Rosta Erzsébet weboldala


A kezeket bárhol meg lehet figyelni, kivételek persze azért akadnak, például a téli hidegben kesztyűbe bujtatott kezekről bajosan lehetne bármit is mondani. A kezek tanulmányozására mindig nyílik alkalom: megleshetjük a tévé előtt ülve, bevásárlás után, amikor a kasszánál ácsorogva várunk, hogy ránk kerüljön a sor, de megfigyelhetjük a piaci árusét, a húst szeletelő hentesét, a magyarázó tanárét, az intézkedő rendőrét, vagy a gesztikuláló politikusét, azaz gyakorlatilag bárki kezét kifürkészhetjük. Eldönthetjük, melyiknek hihetünk, melyik füllent, vagy hazudik, melyik ver át minket, melyikben nem bízhatunk, melyik lehet agresszív, és kire számíthatunk, ha segítségre szorulunk. A piros lámpánál várakozva szemügyre vehetjük a másik autóban ülő vezető ujjait, hüvelykujját, vagy keze állagát, de találhatunk érdekes kezeket a metró, villamos, vagy busz kapaszkodójába csimpaszkodva is. Szinte mindig fellelhetünk olyan kezeket, melynek láttán meglódulhat az ember fantáziája. Egy kézről megállapítható, milyen a gazdája személyisége, elég hozzá egy kézfogás, vagy csak azt megnézni, milyen a kéztartása. A kézolvasás, egy-egy kéz megfejtése izgalmas játék. Különösen a női kezek izgatóak, melyek nemcsak finomabbak, lágyabbak, hanem sokkal bonyolultabbak, s a szóra bírásuk is jóval nehezebb, mint a férfikezeké. Az értékelést megkönnyítendő, vegyük górcső alá most a női kezeket. (Megjegyzem egyik-másik megállapítás a férfiak kezére is vonatkozhat.)

A finom tapintású kézzel megáldott nők nagyon szenzitívek, a külvilág rezdüléseire rendkívül fogékonyak. Szeretik a pompát, szívesen flörtölnek, sűrűn váltogatják partnereiket.

A túl selymes tapintású tenyér viszont reumás betegségre utal.

A nedves tenyerű nő nemcsak izgulékony, hanem fülig szerelmes. A nyirkos tenyér ideggyenge, labilis egyén sajátja, olyan, aki mindenből problémát csinál. A nagyon izzadós tenyér gyomorbántalmakról, emésztési zavarokról árulkodik.

Az olajos tapintású tenyér termékenységet jelez, a száraz tenyér az erkölcsösség, a tisztaság jele. A feltűnően száraz tenyér gazdája gyakran belázasodik és hajlamos a különböző bőrbetegségekre.

A petyhüdt kezű nő, vagyis akinek a keze szorításra nem mutat ellenállást, olyan puha, mintha nem lennének benne csontok, energiátlan, elpuhult, önállótlan, lusta. Bár szeretne jólétben élni, ennek érdekében nem tesz semmit. Érzelmileg álmodozó, szexuálisan inaktív, a testiségről csak fantáziál. Inkább a szavak embere, mint a tetteké.

Ezzel szemben a puha, kövér kéz felfokozott nemiségről árulkodik. Ha a női kéz kövér, tapintásra ernyedten puha, az illetőben túlteng az érzékiség, ugyanakkor sértődékeny, gyanakvó. E tulajdonságai miatt nem túl hosszú életűek társas kapcsolatai. Ha ráadásul kicsi és nagyon ívelt a hüvelykujja, akkor az akarata gyenge, és hajlik a kábítószer-élvezetre.

Az elasztikus kéz, mely szorításra olyan ellenálló, mintha egy gumikarikát nyomnánk össze, érzéseiben megbízható, a szeretett lényhez hűséges, szexuálisan aktív természetről árulkodik.

