Rosta Erzsébet weboldala


Kedves Rosta Erzsébet!

Nagyon ritkán álmodom, vagyis emlékszem rá. Az utóbbi időben egymás után 3 álmom is volt, ami nekem már kicsit zavaros, és kérném a segítségét.

1. A barátommal elutaztunk egy egzotikus helyre, ahol kiraboltak engem, minden pénzemet, iratomat elvették.

2. Lent voltam a mély óceánban, és cápák úsztak felém. Kiemelném, hogy mély sötét, de tiszta vizet láttam, és rettegtem a cápáktól.

3. A barátnőm a 10. emeleti ablakba felült a párkányra egy pohár borral, iszonyú félelmet éreztem, aztán pedig úgy pucolt ablakot, hogy szintén a 10-en kiállt a párkányra, alatta a tátongó mélységgel. Félelem érzésem volt.

Ezt a 3 álmot egy hét alatt álmodtam, szinte egymás után.

Segítségét előre is nagyon köszönöm, Sz. M.


Kedves SZ.M.!

Ha álmunkban kiraboltak, arra utalhat, hogy valamilyen önazonossági válságon mentünk keresztül, vagy valamilyen veszteség ért a közelmúltban bennünket. De azt is szimbolizálhatja, hogy valaki „elorozta” a sikerünket, megsértette a becsületünket. Például valamilyen munkáért, melyet mi végeztünk el, más aratta le a babért, más gyűjtötte be a dicséreteket, vagy a kirablás azt tudatja velünk, hogy elvették a képességünket, megfosztottak a lehetőségtől, hogy érzelmileg kifejezhessük magunkat, hogy határozottan reagáljunk a problémákra, a bennünket ért sérelmekre. Lehet, hogy amiatt álmodtuk ezt, mert nem kezelnek az értékünkön.

Az pedig, hogy álmunkban egzotikus helyen járunk, arra figyelmeztethet, hogy szükségünk lenne egy kis vakációra, ki kellene szakadnunk a mindennapok őrlődésből, de azt is jelezheti, hogy a konfrontálódás helyett inkább elmenekülünk valamilyen problémától vagy szituációtól.

A cápa ismeretlen - elsősorban érzelmi jellegű - veszélyt jelez. A veszély mélyen a felszín (tudat) alatt rejtőzik. A cápák olyan kérdésekre, dolgokra hívhatják fel a figyelmet, melyet nem kezelünk megfelelően. Az álmot az is kiválthatja, hogy a tudatunk alatt valakiről úgy érezzük, hogy gyűlöl bennünket, vagy túlságosan erőszakos velünk. Nem zárható ki, hogy valamilyen nehéz érzelmi időszakon megyünk keresztül. Talán a függetlenségünkért, az egyéniségünkért küzdünk valamilyen kapcsolatunkban. De az is meglehet, hogy a cápák ez esetben a környezetünkben lévő gátlástalan, mohó személyt vagy személyeket szimbolizálnak, akik nincsenek tekintettel mások érdekeire és érzékenységére.

Míg az első két álom között felfedezhető némi kapcsolat, a harmadik látszólag függetlennek tekinthető tőlük. Ez ugyanis csak részben szól rólunk. Az utóbbi álom ugyanis azt jelezheti, hogy a barátunkat, vagy barátnőnket kapcsolatában, érzelmi életében valamilyen veszély fenyegeti, amiről azonban ő nem tud, vagy nem vesz tudomást. Ez az álom - mivel aggodalmat, félelmet érzünk iránta - arra figyelmeztethet, hogy ne legyünk tétlenek, próbáljunk segíteni neki.

Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet

Kommentek

archivált tartalom

MM9 #15

Kedves Erzsébet!

Azt álmodtam, hogy egy borús napon egy emberekkel teli pályaudvar szerűségen voltam és egyszer csak azt vettem észre, hogy nincs meg a táskám (benne nagyobb mennyiségű pénz), Visszafordultam arra amerről jöttem és megláttam a távolban egy asztal mellett a táskámat. De azt is láttam, hogy valaki más zavartan, de közelít felé. Elkezdtem szaladni felé ahogy csak tudtam, de amint meglátott engem a tolvaj ő is szaladt a táskám felé és hamarabb odaért mint én. Elszaladt a táskámmal.
Ordítottam torkom szakadtából, hogy "tolvaj!" és pillanatokon belül egy férfi le is ütötte. Megkaptam a táskám. Nem sokkal később már egy teremben ültem (szintén sok ember volt körülöttem) És egyszer csak besétált egy fiú, méghozzá a tolvaj. Leült mögém és kijelentette, hogy a ártatlannak találták (bíróságon), szóval ide a táskámat.
Erre meglepően tapasztaltam a teremben ülő sok embertől, hogy kiálltak mellettem. Védték a táskámat, körülvették a fiút aztán odahívtak engem is vele szembe(addig páran a táskámra vigyáztak a háttérben), Azt kérték,hogy üssem meg. Én elég bátortalanul és gyengén tudtam csak őt megütni(mellkasán), szinte meg sem érezte. Aztán láttam, hogy ez nem megy, szóval próbáltam megrúgni(tűsarkúval :D) De ennek sem volt igazán ereje. Aztán a többiék hamar megverték és én felébredtem.
Mit jelenthet ez? Furcsa volt, hogy ennyi ember segített nekem :o
Üdv,
Magdi

