Rosta Erzsébet weboldala


A körmök alakja, színe, épsége sokat elárul tulajdonosának egészségi állapotáról, sőt a köröm hordozhat örökletes információkat is; elemzése révén a hozzáértő szem még azt is megállapíthatja, hogy a szülők milyen betegségben szenvedtek. A körmök azonban nemcsak a fizikai hogylétről tudósítanak, hanem tájékoztatnak az ember személyiségéről, sőt szexuális beállítottságáról is. Ugyanis az egészség és a temperamentum összefüggenek, ezért bizonyos körömtípusok érzelmi jellemzőknek felelnek meg.

TARTALOM

A körmök formája

Rövid körmök

Hosszú körmük

Széles körmök

Keskeny körmök

Körömszínek

Körömfoltok

A körmök állaga

A körmök holdjaA körmök formára lehetnek rövidek, hosszúak, szélesek és keskenyek. De megkülönböztethetők színük, felületük valamint állaguk szerint is. Azt, hogy a köröm melyik típusba tartozik, nem befolyásolja a foglalkozás, és nem változtatja meg az ápolás sem. Az egészséges ember körme sima, fényes, erős, hajlékony, a holdja se nem túl kicsi, se nem túl nagy. A normális köröm követi az ujj és a kéz vonalát, méretre hozzávetőlegesen feleakkora, mint a köröm ízperc.


A rövid körműek (nem a rövidre vágott körmökre vonatkozik)

- akárcsak a rövid ujjúak, széles látókörűek, de szélsőségesen kritikusak, még önmagukkal szemben is. Mindent gondosan elemeznek, amivel kapcsolatba kerülnek. A logika, az ésszerűség és a tények vonzzák őket. Jó ítészek, gyorsak, éles eszűek, ítéletükben kemények. Szeretek vitázni, kiválóan érvelnek, meggyőződésük mellett a végsőkig kitartanak. Mivel már az első pillanatban megragadják a dolgok lényegét, rendszerint türelmetlenek, esetenként rendkívül ingerültek azokkal szemben, akikre nem jellemző az ő analitikus gondolkodásmódjuk. Humoruk csípős, komoly, bíráló jellegű. Az olyan dolgokban, amit nem értenek, szkeptikusak.

- az extrém rövid köröm, amelyre ránőtt a bőr: pökhendi, beképzelt egyének sajátja, akiknek mindig igazuk van, s akik el vannak telve maguktól. Biztos jele ez a szellem, az akarat és a képzelőerő kicsinyességének.

- a rövid, kerekded vagy ovális körmök a tudás szeretetét, a liberális eszmék emberét képviselik, akik azonban hajlanak a tartós haragtartásra, még a gyűlölködésre is.

- a rövid, téglalap alakú körmök életrevaló, jó munkabírású, szókimondó embert jelölnek.

- a rövid, legyező formájú körmök ingerlékeny, kolerikus természetről tudósítanak.

- a rövid, görbe, pataszerű körmök összeférhetetlen, hamis, szószegő, megbízhatatlan, csalárd embert reprezentálnak.

- a rövid, extrém domború körmök, amikor a körömlemez megvastagszik és félgömbszerűen, szarvszerű nyúlványként mered előre féltékeny természetről vallanak.


A hosszú körmök

- a pszichikus kézhez tartozók. Kevésbé kritikusak, mint a rövid körműek, könnyen befolyásolhatók, nyugodtabbak, gyengédebbek, nagyobb belenyugvást és nyugalmat mutatnak minden területen. Az ilyen körmök nagy idealizmust jeleznek, művészi természetre utalnak, tulajdonosaik járatosak valamelyik művészeti ágban. Hajlamosak képzelgésre, félnek szembenézni a tényekkel, különösen akkor, ha azok ellenszenvesek számukra. Noha szellemileg ambiciózusak, kevés kitartással rendelkeznek, amiből következik, hogy ritkán valósítják meg elképzeléseiket. Ha a kéz többi része nem tipikusan pszichikus, akkor valószínűleg betegséget jelez.


A széles körmök

- erős izomzatról, hatalmas életkedvről árulkodnak, szemben a szűk körmökkel, amely gyenge alkatról, rossz egészségi állapotról tájékoztat.

- a széles, sima, fehér köröm az elmésség és a jó szellemi kondíció jele.

- a széles, rövid köröm vitatkozó, kritizáló típust szimbolizál, akinek semmi sem jó, nyughatatlan, kötekedő természetű, akivel nehéz kijönni. Mindent kifogásol, mindenkit megbírál, ezért környezetében népszerűtlenségnek „örvend”. Egyébként kitűnő üzletember és szívós, egészséges alkat.

- az extrém széles köröm tulajdonosa piszkálódó, harcias természet, más emberek tevékenységének kerékkötője.

- a szélsőségesen kiszélesedő, hosszú, kék körmök rossz egészségi állapotról tudósítanak, szimbolizálhatnak ideg-összeroppanásból származó keringési zavarokat, de gyakorta előfordul ez nőknél a pubertás vagy a klimax idején.

