Rosta Erzsébet weboldala

Nem igaz, hogy a mérges gombák:

  • csak valamely része mérgező, mert a méreganyag az egész gombában megtalálható.
  • idegen méreganyagot vesznek fel a közeli mérgező növényektől, amitől mérgessé vállnak, egyébként ezt az ehető gombákról is feltételezik.
  • attól lesznek mérgezők, mert mérges rovarok, bogarak vagy csigák megmászták.
  • attól vállnak mérgezővé, mert elásott hulla fölött nőnek, ezt még az ehető gombákról is feltételezik.
  • méreganyaga a vízben feloldódik, de mégis van olyan mérges gomba, amelynek minden méreganyagát a forró víz kioldja, ilyen például nálunk ritkán található papsapkagomba.
  • forrázat után nem okoznak mérgezést, például a gyilkos galóca leforrázás után is halálosan mérgező.
  • ha fedő nélküli edényben főzik, akkor elpárolog a méreg.
  • rossz ízűek és rossz szagúak, van köztük feltűnő színű, de a legveszélyesebbek a fehér, a szürke, a zöldes, a barnás nem feltűnő, tompa színűek, ezzel szemben vannak feltűnően rikító, piros, sárga, lila színű ehető gombák. Egyébkén a legmérgezőbb gombák egészen jó ízűek és nem rossz szagúak.
  • húsát megtörjük vagy elvágjuk, akkor elkékül vagy megfeketedik, mert a mérges gombák színe nem változik meg.
  • főzetébe mártott ezüstkanál, vagy más ezüst tárgy megfeketedik. Az ezüst csak a romlott gomba főzetében feketedik meg.
  • főzésekor az edénybe tett petrezselyem megfeketedik.
  • a mérges gombát nem rágja meg a csiga és nem lesz kukacos, mert a méreg nincs hatással a csigákra, sem a rovarokra. A mérges gomba épp úgy lehet kukacos, mint az ehető gomba és a csiga is megrághatja. A csiga rágott és a kukacos gomba tehát nem biztos, hogy ehető.
  • ha főzés előtt az ehető gombák közé bekerül egy mérges gomba, akkor az étel mérgezővé válik, mert kizárólag csak a mérges gomba darabjai maradnak mérgezők. Persze kérdés az, hogy mennyi mérges gomba jut a szervezetbe.

A felsorolt tévhitek némely esetben igazak lehetnek, de sok esetben nem. Jó példa rá, hogy a gyilkos galóca, amely nem mutatja a régebben csalhatatlannak hitt jelek egyikét sem. Talán azért van még mindig gombából mérgezéstől haláleset.

Róka gomba ábra
Róka gomba: az ínyencek kedvence
Légyölő galóca ábra
Légyölő galóca: mérgező gomba

Téves felfogás, hogy az evésre szánt gombák mind ártalmasak, pedig az embereknek a többsége, a mérgező élelmiszerek közül, elsőre a gombákra gondolnak. A becslések szerint kb. 1,5 millió fajtájuk lehet, az Európában fellelhető kb. 6 000 gombából, mindössze kb. 180, ami mérgező, ennél jóval kevesebb az olyan gomba, ami mérgezést, halálos toxint tartalmaz.

A gombamérgezés mindig csak, a mérges gombákra jellemző, ami a gombában kifejlődő méreganyag okozhat. Az ehető gombák mellett, vannak bolond illetve mérgező gombák, amelyek elfogyasztása okozhat múló rosszullétet, de néhányuk halálos lehet, nálunk elsősorban a gyilkos galócát és néhány közeli rokonát tartjuk a legveszélyesebbnek. Ezekből a gombákból pár dkg friss gomba elfogyasztása elegendő, hogy megöljön egy embert . Persze nemcsak a gombákban lévő mérgek lehetnek veszélyesek, hanem a környezetben fellelhető nehézfémek, radioaktív vegyületek, melyek a gombákban felhalmozódhatnak. Léteznek még gyanús gombák is, amelyek mérges voltát még nem bizonyították.

Réti vagy kerti csiperke ábra
Réti vagy kerti csiperke: jóízű, kedvelt, ehető
Vargánya ábra
Vargánya: ízletes étkezési gomba

Sajnos nincsenek olyan biztos megkülönböztető, határozott jelek, melyek alapján könnyű lenne megkülönböztetni a mérges gombákat az ehetőktől. Sem a gomba kalapjának a színe, se a húsának vágás vagy megnyomott felület színváltozása, se a tejnedv jelenléte, se a gomba színe és a szaga nem olyan tulajdonságok, amelyek alkalmasak a mérgesség biztos felismerésére. Se a megfőzött gombába beletett ezüstkanál foltosodása nem vezet, a mérges gomba megbízható felismeréséhez. A mérgezésektől csak alapos gombaismeret menthet meg minket, melyet úgy tudunk elsajátítani, ha szakkönyveket tanulmányozunk, vagy gombaszakértőtől, mint a természetben sajátítjuk el először csak néhány, később több faj ismeretét. Vigyáznunk kell arra is, hogy az ehető gombák fajai is okozhatnak mérgezést. Ettől függetlenül a legjobb gomba is okozhat bajt, ha a belőle készített ételt órák múlva, vagy másnap fogyasztják el. Romlott, átázott, kukacos, öreg, vagy fagyott gombát ne használjunk fel étkezésre.

Sátán gomba ábra
Sátán gomba (tinóru): mérges, nyersen mérgező
Pöfeteg ábra
Pöfeteg: ehető jóízű fiatal gombaként

Fotók forrása: A Természet-Tudmányok Kézikönyve - Gondolat kiadó Budapest, 1963