Rosta Erzsébet weboldala


Stradora jeligéjű olvasóm kérdezte a kézképek elküldésére szolgáló űrlapon:

„Nagyon rossz álmom volt az éjjel, két - már nagyon lötyögő - fogamat szedtem ki, és miközben ezt tettem, a tükörben azt láttam, hogy ömlik a vér a számból. Mit jelenthet ez, mert nagyon megrémültem?”


Kedves Stradora!

Csak miután másodszor is megnéztem az üzenetét, jöttem rá, hogy valószínűleg nem kézelemzést kér, hanem egy álmával kapcsolatos kérdésre szeretne választ kapni. Szeretném megnyugtatni, az álmától - bár nem jó jelentésű - nem kell megrémülnie, mert a fogakról álmodás nagyon gyakori, és nem valamilyen veszélyt jelent, hanem rendszerint az ember önmagáról alkotott képével kapcsolatos. A fogak elvesztéséről szóló álmokra többféle magyarázat, értelmezés létezik.

A legújabb kutatások azt mutatták, hogy főleg a menopauzában lévő nők álmodnak gyakran a fogaikról. Ez valószínűleg azzal függ össze, hogy kezdenek öregedni, és kevésbé vonzónak, nőiesnek érzik magukat. Életkora miatt az Ön esetében azonban nem ez a probléma.

Az egyik igen elterjedt elmélet szerint a fogakról való álmodás az ember megjelenése, külleme és amiatti szorongását fejezi ki, hogy mások hogyan, mennyire fogadják el őt. Sajnos egy olyan világban élünk, ahol a jó megjelenést, szép külsőt értékelik nagyra, és e kép kialakításában a fogak is jelentős szerepet játszanak. A fogak fontos kellékei attraktivitásunknak és megjelenésünknek. Mindenkit izgat, hogy milyennek látszik mások szemében. Ezért a fogak elvesztésének álma a szexuális impotenciától vagy öreggé válásunktól való félelmet fejezheti ki.

Egy másik értelmezés szerint a kihulló fogak valamilyen kínos, kellemetlen helyzettől, vagy attól való félelmünket jelzik, hogy lejáratjuk magunkat, bolondot csinálunk magunkból egy bizonyos szituációban. Ezek az álmok félelmeink és szorongásaink túlzásba vitelét jelzik.

A fogakat harapásra, tépésre, rágásra használják. E tekintetben viszont erőt reprezentálnak. Ebből következően a fogak elvesztése álomban az erőtlenség érzéséből fakadhat. Lehet, hogy az álmodónak nincs elég ereje a jelenlegi helyzetében. Talán nehezére esik önmagát kifejeznie és az akaratát keresztülvinnie. Frusztrálhatja, hogy a hangját nem hallja meg senki. Kisebbségi érzete lehet, vagy önbizalomhiányban szenvedhet egy adott élethelyzetben (pl. a munkahelyén) vagy párkapcsolatában, családjában. Ez a fajta álom annak a jele, hogy rámenősebbnek kellene lennie, és jobban kellene hinnie a saját véleményében.

A vér gyakran az életerőt jeleníti meg, ezért a fog elvesztésével járós erős vérzés érzelmi szenvedésről, az élet élvezetének elvesztéséről informálhat. A görög folklórban a fogak elvesztése, kihullása azt jelzi, hogy az álmodónak valamelyik családtagja vagy közeli rokona nagyon beteg, esetleg a halálán van. Ez utóbbi álomértelmezés azonban inkább a hiedelmek körébe tartozik.

Üdvözlettel: Erzsébet


Kommentek

archivált tartalom

Janoka #76

Én azt álmodtam, hogy kiesett az összes fogam, nagyon fájt, :oops: és sírtam, vérzett, nem sokkal utána, meghalt a barátom, cáfolom a leírtakat!

2020-10-13 08:34:33

Nomcsi #75

Valaki segítsen mert soha nem álmodtam még ilyet és borzalmas volt! :cry:
A volt sulimban voltam aminek a kanyargós emeletén mentem és próbáltam kitalálni de túl sok zene ment mindenhol mint egy búcsúban és rengeteg ember is volt. Egykét helység még kész akadály pálya is volt ahol lent a kissebbek szórakozhassanak. Miután felverekedtem magam egy egybe állt csúszós lépcsöfokon találkoztam egy navigátorral aki csak akkor indult volna el a "kiút" felé ha összejön egy kissebb csapatnyi ember. Elfordultam töle hogy majd én kitalálok de amikor másodjára visszamentem hozzá már azért volt mert úgh éreztem megmozdult az a fogam amelyik amúgy jó volt eddig. Miközben gyöszködtem hogy segítsen kijutni a földreesett a fogam amit mikor már a földröl szedtem fel már egy tenyérnyi darab volt de Csak betettem a táskámba hogy ne lássa mi törtènt. De ö csak nevetett amikor megpróbáltam könnyezve kérlelni utoljára sejpítve hogy fogászati kezelésre van szükségem azonnal. De nem törödött Belem. Mikor kijöttem onnét és haladtam lefelé sietve a járdán a telefonomért mentem mert megkerülve az iskolát a portán hagytam ami tölem messzi volt. Sírtam mert kiesett a jobb szemfogam gyökerestül plussz letört egy darabbal a szemfog körüli csontozatból is. Natalmas veszteség volt, megérintettem a szemfogamnál a számat és éreztem hogy körülötte minden elsö fog gyökerestül megvan lazulva. Befogtam a kezemmel a számat miközben sietve mentem és örjöngve sírtam a kezemben hogy ne hallják mások. Erre keltem fel egy alig 1 órás álomból és nagyon furán esett mert ilyenfélét még soha nem álmondtam. Valaki tudná hogy milyen jelentések vannak benne?

2017-08-10 13:35:18

Pártos Mirjam #74

Kedves Erzsébet!

Szeretném megkérdezni egy ébredezés közben látott képről, mely már többször előfordult ébrenlét alatt is, általában más-más színekben látok egy mandalát. A mandala közepe "lyukas", onnan mint a nap sugarai körben helyezkednek el vonalak, közte általában apró karikákból minták. Ezek az apró karikák, ha nagyon megnézem őket mozognak, vibrálnak, és a helyüket nagyon kicsit változtatják is. Ha a mandala közepét erősen figyelem, ott a lyuk körül körbe-körbe helyezkednek a karikák vibrálva, erősen egymáshoz szorulva. Ébredésem közben most nap-sárgának láttam a mandalát. Várom szíves véleményét, mit jelenthet, üzenhet ez? Köszönettel és üdvözlettel: Pártos Mirjam

2017-07-30 16:58:49

Valéria 40 #73

Kedves Erzsébet!
A következő álmom volt az egyik hajnalban, amikor nagy nehezen elaludtam. Az egyik bal alsó metsző fogam elég laza volt és elkezdtem mozgatni (de csak picit) és a kezemben maradt. Volt egy minimális vérzés, de az érdekessége az volt az álomnak, h a fogam helyén már egy újabb fognak a csúcsait láttam, amiről a párom álmomban azt hitte, h beletört az előző fog, amikor kiesett. Álmomban szentül meg voltam győződve arról, h egy másik fog az aminek a tetejét látom. Majd elkezdtem nézegetni magam a tükörben milyen csúnyán festek így... és gyorsítani szerettem volna az időt, h az új fog minél előbb nőjön ki. A nagymamámra volt anno jellemző, h ha az ő álmában neki kihúzták vagy kiesett a foga haláleset történt a családban. Remélem nem követem a "hagyományt", de ha nem így van (mert ez nekem kicsit összetettebb álomnak tűnik), akkor mi lehet az én álmom jelentése? Az tény, h mostanság érzelmileg nem vagyok a toppon és ez kissé megbonyolítja az érzelmi világomat és ezáltal az életemet is. Válaszát várom és előre is köszönöm! Valéria 40

2017-02-09 09:51:12

Adrienn #72

Kedves Erzsèbet!
Az èn àlmomban kicsit màdhogy jelent me a fog! Azt álmodtam, hogy magambak szedtem ki majdnem az összes hàtsò fogamat, ès egy darab elsöt! Nem volt fájdalmam, viszont a fogak gyökerei, az ínyben marDtak, amit utòlag csak kèzzel kihùzogattam egyessèvel!
Nem volt egy csepp vèr sem, sehol! Azt követöen nagyon zaklatott lettem az elsö fog miatt, hiszen azt mindenki làtja, ugy èreztem, hogy nem akarok mèg a hàzbòl se ki menni! Elnis keztem keresni, hogy ki tudna fogakat beültetni szàmomra, ès vègül egy török orszàgi klinika mellett döntöttem, ami megnyugvàst adott ès neki is vàgtam a megszervezèsnek!
Mit jelenthet?

