A+ A A-

Jeges páni

  • Közzétéve itt: Dél-India - Kerala


Indiában a legeldugottabb helyen - még az országutak mentén is - hűtött italokat kínálnak. A választék óriási, számtalan ásványvízből, szénsavas üdítőből és valódi - mangó, lime lemon (zöld citrom), narancs, ananász stb. - gyümölcsléből lehet válogatni. Észak-Indiában szeretik a rózsa italt, országszerte a limonádét (nimbú pánit), Dél-Indiában pedig az ananászos vizet (vízzel hígított ananászlét) és a kardamomos tejet. A nagy melegben azonban legjobban a jeges páni, vagyis a jeges víz fogy. Már az étkezést is azzal kezdik, éttermekben a pincérek kérés nélkül hozzák gyöngyöző falú kancsókban a jeges pánit, hogy a betérő vendégek, a "vándorok" felfrissüljenek. Igen népszerű a forró tejes tea, Dél-Indiában pedig a friss kávé. A tejtermékek szintén kedveltek, sokan oltják szomjukat íróval, és a mindenütt kapható lasszival (Indiában a sós joghurtot nevezik így), de joghurtot szívesen ízesítik még borssal, fahéjjal és gyömbérrel is.

Sokféle és kiváló sört árulnak, hideg sör szinte mindig, mindenhol kapható. Azonban az indiaiak zöme - az éghajlat és a vallásos előírások miatt - általában absztinens. A szeszes italokhoz csak kijelölt üzletekben, szállodákban, éttermekben lehet hozzájutni. Az itteni gin viszonylag jóízű, kiváló a rum is, a whisky viszont nagyon "kaparós". Dél-Indiában kókuszpálma léből készítenek erjesztett alkoholos italt, amiből - baráti, vagy családi körben - még az asszonyok is előszeretettel isznak. A lerészegedés ellenszereként gyömbérgyökér-darabot rágcsálnak, valamint íróból, túlérett Jack fruit magjaiból, tamarindból és az öreg rizs főzésekor keletkező léből főzött italkeveréket fogyasztanak.

Nemcsak a toddi, vagyis az erjesztett pálmalé indiai eredetű, amelyet a világon széles körben ismernek, hanem az öt alkotórészből álló - citromlét, cukrot, fűszert, vizet és rizspálinkát tartalmazó - puncs ital is, melynek elnevezése az ötöt jelentő hindi páncs szóból származik.

Fa Hszien a Gupta-időszakban (5. század) feljegyezte, hogy a szőlőből és cukornádból készült szeszes italt a ksatriják isszák, a vaisják erős égetett szeszt, a buddhista szerzetesek és a bráhminok pedig szőlőből és cukornádból készült szörpöt és tejterméket fogyasztanak, míg az alsó kasztbélieknek nincs megkülönböztető itala.

Az italok sorában meg kell említeni az istenek részegítő italát, a szómát. A régi árják körében a számos himnuszukban említett szóma fogyasztása rendkívüli áldozatnak számított. Sajnos annak a növénynek nyoma veszett, amelyből e különleges hatású szert nyerték. Feltárására számos tudós vállalkozott, de kísérletezésük nem járt sikerrel.

További olvasnivaló

Vénasszonyok nyara

Hiába mutat szeptember végét a naptár, és csillagászati értelemben is itt az ősz, az időjárás nem vesz róla tudomást, nem hisz nekik, mert javában tart a „vénasszonyok nyara”. Noha az...

Folytatás...

Szalutáció, üdvözlés

A kézfogásról - melyről az alábbiakban is szó lesz - egy korábbi cikkemben már írtam, és a Tenyerünkben a jövő? c. könyvemben hosszabb összefoglaló is olvasható, ezúttal elsősorban az üdvözlésről...

Folytatás...

Sertészselatin a LIDL joghurtos italában…

  Kedvelem a joghurtot, a zacskós tejből anno még magam készítettem, ám az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett dobozos tejekből ez már nem lehetséges. Mostanában nemcsak natúr joghurtot fogyasztok, de...

Folytatás...

Páros és páratlan számok

Elsőként az ókori görögök figyelték meg, hogy az összes páros szám - a kettő (diász) kivételével, amely nem más, mint két egység (monász) - egyaránt felosztható két egyenlő és két...

Folytatás...

Frontunk van

... mondogatjuk, s rosszkedvünket, kellemetlen közérzetünket, idegességünket azonnal ráfogjuk. Noha az időjárás-változás valóban hatással lehet hangulatunkra, viselkedésünkre, reakcióinkra, s az előbbi panaszainkban van is némi igazság, helytelen bajaink forrását...

Folytatás...

Gyümölcs- és püspökkenyér karácsonyra

Keresztlányom anyja egy alkalommal - mialatt jóízűen falatozta gyümölcskenyerem - azt mondta, ezek olyan sütemények, melyek a spájzból összekapart maradékból készülnek. Ennek hallatán megdermedtem, hisz én mindig a legjobb...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?