Rosta Erzsébet weboldala

A gyűrűsujj vonalai című fejezet részleteiért kattintson a Bővebben gombra!


Maráli-Netriká

Kevéssel a gyűrűsujj töve fölött látható vertikális vonal. Sötét árnyalatú, de jól árkolt, tisztán kivehető. Jelentése: a hattyú szeme. Asszonyok kezén ez a vonal nagy gazdagságot és boldogságot szimbolizál. Elnevezését a nagy szépség sugallja.


Goghní

A gyűrűsujj alsó tőpercén, kevéssel az előbbi vonal felett található felfelé irányuló, "V" alakot formázó vonal. A Goghni mélyen árkolt és felfelé görbülő. A sasztrák (tudományok) ismeretéből táplálkozó tevékenységek - legyenek azok jók vagy rosszak - megsemmisítését jelenti. A név a tehenek pusztulását is jelezheti.


Vrittá

A gyűrűsujj alsó és középső ízperce között vertikálisan ívelő vonal a Vrittá. Tulajdonosa saját kasztja és ásramja tanításait, elveit követi. Maga az elnevezés is ezt jelenti.


Satahradá

A gyűrűsujj alsó percének közepén található kör alakú, pénzérméhez hasonlatos szimbolika. A jel tulajdonosa ellenségeskedő, gyűlölködő. Az elnevezés megfejtése: "a barátságot bizonytalanná teszi."


Deviká

A gyűrűsujj tőpercének kezdetén, annak közepe táján látható. Mélyen árkolt vonal. Egyenjogúságot, emancipációt, felszabadítást jelez. Elnevezése isteni erőket, például mindenhatóságot sugall. Más értelmezések szerint a további újraszületések megszűntét jelenti.


Parisztirná

A gyűrűsujj tőpercén található vonal. Tulajdonosát teljesen leköti családja élete. Az elnevezés azt sugallja, hogy a ház tele lesz gabonával, rizzsel.


Paridhi

A gyűrűsujj alsó ízpercén, a kisujj felöli részen látható. Férfiak esetében a mindennapi tennivalók, illetve a vallási előírások teljesítése iránti vágyat fejezi ki. Végső üdvözülést ad. Elnevezése onnan ered, hogy az előbb említett teendők teljesítéséhez a szent tűzre van szükség.


Vartulá

A gyűrűsujj tövénél található kör alakú, jó rajzolatú szimbolika. Akinek a kezén megtalálható, az bizonyosan magas rangú emberré válik, még miniszter is lehet belőle.


Szimhiká

A gyűrűsujj alsó percének a közepénél látható. Királyok kezén győzelmet jelentett az ellenségek fölött, bráhminok esetében pedig nagy tekintélyt az igazság értelmezésében. A név értéket is jelent.


Manu

A gyűrűsujj alsó ízpercének felső, középső részén található rövid, mélyen árkolt vonal. Megléte jelzi, hogy tulajdonosa jártas a ritka mantrákban vagyis az imák kántálásában. A Manu, az emberiség ősapja, az indiai Noé.


Javishtá

A gyűrűsujj alsó- és középső ízperce közötti vonal. A mantrák elsajátításának gyümölcsét ajándékozza tulajdonosának. Az elnevezés nagyon sok tanulásra utal.


Bhúti

A gyűrűsujj középső ízpercén látható markáns, feltűnő vonal. A Bhúti kiváló karaktert és kellemes természetet jelképez. A név nagy szerencsét jelez.