2017-01-31 20:36:35

Rosta Erzsébet #71

Kedves Jenny! – Re: #69
Mivel az utóbbi időben gyakran álmodik fogfájással, a foga elvesztésével, fájdalmas fogfúrások elszenvedője, sőt egy vérrel teli cisztát is talált legutóbb a szájában, az első gondolatom az, hogy aggódik a fogai egészsége miatt. Ha erre nincs semmilyen oka, a foga elvesztésével kapcsolatosan javasolom, hogy lentebb olvassa el a korábbi – az önéhez hasonló álmokra adott – válaszaimat, és valószínűleg megtalálja azt, amelyik önre illik. Ami a fogorvosi kezelést, a fogfúrást illeti, szimbolikusan nem egy jó jel, mert arra utalhat, hogy pletykálkodnak önről, vagy a munkáját érheti igaztalan kritika. Ugyanez viszont azt is jelezheti, hogy ön nem bízik igazán a környezetében. Az álomban megtapasztalt stressz és fájdalom viszont azt jelezheti, hogy erősebbé, ellenállóbbá válik a jövőben. A vérző száj pedig azt sugallja, hogy valami olyasmibe fogott, amiről tudja, hogy rossz az ön számára, ennek ellenére mégis folytatja. Talán szájából eltávolított vérrel telt cisztával ennek abbahagyására próbálja rábírni a tudattalanja.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-10-03 14:53:19

Jenny #70

Kedves Erzsébet !
Mostanában mindig azzal álmodok, hogy kiesik a fogam és a kezemben tartom, vagy én húztam ki, és úgy esett ki, és piszkosul fájt . Illetve, fúrják a fogam, és anyám fúrta, és adott végén érzéstelenítő krémet mielőtt kihúzta a fogam. Majd , egy fürdőszobában voltam, ahol fürödtem, és kihúztam a számból, egy valamit , ami úgy nézet ki mint egy vérrel teli ciszta, amely nyaklánc szerűen egymásba fonodott... mit jelent ?

2016-09-28 07:26:34

Rosta Erzsébet #69

Kedves Kismama33! – Re: #68
Korábbi álmai és legutóbbi között - bár mindegyikükben jellemzően elveszíti a fogait - jelentős különbséget érzek. És ez nemcsak abban mutatkozik meg, hogy terhességével kapcsolatos hormonális változások miatt jóval színesebb, élénkebb és fantáziagazdagabb az álma, hanem annak érzelmi hangulatában, illetve a jelentésében is. Tíz éve tartó, évente átlagosan 1-2 alkalommal visszatérő álma, melyben az összes fogát kiköpi, egyszerűen arra utalhat, hogy az életében vannak olyan pillanatok, amikor úgy érzi, ki kell nyitni a szelepeket, meg kell szabadulnia valamitől. Valószínűleg értheti üzenetüket, vagyis helyes választ ad rájuk, mert különben sokkal gyakrabban ismétlődnének ezek az álmai.
Az utolsó, meglehetősen részletesen leírt álma - melyben a fogai helyére egy exhumált halott (akinek a személye lényegtelen) piszkos és korhadt fogai kerülnek - viszont akár rémálomnak is tekinthető. A korábbiakkal ellentétben, ezúttal aggódik a fogai miatt. Mivel a rossz fogak - az öregedés mellett - egészségi problémára, vagy nem megfelelő táplálkozásra is utalhatnak, a félelme abból a kétségeiből fakadhat, hogy alkalmas-e gyermeke táplálására, az anyaságra. Ezért igyekszik a szájából mindenáron eltávolítani a veszélyt hordozó idegen fogakat. Nem kell, hogy bűntudata legyen, mert az álma a gyermeke iránt érzett aggodalmát fejezi ki. A táplálkozására viszont lehet, hogy nem ártana jobban odafigyelnie.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-06-15 12:39:00

Rosta Erzsébet #68

Kedves Mónika! – Re: #67
A fogának darabokra törése, mely a legfontosabb mozzanatnak tűnik az álmában, több mindenre utalhat. Jelezheti például azt, hogy mostanában - okkal vagy ok nélkül - olykor elgondolkodik azon, hogy milyen törékeny az egészségi állapota. Azt is szimbolizálhatja, hogy a tudata mélyén olyan érzése van, hogy valamit veszített az erejéből, vagy az önbecsülését érhette valamilyen veszteség. De az összetörő fog gyakran azt is jelezheti, hogy valamire jobban oda kellene figyelnie. E tekintetben segítséget nyújthat az álma többi része. Figyelmeztető, hogy nem tudja a készített fotót visszanézni, vagyis lehet olyan helyzet, amikor nem képes a cselekvésének az eredményességét, a „munkájának” minőségét ellenőrizni. Intő jelnek tekinthető a veszekedés is, mert általában olyankor kreál a tudattalanunk vitát az álmunkban, amikor ébrenlétben nem tudjuk kifejezni (vagy elfojtjuk) a negatív érzéseinket. Pedig a belső konfliktus feloldáshoz fontos lenne ez.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-06-14 14:03:43

kismama33 #67

Kedves Erzsébet!

Én is gyakran (kb. évente 1-2x, legalább 10 éve) álmodom a fogaim kihullásáról, ami sosem vérzik, nem fáj, és mindig kijön az összes, hogy a kezembe köpködöm őket, mert élesek, szúrósak vagy szilánkosra törnek... Tegnapelőtt volt egy ezzel kapcsolatos érdekesebb álmom.
A szomszédaink a kapujuk oszlopa tövébe az utca részen eltemettek egy nagyon alacsony (törpe?) idősebb férfi zenészt, és úgy döntöttek, hogy most kiássák. (nem volt benne az álomban a temetés, nem volt jelzett sír sem, csak azt tudtam, hogy néhány hónapja vagy hetet már velük élt, mielőtt meghalt). A kiásáskor sem láttam a halottat, nem is féltem. A zenésszel eltemetett hangszer: cselló ("törpe" méret) vagy hegedű korhadt, földes, csavaros szárára emlékszem, hogy azt fogtam, de a kihantolásnál nem voltam ott. Majd hirtelen valami szép fényes steppelt matracról vagy takaróról (talán ilyen lehet egy koporsó belseje?) szedegettem le pici földgalacsinokat vagy apróbb szennyeződéseket. És akkor hirtelen észrevettem, hogy azok a halott fogai! (barnák, korhadtak) És ekkor hirtelen észrevettem, hogy az én fogaim helyére bekerültek ilyen vagy ezek a fogak, és minél gyorsabban próbáltam őket kiszedni, húztam erősen, jöttek is, de nehezen... köpködtem... szörnyű volt.
Azt kell rólam tudni, hogy aznap lettem félidős kismama, a babát nagyon szeretem, vártam. (bár előtte évekig féltem a felelősségtől de az esküvőnk után valami észrevétlenül megváltozott és már én is akartam a gyereket). Mindeddig terhességem alatt nyugodt, kiegyensúlyozott voltam (amin csodálkoztam is, mert ez nálam elég szokatlan, de örültem, hogy a hormonok ezt okozták). Az álom után másnap este hihetetlen bizonytalanság lett úrrá rajtam: biztos, hogy én ezt kibírom? jól döntöttem? tényleg akarom ezt a megváltoztathatatlan, óriási változást az életembe? És emellett iszonyú bűntudatom is van, hogy talán már nem szeretem úgy feltételek nélkül a picit...?
Vajon mit jelenthet ez az álom? Van-e összefüggése a megváltozott lelkiállapotommal?
Nagyon szépen köszönöm, ha válaszol.

2016-06-08 08:53:15

Mónika #66

Kedves Erzsébet!

