Rosta Erzsébet weboldala

ZSÁK
Lásd: karácsonyi ajándékozás

ZSÁLYA
Lásd: növényi ajzószerek

ZSEBKENDŐ
A zsebkendő a 16. századi Itáliában, mint ruhadísz kezdte meg hódító útját. Később a tulajdonosai felfedezték a zsebkendő mágikus hatását és szerelmi varázserejét. A különböző szerelmi hódítási praktikák egyike lett a zsebkendő leejtése, hogy a hölgy kikezdhessen az általa kiszemelt férfival. Kelet-Poroszországban a lányok egyik csábítási módja az volt, hogy a leendő kedvesüknek kölcsönadták zsebkendőjüket, hogy azzal törölje le az izzadtságot tenyeréről. Franciaországban pedig az ifjú férfiak próbálták megkaparintani kiválasztottjuk zsebkendőjét.

A zsebkendő vagy a keszkenő, mint jegykendő szerepelt eljegyzéseken, a ceremónia részeként, ha meghiúsult a frigy a lány hibájából, akkor a legény bosszúból, mindenki szeme láttára darabokra tépte a jegykendőt, és a lányos ház kapujára vagy kerítésére tűzte. A szülés után a kismamát egy Szűz Máriával hímzett zsebkendővel legyintették meg, hogy gyorsan felejtse el a szülési fájdalmait.

A zsebkendőre kötött csomóról feltételezik, hogy egyrészt megóv a gonosztól, másrészt emlékeztet arra a fontos dologra, amit nélküle elfelejtenénk. Az angoloknál a zsebkendőre kötött csomó, védelmet biztosít a sátánnal szemben.

A néphit szerint a náthától úgy lehet megszabadulni, hogy a használt zsebkendőt el kell dobni, aki felveszi, arra ráragad a nátha. A furunkulust is hasonlóképpen lehet gyógyítani, a zsebkendőt a furunkulusra téve, párszor rányomogatva, el kell veszíteni egy keresztúton, aki megtalálja a zsebkendőt, annak lesz furunkulusa.

Az indonézek nem tartják jónak zsebkendőt ajándékozni a szerelmüknek, mert ez a kapcsolat megszakadását okozhatja. Az oroszoknál is hasonló hiedelem él, ha a menyasszony a vőlegényének vagy a vőlegény a menyasszonynak zsebkendőt ajándékoz, hamarosan elbúcsúznak egymástól, nem fognak házasságot kötni.

ZSUZSANNA NAPJA
Lásd: február