A keskeny körmök

- bajkeverő emberek sajátja, akik hajlamosak lépten-nyomon megsérteni környezetüket, barátaikat, szomszédjaikat.

- a keskeny, vékony körmök, ha ráadásul még kicsik is, gyenge egészséget jelképeznek.

- a feltűnően keskeny, hosszú körmök, ha domborúak és görbék is, krónikus bronchitisre vagy gerincproblémára céloznak. Az ilyen körmű ember sohasem számíthat nagy erőre.


Körömszínek

A rózsaszínű körmök egészséges szervezetet és jó idegrendszert képviselnek. A hosszúkás, rózsaszínű köröm túláradó érzékiséget szimbolizál. A széles köröm többnyire vörös, a szűk köröm pedig gyakran kékeslilás árnyalatú, ez utóbbi keringési problémára, szívbajra utaló jel. A sápadt, világos köröm melankolikus természetet ábrázol. A halvány színű köröm a „lassú víz partot mos” természetű egyénre vall, de lehet betegség jele is. A sárgás köröm - ha nem nikotintól származik - epebántalmakat vagy agyi rendellenességet jelez. A kevert, változatos színű köröm ingerlékeny, veszekedős emberek megkülönböztető sajátja. A vörös foltos körmök olyan embert képviselnek, aki örömét leli a hadakozásban, a háborúskodásban. A fekete foltos körmök vérszegénységről, emésztési problémákról árulkodnak. Ha a sápadt körmök szélein halvány folt jelenik meg, az hirtelen egészségromlásra enged következtetni. A fehér színű köröm kalciumhiányról tanúskodik.


Körömfoltok

A körmön lévő fehér foltok, pontok figyelmeztetésül szolgálnak a gyengülő vitalitásról, romló idegállapotról. A tompa színű, fehér foltok fertőzésről vagy toxikus ártalomról árulkodnak. A fehér pontok manikűrözés közbeni sérülés jelei is lehetnek. Fokozódó zavar esetén a fehér pontok szinte beborítják a körmöt, majd később keresztirányú fehér csíkok, gerincek nőnek, a köröm barázdálttá válik. A keresztirányba futó fehér vonalak (Mee-vonalak) azonban a körmökön nem hoznak létre gerincet vagy völgyet. Ezt a körömelváltozást magas láz, arzénmérgezés vagy szívkoszorúér-betegség okozhatja. A barázda helye a betegség idejét jelöli, ha a gerinc után a köröm töredezett, akkor idegi probléma volt, ha az új köröm továbbra is barázdált marad, akkor a bajnak még nincs vége.


A köröm állaga

A lágy, puha körmök törékeny szervezetet, gyenge egészségi állapotot szimbolizálnak, viszont az erős körmök masszív alkatot, ellenálló, szívós szervezetet reprezentálnak.

A körmön lévő bordázat krónikus betegségre, idegi problémára utal. A hosszában recézett köröm anyagcserezavart jelez, a haránt recézet köröm pedig akut betegségre (skarlát, tífusz, influenza) vagy valamilyen táplálkozási zavarra, ideg-összeroppanásra enged következtetni. Ha a harántvonalak mellett a köröm hullámossá válik, akkor ez a fertőző betegségen kívül utalhat szívrohamra is. Ezt a fajta körömelváltozást dr. Beau-ról nevezték el.

A körömrepedés öregkorban gyakori, de jelképezhet idegbetegséget is. A rágott körmök elfojtott szexualitásról árulkodnak. A spatulaujjú, rágott körmök tulajdonosáról azt mondják, hogy szenvedélyes, erotikus ember. Az ún. kanálkörmök valamilyen rendellenességet jelezhetnek, ez lehet a vérszegénységre utaló szindrómák egyik tünete, de okozhatja a köröm elszarusodása is. A lapos, lemezszerűen felhasadt körömnek, különböző idült betegség lehet az oka, vagy valamilyen vegyi ártalom (mosás, lúg) következménye. Ha a köröm karomszerűvé válik, ez szifiliszes megbetegedést jelképezhet. Ha a köröm teljesen leválik, ez súlyos mérgezési tünetet szimbolizál.


A köröm holdja

A köröm holdjai a szív- és a tüdőműködésről, valamint a vérkeringésről tájékoztatnak. A normál holdú köröm jó szívműködést, megfelelő cirkulációt és vérnyomást jelez. A nagy holdú köröm azt szimbolizálja, hogy a szív csak erőteljes munkával képes megfelelni az igényeknek. Az extrém nagyságú hold szélhűdésre való hajlamot, a magas vérnyomás mellett pszichikus melléktünetként nagyfokú idegességet is sejtet. A kis félholdú köröm gyenge vérkeringést, alacsony vérnyomást, csökkent életműködést tükröz. Az ilyen ember levert, gyenge, fáradékony, erőtlen, tehetetlen, kedvetlen. A hiányzó félholdú köröm jelzi, hogy a szív rosszul működik.

További részletek a Kínai kézdiagnosztika című könyvemben találhatók.