Igen furcsa álmom volt. A férjem is ott volt.Egy olyan épületben voltunk,ahol volt egy ivó és fogorvos,a többi helyiségre nem emlékszem.A férjemmel vitáztuk egy kicsit valamin,Ő elment az ivóba (valójában nem iszik),mérges voltam rá,és próbáltam elhívni onnan,de nem jött. Közben találkoztam egy kismama kolleginámmal,aki 26 hetes kismama(aki most valójában is az),igaz nem látszik,rajt annyira. Kérte,hogy fotózzam le,de a telefonom nem engedte,hogy vissza nézzük a képet. Nagyon mérges voltam aa telefonra és a férjemre is. Egy asztalnál ültünk a kismamával,és egyszer csak eltört a fogam több darabra,vérezni nem nagyon vérzett. Pont szemben volt a fogorvos,előttem volt egy páciense,próbáltam volna bemennide hűvösen fogadott.Sajnos itt az utolsó résure nem emlékszem tisztán.
Válaszát előre is köszönöm!

2016-06-04 06:05:55

Rosta Erzsébet #65

Kedves Meli! – Re: #65
Mindenekelőtt szeretném megnyugtatni, hogy a fogak elvesztése az esetek többségében nem jelent rosszat, és a korábbi – Freud megjelenése előtti – időszak értelmezése (valamilyen súlyos veszteség, vagy egy hozzátartozó halála) ma már nem elfogadott. Bár azt nem írta, hogy milyen idős a kislánya, én feltételezem, hogy tejfogakról lehet szó. Ezek elvesztése pedig még a valóságban sem jelent semmi rosszat. Álma szerintem szimbolikusan azt jelezheti, hogy a kislánya a fejlődése során „egy lépést tett” a felnőtté válás felé. Esetleg az is motiválhatta az álmát, hogy lánya gondolkodása kezd felelősségteljesebbé, az életkoránál megfontoltabbá válni. Ehhez pedig már nem illenek a kisgyermekekre jellemző tejfogak.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-05-27 12:55:54

Meli #64

:eek: Erzsebet!Ejjel azt almodtam,hogy kislanyomnak a fogorvos kihuzott ket fogat!Kerem segitsen!Tudom,hogy rosszat jelelent,de azt pontosan nem,hogy mit!Kerem irja meg a pontos jelenteset!Koszonom

2016-05-25 15:14:06

Rosta Erzsébet #63

Kedves Lilla – Re: #63
Mindenekelőtt szeretném megnyugtatni, hogy csak a régi álmoskönyvek szerint jelenti a fog elvesztése egy rokon, vagy közeli családtag halálát. A valóságban – és ezt a statisztikai vizsgálatok is igazolták – nincs kapcsolat a kihulló fog és valamely családtag halála között. Ahhoz viszont, hogy arra válaszolhassak, miért álmodik többször is valamelyik foga elvesztésével, többet kellene tudnom magáról. Javasolom, hogy olvassa el a lentebb található álomértelmezéseket, és valószínűleg a saját magára illőt is megtalálja közöttük.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-05-24 14:32:53

Lilla #62

Kedves Erzsebet!
Meg mondom az oszintet nagyon meg vagyok remulve.
Ismet azt almodtam ,hogy ki hullt a fogam de nem verzett es nem is fajt.Ebben az evbe masodjara almodom ilyet.A tavaly haromszor almodtam fogkihullassal es ra par napra elhunyt a nagybatyam.Kulonosebb problemaim nincsenek.De nagyon felek attol,hogy ismet elveszitem az egyik csalaxtagomat.Elore is koszonom valaszat!

2016-05-19 05:59:51

Rosta Erzsébet #61

Kedves Katalin! – Re: #61
Bár a jelenlegi életkörülményeiről, érzéseiről, esetleges problémáiról semmit sem írt, annyit bátran állíthatok, hogy összetört fog, és erősen vérző íny ritkán jelez pozitív érzéseket. Az utóbbi például arra utalhat, hogy olykor azon járhatnak a gondolatai, hogy mások rosszat akarnak önnek, vagy az elfojtott vágyai és a döntései támogatásának hiánya miatt, olyan érzése van, mintha fogyna az életereje. Az összetört fog még ennél is többféle jelentést hordozhat. Az élethelyzetétől, körülményeitől, a mindennapjait foglalkoztató problémáktól, kihívásoktól stb. függően jelezheti például, hogy megbomlott az egyensúlya, és kezdi elveszíteni a lába alól a talajt; de utalhat arra is, hogy önmagában (az egészségében, a megjelenésében, a képességeiben), vagy valaki másban megrendült a bizalma, vagy legalábbis kétségek merültek fel önben. Az összetört fog jelképezheti azt a fájdalmat, amit az ön számára fontosnak „valami” elvesztése miatt érez. (Ez a „valami” egyaránt lehet a kapcsolata, egy barátja, vagy az állása.) Az sem zárható azonban ki, hogy jelentős változáson megy keresztül az élete, új helyre kell költöznie, vagy valamilyen kompromisszum miatt a szokásain kénytelen változtatni.
Mindezeken kívül, az összetört fog valamilyen döntésének vagy tettének az „árára” is figyelmeztetheti. Lehet, hogy emiatt le kell mondania valamiről, és a fogának az elvesztése metaforikusan ezt jelzi. Ez utóbbi megközelítésben álmának az lehet az üzenete, hogy amit mások érdekében tesz, nem biztos, hogy a saját maga fejlődését szolgálja.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-05-09 07:30:30

Nagy Katalin #60

Kedves Erzsébet! 23 éves vagyok és tudom nem kortól függ,de sajnos nállam is elöfordul, hogy idönként furcsa dolgokat álmodom! Az éjjel páldául azt álmodtam, hogy széttört egy fogam ami darabokra esett, de maradtak darabkái az ínyemben is és ömlött belöle a vér. Nem emlékszem, hogy fájt volna, de nagyok szörnyü érzés volt látni azt a sok vért meg azt is, hogy széttört egy fogam.
Elöre is köszönöm a válaszát!

2016-05-02 08:59:32

Rosta Erzsébet #59

Kedves Zsoltii – Re: #59
Noha az álmában kiesett az egyik alsó foga, a leírása alapján olyan érzésem van, hogy jelen esetben nem a fog elvesztése, hanem a vele járó (ordítással kifejezett) fájdalom és az erős vérzés az álma lényege. Az erős vérzés alapján talán kimerültségtől szenvedhet, vagy érzelmileg kiüresedettnek érezheti magát. Az pedig, hogy a fájdalmát álmában ordítással hozza a környezete (a nővére) tudomására, azt sugallja számomra, hogy belül – vagyis a lelke mélyén – egyre inkább úgy érzi, szabadjára kellene engedni az érzelmeit, amit eddig ébrenlétben nem tett meg.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-04-18 11:31:39

zsoltii #58

Kedves Erzsébet!
Én azt álmodtam hogy kiesett az egyik alsó fogam,utánna nagyon vérzett és ordítottam. A nővérem elfutott hogy hozzon valamit hogy ne csepegjen a földre a vér. Mit jelenthet ez?

2016-04-17 03:13:05

Rosta Erzsébet #57

Kedves Laci! – Re: #57
Bizonyos momentumok miatt nem szokványos az álma. Az például, hogy a szülőfalujában játszódik a történet (figyelemmel az álmához fűzött kiegészítésre), arra utalhat, hogy megállapodott és biztonságban (otthon) érzi magát a jelenlegi környezetében. A fog „elvesztése” sokszor a változás jele, de az sem zárható ki, hogy azért álmodott ilyet, mert egy korábban rutinszerűen elvégezhető feladat mostanában nehézséget okozott önnek. Valószínűleg az is fontos lehet, hogy valójában nem a fogát veszíti el, hanem csak a benne lévő „idegen anyagot.” Ez szimbolikusan magában hordozza a megújítás, újjáépítés lehetőségét.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-04-02 14:05:45

Laci #56

Kedves Erzsébet!

Sokszor álmodtam már fogak elvesztésével, de ezt a mostanit segítség nélkül nem tudom értelmezni.

