Rosta Erzsébet weboldala


Drágaköveknek azokat az ásványokat tekintik, amelyek a szépségükkel, ritkaságukkal elnyerték az emberiség tetszését. Például az egyik legszebb kő, a gyémánt, nem más, mint a kémiailag tiszta szén. A régebbi korokból fennmaradt rajzok, írások arról tanúskodnak, hogy az emberek már az ősidőkben viseltek drágaköveket.

Az, hogy mennyire szép és értékes egy adott drágakő, függ a színétől vagy színtelen voltától, de a megítélését befolyásolhatja a kő színjátszása is, azaz a tüze, a fénytörése, a csillogása, a mintázata, vagy a macskaszemhatás. A drágakőnél az is elvárás, hogy ne menjen gyorsan tönkre, ne veszítse el színét és fényét, azaz ne fakuljon ki, ne kopjon el, vagyis időtálló legyen.

Drágakövek
A képen látható drágakövek balról-jobbra, fentről-lefelé: rubin - zafír - ametiszt - smaragd - akvamarin - türkiz - turmalin - topáz - aranyberill - alexandrit természetes fénynél - alexandrit mesterséges fénynél

A kövek értéke nemcsak a szépségükben és tartósságukban rejlik, sokan hisznek a kövekben lakozó energiában, mágikus hatásukban is. Nem kevesen viselnek köveket, abbéli meggyőződésükből, hogy azokból titokzatos erőt nyerjenek. A drágaköveket alkalmasnak vélik meditálásra, különböző rituálék megtartására, betegségek gyógyítására. Azonban a drágakövek pusztító energiával is bírnak, s hogy a pozitív vagy a negatív jellemzőjük érvényesül, attól függ, hogy milyen szándékkal használják őket.

Miként azt Daya Sarai Chocron, a nyugati világban jól ismert angol természetgyógyász írja: „A kövek fontos lények: élnek, lélegeznek, egymással kölcsönhatásban állnak, energiát sugároznak, világítanak, lüktetnek. Rezgéseket és frekvenciákat bocsátanak ki, amelyek óriási hatással lehetnek egész lényünkre, ha gyógyításra, átalakításra használjuk őket, test, lélek és szellem kiegyenlítésére és egymásra hangolásra.”

A következőkben az egyes drágaköveket gyógyító és mágikus tulajdonságaik szerint, valamint a hozzájuk kapcsolódó várakozások alapján vesszük sorba.

Az akvamarin az egészség, a bizakodás, a reménység szimbóluma, növeli a lélek harmóniáját, fülbevalóként viselve szerencsét hoz a szerelemben. Valamikor a tengerészek, a jegyesek és a misztikusok babonaköve volt. Az akvamarinköves ékszer elviselhetővé teszi az időjárási frontok hatását, erősíti az immunrendszert, véd a megfázás és torokgyulladás ellen, csökkenti a fájdalomérzetet, különösen a fogfájást, enyhíti a szemgyulladást, segít a máj- és a gyomorpanaszok megszüntetésében, megelőzhető általa a szívinfarktus kialakulása.

A krizoberill egyik változatát, a napfénynél fűzöldszínű alexandritot, özvegy kőnek is hívják. Az oroszok azt mondják, aki alexandrit ékszert visel, nem fog megházasodni.

Az ametiszt az egyik legrégebbről ismert nemeskő, valaha a lerészegedés és az esztelen szerelembeesés ellen nyújtott védelmet. Manapság is a józanság, a tiszta gondolatok reményében használják. Amulettként a gyűrűsujjon viselve, vagy a köldökre helyezve, megóvja tulajdonosát a berúgástól. Kúrálja a köszvényt, az idegi problémákat. Aktivizálja a pajzsmirigy és hasnyálmirigy működését.