Kommentek

archivált tartalom

Rosta Erzsébet #39

Kedves Szemjon! - Re: #38
A holdacska mérete miatt nem kell különösebben aggódnia, problémát (vérszegénységet, tápanyag-hiányt) inkább a hiányuk, betegséget pedig az elszíneződésük jelezhet. Az alakjának (ívének), vagyis annak, hogy kissé fűrészfogas a megjelenése, nincs különösebb jelentősége. Ettől függetlenül a vérnyomását érdemes lenne megméretnie, mert a hagyományos kínai orvoslás szerint a hüvelykujj túlságosan nagy holdacskája (vagy a kisujj körmén látható holdacskák) magas vérnyomást jelezhetnek.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-03-06 12:28:11

Szemjon #38

Kedves Erzsébet! Az lenne a kérdésem hogy az utóbbi pár hónapban mindkét hüvelykujjamon,de főleg a bal oldalin a holdacska megnőtt. A köröm közel 40%-a lett a holdacska íve a bal hüvelykujjon nem szép ívelt hanem kissé fürész fogas. Az lenne a kérdésem hogy utalhat e ez valamilyen betegsegre?

2016-03-03 21:48:34

Rosta Erzsébet #37

Kedves Alexandra! - Re: #35
A körmein megfigyelt változásnak többféle oka is lehet. Okozhatja a körmök elvékonyodását, töredezését vérszegénység, keringési probléma, gombás fertőzés, a máj, vagy a pajzsmirigy hormon rendellenes működése. Gyakori az ön által leírt jelenség a menopauza idején is, ami az ösztrogénszint hullámzásának a következménye. Az is lehet, hogy valamilyen eddig nem használt oldószer vagy tisztítószer váltotta ki a problémát, de lehet a körömlakk-lemosó is a „bűnös”. Stresszes életszituáció idején is előfordulhat hasonló köröm-rendellenesség. Végül, de nem utolsósorban a hiányos táplálkozás is ott lehet az okozók között. A megfelelő kezelés kiválasztásában az egészségi állapotát ismerő háziorvosa segíthet, ám ha biztos benne, hogy teljesen fitt, és vegyszerre vagy hormonális okokra sem gyanakszik, javasolható, hogy fogyasszon vitaminokban (C-vitamin, folsav, biotin), ásványi anyagokban (vas, cink, kalcium), kéntartalmú aminosavakban gazdag ételeket, és fordítson kellő figyelmet a körmei ápolására.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-02-01 11:59:03

Rosta Erzsébet #36

Kedves Szabina! - Re: #34
Mivel korábban nem volt problémája a körmeivel, majdnem biztos, hogy a takarítás – pontosabban a takarításnál használt vegyszerek – okozta körmein az elváltozást. Így ismeretlenül csak azt tudom tanácsolni, hogy használjon védőkesztyűt, és kímélje a körmeit vegyszerektől. Ha viszont továbbra is fájnak a körmei, keressen fel egy kozmetikus vagy bőrgyógyászt, aki biztosan tudnak segíteni.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-02-01 11:20:49

Alexandra #35

Kedves Erzsébet!
A következő problémával szeretnék önhöz fordulni.
A két hüvelykujjamon nem rég észrevettem, hogy a körmeim megváltoztak. A félholdaknál olyan mintha száraz lenne a körmöm. Mindegyiknél egy-egy haránti csík is látható. Fellül pedig nagyon elvékonyodott , repedezettek a kömeim. Válaszát előre is köszönöm!

2016-01-31 23:06:33

Fövényi Szabina #34

Kedves Erzsébet! A következő lenne a problémám :körülbelül 2 hónapja kezdtem el takarítani egy postán ed egyik nap azt vettem észre hogy a kormeimen piros csík jelent meg. Azt hozzá kell tennem hogy kesztyű nélkül takaritottam még a vízkőoldót is úgy használtam. Ezek a csíkok a koromagynal vannak és van hogy úgy érzem fáj is. Előtte soha nem volt semmi ilyen tunetem. Köszönöm válaszát Szabina

2016-01-27 17:03:42

Rosta Erzsébet #33

Kedves Tamás!
A hosszanti barázdák valószínűleg nem jelentenek komolyabb egészségi problémát. Bár - mint írja - egészségesebb étrendre váltott, nem zárható ki, hogy az étrendjében nem tartalmaz elegendő cinket, és biotint (B7 vitamint). (A teljes kiőrlésű gabonafélékben vannak olyan rostok, melyek akadályozhatják a cink felszívódását.) Esetleg az is lehet, hogy a körmei túl sokat vannak kitéve nedvességnek. A köröm berepedése, töredezése a pikkelysömörnek is lehet az egyik tünete, és a pajzsmirigy alulműködése is okozhatja. Azt javaslom, hogy többet fogyasszon cinkben és B7 vitaminban gazdag ételeket (tejtermékeket, tojás sárgáját, halakat, olajos magvakat stb.) Noha még meglehetősen fiatal, nem árt egy teljes vérképet készíttetnie, hátha hormonális probléma áll a háttérben.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-01-18 16:52:48

Tamás #32

Kedves Erzsébet!