2017-05-11 19:42:14

Rosta Erzsébet #14

Kedves Kata11!
A túszul vagy foglyul ejtés álomban (ha csak nem valamilyen médiaesemény, vagy film váltotta ki az álmot) általában negatív érzéseket - érzelmi csalódást, sérülékenységet, tehetetlenséget, csapdába kerülés érzését - fejez ki. Jelen esetben ezeket a gyermekére vetíti ki, ami arra utalhat, hogy elsősorban ő felette veszítette el a kontrollt, vagyis az aggodalma nem saját maga, hanem a gyermeke felé irányul. Mivel a tudattalanja sokkal fiatalabbnak mutatja őt, mint amilyen a valóságban, a féltése, a jövője iránt érzett félelme igen erős lehet. A kérdés az, vajon mit érzékelhet a tudata alatt úgy, hogy veszélyt jelenthet a gyermekére. Ki vagy mi csalhatta csapdába önöket? Milyen jelek alapján gondolhatja, hogy védelemre szorul a gyermeke, illetőleg minek tulajdonítható az a még nem tudatosult érzése, hogy nem ura a helyzetnek. Lehet, hogy valaki vagy valami megpróbálja elszakítani öntől? Vagy olyan feladat, megmérettetés előtt áll, melyben nem tud neki segíteni, és a félelmét a gyermeke esetleges kudarca táplálja? Az a kérdés, hogy miben érzi magát erőtlennek, tehetetlennek, és ez miként kapcsolódik a gyermekéhez? Az is közelebb vihetne a megfejtéshez, ha az álma további részleteire (hogyan, miért történt a túszejtés, miként viselkedtek a bűnözők, volt-e remény a szökésre stb.).
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-04-26 14:35:04

kata11 #13

Kedves Erzsébet!
Nagyon félelmetes álmom volt a gyerekemmel kapcsolatban, bűnözők tartottak fogva minket és rá, meg egy másik gyerekre bombát erősítettek ami akármikor felrobbanhat. Érdekes, hogy a gyerekem sokkal fiatalabb volt az álomban mint valójában.
Kata

2016-04-18 07:54:06

Rosta Erzsébet #12

Kedves P.D.!
Sajnos – mivel semmit sem írt önmagáról – nem sokat tudok segíteni, ugyanis olyan rémálmoknak, melyekben támadás éri az álmodót, többféle értelmezésük lehet. Jelen esetben nem ismert a támadó személye, csupán annyit lehet róla tudni, hogy „félnótásnak” látszott. Ez úgy értelmezhető, hogy a támadás nem céltudatos, ugyanis az illető feltehetően nincs tudatában annak, hogy mit csinál. Vagyis akárki is legyen, nem előre eltervezett szándéka, hogy ártson önnek. De az is lehet – hogy ez a bizonyos „kalapos ember” nem valóságos személyt jelent, hanem az ön haragját, szexualitását „testesíti meg.” Fontos momentuma az álmának, hogy nem viselkednek passzívan (az édesanyja baseball ütőt hoz, majd hívják a rendőrséget), és szembeszállnak a „fenyegetéssel.” És lehet az álmának egyfajta pozitív olvasata is, melyben a „támadás” valójában az elavult gondolkodásmódja, rossz szokásai ellen irányul, vagyis pozitív személyiségfejlődést jelez.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-04-02 15:16:00

