A+ A A-

India és Peru kedvelt fűszere - a kesernyés ízű, aromás koriander

  • Közzétéve itt: Növényvilág


E sokak által nagy becsben tartott fűszernövény a Földközi-tenger mellékén valamint a Közel-Keleten őshonos. A feltárt régészeti leletek alapján évezredek óta használják, találtak „lázcsillapító” koriandert a fáraók sírjában, de említést tesz róla a Biblia is: „A manna pedig olyan vala, mint a kóriándrum magva (…)”, olvasható Mózes IV. könyvében (4Móz: 11, 7), vagyis úgy tűnik, az izraeliták használták a koriander fűszeres magvát. A koriander egyike az öt „keserű növénynek”, melynek fogyasztását maga az Isten rendelte el a zsidóknak Pészah (zsidó húsvét) ünnepén.

Az ókori rómaiak ugyancsak ismerték és használták a koriandert. Julius Caesar idejében a katonák a hús tartósítására és ételeik ízesítésére koriandert vittek magukkal. A római pékek a kenyereik tésztáiba őrölt koriandert kevertek. Megemlíti e növényt az Ezeregy Éjszaka meséi is. Az egyik mesében szó esik egy kereskedőről, aki 40 évig nemzőképtelen volt, ám egyből meggyógyult, miután koriandert tartalmazó gyógyitallal kúrálták. A kínaiak pedig úgy vélték, hogy a halhatatlansághoz a koriander magjainak rendszeres fogyasztásán át vezet az út.

A különféle illóolajokat, cukrot, fehérjét és C-vitamint tartalmazó koriander ősidők óta kedvelt gyógyszere az indiaiaknak. Európában, mint szélhajtót, vizelethajtót, immunerősítőt fogyasztják, de gyermekágyi láz megelőzésére is ajánlják. Az orvosok emésztést serkentőként, a népi gyógyászok az előbb felsoroltakon kívül görcsoldóként, felfúvódás megszüntetésére, vértisztítóként, bőrgyulladást ellen javasolják. Tibetben gyomorpanaszokra, görcsökre, daganatok és bőrfarkas ellen ajánlják. Régebben vágykeltő hatást is tulajdonítottak neki, állítólag a borba kevert korianderpor felfokozza a szenvedélyt.

A koriander sokféle étel fűszere, adagolják mártásokba, felvágottakba, süteményekhez, ízesítenek vele likőröket, teát és feketekávét, de a kellemetlen ízű és szagú gyógyszerekhez is adják kisegítő anyagként. Indiában a koriander közkedvelt fűszer, csaknem valamennyi sós ételük hozzávalója. Magját egészben vagy őrölten teszik az ételekbe. Friss, zöld levelét ízesítésre és díszítésre használják. Kínában ugyancsak a koriander friss levelét használják, ha fodros petrezselyemmel helyettesítik, őrölt koriandermagot csempésznek az ételhez. Peru lakói annyira szeretik e növény ízét és illatát, hogy majdnem minden ételükbe tesznek belőle. Ez az idegenek számára nem mindig kellemes. Kedvelt fűszere a latin konyhának, szívesen fogyasztják Európában, az Egyesült Államokban, Afrikában - elsősorban Marokkóban - valamint a Közel- és Távol-Keleten, és elmaradhatatlan fűszere az oroszok kedvelt fekete kenyerének is. A növény zöldje erős és átható illatú, azonban az apró kerek gyümölcse kellemes aromájú, és a kandiscukorral bevont koriandermag (coriander comfit) a gyerekek által kedvelt, remek édesség. Étvágyjavító, muskotályos íze miatt felhasználják italkészítéshez.

Noha nálunk a koriander nem túlságosan elterjedt fűszer, mégis számos népies névvel illették már, nevezik beléndfűnek, bolhafűnek, bolhapornak, cigány- és kínai petrezselyemnek, poloskaszagú kapornak, de ismert, mint koldusbors, koriandrom, zergefű is. A magyar konyha a koriandert elsősorban savanyúságokhoz használja. Noha - a hasonlatossága miatt - pótolhatjuk petrezselyemmel, az utóbbi íze, illata egészen más. A koriandert ma már - hogy friss maradjon - sokfelé cserépben árulják, de ha kedvünk van hozzá, otthon is termeszthetjük.

Korianderrel álmodni sikert prognosztizál. Arra utal, hogy az álmodó teljesítménye elismerésre talál. A koriander illatának érzése, vagy zöldjének, magjának felhasználása álomban egy hasznot hozó, jó tanácsot jelez előre. A muszlimok értelmezésben a cilantro egy értékes személyt szimbolizál, míg a szárított koriander álma pénzfialtatásra utal.

Hozzászólások  

0 #1 szegfű ildikó 2012-11-18 14:48
Kedves Erzsébet!
Sütnöm kell egy kis kenyeret, és ma koriánder maggal fogom ízesíteni. Teszek bele egy kis krumplit is. Remélem, finom lesz! Köszönöm az új ötletet.
Üdv! Ildi
Idézet

További olvasnivaló

Nyál és köpködés

A szerszámokkal dolgozó férfiakat ma is gyakran látni, amint a tenyerükbe köpnek, mielőtt munkához fognának; ez a gyakorlat kétségkívül abból a babonás elképzelésből származik, hogy az emberi nyál titokzatos és...

Folytatás...

Pipacs, azaz a vadmák

A nálunk kerti máknak nevezett ópium mák e távoli, szegény rokona, elsősorban a gabonatáblák kísérő növénye, a szántók szélén, a parlagokon él. Régebben gyakran eltűnt, amikor felhagytak a...

Folytatás...

Egykoron a győzelemmel és a halállal …

A Földközi-tenger mellékéről származó kerti petrezselyem egyik legfontosabb zöldségünk. Zöldje és gyökere, a fehérrépa ételek ízesítésére szolgál, viszont a metélő vagy fodros petrezselymet kizárólag a leveléért termesztik. A népiesen petemzsirom...

Folytatás...

Az élesztő ősei

Miután az élesztő történetét elolvasná, javasolom, e cikk olvasását követően keressék fel „Az élesztő olcsó vitaminbomba, bőrtápláló és állítólag fogyaszt is” írásomat. Javasolom, mert érdekes! ...

Folytatás...

Pro és kontra a cápaporcról

Néhány hónapja egy kedves ismerősöm egy doboz cápaporc kapszulával lepett meg, aminek igen megörültem, mert hallottam, hogy kiváló gyulladás gátló, enyhíti az ízületi fájdalmakat, a porckopásokat. Ráadásul éppen kapóra jött...

Folytatás...

Bételpálma magjait élvezetként fogya…

Harmadik indiai utunkról készült Csalo! Csalo! című könyvünkben a következőket írtuk a bételek árusításáról és a júdáskodó nyomokról. „Néhány lépéssel odébb bételt árulnak, a tábori asztalkákon fényes...

Folytatás...