A kemény, nehéz kéz, amelyik rugalmatlan, de mégis ellenáll a nyomásnak, állhatatos, keményfejű, konzervatív gondolkodású ember sajátja. A kéz tulajdonosa képtelen a nyitottságra, a lelkizésre, a benne feszülő testi és nemi erő azonban nagy. Ha az illető nő körmei - nem lakktól - vörösek, akkor hirtelen haragú.

A rövid körműek szélsőségesen kritikusak. A hosszú körmök sohasem jeleznek olyan testi erőt, mint a széles körmök; a rágott körmök elfojtott szexualitásról tudósítanak. A keskeny körmök bajkeverő emberre utalnak, aki hajlamos lépten-nyomon megsérteni környezetét, barátait, szomszédjai. A lágy, puha körműek szervezete törékeny, egészségük gyenge lábon áll, viszont az erős körmű nők masszív alkatúak, ellenálló, szívós szervezetűek. A hosszúkás, rózsaszínű körmök túláradó érzékiséget szimbolizálnak. A sápadt, világos köröm melankolikus nőt ábrázol. A halvány színű köröm a „lassú víz partot mos” nő sajátja, akinek partnere előtt van mit takargatnia, de lehet betegség jele is.

A kis tenyerűek termékenyek, de nehezen szülnek, a nagy tenyerű nőknél fordított a helyzet. A széles tenyerű nők energikusak, mozgékonyak, nehezen viselik el a bezártságot, levegőtlenséget. A rövid, vékony tenyerek kényelemszeretetről árulkodnak, olyan ráérős nőkre jellemző, akik jól tűrik a bezártságot, a szobai levegőt. A feltűnően kicsi, rövid tenyér tulajdonosa antiszociális, barátságtalan nő; a hosszú, keskeny tenyerű nő érdeklődő, töprengő elme, nem bízik a pillanatnyi benyomásokban, mindent előre megtervez. A túl vékony tenyér nyugtalan természetet szimbolizál.

A szőrös kézfejű nők férfias természetűek, felfokozott szexualitással megáldottak; a hosszú ujjúak alaposak, aprólékosak, kicsinyesek; a rövid ujjúak szeretetreméltók, könnyedek, lezserek, nem sokat adnak a külső megjelenésre és a társadalmi konvenciókra.

A lapos ujjvégű nők kitűnő háziasszonyok. A kifelé hajló ujjúak jószívűek, a befelé görbülők viszont irigyek. A gyűrűsujjtól elálló kisujj kacérságról, kíváncsiságról tudósít. A hosszú kisujj előnytelen jel, ugyanis kotnyeles, minden lében kanál természetről informál. Házasságban az ilyen asszony elviselhetetlen.

A szögletes ujjú hölgyek rendszeretők, fegyelmezettek, háziasak, a megszokás rabjai; a spatulás ujjúak szívósak, eredetiek, sokoldalúak, emellett jó szervezői készséggel és vezetői rátermettséggel bírnak. A hegyes ujjvégűek ideákban gondolkodnak, szeszélyesek, nem ismernek középutat. Szerelmi életükben könnyelműek, csapodárak. Utálják a házimunkát.

A szögletes ujjú, kónikus kezű nők hasonló sikereket érhetnek el, mint a kónikus ujjúak, azonban az elismertséghez más módon: szorgalommal, tanulással, tudatos munkával jutnak el. Jóval nagyobb kitartásra és türelemre van szükségük.

A tojásdad alakú, csontos, filozofikus kezűek sejtelmesek, meditálók, hisznek a titokzatos erőkben. A kúpos ujjvégződésű, kónikus kéztípusúakat valamilyen belső késztetés vezérli, életvitelükben öröklött hajlamaik a meghatározóak. Könnyelműen költekeznek, rendszeresen anyagi gondokkal küszködnek. Kölcsönökből élnek, amit nem szívesen adnak vissza. Megbízhatatlan adósok.

