A+ A A-

Keralai halászok

  • Közzétéve itt: Dél-India - Kerala


A nyaralók számára külön programot jelent a reggeli halászat, a nap fénypontjaként megkülönböztetett figyelemmel kísérik a halászok munkáját, drukkal kevert izgalommal várják vissza őket portyáikról. A halászasszonyok is ott toporognak a parton, kezükben jókora vájlingokkal, halas edényekkel. Várják párjaikat és a napi haladagot. Türelmesen kémlelik a végeláthatatlan vizet.

Partot érő halászhajóA keralaiak nagy halevők, a halászcsaládoknak – a rizs, a zöldség és a gyümölcsök mellett – a legfőbb tápláléka a hal. Noha közöttük is sok a vegetáriánus, a hidegvérűek fogyasztása – köztük a halé is – megengedett számukra, nem tudnak betelni vele: reggelire, ebédre, vagy vacsorára, egyaránt szívesen fogyasztják a frissen készített halételeket.

A halászok még a napkelte előtti hajnali sötét szendergésben indulnak ki a nyílt tengerre. Mikorra a keleti égbolton feljön a nap, már javában dolgoznak. Jellegzetes katamaránjaikkal, vagy többevezős bárkáikkal szállnak vízre, de néha a fából kivájt kenuikkal is kieveznek. Ezen a partszakaszon nem halásznak motoros halászhajókkal. Katamaránjuk tulajdonképpen egy kettős törzsű, kókuszkötelekkel összekötözött fahasábokból álló tutaj. A vízi jármű két oldalán kifektetett úszóinak nyitott résein át szabadon jár ki-be a víz, felcsap rájuk a hullám. Halászbárkáik a normandiai hajók kicsinyített másai, páros számú evezőseik egy csapásra merítik lapátjaikat a vízbe, és ütemesen lendül előre a bárka, siklik tova. A hajó farában egy halász hangos vezényszóval irányítja az evezőseket, szemével kémleli a vizet, keresgéli a halászáshoz legalkalmasabb helyet. Csak bent a nyílt vízen dobják be hálóikat, piszkálgatják a tenger vizét, csalogatják hálójukba a butácska halakat.

A halászháló kihúzásaA partra visszaérve félkörös kötelékbe állva, az ősi időktől begyakorlott, összeszokott mozdulatokkal vonják a kókuszköteleket. Araszolva, szinte centiként jön kifelé a háló. A halászat évezredes mestersége apáról fiúra öröklődik, a jelenben él a múlt. Megdolgoznak a napi betevőért. Elnézem, ahogy ezek a kis pöttöm emberek, színes dhotikban, ingekben, fejükön körbecsavart kendővel, félkört alkotva, kötelékben állnak egymás mögött. Lecövekelt lábaikat megvetik a sárga fövenyen, nekifeszülő izmokkal, hórukk-szóra vonszolják ki a vízből, a néha halaktól súlyos hálót. A sor legvégén álló halász diktálja a tempót, és az ő feladata a tengerből kiszabadított háló karikába csavarása is. Az izzasztóan kemény munkát a jól megtermett, kipihent turisták könnyű szórakozásnak, reggeli testedzésnek tartják, be- besegítenek a kötélhúzásba. Fogd meg, ereszd meg, nemsokára feltűnik a halászzsákmány. A halfogás azonban nem jár mindig szerencsével, időközönként az eredmény szegényes, a háló alján csak apró halak és gyöngyházszínű pikkelyek csillognak ezüstösen. Az ilyen sikertelen fogások láttán a segítőkész világos bőrűek, mint a kámfor felszívódnak. A halászok csalódottságát látva, eloldalognak az addig segítőkész idegenek, csak a halászasszonyok várják az osztozkodást, és természetesen szent emberünk sem maradhat ki a porciózásból. A kutyák tisztes távolból figyelik a jelenetet, nekik is mindig jut valami maradék.

A halászás végeztével a bárkákat, katamaránokat a szárazföldre vontatják, a köteleket és a hálókat – védendő az erős napsugárzás ellen – gyékénnyel takarják le. Aztán másnap, a több szerencse reményével, megint minden kezdődik elölről. A nagy fogások lehetőséget adnak egy kis plusz keresetre, a tengeri állatokat szívesen vásárolják meg a helyi éttermek.

További olvasnivaló

Ötös, a hatalom, a házasság és az őselem…

A püthagoreusok az ötöst a házasság jelképének tartották, mert benne látták egyesülni a nőnemű kettest a hímnemű hármassal. Az ötöshöz társították a hatalmat, a tudást és az igazságot, ennek...

Folytatás...

Hasznos konyhai praktikák

A friss fokhagymagerezdeket ne vágjuk apróra, hanem késsel törjük össze, vagy dörzsöljük szét. A fokhagyma erős szaga csökken, ha néhány percig sós vízben áztatjuk. Ha friss fokhagyma helyett fokhagymaport...

Folytatás...

Mit esznek az állatok?

Az állatok többségének napjai élelemkereséssel vagy zsákmányszerzéssel és evéssel telnek, étrendjük - attól függően, hogy vegetáriánusok, ragadozók vagy mindenevők - sokféle lehet. Van, amelyiküké meglehetősen egyhangú, de olyanok...

Folytatás...

Pakisztán - Megfeneklünk a talkum-finoms…

A reggelt szereléssel kezdjük, megtisztítjuk a gyertyákat, megnézzük az olajszintet, utánatöltünk, átbogarásszuk a motort. A vendégház gondnokától barátsággal válunk el, a kedves fiatalembernek jókedvűen integetünk, ekkor még nem tudjuk mi...

Folytatás...

Véleményem szerint a kézfogások változha…

Dr. Benkó Sándor a Műszaki Egyetem adjunktusa, a Benkó Dixiland együttes vezetője Nem jósoltattam eddig, és ennek valószínűleg egy gyerekkori élményem az oka. Édesanyám mesélte, hogy amikor édesapámmal eljegyezték egymást...

Folytatás...

Orbán Viktor hüvelykujja

1963. május 31-én született Székesfehérváron. 1987-ben az ELTE jogi karán szerzett diplomát. 1988. március 30-án a Fidesz egyik alapítója, 1989. októberig szóvivő, 1988-1989-ben választmányi tag. 1989-ben részt vett az Ellenzéki...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?