik, garantálja a jó termést.

Az óegyiptomiak az achátot már 3000 évvel ezelőtt, amulettként viselték, amelyről feltételezték, hogy nemcsak a villámok ellen véd, hanem a vihar káraival szemben is hatásos, sőt a beszédhibás férfiak beszédkészségén is javít.
 
A német természettudós, filozófus és püspök Albertus Magnus (1193-1280) szerint: "Hogyha ki akarod kerülni a veszélyt, és úr akarsz lenni mindenkin, ha azt akarod, hogy szíved sohase remegjen, használd az aghates követ! Bizonyos távoli szigeten található a fekete-eres kő, és aki viseli, mindenkinek kedves, azt mindenki szereti."
 
A hiedelem szerint az amulettként viselt achát csillapítja a lázat, javítja a látást, erősíti a fogakat, elállítja a vérzést, enyhíti a szemgyulladást és a bőr irritációit. Ezen kívül kiszívja a rovarcsípés és hüllőmarás mérgét. Növeli a szaporodóképességet. Az egészség köveként az achát gyógyhatása az agyra, a belekre, emésztésre, fekélyekre, a hormonháztartásra, az idegekre és a fogínyre is kiterjed. Méregteleníti a szervezetet.

Az achát pszichikailag kedvezően hat a depresszióban és letargiában szenvedőkre. Boldogságérzetet kelt. Elűzi a kínzó látomásokat. Viselőjének súlyos betegségektől mentes, hosszú életet biztosít. Ha nyelv alá helyezik, megszűnteti a szomjúság érzetet, párna alá téve, pedig nyugodt alvást garantál.

A fekete achát nyereményeket hoz a szerencsejátékokban, sikert a nőknél, a nőknek a férfiaknál. A vörös achát épséget, egészséget biztosít, védelmez a skorpióktól, a kígyóktól, a rontásoktól és a villámlástól.

Szerencsét hoz a Bika jegyűeknek, és azoknak, akik a nyár június havában jöttek a világra. A leghatásosabb ezüstbe foglalt achát gyűrűt hordani, ebben az esetben viselői nemcsak egészségre és hosszú életre számíthatnak, hanem jómódra is. Károsan hat azonban viselete a Halak szülöttjeire.