Rosta Erzsébet weboldala

WC
Bár a régészeti leletek szerint az elsőség a Harappa civilizáció lakóit illeti meg, akiknek a vécéit már több mint 4000 éve folyóvíz működtette, a ma ismert vízöblítéses toalettet (water closet) csak 1596-ban fedezte fel Sir John Harington (1561-1612) angol költő, aki találmányából egyet keresztanyja, I. Erzsébet királynő (1533-1603) palotájában is felszerelt. Ám az angolok a higiéniát ekkor még nem tartották fontosnak, és alkalmas csatornahálózatuk sem volt, ezért a Harington által szabadalmaztatott WC-ket csak jóval később, 1778-tól kezdték el gyártani és árusítani. Az igazi áttöréshez Thomas Crapper (1836-1910) brit vízvezeték szerelőnek, az illemhelyek „termésének” szagmentes elvezetését megoldó újításai kellettek.

Ezt megelőzően Európa városai elviselhetetlen szagoktól bűzlöttek. Kiadós esőzések idején a csatornákból sárral, vizelettel, vérrel elegyülő undorító hulladék bugyogott fel. A nagyvárosok utcáin a vizelet és a levágott állatok vére csordogált. Az emberek a 18. században végigsöprő járványok után kezdték lassan felismerni a higiénia fontosságát, de ez csak a 19. század végére vált általánossá.

Nagyjából ekkorra alakultak ki a vécékhez kapcsolódó mai hiedelmek is. Sokan vallják, hogy nem szabad felhajtva hagyni az ülőkét, mert elviszi az ember vagyonát. A Feng Shui viszont inkább az illemhely tisztántartását tekinti fontosnak. A gazdagság ugyanis elkerüli a koszos mellékhelyiségű otthonokat. A rossz szagú WC annak a jele, hogy gonosz szellemek szivárogtak a házba. Mások a csalódás megelőzése érdekében a fésű toalettbe ejtésétől óvnak. A massachusettsiek pedig másnapra esőt várnak, ha a vécéből énekszó vagy csámcsogás hangja hallatszik.

A népnyelv szerint a vécén mindenki egyenlő, hiszen ide még a király is gyalog (egyes népeknél kísérő nélkül) jár.

Az álomfejtők számára a toalett tisztítása érzelmi megkönnyebbülést, vagy a stressztől való megszabadulást jelez, az álomban látott bereteszelt vécé viszont elfojtott érzelemről, vagy az önkifejezési képesség hiányáról árulkodik. Ha az álmodó vécén ülve látja magát, az arra utal, hogy igyekszik megszabadulni lelki terhétől, a ránehezedő külső nyomástól. A széklet megpillantása pedig sikert, anyagi gyarapodást ígér.