A+ A A-

Miért eszünk, vagy együnk Újév napján lencsét?

  • Közzétéve itt: Jeles napok, ünnepek


Újévi lencsetálA legtöbbünk azonnal rávágja a választ: Azért, hogy az új esztendőben szerencsénk és sok pénzünk legyen. Szilveszter éjjelén, vagy Újév napján babonából még azok is esznek egy-két kanál lencselevest, -főzeléket, vagy -salátát, akik máskor nem tennének ilyet. Mivel a puhára főzött lencseszemek alakja a pénzérmékre hasonlít, már ez is elegendő ok lenne arra, hogy élvezettel megegyük, azonban még ennél is fontosabb, hogy a lencse rendkívül tápláló. Magas a rosttartalma, kevés benne a zsiradék és kiváló növényi fehérjeforrás.

E régi hagyomány eredetéről viszont - annak ellenére (vagy talán éppen amiatt?), hogy a lencse évezredek óta része a táplálékunknak - már jóval kevesebbet tudunk. Még az sem biztos, hogy eredetileg Újév napján volt a lencseevés szokásban, ugyanis a világ babonáinak, népszokásainak háromkötetes összefoglaló művében (Encyclopaedia of Superstitions, Folklore and the Occult Sciences of the World, Chicago, 1903) azt találtam, hogy Nagypénteken kell lencsét ennünk, hogy a következő évben ne legyünk hiányában a pénznek. Azt, hogy ételként már az ókorban nagyra értékelték, a Biblia is tanúsítja, különben nem adta volna Ézsua egy tál lencséért oda Jákobnak elsőszülöttségi jogát (1Mózes, 25: 30-34). A régi görögök különösen a lencselevest szerették nagyon, sokan a kenyerükbe is sütöttek belőle, ám - mivel elsősorban a szegények étele volt - a nemesek körében nem vált népszerűvé. Ritkán került az úri társaságok asztalára. Kivéve Arisztophanészt (i.e. 427 - i.e. 388), aki megvetően szólt a lencselevest becsmérlőkről, na meg Hippokratészt (i.e. 460 - i.e. 375), az orvostudomány atyját, aki a májproblémákra lencsét írt fel betegeiknek. A modern orvoslás felfedezte, hogy a lencse javítja a májműködést, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz kolint, ami megakadályozza a zsírlerakódást a májban, így az hatékonyabban tudja kiszűrni a véráramból a mérgeket. Mivel ilyenkor év végén elég sok „mérget” viszünk be a szervezetünkbe, talán ez is oka lehet az Újévi lencsefogyasztásnak.

Lencse konzervAz olaszok azt állítják, hogy tőlük, mégpedig a római időkből ered az Újévi lencseevés szokása, erre azonban - annak ellenére, hogy a hasznosságát ecsetelő híres polihisztor, id. Plinius (23 - 79) mellett, ételként a szatíraíró Juvenalis (50 k. – 130 k.) és az epigrammaköltő Martialis (40 – 104) is szólnak róla, Apicius (i.e. 1. század) a híres gourmand pedig számos lencsereceptet is leír - nem leltem konkrét bizonyítékot. Mint ahogyan arra sem, amit ugyancsak sokan állítanak, hogy a lencse afrodiziákum, azaz vágykeltő hatású. Ennek ellenére - mint egyszerű ételt - meg kell becsülnünk, mert „Lencse, borsó, kása mind Isten áldása.”

Ezek után igencsak meglepett, hogy hagyományosan a régiek a lencsét - más zöldségekkel együtt - a temetések, gyászszertartások növényének tekintették. Azért ettek ilyenkor lencséből készült ételeket, mert úgy tartották, ez elveszi a szomorúságukat. Az isteni áldozatok és az ünnepek idején viszont tilos volt a lencse fogyasztása. És természetesen csodatévő hatásáról is maradt feljegyzés: állítólag Szent Hilárion (291 - 371), amikor férfiúvá serdült, három éven át hideg vízben áztatott lencsén élt.

Álmodni viszont nem érdemes vele, ugyanis a lencse álma nem jó jel. A régiek szerint gyászt és szorongást jelez. Újabb keletű értelmezésben veszekedésre és egészségtelen környezetre utal. Ha pedig egy fiatalasszony álmodik vele, az arról árulkodik, hogy - bár nincs megelégedve a párjával - a szülei tanácsára mégis vele marad.

További olvasnivaló

Keralai halászok

A nyaralók számára külön programot jelent a reggeli halászat, a nap fénypontjaként megkülönböztetett figyelemmel kísérik a halászok munkáját, drukkal kevert izgalommal várják vissza őket portyáikról. A halászasszonyok is ott...

Folytatás...

Október

A régi római év 31 napból álló, nyolcadik hónapja a latin „octo” (nyolc) szóból kapta nevét, és csak Julius Caesar óta - a január és február hónapok beszúrását követően...

Folytatás...

Beszédhang és karakter

A hang tökéletesen megfelel a hangképző lény karakterének, legyen az galambturbékolás, oroszlánordítás, tigrismorgás, tehénbőgés, báránybégetés, kakaskukorékolás, disznóröfögés, lónyerítés vagy szamárüvöltés, mindegyik hang jellemzi a tulajdonosát.Más a művelt, intelligens ember hangja...

Folytatás...

Az ajkak

A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint az ajak az ember szájának külső, izmos, piros széle, míg a szájat a felső és az alsó ajak, a köztük lévő nyílás (az emésztőcsatorna...

Folytatás...

Szász Endre születésnapjára

Miközben a cikkem bevezetőjét írom, szemem előtt sok kép villan elő, emlékek sokasága kavarog bennem, szituációk elevenednek meg előttem. Szász Endréről (nekem csak Bandiról) sok sztori van tarsolyomban. Hisz volt...

Folytatás...

Ódelhi

Szinte észrevétlenül érünk az egykoron Sáhdzsahánábádnak nevezett régi városrészbe, Ódelhibe. Fogalmunk sincs, hol húzódhat a határ Újdelhi és az Óváros között, hiszen már csaknem teljesen egybeolvadt, összemosódott egymással a...

Folytatás...