P. D. #11

Kedves Rosta Erzsébet! Ma egy borzasztó álmom volt. Nagyon hosszú ideje nem voltak rémálmaim, sőt az álmaimra sem emlékszem igazán, most viszony részletesen. Este a konyhában volt a családom (anya, öcsém) és én ki akartam menni az udvarra rágyújtani. Mikor kiléptem a teraszra az udvar másik feléven megláttam egy kalapos embert, hosszú viharkabátban. Azonnal visszamentem a házba és bezártam az ajtót, a férfi pedig odaért az ajtóhoz. Az arcára is pontosan emlékszem, de még sehol nem láttam ezelőtt. Ilyesztő tekintete volt, nem torz, inkább az a félnótás, mint akinek szellemi problémái vannak, nevetett. Az anyám hozott egy Baseball ütőt, és el akartuk ijeszteni, de a férfi többször visszafordult. Ekkor az ajtó előtt lévő redőnyt is lehúztam, mire a zaklató lőni kezdett. Belőtt több ablakot, én pedig ordítottam az anyámnak, hogy hívja a rendőröket. Ezután csak a sikítások történtek, mert itt felébredtem. Konkrétan nem lopott el semmit. Kérem, segítsen megfejteni, hogy mit jelenthet ez a rémálom.
Köszönettel: P. D.

2016-03-31 01:37:23

Rosta Erzsébet #10

Kedves Ági!
Lopásról álmodni, minden esetben egy figyelmeztetés, ily módon jelzi a félelmét valamilyen veszteségtől a pszichéje. Álmában ugyan egyik esetben sem ön a károsult, de fontosnak érzi figyelmeztetni a veszélyre az „áldozatot.” Vagyis mindez olyan, mintha öntől próbálnának elvenni valamit. Ugyanakkor pozitív üzenetet is hordoz az álma, mert a tudattalanja azt jelzi, hogy kiörültek intéssel és kiállással a baj megelőzhető.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-02-21 09:26:56

Ági #9

Kedves Rosta Erzsébet! Én azt álmodram hogy a barátnőmmel és az anyukámmal vásárolni voltunk valami faluban utána valami lépcső vezetetf a vasút álomáshoz ahogy mentünk lefele és megfordultam làttam hogy a baràtnőm zsebéből kilopják a telefonjàt ordítozva szólltam neki. Mire ő is észre vette és vissza szerezte. Ugyanez megtörtént az Anyukàmmal is az álomban. Mit jelenthet???? Köszönöm.

2016-02-15 21:34:02

Rosta Erzsébet #8

Kedves Zoltán!
Bár a rémálmok egyik legrosszabbika, ha a csecsemőnket elrabolják, nem hiszem, hogy különösebben kellene aggódniuk. Lehet, hogy valami miatt az utóbbi napokban a szokásosnál jobban féltette a gyermeküket, esetleg stresszesebb időszakot élt át a felesége, és ez nyilvánult meg az álmában. De az is kiválthatta a tudatalatti félelmét (és okozhatta a rémálmát), hogy a munkája vagy a tevékenysége miatt olykor másvalaki (rokon vagy nörsz) felügyeletére kell hagynia a babájukat.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-11-14 12:18:30

Szabó Zoltán #7

Tisztelt Erzsébet! A párom 3-szor álmodta hogy az 5 hónapos babánkat valaki ellopta. Kérem szépen segítsen megérteni az álom jelentését. Köszönöm Szabó Zoltán

2015-11-12 16:42:04

Rosta Erzsébet #6

Kedves Mária!
Elolvasva az írását, úgy tűnik, hogy a húgának az elrablása, illetőleg a szabadon bocsátása fejében követelt váltságdíj álmának a lényege. Bár a hirtelen előbukkanó férfi megveri a faház mellett ülő ismeretlen fiút, és - ahogyan írja - az apukáját is bántani akarja, mindez inkább csak a fenyegetés komolyságát hivatott bizonyítani. Az, hogy végülis a húga válik az emberrablás áldozatává, közvetlen értelmezésben arra utalhat, hogy valamiért - ami talán még nem is tudatosult önben - veszélyben érzi a testvérét. Ugyanakkor - mivel nem rendelkezik a követelt pénzösszeggel - nem is tud segíteni rajta. Ha ez lenne a helyes értelmezés, azon érdemes elgondolkodnia, hogy egyáltalán mi jelenthet veszélyt a húgára, és miért érzi úgy, hogy nem képes segíteni. Más megközelítésben az álma szimbolikusan azt jelezheti, hogy a húga által képviselt személyiségvonásokat nem engedi kifejezésre jutni önmagában, megpróbálja elfojtani őket.
Erzsébet

