A+ A A-

Jeges páni

  • Közzétéve itt: Dél-India - Kerala


Indiában a legeldugottabb helyen - még az országutak mentén is - hűtött italokat kínálnak. A választék óriási, számtalan ásványvízből, szénsavas üdítőből és valódi - mangó, lime lemon (zöld citrom), narancs, ananász stb. - gyümölcsléből lehet válogatni. Észak-Indiában szeretik a rózsa italt, országszerte a limonádét (nimbú pánit), Dél-Indiában pedig az ananászos vizet (vízzel hígított ananászlét) és a kardamomos tejet. A nagy melegben azonban legjobban a jeges páni, vagyis a jeges víz fogy. Már az étkezést is azzal kezdik, éttermekben a pincérek kérés nélkül hozzák gyöngyöző falú kancsókban a jeges pánit, hogy a betérő vendégek, a "vándorok" felfrissüljenek. Igen népszerű a forró tejes tea, Dél-Indiában pedig a friss kávé. A tejtermékek szintén kedveltek, sokan oltják szomjukat íróval, és a mindenütt kapható lasszival (Indiában a sós joghurtot nevezik így), de joghurtot szívesen ízesítik még borssal, fahéjjal és gyömbérrel is.

Sokféle és kiváló sört árulnak, hideg sör szinte mindig, mindenhol kapható. Azonban az indiaiak zöme - az éghajlat és a vallásos előírások miatt - általában absztinens. A szeszes italokhoz csak kijelölt üzletekben, szállodákban, éttermekben lehet hozzájutni. Az itteni gin viszonylag jóízű, kiváló a rum is, a whisky viszont nagyon "kaparós". Dél-Indiában kókuszpálma léből készítenek erjesztett alkoholos italt, amiből - baráti, vagy családi körben - még az asszonyok is előszeretettel isznak. A lerészegedés ellenszereként gyömbérgyökér-darabot rágcsálnak, valamint íróból, túlérett Jack fruit magjaiból, tamarindból és az öreg rizs főzésekor keletkező léből főzött italkeveréket fogyasztanak.

Nemcsak a toddi, vagyis az erjesztett pálmalé indiai eredetű, amelyet a világon széles körben ismernek, hanem az öt alkotórészből álló - citromlét, cukrot, fűszert, vizet és rizspálinkát tartalmazó - puncs ital is, melynek elnevezése az ötöt jelentő hindi páncs szóból származik.

Fa Hszien a Gupta-időszakban (5. század) feljegyezte, hogy a szőlőből és cukornádból készült szeszes italt a ksatriják isszák, a vaisják erős égetett szeszt, a buddhista szerzetesek és a bráhminok pedig szőlőből és cukornádból készült szörpöt és tejterméket fogyasztanak, míg az alsó kasztbélieknek nincs megkülönböztető itala.

Az italok sorában meg kell említeni az istenek részegítő italát, a szómát. A régi árják körében a számos himnuszukban említett szóma fogyasztása rendkívüli áldozatnak számított. Sajnos annak a növénynek nyoma veszett, amelyből e különleges hatású szert nyerték. Feltárására számos tudós vállalkozott, de kísérletezésük nem járt sikerrel.

További olvasnivaló

A homlokránc

A nők mániákusan félnek a ráncoktól, mindenféle praktikával próbálják eltüntetni azokat, pedig a ráncok csak a mozgékony, flexibilis arcokon jelennek meg, belőlük pozitív tulajdonságokra, mint például az illető alkalmazkodóképességére, rugalmasságára...

Folytatás...

Anna kézelemzése

A kezek szilárdnak, rugalmatlannak tűnnek, ami arra utalhat, hogy gazdájuk nehezen alkalmazkodik a hirtelen, váratlanul jött helyzetekhez, eseményekhez. A valóság talaján élő emberként meglehetősen keményfejű, konzervatív. Mély érzéseiről nem szívesen...

Folytatás...

A túlzott kétkedés, bizalmatlanság …

Rábai Attilameteorológus   A szó hétköznapi értelmében nem, azaz sem tenyérből, sem a csillagok állásából, sem egyéb módon nem jósoltak nekem. Ha viszont a szó eredeti meghatározását fogadjuk el, miszerint a jóslás:...

Folytatás...

Szász Endre születésnapjára

Miközben a cikkem bevezetőjét írom, szemem előtt sok kép villan elő, emlékek sokasága kavarog bennem, szituációk elevenednek meg előttem. Szász Endréről (nekem csak Bandiról) sok sztori van tarsolyomban. Hisz volt...

Folytatás...

Indiai vasúti menetrend

A pályaudvari tolongás, a lökdösődés, a szagok, a rengeteg ember látványa s a macerás ügyintézés kezdenek megviselni. Attila láthatja rajtam születő, egyre erősödő feszülésem, s hogy továbbra is veszteg maradjak...

Folytatás...