Álmomban a szülõfalumban voltam, egyszer semmi elõjel nélkül, elkezdtem köhögni és mint álmaim többségében, egy épített fogam kezdet el darabokban kihullani a számból, fájdalom nélkül. A kisebb nagyobb darabok a torkomba is eljutottak és mint egy fulladási rohamot okozván álmomban csak rengetek viz segítségével tudtam megszabadulni tõlük. Hosszú kellemetlen percek során. Segitségemre a család tõlem távolabb élõ nõi tagjai voltak(nagyim,édesanyám,hugom).
A furcsa csak az volt hogy a fogamnak csak ismétlem magam az épített(mü) része hullott ki, az eredeti fogam a helyén maradt, és ez a folyamat fájdalom mentesen zajlott le.

Nem tudom, hogy az elmúlt idõszak zsufolt történései befolyásolhatták-e, d3 most kezdtem el ujra dolgozni, egyetemen vizsgáim voltak..

Elõre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Laci(20F)

2016-03-30 17:52:11

Rosta Erzsébet #55

Kedves Viktória!
A lépcsőn lefelé haladásnak bizonyos kontextusban lehetnek különféle negatív olvasatai (távolodás a céltól, érzelmi problémák, kommunikációs nehézségek), azonban az ön esetében semmi sem utal erre.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-03-28 14:22:44

Kiss Viktória #54

Kedves Erzsébet!
Köszönöm válaszát :)
Igazából a lépcsőnek nem tudom milyen jelentősége lehet,soha nem voltam még olyan lépcsőn se ébren,sem álmomban.
Jelentősebb dolog nem történt az életemben az elmúlt hónapokban.
Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel,
Viktória

2016-03-23 19:34:28

Kiss Viktória #53

Kedves Erzsébet!
Egy hónapja írtam Önnek,remélem nem hagyta figyelmen kívül. :)
Üdvözletem.

2016-03-23 11:06:59

Rosta Erzsébet #52

Kedves Adrienn! – Re: #51
Mivel csak egyetlen foga hullott ki, álmában nem ez, hanem a jelentős vérveszteség a lényeg. Az álma – körülmények ismeretében – ezért azt jelezheti, hogy gyengének. kimerültnek, érzelmileg kiüresedettnek érezi magát. Ez a történtek tükrében egyáltalán nem meglepő. Okozhatta az álmát egy közelmúltban lejátszódott konfrontáció (párja és ön, vagy ön és a barátnője között), de az is lehet, hogy valamilyen múltbeli cselekedete „üldözi” az álmában. Ezen kívül a vérzés a közeledő menzeszre vagy terhességre is utalhat.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-03-19 13:06:47

B.Adrienn #51

Kedves Erzsébet!

Még nem álmodtam hasonlót mint most éjszaka.
A körülményekre pontosan már nem emlékszem, csak arra, hogy valami kisebb baleset ért, leestem valahonnan. Látszólag semmi komoly bajom nem történt, de a fogaim fájtak. Ellenőrzésképp végigtapintottam őket, majd ekkor jobb felül az egyik fogam éreztem hogy mozog és ki is esett. Gyökerestül. Rengeteg vért veszítettem, ez volt az ijesztő, szinte "megfulladtam" a vér mennyiségétől.
25 éves vagyok, fontosabb esemény az életemben, hogy 3 hete hazaköltöztem páromtól, akivel 6 évig éltünk együtt.
Köszönöm előre is válaszát!
Üdvözlettel,
Adrienn

2016-03-16 07:19:33

Rosta Erzsébet #50

Kedves Andrea20! - Re: #48
Annak alapján, hogy szinte havi gyakorisággal álmában elveszíti az összes fogát, arra gyanakszom, hogy egy jó ideje szorongással, aggodalommal tekint a jövőbe, hajlamos rá, hogy sötéten lássa a helyzetét, olykor önbizalomhiányban szenvedhet, és nincs igazán megelégedve az életével. Ami a legutóbbi álma többi részét illeti, ennek értelmezésébe - egyéb információ hiányában - nem szívesen mennék bele, már csak azért sem, mert lehetséges, hogy csak egyedi rémálomról van szó, mely mindegyikünkkel előfordulhat. Az álomtörténete (terhesség - szülés - menekülés a gyermekével a családtagjait megölő gyilkos rokon elől) akkor nyerhet értelmet, ha van (vagy lehet) valamilyen kapcsolata a való életével. Erre viszont csak ön tudhatja a választ.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-02-24 13:40:37

Andrea20 #49

Kedves Erzsébet!
Szinte minden honapban azt álmodom hogy kiköpöm az összes fogam, vagy a kezembe vagy a mosdókagylóba. Tegnap viszont sorozatosan rossz álmaim voltak, mármint ez mind egy álomban történt de egyáltalán nem függtek össze az események. Úgy keződött hogy odamentem a tükörhöz mert éreztem hogy hogy mozognak a fogaim és meg akartam nézni őket aztán kiköptem a mosdókagylóba mindet. Eztán belenéztem a tükőrbe és észrevettem hogy terhes vagyok de a hasamon csúnya sebek voltak és valamiért tudtam hogy a baba nagyon beteg és műteni kell. A következő jelenet hogy a kisbaba már a kezemben van és már jól van. A családtagjaim mind a közelemben voltak de igazábol ismeretlen emberek voltak csak az álmomban tudtam hogy ők a családom. Aztán megjelent még egy családtak és tudtam hogy meg akar őlni minket. Én a babámmal elfutottam és sikerűlt túlélmünk de mindenki mást a családból megölt. Ezután ébredtem fel. Van ennek a sok össze nem illő dolognak jelentése?

2016-02-22 11:46:36

Rosta Erzsébet #48

Kedves Viktória! – Re: #46
Mivel semmit sem árult el magáról, nem tudom, hogy van-e annak jelentősége, hogy egy nagy lépcsőn lefelé rohanva történt, hogy levált egy darab a fogából, majd később három fogát is elvesztette. Az üveg, melyből a kihullott fogai voltak számomra az átlátszóságot jeleníti meg, vagyis az álma talán arra utalhat, hogy a kommunikációjában őszinte, tiszta szavak hagyják el a száját. Mivel az üveg egy meglehetősen stabil anyag, a lebomlási ideje millió években mérhető, a külső megjelenése miatt érzett tudatalatti aggodalmat, mint álma kiváltó okát, nem tartom valószínűnek.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-02-21 15:06:43

Rosta Erzsébet #47

Kedves Krisztián! – Re: #45
A szuvas fog egy figyelmeztető jelzés, mely arra int, hogy ha nem azt és nem úgy tesszük, amit és ahogyan tennünk kell, rosszra fordulnak a dolgok, és igen kellemetlen következményekkel nézhetünk szembe. A lyukas, rothadó fogak azt is jelezhetik, hogy a tudata alatt már nem érzi magát olyan erősnek, mint korábban, vagy tart attól, hogy a jövőben kevésbé fogadja el a környezete. És persze az sem zárható ki, hogy fogorvoshoz kellene mennie.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-02-21 09:57:15

Kiss Viktória #46

Kedves Erzsébet!
A minap azt álmodtam,hogy egy nagy lépcsőn rohantam lefelé,és éreztem,hogy a fogamból levált egy darab. Bementem egy fürdőszobába,ahogy a tükörbe nézve ki is jött ez a fog és még kettő másik is. Ezek lyukasak voltak. Nem tudom miért,de betettem a csap alá őket és a vért lemosva róluk láttam,hogy üvegből voltak a fogak. Soha nem álmodtam még üvegfogat.
Nagyon kíváncsi lennék rá,hogy mit jelenthet ez.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel

2016-02-19 10:27:39

Krisztián #45

Kedves Erzsébet !

Én azt álmodtam h 2 fogam esett ki egymás után rohadtak voltak 2 fele estek, nem volt véres. A Rohadt fog mit jelent ?

2016-02-17 00:01:32

Rosta Erzsébet #44

Kedves Andrea! – Re: #43
Az álma – akárcsak a barátjáé, akinek fájt a foga – valószínűleg összefüggésben lehet az egészségi állapotával. Ugyanis gyakorta olyankor álmodjuk a fogaink elvesztését, amikor úgy érezzük, elvesztettük a kontrollt az események fölött, vagy nem bízunk a testünk egészséges működésében. A Chron-betegség, amit önnél diagnosztizáltak ez utóbbiról szól. Másrészről a Chron-ra jellemző anyagcsere-zavar mellett, olyan másodlagos tünetek is előfordulhatnak, mint például a hajhullás, csontfájás, vagy a fogak érzékenysége.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-02-01 13:00:13

Andrea #43

Kedves Erzsébet!

