A+ A A-

A gyömbér nemcsak gyógyító fűszer, de a szerelmi bájitalok alapanyaga is

  • Közzétéve itt: Növényvilág


A Délkelet-Ázsiában őshonos gyömbér, étkezési és gyógynövényként egyaránt hosszú múltra tekint vissza, már a nyugati világ is legalább 3000 éve használja. A görögök és a rómaiak révén terjedt el Európában, akik az Indiából - a Vörös-tengeren át - érkező arab kereskedőktől vásárolták. A római birodalom összeomlása után évszázadokra eltűnt, és csak Marco Polo utazásainak köszönhetően tért vissza ismét a kereskedelembe. A növényről említést tesz Konfucius (i. e. 551-478) és a Korán is. A muszlimok szent könyve szerint az arab országokban már Kr. e. 650 körül ismerték. A középkori Európában azt hitték róla, hogy egyenesen a Paradicsomból származik. Ugyanolyan nagyra értékelték, mint a fekete borsot, egy font (kevesebb, mint ½ kg) gyömbér annyiba került, mint egy birka. VIII. Henrik olyannyira gyömbérfüggő volt, hogy meggyőződéssel állította, a pestis elleni küzdelemben is jól használható.

Az átható illatú, kesernyésen csípős ízű gyömbér világszerte kedvelt fűszere a konyhának. Felhasználják sütemények, cukorkák, mártások, főzelékek, húsok, pácok ízesítőjeként, frissen, vékony szeletekre vágva, összezúzva, vagy lereszelve, szárítva pedig porrá törve. A hagyma és a fokhagyma mellett, szinte minden indiai sós ételnek - a hagyma és a fokhagyma mellett a gyömbér is tartozéka. A csatnik pedig el sem képzelhetők nélküle. A japánok étkezések alkalmával, a fogások közt ínyűk megtisztításaként rágcsálnak gyömbér darabkákat, a sushit (szusit) pedig mindig gyömbérrel tálalják. (Ez egyébként bölcs dolog, mert a nyers hal problémákat okozhat a gyomornak, a gyömbér pedig olyan olajakat tartalmaz, melyek elpusztítják az ételmérgezést okozó baktériumokat.) Latin-Amerikában a főétkezés végén kandírozott gyömbérrel teszik a vendégek elé a sajtot.

A felső osztályok képviselőire egykoron (némelyek szerint ez ma is igaz) jellemző volt a mértéktelen evés-ivás, ezért a lakoma végén gyömbért fogyasztottak, hogy megnyugtassák felkavart gyomrukat. A vajákos asszonyok gyömbérteát javasoltak a gyomorrontásra, az étkezések után egyes helyeken ma is szó nélkül gyömbérteát hoznak vendégeknek a felszolgálók. Eredetileg a gyömbéres süteményeket is emésztést segítő keksznek szánták azoknak, akik túl sokat ettek.

A gyömbéres mézeskalács (mézeskalács-emberke) ajándékozása - mely az angolszászok körében ma is dívik - jóval később terjedt el, állítólag I. Erzsébet királynőnek (1533-1603) köszönhetően. Ezzel a gesztussal az angolok a szeretetüket és a megbecsülésüket fejezték ki egymásnak. Ugyancsak a szigetországban jöttek rá a gyömbérsör készítésére, mégpedig úgy, hogy gyömbért szórtak a sör vagy az ale tetejére, amit aztán forró vassal belekevertek az italba. A gyömbérsörön kívül üdítőitalok is készülnek gyömbérízesítéssel, de szívesen alkalmazza a gyömbért az illatszeripar is. Indiában vallási ceremóniák füstölője, Pandzsábban dohányt szagosítanak vele.