A kecses, ovális formájú, kellemes tapintású pszichikus kezűek valóságos földre szállt angyalok, türelmesek, szelídek, minden rossz távol áll tőlük. Nem törtetők, az önzés, a tülekedés nem az ő világuk.

A nagy hüvelykujjú nők agilisek, aktívak, intelligensek, érzelmeiket visszafogják, legtöbbször az eszükre hallgatnak. Szívesen művelik a tudomány valamelyik ágát. Határozott fellépésű, praktikus életvitelű, emancipált nők. Szenvedélyességük fokozottan jelentkezik szerelmükben. A házasságban vezető szerepet visznek. Egyébként ragaszkodó, megbízható, hűséges társak. Szeretnek utazni és nívósan szórakozni.

A kis hüvelykujjúaknál viszont az érzések dominálnak. Kizárólag a családnak élnek. Önfeláldozók, áldozatkészek. Bármiről is legyen szó, mindig az érzelmeik alapján döntenek. Általában gyenge idegzetűek, befolyásolhatók, határozatlanok, bátortalanok.

A kicsi, keskeny hüvelykujj birtokosa romantikus, sokat ábrándozik, érzelgős. Szerelme ingatag, könnyen elcsábítható. Noha gyerekszerető, sem anyának, sem feleségnek nem való.

Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy a kicsi vagy a nagy hüvelykujj milyen kézen található.

Az ásókezű, kis hüvelykujjú nők harmonikus családi életet élnek, megérdemelt népszerűséget élveznek. Igyekeznek józan egyensúly kialakítani az otthonuk és a munkahelyük között.

A kónikus kezű, kis hüvelykű nők érző szívűek, de rafináltak. Ravaszak, körmönfontak. A szerelmi életükben viszont meggondolatlanok, az álmok világába repülnek, elvesztik realitásukat. Sokat fecsegnek, képtelenek titkot tartani, kikotyognak mindent.

A spatulás kezűek, nagy hüvelykujjal jó értelmi képességűek, ám meglehetősen faragatlanok. Céltudatos karrieristák. Sikereik érdekében minden más érzést háttérbe szorítanak. Az alárendelt- vagy függő viszonyt nem viselik el. Uralják környezetüket. Nemcsak kemények, de férfiasak is. Az élet nehézségeivel könnyen megbirkóznak. Önállóak, függetlenek.

A hegyes ujjúak nagy hüvelykkel finom modorúak. Fontosnak tartják, hogy a környezetük jó véleménnyel legyen róluk. Őszinték, de ugyanakkor diplomatikusak is.


És vannak különleges női kezek is:

A forróvérű, szexis nők keze puha, ujjaik párnásak, hegyesek, hüvelykujjuk körömperce satnya, tenyerük lágy;
Az erotikus nők keze szép alakú, a hüvelykujjuk viszont kacsacombra emlékezetet;
A buja nők keze az átlagosnál kisebb, húsos, izzadós; a bosszúvágyó nők kezén a bőr áttetsző, kék erezetű, puha szőrzettel borított, ujjaik csontosak, szárazak, hüvelykujjuk hegyes és lapos; A zsörtölődő, házsártos nők ujjai a tenyerüknél rövidebbek, ásóvégződésűek és simák, nincs rajtuk bütyök, hüvelykujjaik körömperce labdaszerű;
A tunya nők keze hájas, puha, lagymatag, feltűnően fehér színű, tapintása ragadós, tésztaszerű, ujjaik hegyesek, simák, hüvelykujjuk kicsiny, kifelé hajló; A fösvény nők kezén a bőr száraz, ujjaik szögletesek, egymáshoz simulnak, hüvelykujjuk a tenyér felé hajlik; a hazudozó nők lapát formájú kezükről, szétterpeszkedő ujjaikról ismerhetők fel (különösen a kisujjuk és a mutatóujjuk áll el a többi ujjuktól);
A gonosz nők ujjai rövidek, görbék, körmeik karomszerűek, a hüvelykujjuk golyós végű.