Kérem engedjen meg nekem egy kérdést!
Egy 36 éves fiatalember vagyok, korábban sohasem volt ilyen gondom. Az előzményekhez talán annyit, (hátha jelent valamit) hogy 4 éve életmódot váltottam; dióhéjban: a finomított élelmiszereket finomítatlanra cseréltem le, kevesebb húst, de sokkal több zöldséget gyümölcsöt iktattam be az étrendembe, szóval úgy, ahogy az mostanában az
"ajánlók" szinte mindegyikében le van írva. Jól is tettem, a korábbi székrekedési és gyomorsavproblémáim mind eltűntek, jól is érzem magam azóta is.
Kb. fél éve azonban a bal kezem gyűrűs- és középsőújján a körmömön hosszanti barázdák
jelentek meg, sőt a középső ujjamon a köröm legtetején a barázda mentén már kezd is
szétnyílni a körmöm... nagyon megijedtem, hogy mitől is lehet ez...
Már annyi mindent olvastam a neten róla, vérkeringési zavar, emésztési zavar, anyagcsere zavar, vitaminhiány... de amúgy jól vagyok, szóval nem tudom, mitől lehet?
Tudna nekem tanácsot adni? Nagyon ijesztő, hogy mint írtam, már szét is válik egy helyen a körmöm...
Nagyon szépen köszömöm előre is a válaszát!

Tisztelettel: M. Tamás

2016-01-15 13:41:02

Rosta Erzsébet #31

Kedves Erzsike!
Alaposan tanulmányozva a körmeit a - mutatóján látható - kisebb traumát (mely a pötty helyzete alapján kb. két hónapja érhette) jelző fehér pöttyön kívül a körmökön megfigyelhető longitudinális futású barázdák (és gerincek) érdemelnek figyelmet. Ezt a fajta köröm-rendellenességet „onychorrhexis”-nek nevezi az orvosi szakirodalom. A körmön látható barázdák a legtöbb esetben az előrehaladott életkorra utalnak, de jelezhetnek egészségi problémákat is. Ez utóbbiak a következők: reumás ízületi gyulladás (reumatóid artritisz), perifériális vaszkuláris betegség, lichen planus és - ritka esetben - a Darier betegség, vagy Darier-kór. Bár a képei elsősorban a körmökre fókuszálnak, a mutató- és a középső ujján köszvényre utaló duzzanatokat vélek felfedezni, melyek egy kialakuló vagy már meglévő krónikus ízületi gyulladásra utalhatnak.
Másrészről részben azoknak is igazuk lehet, akik vitaminhiányt emlegettek, ugyanis a centrális helyzetű körömgerincek kialakulásának a vas-, folsav- és a fehérjehiány is lehet az oka. Ha megfelelően táplálkozik, akkor nem zárható ki, hogy a vitamin- és ásványianyag-hiányt a rossz felszívódása okozza.
Ahhoz, hogy a körmei egészségesek legyenek, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás és gondos körömápolás szükséges. Ügyeljen arra, hogy étrendjében sok gyümölcs és zöldség legyen. A vasat, cinket, kalciumot és C-vitamint tartalmazó ételek mellett fontosak a B vitaminok (különösen a B12) is, kerülje az ún. transzzsírok fogyasztását, helyette inkább az Omega 3 zsírsavban gazdag ételeket (halak, olajos magvak) részesítse előnyben. A körmök hidratáltsága miatt az is fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszon.
Ami pedig a körömápolást illeti, védje körmeit a vegyszerektől, oldószerektől, mosogatószerektől, vigyázzon arra, nehogy kiszáradjanak. Szükség esetén hasznos lehet, ha lefekvés előtt jojoba olajjal keni be őket.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-12-07 10:00:39

Czelder Attilané #30

Kedves Erzsébet!! Évek óta beteg a körmöm, nagyon örülök hogy rátaláltam az oldalára!! Készítek fotót, elkűldöm és figyelemmel fogom kísérni tanácsait, véleményét!! Addig is üdvözlettel: Czelderné Erzsike

2015-11-28 21:39:16

zoltan #29

Kedves Erzsébet, Tibor!

Először is köszönöm a kimerítő választ, nagyon részletesen leírta a lehetséges okokat.
Miután elolvastam levelét, jutott eszembe, hogy kb. a köröm elrepedése előtt 2 héttel végeztem ~1.5 hét nehéz munkát, amelyben sokat kellett négykézláb lenni munkavédelmi cipőben. Én arra jutottam, hogy mivel csak és kizárólag a nagylábujjaimon jelentkeztek a tünetek, ettől lehetett.
Az első levelem óta változás csak annyi, hogy 2-3 napja a ragasztott kötés sem húzza a körmömet (eddig minimálisan húzódott), így szinte teljesen tünetmentessé vált.
Úgyhogy én most arra várok, hogy szép lassan lenőjjön...