Tegnap azt álmodtam, hogy kihullott egy fogam, majd kis idő múlva a többi is egyesével, mozgott, megrepedt és sorban hullottak ki. Álmomban nagyon megijedtem, megkönnyebbülve tapasztaltam reggel, hogy csak álmodtam.
Régebben is volt már ilyen álmom.
A barátom is ugyanilyet álmodott pár hete. Neki van is fájós foga.
Nekem nincs, viszont 1 hónapja derült ki, hogy Crohn beteg vagyok, 29 éves vagyok.

2016-01-28 21:13:30

Rosta Erzsébet #42

Kedves Gábor!
Bár a Pireneusi-félszigeten és a Balkánon babonásan még sokan ma is úgy tartják, hogy a fog elvesztése – ha fájdalommal jár – egy családtag halálát jelzi előre, aggodalomra nincs oka, ugyanis a modern „álomkutatók” semmilyen kapcsolatot nem találtak a kihulló fogakról (bármilyenek is legyenek azok) szóló álmok és a halálesetek között. Inkább arra gondolok, hogy az új kapcsolatának tartóssága, a várható nehézségek miatt érzett szorongása, illetőleg az ön életében beálló változás válthatta ki az álmát.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-01-22 18:25:51

spisák gábor #41

kedves erzsébet
tegnap volt egy fura álmom új párkapcsolatban vagyok hosszu utat tettem meg ezért és nemaludtam rendesen és most hogy hazaértem igyse tudok mert nem nagyon lehetek melletük mert van egy babájais az szerepelt álmomban hogy a nyelvemmel kitoltam a fogam utána kiköptem nemvérzett semmi de olyan volt a fog hogy egy fog volt a gyökere és a gyökerén még nagyonsok fog volt,,,, halál félelmem van jelentheti esetleg azt h én távozok az élők sorábol? előreis köszönöm

2016-01-21 23:36:58

Rosta Erzsébet #40

Kedves Erika! – Re: #39
Mivel az álmában történtek miatt nem érzett különösebb aggodalmat, sőt eleinte derűsen fogadta a foga elvesztését, az álma a menopauzával járó változással lehet kapcsolatos. Úgy tűnik, érzelmileg és mentálisan egyaránt kiegyensúlyozott, nincs mitől tartania, ezért ebből nem csinál különösebb problémát.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-01-16 14:24:32

Varga Erika #39

Kedves Erzsébet !
Azt álmodtam hogy kiesett az egyik fogam ,kivettem a számból ,nem fáj és nem is vérzett .Nagyot nevettem rajta és mutattam a család tagjaimnak hogy kiesett a fogam de csak nevettem .Aztán arra gondoltam hogy nézek így ki most mehetek csináltatni egy másikat a fogorvoshoz .Középkorú vagyok rendezett körülmények között élek .
Köszönöm válaszát !

2016-01-14 10:43:59

Rosta Erzsébet #38

Kedves Ildikó!
Bár önmagáról nem sokat írt, abból hogy a fiával volt a strandon, feltételezem, hogy már nem tinédzserkorú, vagyis a rágófogának elvesztése nem a felnőtté válással, de nem is valamilyen jelentős megmérettetéssel (felvételi vizsga, munkahely megpályázása) hozható összefüggésbe. Sajnos azt nem mondta el, hogy az ismerőse milyen apropóból, miért kívánt önnek részvétet, pedig elképzelhető, hogy ez lenne az álma megfejtésének a nyitja. Valami rossztól viszont semmiképpen nem kell tartania, mert a régi idők – a 20. századot megelőző időszak – babonás álomfejtése kapcsolta össze valamilyen tragikus eseménnyel. Az ön esetében esetleg az az álma oka, hogy a családdal járó felelősség és kötelezettség miatt kezd elveszni a „gyermeki énje”, és persze az sem zárható ki, hogy olykor már aggódik a külső megjelenése, az attraktivitásának gyengülése miatt.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-12-26 16:42:51

Ildikó #37

Kedves Erzsébet!
Azt álmodtam, hogy az ujjamal kiszedtem az egyik rágó fogamat ami nem fájt és nem is mozgott aztán a fiammal strandon voltunk és egyik ismerősöm részvétet kívánt nekem mit jelenthet ez az álom félek rosszat segítségét előre is köszönöm

2015-12-22 06:20:19

Rosta Erzsébet #36

Kedves Gergő!
Ha a neve melletti „17”-es szám az életkorát jelzi, akkor az ön előtt álló - korábban nem tapasztalt - kihívásokra utalhat az álma. Vagyis a fogainak elvesztése az álmában valószínűleg a közelgő megmérettetéssel (érettségi/felvételi vizsgák), illetőleg a felnőttkorba lépéssel kapcsolatos szorongásával állhat összefüggésben. Nem kizárt, hogy önértékelési zavart él át mostanában, és ezért álmodta, hogy meglazulnak és kihullanak az erejét jelképező fogai.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-12-17 15:01:49

Gergő 17 #35

Kedves Erzsébet!
Én azt álmodtam, hogy meglazultak a fogaim, és egyesével téptem ki a számból sorra mindet. aztán a tenyerembe néztem és ott voltak véres gyökerekkel.

2015-12-16 20:24:21

Rosta Erzsébet #34

Kedves Diamond! – Re: #33
Bár magadról semmit sem írtál, de – mivel végülis sikerült a helyére raknod a kihullott fogadat – talán ezt most nem is olyan fontos. Talán valami mostanában megtépázhatta az önbizalmadat, esetleg átmenetileg gyengébbnek, sérülékenyebbnek érezhetted Magad. Szerencsére nem estél kétségbe, megtalálhattad a helyes választ, ugyanis az álmoddal valószínűleg azt a jelzi a tudattalanod, hogy ez már a múlté, a problémát elhárítottad, ismét a régi vagy.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-12-16 12:41:59

diamonddd #33

Szia legyszives segits!:/
Azt almodtam h ki esett a fogam es visszavartam magamnak..kèk szinű cernaval. De nem fajt..csak mikor szedtem ki, mert nem jol vartam vissza talan 4-5-ször vartam vissza..nem lattam vert de közben a nyelvemmel lokdostem a fogam es mozgott, de a vegen jo lett a fogam semmi baja nem volt.

2015-12-13 16:56:21

Rosta Erzsébet #32

Kedves Márti!
Mindenekelőtt szeretném megnyugtatni, a fog elvesztése álomban nincs semmilyen kapcsolatban egy családtag, vagy rokon halálával. Ezt csak a régi - a pszichoanalízis kialakulást megelőző - a 20. század előtt időszak álomfejtői, illetve álmoskönyvei állították. Az, hogy korábbi hasonló álmát követően meghalt az édesanyja csak véletlen egybeesés.
Mostani álmának a bölcsességfoga darabokra törése (elvesztése) a legfontosabb eleme. (A terroristák megjelenése, az ezzel kapcsolatos álomképek a tudattalanjának természetes „reakciói” azt álmát megelőző közelmúlt eseményeire.)
A bölcsességfog elvesztése a pszichológusok szerint valamilyen aggodalomnak, vagy szorongásnak a jele. Valami olyasmi izgathatja, járhat a fejében, aminek nincs tudatában. Másrészről a - mivel a bölcsességfogak megléte - a felnőtté válásról tanúskodik, ezek valamelyikének darabokra törése szimbolikusan arra utalhat, hogy a tudata mélyén olyan érzése van, nem felnőttként - éretlenül, vagy gyerekesen - viselkedett valamilyen szituációban. De lehet egy harmadik - közvetlenebb - megközelítése is álma lehetséges jelentésének. Mégpedig egyfajta jelzés arra vonatkozóan, hogy ideje lenne lecsillapodnia, azaz mérsékelnie az ifjonti „világmegváltó lelkesedést”, és észrevennie, hogy sokkal fontosabb a családja, mint az, hogy önmagának próbál bizonyítani.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-11-23 09:11:58

Márti #31

Kedves Erzsébet!
Azt álmodtam az éjjel, hogy az utolsó hátsó fogam darabokba tört és mintha kavicsokat szedtem volna ki a számból. Párhuzamosan ezzel az állommal, közben már itt jártak ezek a terroristák nálunk a rakétáikat dobáltam ki az ablakon, olyan fejfájással keltem, hogy az észbontó. 35 éves vagyok, férjezett és van 2 gyermekünk. Utoljára amikor foggal álmodtam, meghalt az anyukám és rettegek nehogy a családommal történjen valami. Válaszát előre is köszönöm!

