Rosta Erzsébet weboldala


Trivandrumban járva minden alkalommal úgy érezzük, jóval nagyobb a forgalom, mint előzőleg. Csattog a sok gumipapucsos láb az aszfalton. Céltalanul bandukolunk a színes tömegben, ráérősen sétálunk utcából- utcába, néha elsodródunk, aztán kézen fogva megyünk, időnként kikötünk az MG Roadon. A feje búbján egy pedáns kontyú, száriba préselt kövér asszonyság egyenesen felém tart, majdnem fellök.  Nagyon siethet valahová. A lányok, mint karcsú nádszálak, kecsesek és szépek, hosszú hajukban illatos virág pompázik. A negyvenen túli nők már vagy aszott, elnyűtt vénségek, vagy hájasan kövér hurkás ténsasszonyok. A férfiak kínosan jól fésültek, nagyon adnak frizurájukra, koromfekete hajuk kivétel nélkül frissen vágott, mintha csak most jöttek volna a borbélytól. A beesett képű, csont és bor koldusok azonban nem sokat adnak magukra, kócos hajuk csimbókokban lóg, testüket koszos rongyok fedik. Kinézetre egyik-másik olyan, mintha már megvilágosodott volna. Egykedvűen ülnek az út porában, befelé fordulva tompán meredten kirekesztik a külvilágot. Az izzasztó meleg szinte perzsel, árnyékban is lehet vagy 35 fok. Nagy a csoportosulás az elektromos üzlet kirakata előtt, férfiak lesik a színes tévé képsorait. A mozinál szintén nagy a tömörülés, nemsokára kezdődik az esti előadás. Tódulnak ki az Ayurvéda College-ből a diákok, a hozzá tartozó kórházban több ezer éves terápiával gyógyítanak.

Az élet tudománya jelentésű ayurvéda egy több ezer éves ősi tapasztaláson alapuló orvoslási rendszer, mely a gyógyszereken kívül, gyakorlati eszközöket, életviteli tanácsokat is ajánl az egészséges, kiegyensúlyozott, betegségektől mentes élethez. A hagyományos indiai orvoslás nem reked meg az egyedi szimptómák, betegségtünetek kezelésénél, hanem az egész ember - a test, az elme és a lélek összességét - gyógyítja. Indiában például jól tudják, hogy a folyamatos stressz károsítja az immunrendszerünket, és amikor az meggyengül, érzékenyebbek vagyunk a fertőzésekre, a megbetegedésre, vagy, ha öröm ér bennünket, az agyunk - a boldogság és a jóllét érzetét keltve - gyógyító vegyületekkel árasztja el a testünket, ami az egészséget is segíti.

Az ayurvéda egy lépéssel továbbfejleszti a holisztikus orvoslást, ugyanis az embert nem izolált egyénként, hanem az univerzum elválaszthatatlan részeként kezeli. Módszerének alapelve, hogy az élet nem más, mint az egyén és a környezete közötti energia- és információcsere. Ha a környezetünk tápláló, fejlődünk és gyarapodunk, ha mérgező, beteggé válunk. Ezért az egészség kulcsa annak megtanulása, miként szabaduljunk meg a mérgező hatástól, és vegyük körbe magunkat egészséges környezettel.

A hagyományos orvoslással ellentétben, mely a diagnózis során elsősorban a különféle betegségek közötti különbségek meghatározására helyezi a fo hangsúlyt (erre szánja az erőfeszítéseit), az ayurvéda az egyének egyedi tulajdonságaira összpontosít, arra hivatkozva, hogy a betegségek főleg azért különböznek, mert az emberek oly különbözőek. Az ayurvéda tanítása szerint az összes egészséggel kapcsolatos intézkedésnek – legyen az egy testedzési program, diéta terv vagy medicina fogyasztása – az egyén testi-szellemi alkatának (doshájának) a tanulmányozásán kell alapulnia. A páciens doshájának ismeretében az ayurvédikus orvos meg tudja mondani, hogy milyen étrend, fizikai tevékenység vagy növényi táplálék-kiegészítő szedése fog a legnagyobb valószínűséggel segíteni, és melyek azok, amelyek nem jók, vagy veszélyt jelentenek.