2015-04-06 13:16:25

Rosta Erzsébet #28

Kedves Tibor!
Mivel nincs garancia arra, hogy Zoltán is elolvassa a bejegyzését, kérését privát levélben elküldtem,
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-04-05 15:03:31

Tibor #27

Kedves Erzsébet! (és Zoltán)

Nekem ugyanezen tünetem van(most fedeztem föl).
Ha sikerült Zoltánnak azonosítani az okot, esetleg meg is oldani, akkor kérem, jelezzék nekem is.
Tisztelettel,
Tibor

2015-04-03 13:43:13

Rosta Erzsébet #26

Kedves Zoltán!
Így látatlanban, csupán a leírása alapján felelőtlenség lenne diagnózist felállítani, annyi azonban majdnem biztosan megállapítható, hogy körömleválásról (orvosi nevén onycholysis) lehet szó. A körömleválást az esetek nagy részében valamilyen trauma (ütés, sérülés, sok gyaloglás vagy futás hosszúra nőtt körmökkel szűk cipőben stb.) okozza, ez azonban az ön leírása szerint jelen esetben úgy tűnik, kizárható. Mivel – mint írja – eddig nem járt fájdalommal, valószínűleg a későbbiekben sem kell tartania attól, hogy a körömágya a körme leesését követően fájni fog. Az onycholysis kialakulásának számos oka lehet. Közrejátszhat benne a helytelen manikűrözés, ha a köröm túl sokat van nedves környezetben, gyakran a körmök gombás fertőzése (vagy Candida fertőzés) állhat a jelenség hátterében. (Ha ez utóbbira gyanakszik orvos, például a körömágy elszíneződése miatt, mintavétellel laborban ellenőrizhető a feltevés.) Bizonyos gyógyszerek (antibiotikumok, pl. tetracyclin) is kiválthatják a problémát.
Gyakran pikkelysömör következtében válik le és repedezik meg a köröm. Okozhatja diabetes mellitus (cukorbetegség) is. Ha a korábbiakban említettek egyike sem tehető felelőssé, érdemes lehet ellenőrizni a pajzsmirigy működését, mert e szerv zavarai ugyancsak kiválthatják a problémát. A klinikai diagnózis céljából összeállított színes körömatlasz (Donald W. Beaven – Stafford E. Brooks: Color Atlas of The Nail in Clinical Diagnosis) számos egyéb lehetséges okot (illetve betegséget) is felsorol, ezeket azonban most nem részletezném. Összefoglalva azt javasolnám, legyen óvatos a manikűrözéssel, ügyeljen a körmei tisztaságára, óvakodjon a vegyszerek használatától, viseljen kényelmes cipőt, és - mivel a leírása alapján a gombás fertőzés, a psoriasis (pikkelysömör), a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy működési zavara sem zárható ki - a nyugalma érdekében célszerű lenne a körmeit megmutatni egy bőrgyógyásznak.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-04-01 14:33:49

zoltan #25

Kedves Erzsébet!
Mindkét lábam nagylábujján úgy 1/3 magasságban enyhén világos foltot vettem észre. Mint a bal lábamnál kiderült, a köröm eltávolodott az alatta lévő hústól, mivel a bal nagylábujjamon már vízszintesen kb. 2/3 szélességben végig is repedt a körmöm, majd onnan kb. 1 cm-t előre repedt tovább - még nem repedt végig, a köröm még nem teljesen vált le, de 1-2 mm-t már kiemelkedik.
Fájdalommal egyelőre nem jár, egyszerű egészségügyi tapasszal leragasztottam, hogy ne akadjon be sehova, illetve, hogy ne váljon le.
Nem emlékszem, hogy akárhova is bevertem volna őket, más elváltozás nem látszik, nincsenek fehér foltok, nincs gyulladás.
Meg tudná nekem mondani, hogy ennek mi lehet az oka, hogy kezeljem, mennyire "féljek" a leválástól (fog-e fájni, miután leesett)?
Köszönöm!
Üdvözlettel
Zoltán

2015-03-30 23:03:26

Rosta Erzsébet #24

Kedves János!
A körmökön megjelenő horizontális bordák - melyeket Beau-vonalaknak nevez a szakirodalom - általában valamilyen egészségi rendellenességre utalnak. Az Ön esetében azonban csak a hüvelykujja körmein figyelhető meg ez a jelenség, vagyis a probléma nem lehet súlyos. Abból viszont, hogy nem egyszeri esetről van szó, hanem két év óta visszatérően ez a helyzet, valamilyen krónikus ok állhat a háttérben. Első közelítésben én cink-hiányra, vagy a körmei szárazságára gyanakodnék, de az sem zárható ki, hogy valamilyen kezeletlen betegség (pl. diabétesz) okozhatja a dolgot. Ha nem érzi magát teljesen fittnek, vagy olykor rossz a közérzete, a további teendők érdekében célszerű lenne, ha konzultálna egy bőrgyógyász szakorvossal.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-02-25 14:24:07

janos #23

Kedves Erzsébet.kb 2 éve,a hüvelyk ujjaimon,mindkettön,keresztbe bordák nönek,ugy 8 milliméterenként.ahogy levágom,jön a másik.Elég mélyek.de nem teljes köröm szélességbe,csak középen,ugy 7 mm,szélesen.Mi oka lehet?Köszönettel János

