A+ A A-

Keralai halászok

  • Közzétéve itt: Dél-India - Kerala


A nyaralók számára külön programot jelent a reggeli halászat, a nap fénypontjaként megkülönböztetett figyelemmel kísérik a halászok munkáját, drukkal kevert izgalommal várják vissza őket portyáikról. A halászasszonyok is ott toporognak a parton, kezükben jókora vájlingokkal, halas edényekkel. Várják párjaikat és a napi haladagot. Türelmesen kémlelik a végeláthatatlan vizet.

Partot érő halászhajóA keralaiak nagy halevők, a halászcsaládoknak – a rizs, a zöldség és a gyümölcsök mellett – a legfőbb tápláléka a hal. Noha közöttük is sok a vegetáriánus, a hidegvérűek fogyasztása – köztük a halé is – megengedett számukra, nem tudnak betelni vele: reggelire, ebédre, vagy vacsorára, egyaránt szívesen fogyasztják a frissen készített halételeket.

A halászok még a napkelte előtti hajnali sötét szendergésben indulnak ki a nyílt tengerre. Mikorra a keleti égbolton feljön a nap, már javában dolgoznak. Jellegzetes katamaránjaikkal, vagy többevezős bárkáikkal szállnak vízre, de néha a fából kivájt kenuikkal is kieveznek. Ezen a partszakaszon nem halásznak motoros halászhajókkal. Katamaránjuk tulajdonképpen egy kettős törzsű, kókuszkötelekkel összekötözött fahasábokból álló tutaj. A vízi jármű két oldalán kifektetett úszóinak nyitott résein át szabadon jár ki-be a víz, felcsap rájuk a hullám. Halászbárkáik a normandiai hajók kicsinyített másai, páros számú evezőseik egy csapásra merítik lapátjaikat a vízbe, és ütemesen lendül előre a bárka, siklik tova. A hajó farában egy halász hangos vezényszóval irányítja az evezőseket, szemével kémleli a vizet, keresgéli a halászáshoz legalkalmasabb helyet. Csak bent a nyílt vízen dobják be hálóikat, piszkálgatják a tenger vizét, csalogatják hálójukba a butácska halakat.

A halászháló kihúzásaA partra visszaérve félkörös kötelékbe állva, az ősi időktől begyakorlott, összeszokott mozdulatokkal vonják a kókuszköteleket. Araszolva, szinte centiként jön kifelé a háló. A halászat évezredes mestersége apáról fiúra öröklődik, a jelenben él a múlt. Megdolgoznak a napi betevőért. Elnézem, ahogy ezek a kis pöttöm emberek, színes dhotikban, ingekben, fejükön körbecsavart kendővel, félkört alkotva, kötelékben állnak egymás mögött. Lecövekelt lábaikat megvetik a sárga fövenyen, nekifeszülő izmokkal, hórukk-szóra vonszolják ki a vízből, a néha halaktól súlyos hálót. A sor legvégén álló halász diktálja a tempót, és az ő feladata a tengerből kiszabadított háló karikába csavarása is. Az izzasztóan kemény munkát a jól megtermett, kipihent turisták könnyű szórakozásnak, reggeli testedzésnek tartják, be- besegítenek a kötélhúzásba. Fogd meg, ereszd meg, nemsokára feltűnik a halászzsákmány. A halfogás azonban nem jár mindig szerencsével, időközönként az eredmény szegényes, a háló alján csak apró halak és gyöngyházszínű pikkelyek csillognak ezüstösen. Az ilyen sikertelen fogások láttán a segítőkész világos bőrűek, mint a kámfor felszívódnak. A halászok csalódottságát látva, eloldalognak az addig segítőkész idegenek, csak a halászasszonyok várják az osztozkodást, és természetesen szent emberünk sem maradhat ki a porciózásból. A kutyák tisztes távolból figyelik a jelenetet, nekik is mindig jut valami maradék.

A halászás végeztével a bárkákat, katamaránokat a szárazföldre vontatják, a köteleket és a hálókat – védendő az erős napsugárzás ellen – gyékénnyel takarják le. Aztán másnap, a több szerencse reményével, megint minden kezdődik elölről. A nagy fogások lehetőséget adnak egy kis plusz keresetre, a tengeri állatokat szívesen vásárolják meg a helyi éttermek.

További olvasnivaló

Mit jelentett az esküvői ing ajándékozás…

Kedves Erzsébet!A nagymamám mesélte, hogy az ő idejében még az volt a szokás, hogy a házasságkötés előtt a menyasszony jegyinget ajándékozott a vőlegénynek. Mit jelképezett ez, mi lehetett e tradíció...

Folytatás...

Karácsonyi plumpuding és sütemények

Karácsonykor sokféle sütemény kerül az ünnepi asztalra, melyektől nemcsak azt várjuk, hogy legyenek finomak, szerezzenek kulináris élményt, ejtsék varázslatba a nassolókat, hanem azt is, hogy tartsanak ki az ünnepek...

Folytatás...

A szervezet sav-bázis egyensúlyának érté…

A kínai kézdiagnosztika a tenyérterületek felosztása során elsőként az általános irányokat határozza meg. Felső résznek általában az ujjak csúcsait (körömperceit), míg alsónak a tenyér csukló felé eső részét tekintik. A...

Folytatás...

Likőrök

A ma már igen sokféle változatban kapható (vagy házilag készített), cukrozott, ízesített alkoholos ital felfedezését homály fedi, ám a legelfogadottabb feltevések szerint az első likőrt vegykonyhájában valószínűleg a svájci-német...

Folytatás...

Tizenkettes, az apostolok és a törzsek s…

Amíg a tízes tökéletes számnak minősült, addig a tizenegyes már rossz hatású volt, a tizenkettes pedig titokzatos lett. A tizenkettes az idő három síkjának és a tér négy égtájának...

Folytatás...

Püthagorasz alfanumerikus rendszere - ka…

Püthagorasz abban különbözött jelentősen az ókori görögök ünnepelt bölcselőitől, hogy személyében a pap és a filozófus karaktere egyesült. Egyes doktrináit csak a tanítványaival és a követőivel ismertette. Ezeket a titkos...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?