A+ A A-

Karácsonyi plumpuding és sütemények

  • Közzétéve itt: Jeles napok, ünnepek


Karácsonykor sokféle sütemény kerül az ünnepi asztalra, melyektől nemcsak azt várjuk, hogy legyenek finomak, szerezzenek kulináris élményt, ejtsék varázslatba a nassolókat, hanem azt is, hogy tartsanak ki az ünnepek, vagyis az év végéig. De ez még nem minden, ugyanis sokan a szerencsét, a bőséget is az ilyenkor elfogyasztott süteménytől remélik. Ezért is kerül a karácsonyi süteményekbe többféle gyümölcs és fűszer, például a halhatatlanságot és az összetartozást szimbolizáló alma, a világ számos részén a bölcsességet megjelenítő dió (mely több hagyományban szexuális szimbólum, a zsidók képzetében pedig hatásos ajzószer), valamint a mák, melynek számtalan apró kis magja, a termékenységet, a bőséget reprezentálja.

Nálunk karácsony idején kedveltek a linzerek, mézes sütemények, a puszedlik, nagy keletje van a gyümölcskenyereknek, kalácsoknak, tortáknak, a zserbónak, de mindenekelőtt a - diós, mákos, mandulás, mogyorós, gesztenyés - bejgliknek és a pozsonyi kifliknek. A németek el sem tudják képzelni a karácsonyukat a szász eredetű kalács, a stollni és a püspökkenyér nélkül. A finnek karácsonyi szilvás csillagot sütnek. Az angolok nemcsak a vacsorát megkoronázó karácsonyi plumpuding és a sütemények elkészítésének tulajdonítanak nagy fontosságot, hanem azok elfogyasztásának is. Általános szabály, hogy a süteményeket, tortákat, csak a karácsony esti szürkület után szelik fel.



Plumpuding



Az angol édességek királya a karácsonyi szilvapuding, a plumpuding. Ez a híres angol specialitás tulajdonképpen egy laktató, nehéz, gyümölcsös tésztaféle. Alapanyaga marhafaggyú, kenyérmorzsa, liszt, tej, tojás, só, a pudingforma kikenéséhez vaj, ezen kívül többféle szárított gyümölcs, mazsola és malagaszőlő mazsola, aszalt szilva vagy ribiszke, narancs- és citromhéj, kókuszreszelék, citromlé és rum vagy konyak, valamint illatos fűszerek: őrölt fahéj, szegfűszeg és reszelt szerecsendió. A hozzávalókat jól összekeverik, majd pudingformába téve, gyöngyöző vízbe állítják, és befedve 4 óra hosszáig főzik. Tálra borítva, édes mártással szervírozzák.

Plumpuding készítésAz időigényes és sok munkával járó plumpuding elkészítésének, főleg a keverésének, sokfelé még ma is igen nagy jelentőséget tulajdonítanak. Ebben - hogy a következő évben is összhangban, jól működjön a házasság - az összes családtagnak részt kell vállalnia. Még a pici babáknak is - akiknek megfogják és vezetik a kezüket - háromszor meg kell kavarniuk a karácsonyi pudingot, méghozzá úgy, hogy minden alkalommal látszódjon az edény alja. Azt mondják, nem lesz szerencséje annak, aki kimarad a kavarásból, ha eladósorban lévő lány az illető, könnyen lehet, hogy a következő évben nem talál párt magának. A karácsonyi puding keverése közben szokás kívánni is valamit. Ezt azonban titokban kell tartani, mert ha beszélnek róla, nem teljesül a kívánság. Egy másik hagyomány szerint a karácsonyi szilvapuding készítése közben a masszába bele kell dobni egy ezüstpénzt, egy gyűszűt és egy gyűrűt. A puding felszolgálásakor, akinek a pénz jut, gazdag lesz, a gyűszű tulajdonosa jómódot szerez magának, akinek pedig a gyűrű jut, annak a családjában házasság várható.

Az angolok körében az is fontos, hány helyen és mennyi pudingot eszik meg az ember. Azt mondják, aki karácsony estétől szilveszterig tizenhárom különböző helyen tizenhárom adag karácsonyi pudingot fogyaszt el, boldog új esztendőre számíthat. A hajadon angol lányok, nemcsak a pudingot, hanem a karácsonyi süteményeket is felhasználják a jövendőbelijük kilétének előrejelzésére. Ehhez karácsony estéjének éjfélén egy "néma" süteményt vagy tortát sütnek. A süteményt készítheti egy lány egymagában, vagy hajadon barátnői társaságában, a lényeg az, hogy amíg a konyhában tevékenykednek, szótlanoknak kell maradniuk. Amikor megformázták a süteményt, a jelenlévők közül a kiválasztott beleszurkálja nevének kezdőbetűit. Ha a sütemény készítése közben senki sem törte meg a csendet, a kíváncsiskodó, miután evett a süteményből, álmában megtudja, hogy ki lesz a párja.

Karácsonykor a hagyomány szerint legtöbb családnál egy speciális - konyakkal leöntött mazsola, alma, mandula, cukrozott narancshéj keverékével töltött - kosárka alakú a süteményt készítenek. Azt mondják, hogy ahány különböző helyen eszik az ember ebből a süteményből, annyi jó hónapja lesz a következő évben. Fontos szabály viszont, hogy csak karácsony és szilveszter éjszakája között lehet belőle enni, és ezt a sütemény nem szabad kettévágni, mert aki így tesz, elvágja a szerencséjét.

További olvasnivaló

December

TARTALOMA hónap különféle elnevezéseiA Csízió ajánlásaiSzent BibiánaXavéri Szent FerencSzent BarbaraSzent MiklósSzent AmbrusSzeplőtlen Fogantatás ünnepeSzent LúciaSzent TamásÁdám-Éva, Karácsony estéjeKarácsonySzent IstvánSzent JánosAprószentekSzent SzilveszterDecember kövei és növényei A római köztársaság tizedik havának elnevezése a...

Folytatás...

Mircigina kézelemzése

Ránézve kezére, arra gondoltam, könnyű dolgom lesz, kielemzését egyszerűnek véltem. De tévedtem, mert kezének ellentmondásosságával sokat bajlódtam, a kis és a nagyobb méretű képek közötti különbözőségek elégé összezavartak, például...

Folytatás...

Beszélgetés Szász Endre utolsó feleségév…

„Áldom a sorsot, hogy ez megadatott nekem.”   - Milyen az élet a híres festőművésszel, Szász Endre mellett - faggatom a bájos, fiatal Katit, ám hiába adresszálom kérdéseimet kizárólag hozzá, beszélgetésünket...

Folytatás...

Egykoron a győzelemmel és a halállal is …

A Földközi-tenger mellékéről származó kerti petrezselyem egyik legfontosabb zöldségünk. Zöldje és gyökere, a fehérrépa ételek ízesítésére szolgál, viszont a metélő vagy fodros petrezselymet kizárólag a leveléért termesztik. A népiesen petemzsirom...

Folytatás...

Július

A július a régi rómaiaknál, ahol az év a márciussal kezdődött, quintilis néven az ötödik hónap volt, és csak később (i.e. 44-ben) - Julius Caesar iránt érzett tisztelete jegyeként...

Folytatás...

Dombok, delták, apexek, trirádiuszok

A palmisztria újabb kori kutatói a 19. század végétől kezdődően fordították figyelmüket a tenyér bőrbarázdáinak tanulmányozására. Comte de Saint-Germain a századforduló előtt adta közre a disztális dombok és a tenyér-apexek...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?