2015-02-25 09:43:09

Rosta Erzsébet #22

Kedves Marcsi!
Köszönöm a körmeiről készített fényképeket, a válaszomat - mely részletesebb a szokásosnál - az Olvasóink kérdezték... kategória alatt megjelenő írások között olvashatja. Mivel nem tértem ki minden apró részletre, ha további kérdése lenne, írja meg privát mailben, és ha tudok, szívesen válaszolok.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-02-03 16:23:31

Rosta Erzsébet #21

Kedves Marcsi!
A leírása alapján nem teljesen egyértelmű számomra, hogy mi lehet a probléma a körmeivel. Nem szeretném félretájékoztatni, ezért megkérem, hogy – a privát levelemre válaszként – küldjön a problémás körmeiről egy-egy jó felbontású digitális fényképet.
Előzetesen – mivel nem az összes körmén jelentkezik ez az elváltozás – annyit tudok mondani, hogy túl nagy nem lehet a baj. Ettől függetlenül szeretném látni a körmeit.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-01-24 14:56:34

Marcsi #20

Kedves Erzsébet! Jobb hüvelykujjam körmén. kb. 2 éve egy nagyon erős keresztirányú hullám képződik. Amint lenő, jön a következő. Pár hónapja a kisujjaimon is elkezdődött ugyanez, egy erős bemélyedés képződött, ami előtt és után a köröm domború. Ahogy lenő a barázda látszik, hogy ott vékonyabb, sérültebb a köröm.Mi lehet ez?

2015-01-23 20:13:42

Rosta Erzsébet #19

Kedves Judit!
Ha csak egyetlen, vagy egyik kezének egy-két körmén vannak egyidejűleg ilyen bemélyedések, nem kell különösebben aggódnia miattuk, mert valószínűleg valamilyen trauma (pl. a körmeit érő ütés) okozhatta őket. Ha viszont több körmön láthatók apró, tűhegyszerű lyukak, nem zárható ki, hogy psoriasis (pikkelysömör), esetleg valamilyen kötőszövet-rendellenesség, vagy autoimmun probléma áll a háttérben. Olykor a bőrfelszín helyi gyulladása (dermatitis) is hatással lehet a körmökre, és ugyancsak apró lyukakat okozhat rajtuk. Vitaminhiányra nem gyanakszom, viszont ha a táplálékával kevés cinket fogyaszt, szintén lehetnek mélyedések a körmökön, ezek azonban nem pont-, hanem vonalszerűek.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet

2014-10-06 12:24:06

Erdélyi Judit #18

Kedves Erzsébet! Néha egy-két kézkörmömön pontszerű apró bemélyedések vannak, mintha kicsit tűvel megszurkáltam volna. Ez mit jelenthet, esetleg valamilyen vitaminhiányt? Pár év óta időnként tapasztalom, aztán elmúlik. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Erdélyi Judit

2014-10-06 10:43:25

Rosta Erzsébet #17

Kedves László!
Ha a körömhold vertikális mérete eléri a köröm magasságának a kétötödét, az bizony nagynak számít, de különösebb problémát valószínűleg nem jelent. Az pedig, hogy a holdak a hüvelykujjakon a legnagyobbak, teljesen normális, ugyanis a méretük a kisujj felé haladva egyre kisebb. Az sem jelent problémát, ha a többi ujjon egyáltalán nem látható, ugyanis gyakori, hogy az eponychium (az epidermisz szarurétege) eltakarja őket. Idős korban a holdak kisebbek lesznek, sőt el is tűnhetnek.
Gond igazán akkor van, ha a körömholdak elszíneződnek. A kékes színű holdak például a Wilson-kórra, a vörösesek pedig szívgyengeségre utalhatnak.
A pajzsmirigy-betegek körmeit vizsgálva azt is megállapították, hogy túltengésnél a nagy, míg ellenkező esetben a kis holdak, illetve a holdak hiánya a gyakoribb. Arra viszont, hogy a holdak mérete önmagában a pajzsmirigy működési zavarát jelentené, nem találtam tudományos bizonyítékot. Miként arra a felvetésre sem, hogy a nagy körömholdak kialakulása a mértéktelen fehérje fogyasztással állna összefüggésben.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet

2014-06-03 07:56:29

László #16

Kedves Erzsébet!
Ha a bal hüvelykujjamon a hold magassága a köröm 40%-a, a mutató és középső ujjaimon azonban már csak a köröm 20%-a akkor ez jelenthet-e valami figyelmeztetést vagy teljesen normálisnak mondható?

2014-06-02 07:13:24

Rosta Erzsébet #15

Kedves Nikoletta!
A holdak hiánya a legtöbbször vérszegénységre vérszegénységre vagy alultápláltságra utal, de azt is jelezheti a pajzsmirigy alul-működését és keringési probléma is állhat a háttérben
Üdvözlettel,
Erzsébet

2014-01-28 18:23:27

Simon Nikoletta #14

Kedves Erzsébet!

Mit jelent ha nekem egyik ujjamon sincsenek holdak?? Van róla kép is csak nem tudom ideberakni.

