India és Peru kedvelt fűszere - a kesernyés ízű, aromás koriander
- Írta: Rosta Erzsébet
- Közzétéve itt: Növényvilág
E sokak által nagy becsben tartott fűszernövény a Földközi-tenger mellékén valamint a Közel-Keleten őshonos. A feltárt régészeti leletek alapján évezredek óta használják, találtak „lázcsillapító” koriandert a fáraók sírjában, de említést tesz róla a Biblia is: „A manna pedig olyan vala, mint a kóriándrum magva (…)”, olvasható Mózes IV. könyvében (4Móz: 11, 7), vagyis úgy tűnik, az izraeliták használták a koriander fűszeres magvát. A koriander egyike az öt „keserű növénynek”, melynek fogyasztását maga az Isten rendelte el a zsidóknak Pészah (zsidó húsvét) ünnepén.
Az ókori rómaiak ugyancsak ismerték és használták a koriandert. Julius Caesar idejében a katonák a hús tartósítására és ételeik ízesítésére koriandert vittek magukkal. A római pékek a kenyereik tésztáiba őrölt koriandert kevertek. Megemlíti e növényt az Ezeregy Éjszaka meséi is. Az egyik mesében szó esik egy kereskedőről, aki 40 évig nemzőképtelen volt, ám egyből meggyógyult, miután koriandert tartalmazó gyógyitallal kúrálták. A kínaiak pedig úgy vélték, hogy a halhatatlansághoz a koriander magjainak rendszeres fogyasztásán át vezet az út.
A különféle illóolajokat, cukrot, fehérjét és C-vitamint tartalmazó koriander ősidők óta kedvelt gyógyszere az indiaiaknak. Európában, mint szélhajtót, vizelethajtót, immunerősítőt fogyasztják, de gyermekágyi láz megelőzésére is ajánlják. Az orvosok emésztést serkentőként, a népi gyógyászok az előbb felsoroltakon kívül görcsoldóként, felfúvódás megszüntetésére, vértisztítóként, bőrgyulladást ellen javasolják. Tibetben gyomorpanaszokra, görcsökre, daganatok és bőrfarkas ellen ajánlják. Régebben vágykeltő hatást is tulajdonítottak neki, állítólag a borba kevert korianderpor felfokozza a szenvedélyt.
A koriander sokféle étel fűszere, adagolják mártásokba, felvágottakba, süteményekhez, ízesítenek vele likőröket, teát és feketekávét, de a kellemetlen ízű és szagú gyógyszerekhez is adják kisegítő anyagként. Indiában a koriander közkedvelt fűszer, csaknem valamennyi sós ételük hozzávalója. Magját egészben vagy őrölten teszik az ételekbe. Friss, zöld levelét ízesítésre és díszítésre használják. Kínában ugyancsak a koriander friss levelét használják, ha fodros petrezselyemmel helyettesítik, őrölt koriandermagot csempésznek az ételhez. Peru lakói annyira szeretik e növény ízét és illatát, hogy majdnem minden ételükbe tesznek belőle. Ez az idegenek számára nem mindig kellemes. Kedvelt fűszere a latin konyhának, szívesen fogyasztják Európában, az Egyesült Államokban, Afrikában - elsősorban Marokkóban - valamint a Közel- és Távol-Keleten, és elmaradhatatlan fűszere az oroszok kedvelt fekete kenyerének is. A növény zöldje erős és átható illatú, azonban az apró kerek gyümölcse kellemes aromájú, és a kandiscukorral bevont koriandermag (coriander comfit) a gyerekek által kedvelt, remek édesség. Étvágyjavító, muskotályos íze miatt felhasználják italkészítéshez.
Noha nálunk a koriander nem túlságosan elterjedt fűszer, mégis számos népies névvel illették már, nevezik beléndfűnek, bolhafűnek, bolhapornak, cigány- és kínai petrezselyemnek, poloskaszagú kapornak, de ismert, mint koldusbors, koriandrom, zergefű is. A magyar konyha a koriandert elsősorban savanyúságokhoz használja. Noha - a hasonlatossága miatt - pótolhatjuk petrezselyemmel, az utóbbi íze, illata egészen más. A koriandert ma már - hogy friss maradjon - sokfelé cserépben árulják, de ha kedvünk van hozzá, otthon is termeszthetjük.
Korianderrel álmodni sikert prognosztizál. Arra utal, hogy az álmodó teljesítménye elismerésre talál. A koriander illatának érzése, vagy zöldjének, magjának felhasználása álomban egy hasznot hozó, jó tanácsot jelez előre. A muszlimok értelmezésben a cilantro egy értékes személyt szimbolizál, míg a szárított koriander álma pénzfialtatásra utal.
Sütnöm kell egy kis kenyeret, és ma koriánder maggal fogom ízesíteni. Teszek bele egy kis krumplit is. Remélem, finom lesz! Köszönöm az új ötletet.
Üdv! Ildi