2015-11-17 07:35:17

Rosta Erzsébet #30

Kedves Annamária! – Re: #27
Mindenekelőtt szeretném megnyugtatni, a fog elvesztésének az álma csak a régi álmoskönyvek szerint kapcsolható össze valamelyik családtag, vagy közeli rokon halálával. A modern álomfejtés már elveti ezt a fajta értelmezést. És természetesen valamelyik családtag halálának az álmát is a legtöbb esetben szimbolikusan kell értelmezni. Az ön esetében - legalábbis az álmához adott kiegészítő információk alapján - arra gondolok, hogy a kihulló foga inkább a külső megjelenése miatt érzett aggodalmát fejezi ki. Azt pedig csak remélni tudom, hogy jó hírt kap édesapja állapota felől.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-10-14 15:45:46

Rosta Erzsébet #29

Kedves Dzsina! – Re: #25
Ha nem egy nehéz vacsora „eredménye” a nyugtalanító és látszólag zavarosnak tűnő álma, sajnos azt kell mondanom, hogy fogorvosi kezelésről álmodni általában nem jó jel. Direkt értelmezésben ez általában betegségeket jelez előre. Itt azonban - figyelemmel az álom további eseményeire - másról lehet szó. (Zárójelben azt is megjegyzem, hogy az álma lehetséges jelentése szempontjából - tekintve, hogy nem kísérelt meg önnel intim kapcsolatot létesíteni - a fogorvosnő szexuális irányultsága lényegtelen. Azt azonban megírhatta volna, hogy honnan tudott orvosa leszbikus mivoltáról.) Szimbolikusan értelmezve az álmát, az a gyanúm, hogy nehéz helyzetbe kerülhetett és segítségre van szüksége, de emellett az sem zárható ki, hogy a tudata alatt aggódik a külső megjelenése miatt. Az, hogy a kezelés során számos fogát elveszíti, a szorongását (esetleg a depressziós hangulatát) jelezheti. Sokan olyankor álmodnak ilyet, amikor gyámoltalannak, tehetetlennek érzik magukat, és képtelenek irányítani az életüket meghatározó eseményeket. A helyzet akkor súlyos, ha az ilyen álmok ismétlődővé válnak.
A rossz álmát előidéző szorongást az is kiválthatta, hogy mostanában olyan döntést (döntéseket) hozott, melyek miatt valamit „fel kell adnia”, vagy „meg kell válnia” valamitől, illetőleg nehéz kompromisszumra kényszerül. Valószínűleg fájdalmas lehet ez az érzelmi szituáció. A problémájára a választ, a „megoldás kulcsát” feltehetően a következő álomrészlet adja meg, ugyanis a mosógép és a mosás szimbolikusan arra utal, hogy változtatásra szorul az a kép, melyet önmagáról mutat a világ felé. Lehet, hogy ez átmenetileg „fájdalommal jár”, de meg kellene szabadulnia a rossz szokásaitól, vagy a személyiségének negatív vonásaitól, azaz megújulásra lenne szüksége. Azzal, hogy pozitív irányban változtat a gondolkodásában, vagy az életvitelében, fejleszti önmagát és boldogabb élete lesz.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-10-14 13:23:47

Rosta Erzsébet #28

Kedves Zsolt! – Re: #26
A közelgő változással valóban kapcsolatban lehet az álma, már csak azért is, mert - mint írja - a metszőfogának mozgása olyan volt, mint a tejfogaié gyermekkorában. Ugyanis a tejfogak kicserélődésének az ideje az első komolyabb változás az ember életében. De reflektálhat az álma a 3 éves kapcsolata megszakadásából adódó bizonytalanságára is. Az viszont, hogy a fogát „sikerült visszaraknia a helyére”, szimbolikusan azt jelezve, hogy nincs veszve semmi sem, akár biztatásként is értékelhető.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-10-14 13:22:26

Annamari #27

Kedves Erzsébet!
Az éjszaka azt álmodtam, hogy az egyik fogam mozog és megnéztem az ujjammal mennyire majd ki is esett :( régen sokat álmodtam családtagjaim haláláról és valaki akkor azt mondta, hogy nincs jelentősége mert a halált a kihulló fog jelzi, most kicsit megijedtem és bízom benne, hogy ez nem így van. 35 éves vagyok, el vagyok hízva kicsit nem tudok lefogyni, nagyon rosszul érint hogy közelebb vagyok a 40-hez mint a 30-hoz, szeretek fiatalok 20-25 évesek között lenni, a férjemmel 20 éve vagyunk együtt 3-om gyerekünk van, de néha úgy érzem jobb lenne külön élnünk pedig szeretem. Tudom bolond vagyok de ez van. Édesapám viszont beteg, 1 hete daganatot találtak nála, még az eredményekre várnunk kell, hogy gyógyítható e vagy sem :( köszönöm ha válaszol
Üdv. Annamária

2015-10-14 09:31:14

Zsolt 25 #26

Kedves Erzsébet,

álmomban éreztem, hogy mozog a jobb metszőfogam. Kicsit olyan érzés volt mikor gyerekkoromban mozogtak a tejfogaim. Kézzel megfogtam a fogam majd könnyedén, fajdalom nélkül ki tudtam húzni és nem vérzett. Nem ijedtem meg csak meglepődtem és kicsit kellemetlen volt az egész helyzet. Odamentem a tükörhöz és megnéztem a fogam helyét majd úgy gondoltam, hogy vissza tudom rakni ami sikerült is. Az elején féltem, hogy gyenge lesz vagy újra kiesik, de elég erősen a helyén maradt. A héten fogok költözni új helyre, új környezetbe - hogy magamról is írjak -. 3 éves kapcsolatom után meg mindig nem találom a helyem esetleg utalhat az álom az ezekből eredő problémákra esetleg kételyekre vagy csak úgy érzem tudat alatt, hogy most nagy valtozasok lesznek?
Válaszát előre is köszönöm!

2015-10-13 07:46:00

dzsina20 #25

Köszönöm előre is a válaszát! én azt álmodtam hogy fog orvosnál voltam mert mentem mert fájt elől a fogaim de a fogorvos nő leszbikus volt le írtam mert nem tudom fontos tényező e. és kezdte csinálni a fogaimat. de valamiért azt mondta haturol13fogat ki kell venni. De nem nyúlt hozzá hanem magától ki esett (teli volt a szám én koptem ki) rengeteg fogam nem vérzett viszont. de fájt nagyon nagyon sírtam . aztán kezdte meg csinálni őket vissza rakott hátra egyet de csak egyet aztán ott él kezdett mosni furdokad ott volt tiszta téli víz volt benne mellette két mosógép volt amiben mosott és körbe volt húzva egy kötél amire ki volt teregetve de mindig le estek a kádba a vízbe én meg segítettem neki és ki dobáltam de nem csavartam ki kint a rendelőbe a volt barátom várt az új barátnőjével (de 2 éve már meg szakitottuk a kapcsolatot) mindegy. kint viszont anya apa tesoim és a kis lányom 6 hónapos várt kocsiban. görög dinnyét ettek én meg sírtam mert ugye alig volt fogam .de még akkor is fajt nagyon . aztán ekkor ébredtem fel könnyes volt a szemem és erősen éreztem a fájdalmat még mindig... Köszönöm kedves Erzsébet előre is tényleg.