A berillt a remény, a boldogság, a szerelmi házasság ékkövének tartják, házastársak között megőrzi az összhangot a párok között. A német természettudós, Albertus Magnus püspök (1193-1280) azt mondta a berillrol, hogy segít a lustaság legyőzésében. Mások szerint gyógyítja a szem betegségeit, a májjal kapcsolatos problémákat, hatásos hasmenés, idegesség és influenza ellen.

A cirkon a világon sok helyen fellelhető, de a drágakő minőségű cirkon csak a folyóvízi kavicsokban, az üledékben fordul elő. Ez utóbbi cirkonok fénye ragyogó, csillogásuk hasonlatos a gyémántéhoz. A cirkont a bőség, a jólét, a gazdagság, a bölcsesség, a megbecsülés kövének tekintik.

A gyémánt, gyönyörű kő, rendkívüli csillogása miatt a fény kövének nevezik, keménysége okán pedig a legyőzhetetlenséget, a hősiességet szimbolizálja. Az első világháborúban védelmező hatása miatt vásároltak az emberek apró kis gyémántokat. Ugyanis hittek abban, hogy birtokosát bátorsággal, legyőzhetetlenséggel, sérthetetlenséggel ruházza fel. A gyémánt nemcsak győzelmet, de jó szerencsét is hoz gazdája számára. Megerősíti viselőjét a szerelemben, támogatja a hűségét a házasságban. A csillogó gyémánt, mint a romlatlanság köve az erkölcsi tisztaságot hirdeti. Ha a gyémántot nyakban hordják, védelmez a szemmel veréstől, a mérgezésektől, a gonosz varázslatokból, boszorkányoktól.

A cirkon sárgás változata, a hiacint a szerénység és a hűség szimbolikája. Segít a gyerekszülésnél, elűzi a rossz álmokat, távol tartja a gonosz szellemeket, bátorítja a szívet. A holdkő az üzleti életben hoz sikereket, gyűrűbe foglalva, viselése a férfit engedelmessé teszi.

A jáde főleg a kínaiak körében népszerű. Ez az ékkő többnyire a férfias jang reprezentánsa.Ugyanakkor a jádét néha a női szépséghez hasonlítják, máskor pedig a férfi nemi szervhez. Kínában sokféle jáde ékszert és amulettet viselnek, ugyanis ez a kő a szerencse, az őszinteség, a szilárdság, a halhatatlanság, a hatalom jelképe. Rengeteg hiedelem fűződik hozzá: termékennyé teszi a férfiakat, segít a gyerekszülésben, esőt hoz, elűzi a villámokat, elkergeti a vadállatokat. Viselése megóv a lidérces álmoktól, a szembajoktól, a szapora szívveréstől. Távol tartja az epilepsziát. De mindenekelőtt a hosszú élet jelképe, ezért adnak előszeretettel jáde kőből készült ajándékot az öregeknek.

A jáspis a kvarc egyik átlátszó fajtája. A különböző színekben, áttetszően csillogó pompás ékkőből évezredek óta készítenek ékszereket, melyet a boldogság megtartása reményében használtak. Az ősi Egyiptomban a vörös jáspist Ízisz vérével azonosították, ezért a mai napig hisznek abban, hogy kitűnő vérzéscsillapító. Viselése erősíti a gyomrot, megelőzi az emésztési fájdalmakat, védi a várandós anyákat, megkönnyíti a szülést, növeli a szoptatós anyák tejtermelését.

A kalcedon viseletét Albertus Magnus a kísértetektől félők számára ajánlotta. A kalcedon a megelégedettség és a barátság köve, védelmet nyújt a gonosz, a szennyes gondolatok, a villámcsapás, a gyomorfájdalmak ellen. Csillapítja a lázat. Gyógyító szerként javulást hoz a reumás fájdalmak ellen. A görögök szerint a kalcedon gyűrű testi erőt biztosít az embereknek, és ezáltal segíti őket az érvényesülésben.