A gyömbér, vagyis a gyömbérgyökér azonban nemcsak kedvelt fűszer, hanem izgató hatása miatt a szerelmi bájitalok, afrodiziákumok alapanyaga és emellett hatásos gyógynövény is. Mint varázsnövénynek fiatalító, erősítő, élénkítő és nyugtató hatást tulajdonítanak. Ha a szárított gyökereit megőröljük és összekeverjük mézzel, és ebből reggelente eszünk egy keveset, növeli az erőt és a nemzőképességet. Az arabok szerint ez a pezsdítő szer azoknak hasznos, akiknek gyenge a tüdejük és a nemi szervük. Ha afrodiziákumként használják, egy kis feketeborsot is kevernek hozzá.

A gyógyászatban a gyömbér antibiotikumként hat, de használják gyulladás gátlónak, szívbaj ellen, sőt rákellenes szerként is. Enyhíti a fejfájást, csillapítja a migrént, gyomorerősítő, étvágyjavító, vértisztítóként pedig megakadályozza, hogy a vérsejtek összetapadjanak. Teáját bélhurut ellen fogyasztják. A nyers, főtt vagy kandírozott gyömbérgyökérről azt feltételezik, hogy stimulálja a keringési rendszert. Külsőleg, kenőcsben alkalmazva csökkenti az égés okozta fájdalmakat, védelmet nyújt az esetleges fertőzések ellen. Ha olajjal kevert őrölt gyömbért adunk a fürdővízhez, vagy ezzel masszírozzuk meg a testet, enyhül az izomfájdalom, mérséklődik a fáradtság. Jótékony hatással van a reumás fájdalmakra is. Illóolajai természetes ellenségei a meghűlést és influenzát okozó vírusoknak. Indiai kutatók úgy találták, hogy a gyömbér fogyasztása növeli az állóképességet.

A gyömbér kiváló természetes orvosság a hányingerre, tengeribetegségre, a reggeli rosszullétre és az általános gyomorpanaszokra, szélhajtó tulajdonságának köszönhetően segíti a bélgázok kiűzését, felszabadulását. Hatékonyan alkalmazható továbbá a szürke hályog, a szélütés, az elmaradt menstruáció (amenorrhea), az angina, az atléta-láb (gombás lábfertőzés), a bursitis, a krónikus kimerültség, a meghűlések, az influenza, a köhögés, a depresszió, a szédülés, a láz, a terméketlenség, az impotencia, a vesekövek, a Raynaud-szindróma, az isiász, az íngyulladás és a vírusos fertőzések kezelésére is. Érdekes, hogy gyógyító hatásáról majdnem az összes népi hiedelem tudományos igazolást nyert.

Venezuelában pasztát készítenek belőle, mellyel az alhasat kenik be a menstruációs problémák enyhítésére. Costa Ricában főzetét a torokgyulladásra és az asztmára ajánlják. Mézzel kombinálva kiváló gyógyszer a köhögésre és bronchitisre, és - izzasztó hatása révén - lázcsökkentő is. A jamaicaiak és az első amerikai telepesek sört készítettek belőle; napjainkban a gyömbérsör friss gyömbérből készül, és emésztést serkentő hatása miatt fogyasztják. Panamában azt mondják róla, enyhíti a reumás fájdalmakat. Guatemalában főzetét gyomorerősítőnek és üdítőként fogyasztják. Trinidadon az emésztési zavarok, a gyomorfájás és a malária gyógyszere. Polinéziában a friss gyömbérgyökeret a gonorrhea (kankó), a leucorrhea (fehérfolyás), a diabetes mellitus és a húgyhólyaggyulladás miatti inkontinencia kezelésére használják.

A hagyományos tibeti gyógyászat sokféle betegség ellen ajánlja, használják daganatos betegségek ellen, valamint sárgaságra, epe- és gyomorbántalmakra, hascsikarás, hasmenés, emésztési zavarok esetén, szív-, és vesebaj, szédülés, vérhas, ideg- és elmebajok, tüdővérzés és aranyér, nehézlégzés, magas vérnyomás, lázas influenza ellen. Fogecsetelőkhöz és szájvizekhez adagolják.