2015-10-11 05:56:59

Rosta Erzsébet #24

Kedves Helena!
Álmát olvasva úgy látom, hogy időnként ugyan - talán csak a tudata alatt - lehetnek félelmei amiatt, hogy csökkenhet az ereje, az attraktivitása, ettől azonban nem kell tartania, ugyanis a kihulló fogai helyébe azonnal újabbak nőnek. Sőt ez utóbbi kifejezetten jó jel új távlatokat villant fel ön előtt, illetőleg arra utalhat, hogy az élete, a karrierje egy új fázisába érkezett. Életünk során két fogkészletünk van, gyermekkorunkban a 20 fogból álló tejfogak, majd az azokat felváltó, 6 éves kortól folyamatosan kinövő, maradandó csontfogak, melyek száma a bölcsességfogakkal együtt 32. Ezért az olyan álom, melyben felnőttként egy újabb fogváltásra kerül sor, nagyon pozitív üzenetet hordoz, mert azt jelzi, hogy a korábbi fogak elvesztésével járó kellemetlenségek után, kedvező eredményekkel kecsegtető új lehetőségek nyílnak előttünk.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-09-11 09:01:02

Helena #23

Koszonom valaszat elore is!

2015-09-10 07:04:52

Helena #22

Nekem nagyon gyakran visszatero almom, hogy mozog a fogam ki is esik aztan sorra mind, es arra gondolok, hogy akkor megyek a fogorvoshoz mert igy hogy nezek ki, belenezek a tukorbe es latom, hogy nem kell menjek mert no ki helyette a pici uj, de nagyon gyorsan kinonek m. Van hogy erzen ahogy tornek ki sorra es a szamba mn maradnak aztan sorra kopdosom ki oket az egesz tenyerem tele van veluk. :o ma ejjel is almodtam most csak egy esett ki de az nagyon fajdalmas volt ilyen meg nem volt, beleneztem a tukorbe es veres volt, es usmet bujt ki a pici fog a kiesett helyen.Mit jelentenek ezek???29 eves vagyok.

2015-09-09 07:19:21

Rosta Erzsébet #21

Kedves Dius!
Sajnos, nem sokat árult el önmagáról. Nem közölte, hogy körülbelül milyen idős, az életkörülményeiről, az esetleges problémáiról, gondjairól sem árult semmit sem, és az álneve alapján még csak abban sem lehetek biztos, hogy nő-e. Ettől függetlenül az álma leírásának abból a fordulatából, hogy a beszéd közben látszó részről csak két foga esett ki, de ideiglenesen vissza tudta tenni őket, arra gondolok, hogy a tudata alatt valószínűleg az attraktivitásának esetleges elvesztése, a szexepilje csökkenésének lehetősége miatt aggódik. Valószínű azonban, hogy ez még egyáltalán nem időszerű, ugyanis a környezete nem veszi komolyan a panaszát.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-09-07 13:35:16

Dius #20

Kedves Erzsébet,

Álmomban kihullott néhány fogam, de nem az összes (kb 6-8 db) és egyáltalán nem vérzett. Ami érdekes volt, hogy elölről, a beszéd közben látszó részről csak két darab esett ki, amiket vissza tudtam tenni ideiglenesen, de éreztem, hogy nem stabilak és természetesen álmomban végig emiatt aggódtam, de senki nem vette túl komolyan akinek panaszkodtam róla..
Kíváncsi vagyok a véleményére.
Köszönöm!

2015-09-04 07:27:50

Rosta Erzsébet #19

Kedves Edit!
Ha csak nincs valami probléma a fogaival, vagy az ínyével, ami egyébként a leírása alapján nem valószínű, az álmát szimbolikusan kell értelmezni. Sokat segített az, hogy érettségi előtt áll, ugyanis ez esetben nem a szexepil, a vonzerő elvesztése miatti aggodalom, hanem az ön előtt álló változás, a megmérettetéssel kapcsolatos - egyébként teljesen normális – szorongás állhat az álma hátterében. Ez a szituáció sokban hasonlít a gondtalan gyermekkort lezáró fogváltás időszakával, ugyanis nagyjából a tejfogak elvesztése az az életszakasz, melyben megtanulunk írni és olvasni, ettől kezdve egyre több feladat és felelősség vár ránk. Ekkor éljük meg először, hogy valójában a szüleink és a tanítóink birtokolják hatalmat, ők hozzák meg a számunkra is fontos döntéseket. Amikor gyermekként ráébredtünk a szabadságunk korlátainkra, az némi önbizalomvesztéssel járhatott, ezért a felnőttkor hajnalán - például érettségi, felvételi vizsga, munkahely megpályázása előtt – hasonló önértékelési zavart élhetünk át, és ezért álmodjuk azt, hogy meglazulnak, kihullnak az erőnket jelképező fogaink.
Erzsébet

2015-08-14 12:02:07

Edit #18

Kedves Erzsébet.!
Àlmomba egyszer csak elkezdtek kihullani pár fogam. Régebben, vagyis inkább a közel múltba, szintén azt álmondtam, hogy kihullanak ám akkor a fogammal együtt jött az inyem is, es a mostanival ellentetbe szinte az osszes. Mindannyiszor fájt. 17 éves vagyok, eretsegi elott allok.

2015-08-12 21:33:44

Rosta Erzsébet #17

Kedves Barbara!
Alighanem álma arra utalhat, hogy olyan változást kezdődhetett az életében, mely ahhoz az időszakhoz hasonlítható, amikor kisgyermekként elveszítette a tejfogait. Most azonban valószínűleg az önállóvá válás felé indulhatott az élete, és a várható nagyobb felelősséggel, az ön előtt álló kihívásokkal szemben érzett „bátortalanságát”, „erőtlenségét” fejezheti ki az álma. Az esetleges szorongása azonban nem reális, miként az sem, hogy a csontfogai vérzés nélkül hullottak ki.

2015-07-08 13:16:19

Barbara #16

Kedves Erzsébet !
Most először álmodtam,hogy éreztem mozog az egyik fogam és utána azt ki is tudtam húzni később pedig az összes fogam sorra.kiesett ,de valamiért a számban tartottam a kihulló fogaimat, és bárkivel találkoztam és kérdezett valamit nem tudtam megszólalni csak mutogatni,hiszen tele volt a szám a kihulló fogaimmal és az volt a furcsa hogy nem voltak véresek a fogaim.

2015-07-02 07:05:22

Rosta Erzsébet #15

Kedves Nikolett!
Első bejegyzésében azt nem jelezte, hogy visszatérő jelleggel álmodik a fogai elvesztéséről. Így viszont egészen más a helyzet, egyáltalán nem lep meg, hogy hajlamos a depresszióra, sőt az is valószínű, hogy szorongó természetű, és önértékelési zavarral (önbizalomhiánnyal) küzdhet. Ez utóbbira utalhat másik visszatérő álma, melyben rendszeresen az önt elhagyó párjával álmodik, s az, hogy a visszatértében reménykedik. Bár az életkoráról semmit sem árult el, feltételezem, hogy még jóval a menopauza előtt áll, azaz álma nem a vonzereje esetleges elvesztésétől való félelméből táplálkozik.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-06-02 10:48:10

Nikolett #14

Kedves Erzsébet! Sajnos én hajlamos vagyok a depresszióra kezelt is vele szakember. Gyermekem apja elhagyott engem és ezen nem igazán tettem túl magam a mai napig pedig lassan 1 éve történt a dolog. Volt párommal a mai napig rendszeresen álmodom,van mikor kellemetlen de legtöbbször azt álmodom vele kapcsolatban hogy szeret engem és velem akar lenni...talán csak hiú ábránd,na de egy ideje ilyen álmok is felbukkannak egymás után mint a foghullás és nem csak a délutáni sziesztámkor,volt mikor éjjel álmodtam de ez hogy délutáni pihenésem során is egymás után ez nyugtalanná tett igencsak!

2015-06-01 20:24:32

Rosta Erzsébet #13

Kedves Nikolett!
Mivel a leírásából úgy tűnik, hogy – noha délutáni sziesztája során egymásután többször is azt álmodta, hogy kihullottak a fogai – az álma nem visszatérő jellegű. Ez bizonyos szempontból megnyugtató, mert a szombati pihenése során megélt álmai nem feltétlen jelentik azt, hogy hajlamos lenne a szorongásra vagy a depresszióra, amit viszont a rendszeresen ismétlődő „fogelvesztéses álmok” erősen valószínűsítenének. Bár az álma az egyik leggyakoribb rémálom-kategóriába tartozik, aggodalomra úgy vélem, nincs oka, álma annak a jele lehet, hogy valami fontos változás előtt áll az élete. Pozitívan szemlélve az álmát, az úgy is értelmezhető, mint egyfajta felhívás arra, hogy alaposabban elemezze a legutóbb meghozott döntéséit, és gondolja újra, valóban ezek szolgálják a legjobban céljait és az igényeit.
Üdvözlettel,
Erzsébet
P.s.: természetesen a kihulló fogakról szóló álmoknak egyéb értelmezései is lehetnek, ezért javasolom, olvassa el más olvasóim hasonló kérdésére (álmára) adott válaszaimat is.