Köszönöm:
Simon Nikoletta

2014-01-28 17:12:57

Rosta Erzsébet #13

Kedves Ildikó!
A körmök holdjainak csak abban az esetben van jelentőségük, ha szokatlanul nagyok, vagy minden körömről hiányoznak. A hüvelykujjon a 8 mm széles hold egyáltalán nem tekinthető rendkívülinek. Komoly problémát valószínűleg a horizontális barázdák sem jelentenek, mert csupán a két hüvelykujján figyelhetők meg. Ez esetben kialakulásukat valamilyen helyi trauma, vagy ekcéma válthatta ki. A körmökön kialakuló bemélyedésnek sokféle oka lehet, ám mivel egyelőre csak a balkeze hüvelykujjának körmén találhatók kráterek, vashiányra, illetőleg kéntartalmú aminosavakban szegény táplálék fogyasztására gyanakszom. Ha azonban a horizontális barázdák, illetőleg a kráterszerű bemélyedések a többi körmein is megjelennének, illetőleg a bemélyedés vasban és tojásban gazdagabb étrend után sem szűnne meg, célszerű lenne orvoshoz fordulnia, mert a köröm deformációk mögött komolyabb - kezelést igénylő - betegségek állhatnak.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2014-01-23 10:27:53

Kiss Ildikó #12

Kedves Erzsébet!
Azt szeretném megtudni, hogy mitől van: mind a két hüvelykujjam körmén a fehér hold elég nagy, kb. 8 mm széles a legszélesebb részen.Ezek a körmeim vízszintesen sűrűn barázdáltak + a bal körmömön két kráter is van.A többi körmöm sima és a holdak is kicsik.
Köszönöm válaszát

2014-01-21 13:59:52

Rosta Erzsébet #11

Kedves „Sylvercaty”!
A leírása alapján - mivel egyelőre csak a gyűrűsujjai külső szélein mutatkozik a jelenség - a körmei lapra válását nem hiszem, hogy betegség okozza, ezért ezeket - mint lehetséges okokat - most nem sorolom fel. Inkább a körmei kiszáradására gyanakszom. nem kizárt, hogy azért van ez, mert kevés folyadékot fogyaszt, de a körmök kiszáradását elősegítheti a körömlakk, és főként ennek a lemosására használt oldószer is. Ugyancsak problémát okozhat, ha szárazon (kemény állapotban) vágja és reszeli a körmeit, de a vashiány, erős mosogatószer használata, vagy valamilyen folyamatos fizikai igénybevétel (például számítógép-klaviatúra gyakori használata) is közrejátszhat a problémában. (És - ha szárazak, gyengék, nem kellően vastagok a körmei - még az óvatos polírozás sem javasolt.) A legfontosabb a tápanyagokban és vitaminokban gazdag étrend, a körmök védelme a mechanikai és kémiai ártalmaktól, használható valamilyen hidratáló kéz- és körömápoló krém.
A körmökön megjelenő fehér pöttyök ugyancsak többféle „üzenetet” hordozhatnak: lehet, hogy valamilyen allergiát jeleznek, de okozhatja a megjelenésüket a cink hiánya, a kelleténél kisebb kalciumbevitel és a nem elegendő mennyiségű fehérje fogyasztása, illetőleg valamilyen mechanikai trauma is.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2013-12-18 10:14:54

Silvercaty #10

Kedves Erzsébet,

szeretném megkérdezni hogy mi lehet az oka az alábbi problémámnak.

Egy jó ideje észrevettem, hogy mindkét kezem gyűrűs ujjain a körmöm lapra válik.
A bal kezem gyűrűsujján a körömfelület bal szélén, a jobb kezem gyűrűsujján a körömfelület jobb szélén, tehát nem a megnőtt körömrészen tapasztalom, és összességében a többi körmömnél sem.
Egy-egy alkalommal fehér pöttyök is megjelennek.

Egy héten egyszer rövidre vágom őket, sosem növesztem meg,óvatosan polírozom és színtelen lakkal kifestem.

Sajnos viszonylag kevés folyadékot iszom, és minden nap eszem gyümölcsöt. Kiegészítő vitaminokat nem fogyasztok, így tél alkalmával szoktam csicsókasűrítményt enni.


Válaszát előre is köszönöm!

2013-12-14 17:30:02

Rosta Erzsébet #9

Kedves Zsuzsa!
A körmökön megjelenő barázdák miatt nem minden esetben kell aggódni. A vertikális recék vagy vonalak például elég gyakoriak, és az életkor előrehaladásával markánsabbá válhatnak. Jelentősebb egészségi problémát nem jelentenek, legfeljebb a keringés enyhébb zavarára utalhatnak. Más a helyzet a horizontális gerincekkel vagy recékkel. Ez utóbbiak sok esetben valamilyen betegség, vagy abnormális egészségi állapot jelei lehetnek. A haránt irányú barázdák egy speciális típusát Beau-vonalaknak nevezi az orvosi szakirodalom. Ezek jellemzője, hogy viszonylag mélyen árkoltak, és gyakran kissé sötétebb árnyalatúak a környezetüknél. Mivel - mint írja - a körmein keresztben futó recék is találhatók, s már régóta megvannak, lehet, hogy a probléma krónikus, de az sem zárható ki, hogy Beau-vonalak találhatók közöttük. Mivel a Beau-barázdák kialakulásának többféle oka (táplálkozási vagy anyagcsere probléma, gyógyszer, diabétesz stb.) lehet, feltétlenül célszerű a körmeit egy bőrgyógyásznak (és/vagy egy belgyógyásznak) megmutatnia, mert elképzelhető, hogy további vizsgálatokra lesz szükség.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2013-08-30 08:53:14

Molnárné Zsuzsa #8

Kedves Erzsébet!