A kínaiak és az ájurvédikus orvosok több mint 3000 éve ismerik gyulladáscsökkentő hatását, és arra is rájöttek, hogy fokozza más gyógynövények hatását. Kínai kutatók igazolták, hogy a friss gyömbér hatékony a reuma, az akut bakteriális dizentéria, a malária és a heregyulladás kezelésére. Egyes összetevői csökkentik bizonyos prosztaglandinok termelését, ezért a gyömbér fájdalomcsillapító is. Friss gyömbért használnak a köhögés, a hányinger, a puffadás és a dizentéria, valamint a lázak és a gombamérgezések kúrálására. Szárított gyömbért javasolnak ugyanezekre, valamint a vérzékenység, a makacs gyermekágyi folyás, a székrekedés és a húgyúti problémák kezelésére. A természetes vízhajtó gyömbér stimulálja a veséket, így gyorsabban távoznak a mérgek a szervezetből.

Az étkezés előtt fogyasztott sózott gyömbért szélhajtó hatása miatt dicsérik, azt mondják róla, megtisztítja a nyelvet és a torkot, növeli az étvágyat és kellemes közérzetet ad. Rágása segíti a nyálképződést, enyhíti a torokfájást, megszünteti a rekedtséget, és megfiatalítja az embert. A szoptatós mamáknak azonban vigyázniuk kell a fogyasztásával, mert súlyosbíthatja a gyermek sárgaságát, vélik a babonások. A Fülöp-szigeteken viszont a teherbe esés előtt kell fogyasztásától tartózkodniuk a kismamáknak, mert egyébként gyermekeik plusz kéz- vagy lábujjal születnek. Nepálban pedig a tökételek készítésénél kerülik a gyömbér használatát, mert - a régiek szerint - ez leprát okozhat.

Ha viszont olyan helyre megyünk, melyet mások nem látogatnak, aggassunk a testünkre vagy a nyakunkba gyömbért, mert így védelmet nyerünk a hely rossz szellemei ellen, mondják a kínaiak.

További olvasnivaló

Mearis kézelemzése

Rózsaszínű kezének, különösen tenyerének színéből arra lehet következtetni, hogy vidám kedélyű, jó természetű, életszerető, vitalitással és életerővel teli, szociálisan jól kötődő, optimista, életigenlő, együtt érző ember, olyan, aki melegséget...

Folytatás...

Monetti kézelemzése

  A kezek morfológiai jellemzőit vizsgálva, elsőként az tűnik szembe, hogy a balkéz - mely jelen esetben az aktív kéz - mutatóujja (különösen a kézfejről készült képen) határozottan a hüvelykujj felé...

Folytatás...

A könyv címszavai

Legújabb könyvem - melyet férjemmel közösen írtam - a mítoszok, vallások, néphiedelmek, babonák világába kalauzolja az olvasót. Közel hároméves munka eredménye a mű, amely néprajzi és mitológiai elemeket is feldolgozva...

Folytatás...

Pakisztán - Carnet-ra várva Iszlámábádba…

  Nagyobb térképre váltás   Kényszerpihenőnket töltjük Iszlámábádban. Már több mint két hete várakozunk a továbbutazáshoz szükséges dokumentumra. Napjában többször is „imába foglalom” a három követséget (az iránit, a pakisztánit és az indiait)...

Folytatás...

Vegetáriánus konyha Indiában

Étkezési szokások Az indiai háziasszonyok naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt, állott ételt nem szolgálják fel. A kész ételt azonnal, frissiben tálalják. A menük általában 3-4 fogásból állnak...

Folytatás...

Koldusok, leprások, szent emberek

Kovalam tengerpartját nemcsak egészséges gyereksereg népesíti be, hanem akadnak itt szerencsétlen sorsú, valamilyen rendellenességtől, betegségtől szenvedők is. A partrésznek megvannak a maga koldusai, elesettjei, akik naponta elzarándokolnak ide egy...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?