2015-06-01 14:01:42

Nikolett #12

Kedves Erzsébet!Nem először álmodom azt hogy kihullanak a fogaim,amikor utoljára álmodtam szinte megrémített hiszen amikor kihullottak felriadtam és szinte éreztem a fájdalmat a számban...persze hamarosan sikerült visszaaludnom de szintén ugyanazt álmodtam hogy kihullanak a fogaim a kezemben. Újra felriadtam és még éreztem a fogaim tapintását a tenyeremben. Nagyon megrémiszt hogy egymás után 3x4x álmodom ugyanezt a délutáni sziesztám folyamán.

2015-05-30 13:39:25

Rosta Erzsébet #11

Kedves Ákos! – Re: #10
Mivel - mint írod - most érettségizel, az álmod valószínűleg e fontos megmérettetéssel állhat kapcsolatban. Gyermekként valamennyien megéltük a tejfogaink elvesztését, nagyjából ez volt az az időszak, amikor a betűvetést és az olvasást megtanultuk. Ekkorra ért véget a gondtalan kisgyermekkor, innentől kezdve a tanulás egyre több felelősséggel járt. A másokkal való kapcsolatunkat vizsgálva, önazonosságunkat keresve ebben az időszakban tapasztaltuk (értettük) meg először, hogy valójában a szüleink, a tanítóink birtokolják a hatalmat, vagyis viszonylag tehetetlenek vagyunk. Ez gyermekként bizonyos önbizalomvesztést okozhatott, ezért amikor a felnőttkor hajnalán, vagy felnőtté válva - felvételi vizsga, munkahely megpályázása stb. előtt - hasonló önértékelési zavart élünk át, gyakran álmodjuk azt, hogy meglazulnak, kihullanak az erőt szimbolizáló fogaink.
Erzsébet

2015-05-10 13:41:15

Ákos #10

Szia. En is mar nem egyszer almodom hogy kiesnek a fogaim.. De az en almom az elottem leirtakkal szemben mas. Amikor erzem hogy mozog a fogam nem magatol esik ki hanem addig mozgatom mig ki nem jon.. Es mar nagyon sokszor almodtam ezt. En 18 eves vagyok , erettsegi elott allok :)

2015-05-01 09:16:16

Rosta Erzsébet #9

Kedves Zsófia! – Re: #8
Sokat segített azzal, hogy megírta az életkorát, mert a laza vagy kihulló laza fog arra is utalhat, hogy az álmodó a valós életében olyanfajta átmenetet él át, mint a felnőtté válás, vagy a megöregedés. Az összetörő, kihulló fogak némi szorongásról árulkodnak, azt jelzik, hogy bizonytalan a jövőjét illetően, és némiképp tart az önállóságtól. De mivel fogai nem maguktól törnek szilánkosra, vagy hullanak ki, hanem ebben ön is „közreműködik”, álma arra is figyelmeztetheti, hogy ha nem változtat a viselkedésén, az életvitelén, valami veszteség érheti.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-03-08 14:25:45

Zsófia #8

Szia, az én esetem ugyan hasonló az előbb leírtakhoz, azonban megis kicsit más. Nem egyszer fordult elő velem hogy a fogaim elvesztéséről álmodok, azonban nem gyökerestül hullanak ki. Valamilyen álombeli szituációban érzem hogy mozog egy, vagy csak hogy fáj, és elkezdem összeszorítani az állkapcsomat, hiába 'érzem' hogy fáj, ugyanúgy folytatom, egészen addig amég a fogaim szilánkosra nem törnek vagy csak az az egy. A leggroteszkebb az egészben,mintha valóban érezném a fájdalmat,persze evidens hogy ez nem valós. 20éves vagyok, nem gondolom azt, hogy a nőiességem elvesztésének félelme miatt lenne:D ez is valami hasonló jelentéssel bír.? Köszönöm előre is:)

2015-03-04 06:51:22

Rosta Erzsébet #7

Kedves Slakesz! Kedves Natália! - Re: #5 és #6
Mivel sokan álmodják, hogy sorra kihullanak a fogaik, és feltételezem, hogy a jövőben is érkeznek hasonló kérdések, úgy döntöttem, hogy - kibővítve az olvasóm álmára adott válaszomat - hamarosan részletesebben és általánosságban is írok e témáról. Addig is türelmeteket kérem, és ha érdekel Benneteket, olvassátok mások álmait.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-02-04 16:13:19

Rézmüves Natália #6

Szia nekem már több alkalomal állmodtam ugyan azt hogy az öszes fogam ki hullodt a kezemben ez mért van?tegnap is ezt álmodtam szerintem ma is eszt fog mert ismétlödö szeretném tudni mért van ez ?segitsetek kérlek :(

2015-02-04 14:23:30

slakesz #5

Sziasztok! Hát én is az álmodtam mozgott az egyik fogam, próbáltam kihúzni de ahogy húztam egyből a többi fogam is a kezembe hullott ....Egyből fel is néztem h. mit jelent ...reméljük nem lesz baj ... :sigh:

2015-01-26 09:01:45

Rosta Erzsébet #4

Kedves Cuni! – Re: #3
A fogaid kihullásával kapcsolatban az előző (Bobbikának adott) válaszomra utalnék, vagyis az álmod semmiképpen sem valamelyik családtag halálának az előjele. Inkább valamilyen változást jelezhet, mely érzelmi megrázkódtatást okozhat számodra. A félelmeid valószínűleg a bizonytalanság, a lehetséges veszteség érzése táplálja. A közeli rokonok halála azt jelzi, hogy valamilyen tulajdonság, jellemvonás hiányozhat belőled, amivel a meghalt személyek rendelkeznek. De azt is jelentheti, hogy valami, amit eddig ők testesítettek meg számodra, a továbbiakban már nem része az életednek.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-01-18 13:01:54

Cuni #3

Sziasztok. Kb. 4Napja én is azt álmodtam hogy kiesett az összes fogam, de nem is akárhogyan, az egyik mozgott és a többi jött vele együtt, és meghalt 2 családtagom is. Van még mitől félnem? Én eddig nem hittem az ilyenekben, míg a vőlegényem fel nem világosított róla :sigh: :sigh:

2015-01-16 22:40:29

Rosta Erzsébet #2

Kedves Bobbika!
A fog elvesztésének álomban, vagy az ettől való félelemnek (a mozgó foga miatt rossz érzés töltötte el) valóban van olyan értelmezése, hogy egy családtag vagy szeretett lény elvesztését jelenti. Sőt a 19. század végéig ez volt a jellemző értelmezés. Azóta viszont inkább a szimbolikus megközelítés mellett törnek lándzsát az álomfejtők, és azt mondják, hogy ha a valóságban - ellentétben az álmunkkal - egészségesek a fogaink, olyankor álmodunk ilyet, amikor a szokásosnál erősebben szorongunk, aggódunk valami miatt. Ezt okozhatja egy átmeneti, jelentős változással járó állapot, de az is lehet, hogy - nehéz kompromisszum előtt állva - valaminek a feladásától, vagy - direktebben - valaminek az elvesztésétől tartunk.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet

2014-05-31 06:52:08

Bobbika #1

Nekem is a fogammal kapcsolatosan volt álmom. Éreztem, hogy mozog, ki akar esni, erre próbáltam visszatolni, mert arra gondoltam hogy fogok így kinézni, meg ismét fogorvoshoz kell járnom :-x Nagyon rossz érzés fogott el, leírhatatlan, és az eddigi napom is rossz hangulatban telt. Sajnos délelőtt meghalt a kutyusom, mintha csak megéreztem volna (???) !!!

2014-05-29 12:02:22