Rosta Erzsébet weboldala


Privát levélben meglehetősen különös álommal keresett meg N keresztnevű olvasóm. Levelének szerkesztett változata, illetőleg álmának értelmezése az alábbiakban olvasható.


„Tiszteletem!

Segítségre lenne szükségem, mert nagyon aggaszt az álmom.  Az álmomba egy sztráda mellett álltam, és láttam, amint egy kamion széttrancsíroz egy embert, aki átment az úton. A következő pillanatban a húsdarabok megfőve láthatók az útpadka mellett, a füvön. Mivel megéheztem, elkezdtem enni, azonban nem voltam tudatában annak, hogy a balesetben elhunyt férfi darabjait fogyasztom.  Csak később jelezte ezt a barátnőm, aki megjelent mellettem. Ekkor, hogy megnézzem, közelebb mentem a holttesthez, de meg kellett állnom, mert kereszttel a kezében egy pap állt a sztráda szélén és imát mondott a halottért. Később ismét megkívántam az emberhúst. Mi lehet ez? Ilyesmire korábban nem volt precedens nálam. :((( Sajnálom, de meg kellett kérdeznem. Válaszát előre is köszönöm.”


Kedves N!

Mivel álmának az emberhús fogyasztása, vagyis a kannibalizmus a lényege, a halálos balesetet okozó kamion, a barátnője, a halottért imát mondó pap a kereszttel valószínűleg csak jelentéktelen mellékszereplők.

Álomban az emberevés a meggondolatlan, zabolátlan viselkedést illusztrálja. Már a babiloni és az asszír álmoskönyvekben is írtak róla, azt mondták, hogy ez - mivel a halottak elfogyasztásával megszerzi azok képességeit - az álomgazda számára nagy vagyont jelez. Freud szerint - aki általában a szexualizmus megnyilvánulásait látta az álmokban - viszont a kannibalizmus a szadizmusra való hajlam jele. A Jungi iskola követői, a modern álomfejtők azonban nem látják ennyire rossznak a helyzetet. Vagyis nem kell az álma miatt arra gondolnia, hogy a személyiségének van egy eddig ismeretlen, sötét oldala, mely örömét leli mások kínzásában, bántalmazásában. Álma inkább arra utalhat szimbolikusan, hogy fizikai közelséget, szánalmat érez az ismeretlen áldozat iránt.

Egy másik megközelítésben viszont az egyéniség hiányára mutathat az ilyen álom. Azt jelzi, hogy nagyon szeretne a környezetében lévőkre hasonlítani, olyannyira, hogy képes ezért teljesen feladni az egyéniségét. Érdemes lehet elgondolkoznia, hogy milyen a kapcsolata az emberekkel, mennyire érzi magát határozottnak, önállónak.

Üdvözlettel,
Erzsébet

Kommentek

archivált tartalom

Dalma #4

Tisztelt Rosta Erzsébet! Álomfejtéssel kapcsolatban kérdeznék. Hozzátenném hyerekkoromban is voltak ilyen fajta almokFélelemmel tölt el azóta is a mostani álmom. Felnőttként betettem egy filmet elkezdtem nézni . Az volt a címe hogy Misis Géniusz a filmben emberdarabolás volt mondtam a páromnak nézze ő is nem tudtam abba hagyni a filmnézését egy fiatal szőke nő férfiakat gyilkolt benne . Aztán hirtelen benne voltam ebben a filmben de ugy hogy nézem magam de ott vagyok a filmben ami a valóság , de a gyilkos gyerek . Heten testvérek az egyik testvért ugyhívják mint engem de ez jelentéktelen én újra felnőttként vagyok a történetben. A lány feketehajú gyerek szeret ölni embert enni .az iskolaban is öl eszik gyerekeket .minnket is megtámad a baratnőmmel felnőttként fekete ruhában van arca se látszik ruhával eltakarva kések vannak a kezében. Elfutunk erre ő nevetve megszólal szereti a gyerekhúst . ( A lány tanuló volt az iskolában mi pedig ott dolgoztunk kávét akartunk venn)Vannak gyerekeink hozzáteszi az én lányom megette. (Volt benne egy anya aki megkérte hogy ne öljön a suliban ,mert lebukik csak máshol,volt egy nyomozó is aki tudta mi van beszélt a lánnyal akkor a lány vízalábujt egy kádszerű helyen a nyomozó mintha csodálná) utána volt egy hullám vasút amin ülök a lányommal ő órdít hogy fàj a feneke az ülés piros rajta x jel van rajta , forró a szék leszedem Felakarták gyújtani . Fejezetek voltak váltások. Felébredek . Vissza alszom akkor felnőtt férfiakat öl levágja a fejüket gyűjti őket. Felébredek azt mondja őt klárának hívják. Ébren nem megy ki a fejemből mintha akarna valamit és látom gondolatban hogy folyik a szájából a számból a vér gyerekként néz rám kezemben a kés utána fájt a fogam fent a bal ott már nincs egysem mert aznap kettőtt is kihuzattam olyan rosszul voltam. Az is eszembe jutott hogy vágom a csontról a húst ennivalóhoz és hogy soha többé nem eszem húst azóta nem is ettem húst. Mit jelent az álom? Köszönöm!

2019-08-29 18:33:48

Horváth lili #3

Az elmúlt egy hónapban egyre furább álmaim voltak.
Az első az volt, hogy az ágyamban ültem és lekezdtem kitépni a saját fogalmat. ( mindezt külső nézetből láttam).
A következő álmombam elkezdtem lekaparni az alkaromról, majd az egész testemről a bőrt.
A 3. Álmomban egy sötét helyen voltam. (Talán egy pincében, de ez nem biztos). Itt elkezdtem megtenni a saját ujjaimat.
Eléggé aggasztanak ezek az álmok. Arra lennék kíváncsi, hogy mit jelenthetnek ezek az álmok.
Válaszát előre is köszönöm!

2019-07-28 07:26:05

Rosta Erzsébet #2

Kedves Viktor!
Mivel az édesanyja, akit emberhús evésen kap a konyhában, nem régen (1 hete) hunyt el, álma szimbolikusan arra utalhat, hogy a mamája halála (és a halálát megelőző időszak, ha hosszú szenvedés után hagyta el e világot) megcsapolta az erejét, érzelmileg és fizikailag egyaránt megviselhette önt.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-09-05 12:47:26

Lukacs viktor #1

Én azt álmodtam hogy a nemrég elhunyt (1hete) mamàm mamám emberhust eszik a konyhájába. Pont akkor érkeztem mikor vágta le az ujját az embernél.
Ez mit jelent?

2016-09-02 06:56:13