Az én körmeimen keresztben és hosszában is találhatóak recék, vonalak. Már egy jó ideje fennáll ez, nem múlnak el. Azt kérdezném, hogy hová, kihez lehet ezzel fordulni, aki meg tudná mondani, hogy pontosan mi lehet a problémám? Előre is köszönöm!

2013-08-28 14:18:25

Rosta Erzsébet #7

Kedves Magdi!
Elnézését kérem, de csak most tudtam időt keríteni, hogy válaszoljak a kérdésére. A leírása alapján az elváltozást a jobb hüvelykujja körmén subungualis haematoma (körömalatti vérömleny) okozhatta, ami azonban úgy tűnik, megszűnőben van. Ha mégsem így lenne, különösen akkor, ha fájdalmat is érez, feltétlenül mutassa meg a háziorvosának, vagy egy bőrgyógyász szakorvosnak. A hosszanti recék, illetve a vízszintes fehér foltok szintén a körmein találhatók?
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet

2013-04-02 11:06:56

Jakusovszky Attiláné #6

Tisztelt Erzsébet!

Én most fedeztem fel a honlapját, és nagyon örülök neki, mert sokrétű és alapos írásokat találtam rajta!
Itt a neten próbáltam választ találnom arra, hogy a jobb hüvelykujjam holdján egy vérrögszerű folt keletkezett kb. 4 napja. Mintha kezdene feloszlani, és ahogy a vízben is világosabb folt keletkezik, ha oldódik egy tömény színfolt - úgy ebből is egy világosabb folt nő ki. Mindkét hüvelykujjamon vannak hosszanti recék és a jobbon rövid vízszintes fehér foltok.
Kicsit megijesztett ez a jelenségem, ezért örülnék, ha megírná nekem mit takar az ilyen elváltozás!
Várom válaszát, köszönettel Jakusovszkyné Magdi

2013-03-31 14:32:19

Rosta Erzsébet #5

Kedves Pumukli!
Így látatlanban arra a kérdésére, hogy mit jelez, hogy csak a hüvelykujjain láthatók a köröm holdjai, mindössze annyit, mondhatok, hogy a holdak hiánya a pajzsmirigy-elégtelenségre való hajlamra utalhat. (De az is lehet, hogy megvannak a holdak, csak a bőr benőtte őket.) Az egészség szempontjából fontos lehet a körmök színe is, pl. a kékes színű holdak légzőrendszeri és keringési problémáról árulkodhatnak.
Ami pedig a nagy lábujján látható keresztirányban futó fehér csíkokat illeti, emiatt nem kell aggódnia. Okozhatja cinkhiány, de valószínűbb, hogy megüthette a körmét.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet

2012-10-02 08:14:39

pumukli #4

T. Erzsébet!

Szeretném tudni, hogyha a körmeimen csak a nagy ujjakon(kéz-láb) van félhold, az mit jelez? A bal láb nagy ujjamon vannak fehér keresztcsíkok, kb. 1 mm-es távolságban. Ez minek lehet a jele?

Válaszát előre is köszönöm!

2012-10-01 08:12:37

Pipacs #3

Köszönöm válaszát!

Holnap küldöm a képeket.
;-)

2012-06-04 20:45:12

Rosta Erzsébet! #2

Kedves Pipacs!
Bár a leírása alapján sejtem, hogy mi lehet a probléma, látatlanban nem lenne helyes, ha bármit is mondanék, ezért azt javasolom, hogy készítsen közeli, jó felbontású digitális fényképeket az Ön és a kisleánya körmeiről, és E-mailhez csatolva küldje el őket nekem.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet

2012-05-30 18:41:39

Pipacs #1

Kedves Erzsébet!

Egy kérdésem lenne :
Az én körmeimen már kb. 13 éve folyamatosan vannak fehér pöttyök. Rövid körmeim vannak, és gyengék, a tetejük egyenes, lehetetlen lekerekíteni, lefelé vékonyabbak, és ahol egyenes, ott bemegy a körömágy felé, mármint beljebb van levágandó köröm mint maga köröm vonala befelé megy, alá megy a levegő vagy nem tudom. Kislányomnak teljesen ugyanilyen a körme, neki is kicsi nagyon gyenge , és lefele haladó a körme , olyan mint egy rendes köröm alakja domború hanem homorú a köröm vonala, amit le kell vágni. A köröm egyenes.
Kérdésem mit lehet ez ellen tenni.
Mit jelent ez.
Elnézést ha túl kacifántosan írtam.


Köszönöm a válaszát.

2012-05-30 15:54:52