A+ A A-

Miért eszünk, vagy együnk Újév napján lencsét?

  • Közzétéve itt: Jeles napok, ünnepek


Újévi lencsetálA legtöbbünk azonnal rávágja a választ: Azért, hogy az új esztendőben szerencsénk és sok pénzünk legyen. Szilveszter éjjelén, vagy Újév napján babonából még azok is esznek egy-két kanál lencselevest, -főzeléket, vagy -salátát, akik máskor nem tennének ilyet. Mivel a puhára főzött lencseszemek alakja a pénzérmékre hasonlít, már ez is elegendő ok lenne arra, hogy élvezettel megegyük, azonban még ennél is fontosabb, hogy a lencse rendkívül tápláló. Magas a rosttartalma, kevés benne a zsiradék és kiváló növényi fehérjeforrás.

E régi hagyomány eredetéről viszont - annak ellenére (vagy talán éppen amiatt?), hogy a lencse évezredek óta része a táplálékunknak - már jóval kevesebbet tudunk. Még az sem biztos, hogy eredetileg Újév napján volt a lencseevés szokásban, ugyanis a világ babonáinak, népszokásainak háromkötetes összefoglaló művében (Encyclopaedia of Superstitions, Folklore and the Occult Sciences of the World, Chicago, 1903) azt találtam, hogy Nagypénteken kell lencsét ennünk, hogy a következő évben ne legyünk hiányában a pénznek. Azt, hogy ételként már az ókorban nagyra értékelték, a Biblia is tanúsítja, különben nem adta volna Ézsua egy tál lencséért oda Jákobnak elsőszülöttségi jogát (1Mózes, 25: 30-34). A régi görögök különösen a lencselevest szerették nagyon, sokan a kenyerükbe is sütöttek belőle, ám - mivel elsősorban a szegények étele volt - a nemesek körében nem vált népszerűvé. Ritkán került az úri társaságok asztalára. Kivéve Arisztophanészt (i.e. 427 - i.e. 388), aki megvetően szólt a lencselevest becsmérlőkről, na meg Hippokratészt (i.e. 460 - i.e. 375), az orvostudomány atyját, aki a májproblémákra lencsét írt fel betegeiknek. A modern orvoslás felfedezte, hogy a lencse javítja a májműködést, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz kolint, ami megakadályozza a zsírlerakódást a májban, így az hatékonyabban tudja kiszűrni a véráramból a mérgeket. Mivel ilyenkor év végén elég sok „mérget” viszünk be a szervezetünkbe, talán ez is oka lehet az Újévi lencsefogyasztásnak.

Lencse konzervAz olaszok azt állítják, hogy tőlük, mégpedig a római időkből ered az Újévi lencseevés szokása, erre azonban - annak ellenére, hogy a hasznosságát ecsetelő híres polihisztor, id. Plinius (23 - 79) mellett, ételként a szatíraíró Juvenalis (50 k. – 130 k.) és az epigrammaköltő Martialis (40 – 104) is szólnak róla, Apicius (i.e. 1. század) a híres gourmand pedig számos lencsereceptet is leír - nem leltem konkrét bizonyítékot. Mint ahogyan arra sem, amit ugyancsak sokan állítanak, hogy a lencse afrodiziákum, azaz vágykeltő hatású. Ennek ellenére - mint egyszerű ételt - meg kell becsülnünk, mert „Lencse, borsó, kása mind Isten áldása.”

Ezek után igencsak meglepett, hogy hagyományosan a régiek a lencsét - más zöldségekkel együtt - a temetések, gyászszertartások növényének tekintették. Azért ettek ilyenkor lencséből készült ételeket, mert úgy tartották, ez elveszi a szomorúságukat. Az isteni áldozatok és az ünnepek idején viszont tilos volt a lencse fogyasztása. És természetesen csodatévő hatásáról is maradt feljegyzés: állítólag Szent Hilárion (291 - 371), amikor férfiúvá serdült, három éven át hideg vízben áztatott lencsén élt.

Álmodni viszont nem érdemes vele, ugyanis a lencse álma nem jó jel. A régiek szerint gyászt és szorongást jelez. Újabb keletű értelmezésben veszekedésre és egészségtelen környezetre utal. Ha pedig egy fiatalasszony álmodik vele, az arról árulkodik, hogy - bár nincs megelégedve a párjával - a szülei tanácsára mégis vele marad.

További olvasnivaló

Játékos kabbala - szerencse jövendölés 1…

          Megjelent a SZÍNHÁZI ÉLET XXVIII. évf. 31. számában, 1938 július 23-án  

Folytatás...

A gyógyító fekete ribiszke és a belőle k…

Bajban vagyok, miként nevezzem ezt a bogyós gyümölcsöt, ribiszkének vagy ribizlinek, mert mindkét név elfogadott és használatos. Különösebben méltatni sem kívánom, mert a neten bőséges információ található róla, fölösleges lenne...

Folytatás...

Amber

Az indulás körülményei - ácsorgás, várakozás, izgulás - kísértetiesen hasonlítanak a tegnapihoz. A különbség csupán annyi, hogy akkor az agrai buszra, most pedig a dzsajpurira várunk, s talán az...

Folytatás...

Zserbó, a finom húsvéti sütemény

Akkor is április végére esett a húsvét, amikor jó egy néhány évvel ezelőtt az öreg Skodával - Ausztrián, Németországon és Hollandián keresztül - egyik rokonom barátjához és angol feleségéhez Londonba...

Folytatás...

Fokhagyma

A Közép-Ázsiából származó fokhagyma az egész világon jól ismert fűszer, gyógyszer, ajzószer, sőt varázsszer is. Régi füveskönyvekben, mint bujaságra serkentő szer szerepelt, de feltételezték róla, hogy képes meggyógyítani a...

Folytatás...

Szemölcsök V. - Gyógymódok az angolszász…

A hazai népi gyógymódok rövid bemutatása után a szemölcsökről írt sorozatomat a világ más részein - elsősorban az angolszász folklórban - alkalmazott hagyományos praktikák ismertetésével zárom. A különféle szemölcsök...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?