A karbunkulus az energia, a siker, a határozott fellépés és a lelki béke ékköve. Használata évezredekre nyúlik vissza, az Ószövetségben a szolgálatát ellátó főpap öltözékének részét képviselő melltáska (héberül:hósen) díszítésén a második sorban karbunkulus volt az első drágakő. Az ókorban és a középkorban a vörös színű drágaköveket - a rubint, a spinellt, a gránátkövet, sőt még az opált is - karbunkulusnak hívták.

A kristály az egyszerűséget és a tisztaságot szimbolizálja, valamint a mágiát is. Yliaster Daleth a Rejtett erők című könyvében azt írja: „Egyes indián törzsek Mexikóban úgy tudják, hogy a halott emberek lelkei kristályokban laknak. Afrika bizonyos vidékein és Ausztráliában a kristályok fontos szerepet játszottak az esőhozó varázslatokban.”

A krizolit, mely az olivin drágakő-változata, a szerénység, a diszkréció, a szemérmesség szimbóluma. Hatásos a démonok ellen.

A krizopráz áttetsző, almazöld drágakő, az örömöt, a vidámságot jelképezi. Elűzi a szomorúságot.

A lapiszlazuli spirituális hatásaként nyakláncként vagy gyűrűben hordva lelket önt az emberbe. megszünteti a félelmeket, növeli az akaraterőt, kitartás kölcsönöz. Szavatolja a szerető hűséget. Erősíti a barátságot. hatásos görcsök, helyi fájdalmak megszüntetésére. Oldja a depressziót, csillapítja a gyulladásokat, duzzanatokat és a lázat. Semlegesíti a földsugárzást. Méregtelenít.

A macskaszem szürkéskék és kékesszürke színárnyalatú drágakő, mely csiszolás után lesz macskaszemhatású. Változataival: a tigrisszemmel és a sólyomszemmel együtt, egyaránt szépséget és bölcsességet ajándékoznak tulajdonosuknak. Marokkőként használva szerencsehozó, mert javít a vizsgadrukktól szenvedők koncentrálóképességén. Hatásos gyomortáji fájdalmakra, ideges panaszokra és álmatlanságra. Enyhíti a légszomjat. Vírusölő.

A magnetit megduplázza a szexuális vonzerőt, betegség után segíti a felépülést, javítja a vérkeringést, gyógyerejű az asztma, az izomfájdalmak és az orrvérzés ellen.

A nefrit elkergeti az ördögöt, életerőt és szerencsét hoz. Különösen a vese működésére van jó hatással, emellett erősíti az izmokat, és megtisztítja a vért is. A férfiaknak potenciát ad, a nőknek szépséget.

Az olivin gyönyört csempész az ember életébe, késlelteti, lassítja az öregedést, megtisztítja a szívet-lelket, megnyugvást, békét hoz viselője számára.

Az ónix a spiritualitás köve sok helyen rossz kőnek tartják. Albertus Magnus ugyancsak elmarasztalóan nyilatkozik az ónixkőről: „Hogyha félelmet, borzalmat, rémképeket akarunk kelteni valakiben, és viszály akarunk szítani, akkor használjuk az ónix követ, melynek legjava fehér erezetéről ismerhető fel. Ha nyakunkon viseljük, szünet nélkül félni fogunk és rémképeket látunk, továbbá mindenkivel összeveszünk.” Ugyanakkor a fehér illetve szürke vagy színes csíkozású, gyakran tarka csillogású ónixról erkölcsösséget, lelkierőt, őszinteséget, spirituális képességet és tisztánlátást feltételeznek. A népi gyógyászok pedig úgy vélik, hogy az ónix viselete elűzi a lidérces álmokat, és csillapítja szülési fájdalmakat.