2015-08-14 13:19:08

Mária #5

Kedves Erzsébet!
Ma nagyon rossz álmom volt, álmomban apukám kocsijával voltunk én anyukám és az unokahugom ... és egyszer csak egy erdőbe le állt a kocsi és nem indult tovabb.. és volt ott két fa ház és azt gondoltunk hogy ott alszunk .. es az egyikbe aludtak a szüleim a másik ba én, az unokahugom meg a kocsiba.. és volt ott a fa ház mellett egy fiu ö ott ült..es hirtelen leugrott egy másik férfi a ház tetejérol és nagyon megverte azt a fiut aki ott ült.. és meg akkarta verni apukamat is és végül mégsem el engedett minket.. de azt unokahugom meg ott maradt a kocsiba.. és nagyon rossz érzésem volt h nem tudtam rajta segiteni.. pont haza értünk, mire egy fekete kocsival be álltak az udvara és az unokahugom meg a csomagtartóban volt... és ki szált egy nő meg egy férfi hogy ha nem adok 250milliot akkor meg ölik.. én erre nagyon sírni kezdtem könyörögtem, hogy nem tudok annyit adni és mondtak ha nem adok vissza viszik és meg várjak amig össze szedem a penzt.. én meg nagyon sirtam és szószerint fájt a szívem... és ekkor felkeltem de még akkor is sirtam és fájt a szívem. Horror filmbe éreztem magam.. Segítséget előre is nagyon köszönöm! :sigh:

2015-08-12 20:17:50

Rosta Erzsébet #4

Kedves Gabika!
Ha nem túl gyakran álmodja azt, hogy elrabolják, valószínűleg nincs nagy probléma, ha viszont rendszeresen visszatérő álma ez, változtatnia kell az életvitelén, mert a tudattalanja azt jelzi, hogy a környezete, vagy valaki manipulálja, uralkodik ön felett. Úgy is fogalmazhatnék, hogy nem ura az életének.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-08-01 05:04:07

Gabika #3

Tanácsot szeretnék kérni mit jelent,
ha minden alkalommal mikor rosszat
álmodom mindig az van hogy elrabolnak...?? :)

2015-07-27 15:42:42

Rosta Erzsébet #2

Kedves Beáta!
Zombikkal ritkán álmodnak az emberek, ezért csak abban az esetben érdemes foglalkozni álmának az értelmezésével, ha azt nem egy közelmúltban látott zombi film, vagy az újságokban olvasott - zombi viselkedésére emlékeztető - bűncselekmény váltotta ki.
A zombik ugyanis általában magát az álmodót, illetőleg az álomgazda személyiségének valamelyik oldalát szimbolizálják. Mivel a zombik - mint ahogy azt Ön is írja - élőhalottak, ezért akaratlanul is felvetődik bennem a kérdés, hogy nem érzi-e magát kimerültnek, túlterheltnek, vagy élőhalottnak. A fekete koporsók, a sír viszont a halált szimbolizálják, így a zombik megjelenése azt is jelezheti, hogy nemcsak az elmúlástól, a haláltól félünk, hanem attól is, ha ez nem akkor történik, amikor azt feltételezzük. Például előbb halunk meg lelkileg, mint fizikailag. A zombik megjelenése gyakran arra utalhat, hogy valamit idő előtt próbálunk megölni magunkban, elfojtunk egy érzést, ahelyett, hogy az azt kiváltó problémával szembenéznénk. Ilyenkor a tudattalanunk visszatérő álmok formájában jelzi, hogy nem helyesen cselekszünk.
Másrészről a zombi támadás álma a félelemmel, szorongással és a stresszel állhat összefüggésben. Olyankor jellemzőek az ezekhez hasonló rémálmok, amikor fenyegetést vagy támadás veszélyét érezzük ébrenlétben is. Esetleg túl nehéz feladat, vagy kihívás előtt áll, és attól fél, hogy elveszíti az irányítást önmaga vagy az események fölött. A harmadik álomképe azt is jelezheti, hogy úgy a lelke mélyén érzi, ezt már a környezete is látja.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2014-07-08 16:27:02

Ballagó Beáta #1

Kedves Erzsébet.
1.Gyakran álmodom élőhalottakal( zombikkal) akik kergetnek engem. Általában látom az arcukat és megérintenek.
2.Egy álmomban azt álmodtam hogy volt 6 fekete koporsó féle és 1 nagy sír. Ebben az álmomban is menekültem 1 élőhalott elől. Neki is ugyan úgy láttam az arcát,és ő is ugyan úgy megérintett.
3. Egy keresztnél áltam és sírtam mert megkellet halnom és az összes ember akit itsmeek ott állt. Többre nem igazán emlékszem.
Segítségét előre is köszönöm!

2014-07-05 07:02:20