A+ A A-

Mégegyszer a sörről

  • Közzétéve itt: Egyéb írások


Vásárhelyi István nevű kedves olvasóm jelezte 2012 tavaszán, hogy jó lett volna, ha a magyar sörös tor szokásáról is írtam volna összeállításomban. Akkor megígértem, hogy pótolom a hiányosságot, amit - néhány sörös hiedelemmel is kiegészítve - most megteszek. A magyar sörfőzés kultúrtörténetéről, benne a sörös tor szokásáról, A magyar sörfőzés múltjából címmel Szathmári László (1880 - 1944) írt remek tanulmányt, mely az Országos Széchenyi Könyvtár digitalizálásának köszönhetően már az Interneten is elérhető. Ebből megtudhatjuk többek között, hogy mit jelentett a „sernevelés”, mi várt arra, aki háborgatni merte a sörös tort, vagy, hogy mi volt a „szalad” és a „virics”.

Ugyancsak egy érdekes összeállítást közölt az origo, mely azzal foglalkozik, hogy miért nem koccint a magyar sörrel. Mindkét összeállítás érdeklődésre tarthat figyelmet, mint ahogyan remélem az alábbi néhány sör hiedelem is.

Sört inni a boltban az üzlet felvirágzását jelzi.

Ha a sörkészítés során az élesztő hozzáadása előtt egy darab szenet teszünk bele, a sörünk nem lesz savanyú.

A kiömlő sör közeli keresztelőt jelez a házban, mondják Csehországban.

Ha a sör habja hozzáragad a pohár vagy korsó belsejéhez, az annak a jele, hogy jó a sör.

Melton az Astrolagaster című művében azt írja, hogy ha ivás közben a sör melléfolyik, annak szerencsés a jelentése.

Azt mondják, hogy ha a kifutó sör a korsó gazdája felé folyik, az a jószerencse jele.

Ha gyenge sört akarunk készíteni, azt javasolják, hogy gondoljunk valakire, aki nagyon barátságtalan volt velünk, és akkor sörünk szelíd lesz.

Ha a frissen csapolt hordóból elsőként ivó vendéget engedjük, hogy rögtön, fizetés nélkül távozzon, a maradék sör hamar el fog fogyni.

További olvasnivaló

Likőrök

A ma már igen sokféle változatban kapható (vagy házilag készített), cukrozott, ízesített alkoholos ital felfedezését homály fedi, ám a legelfogadottabb feltevések szerint az első likőrt vegykonyhájában valószínűleg a svájci-német...

Folytatás...

Néhány további konyhai trükk

Hosszabb ideig eltartható a felvágott hagyma a hűtőszekrényben, ha a vágási felületét vajjal bekenjük, vagy sóval meghintjük, és alufóliába csomagoljuk.A káposztát sohase hideg vízbe tegyük fel főni, mert a szaga...

Folytatás...

Foghíjas emlős az unaut és az ai lajh…

A minap azt hallottam, hogy a lajhárok a fáról nyolc naponként jönnek le szükségletüket elvégezni. Mivel nem vagyok egyedül, aki elég keveset tud a lajhárokról, gondoltam, utána nézek...

Folytatás...

Fürdőszobai gyakorlatok

A fürdőszoba felé tartva már útközben megállhatunk valamelyik ajtóban úgy, hogy vállmagasságba emelt karunkkal megpróbálkozunk kifelé...

Folytatás...

Rendellenes vonalak a tenyéren II. - Si…

Az olyan kezet, amelyen a szív- és a fejvonalak egyetlen - a tenyér szélétől a kéz éléig futó - vonalban egyesülnek, vagyis a három hajlítóredő helyett csak kettő fedezhető fel...

Folytatás...

Datolya és füge édességek

Datolya és füge Pár év óta a datolyát fügének nevezem, a fügét pedig datolyának. Ez azért különösen furcsa, mert tudom, miként néz ki a füge és milyen a datolya, jó néhány...

Folytatás...