Másrészt a nyugati orvoslás hajlamos a betegség tüneteit kezelni, míg az ayurvéda a betegséget a kiváltó ok kezelésével igyekszik megszüntetni. Például, ha a páciens depressziótól szenved, egy allopata doktor valószínűleg valamilyen antidepresszáns szedését írja elő a számára. Ugyanakkor az ayurvédikus orvos megpróbálja megfejteni, hogy milyen egyensúlyhiányok az okai a depressziónak. Az orvos az egyént egészében vizsgálja, figyelembe veszi az életstílusát, tevékenységeit, étrendjét, a közelmúlt stresszes eseményeit, a belső gondolatait és a testi-lelki állapotát. Az ayurvédikus orvos mindezek figyelembevételével fog javasolni egy kezelési tervet a beteg számára. Az ayurvéda nem veti el az antidepresszánsok és más gyógyszerek alkalmazását, helyesebben szólva az ayurvéda központi elve, hogy minden gyógyító tényezőt alkalmaznunk kell, amely visszaadja az egészséget és egyensúlyba hozza testünket, beleérte - többek között - a növényi táplálék kiegészítőket, az étrend módosítását, a gyógyszereket, meditációt, fizikai gyakorlatokat, pszichoterápiát is.

Akupresszúra eszközökAz ayurvéda orvosság gyanánt kizárólag növényi, vagy ásványi gyógyszereket használ, a medicinák erdők-mezők virágaiból, gyökerekből, füvekből, kérgekből készülnek, lázcsillapítóként kínafakérget, vérnyomás csökkentésére kígyógyökeret, emésztésjavítónak kardamomot javallnak. Hatásos gyógyír idegbajra az ebvészmag, hánytatónak és légcsőhurut ellen a hánytatógyökér, hasmenés elállítására a bors, hashajtónak az anyalevél. Tömjénből kenőcsöket készítenek, míg az indiai kenderből fájdalomcsillapítókat, narkotikumokat és görcsoldókat.

Világszerte ismertek szerelmi ajzószereik, az érzéki örömet gerjesztőket főleg ásványi anyagokból állítják össze, aranyból, ezüstből, rézből, vasból, horganyból, ólomból, a férfi potencianövelők nemcsak a férfiasságot fokozzák, hanem javítják a testi erőt, a szellemi képességet és az étvágyat is, de mindezek között a legfontosabb, hogy megfiatalítják az embert. Indiában az emberek jobban bíznak a hagyományos ayurvédikus gyógyításban, mint a nyugatról jött orvostudományban, előnyben részesítik az ősi medicinákat a kemikáliákkal, vegyi tablettákkal szemben. Sok betegség legyőzője a Siva isten által létrehozott jóga.

A hindu orvostudomány hosszú múltra tekint vissza, a természettudományok közül hamar világhírnévre tett szert. Indiában létesítették, az időszámítás előtti 1500-as években, a világban elsőként olyan kórházat ahol már ápolószemélyzet is dolgozott. Szervezetten, orvosi rendbe tömörültek az orvosok, s keményen büntették azokat, akik vétettek az orvosi etika ellen, rosszul látták el a betegeket vagy eredménytelen maradt a kezelésük. A szimptómák alapján már abban az időben felismerték a leprát, a himlőt, a sárgaságot és a cukorbetegséget, amit madhu-mehának azaz mézvizeletnek neveztek. Sebészeik hasműtéteket, amputációkat, helyreállító plasztikai és szépészeti beavatkozásokat, szemészeti operációkat, abortuszokat és császármetszést alkalmaztak sikeresen.

Az ayurvédikus központ ambulanciája előtt betegek várakoznak, egyikük fején hatalmas kötés. A College épületegyüttesénél sorba állnak a buszok, tolong sok felszálló, van, amelyik busz csak lelassít és menet közben ugrálnak le-fel az utasok. Az ipszilonos elágazásnál közlekedési rendőr irányítja a forgalmat, van mit vezényelnie, óriási a tumultus. Elhiszem, hogy Kerala India legsűrűbben lakott állama. A kipufogócsövek okádják a mérges gázokat, embermasszán vergődünk át. Betérünk egy vegyes termékeket árusító kisboltba, ahol hideg ananász lével öblítjük le kiszáradt torkunkat. Míg kortyolgatom a zamatos, fagyos nedűt, azon töröm a fejem, vajon milyen ízű lehetett a szóma, a Védák isteneinek bódító itala.