Az opált az ókorban élt római természettudós, az idősebb Plinius (23-79) a legnemesebb drágakőnek tartotta. A középkorban még szerencsésnek vélték, később azonban az opálról elterjedt az a hiedelem, hogy balszerencsés ékkő, kivéve, ha olyan ember viseli, aki októberben született, vagy ha az illető gyémántokkal együtt hordja. Különösen balszerencsés, ha jegygyűrűben van. Másrészt az opált a hűség, a vallásos áhítat, az ima szimbólumának tekintik. Ha meghal a tulajdonosa, elveszíti a kő a fényét. A hiedelem szerint viselőjét képes láthatatlanná tenni, és távol tartja a rontástól. A fekete opálok szerencsét hozóak, ám önző embernek nem ajánlott a belőle készült amulett viselete. Gyógyító kőként javítja a látást, enyhíti a májproblémákat, oldja a depressziót, csillapítja a hangulatváltozásokat.

A rubinról feltételezik, hogy megóv a rossz gondolatoktól, a lidérces álmoktól. A piros rubin a kurázsi, a mersz, az emelkedettség, méltóság, a tisztaság és az erkölcsös élet köve. Lelki békét, életlátást és szellemi erőt biztosít viselőjének. Stabilizálja a szerelmet és rendíthetetlen barátságot biztosít. Véd a gonosz kísértése, a viharok és az áradások ellen. Gyógyítja a sebeket, elállítja a vérzést, növeli a férfias potenciát. Megóv a kínzó gondolatoktól. Megtöri a gonosz varázslatot. Ha meghal tulajdonosa megváltoztatja a színét, méreg jelenlétében pedig elhomályosodik.

A gyönyörű zöld színű smaragd a régiek legkedveltebb drágaköve. Az idősebb Plinius szerint a gyémánt, a gyöngy és a smaragd a legbecsesebb drágakövek, de a smaragd színe minden drágakő közt legjobban gyönyörködteti a szemeket. A smaragd a berill fűzöld változata, az ókori görögök szamargdosz (zöld kő) névvel illettek valamennyi zöld ékkövet. Az antik ékszerekben gyakran volt smaragd. Sokféle babona élt vele kapcsolatban. A reménység köveként a jegyesek hűségét mutatja; ha csalfa a kedves, a smaragd színe a hervadó levelekhez hasonlóvá vált, ellenben a hű szerelmesek kezén a tavaszi levelek eleven zöld színével ragyog; ha pedig az ifjú hűtlenül hagyta el a mátkáját, a kő elhalványul, elszíntelenedik. Árulkodik a lányok szüzességéről. Feltárja a titkokat, segít a hamis barátok felismerésében. Megóvja a tengerészeket és a halászokat. Csillapítja a zuhogó esőt. Ha gyűrűben viselik, jelzi a mérget. Semlegesíti a kígyómarás hatásait. Elhárítja a szemmel verést. Hatásos szerelmi serkentőszer. A szem, a látás megjavítója. Védelmet nyújt az ájulás és a memóriavesztés ellen. Enyhíti az epilepsziás rohamokat és a görcsöket.

A szardonix a rontás ellen hatásos. A topáz, megszabadít a gyötrő gondolatoktól, a belőle készült drágakő a hűséget szimbolizálja. Ha szív közelében hordják, a szomorúságot boldogsággá változtatja.

A zöld turmalin az ihlet, az intuíció, az inspiráció és a barátság köve. A türkiz a kiteljesedést, és sikert jelképez. Viselete javítja a beszédkészséget. Gazdáját megvédi a balesetektől.

Az égszínkék, átlátszó vagy áttetsző zafír sok esetben önkívületi állapotot válthat ki. Ugyanakkor bölcs gondolkodásra késztet, természetfölötti képességekkel ruházza fel viselőjét. Indiában úgy vélik, hogy a sötét tónusú zafír viselete csak akkor hatásos, ha az illető a Szaturnusz jegyében született. Gyógyhatása, hogy megszünteti a fejfájást, tisztítja a fejet. Védi a látást. Immúnissá tesz a fertőzőbetegségekkel szemben.

Ám a drágakövek nemcsak a föld mélyének kincsei, az igazgyöngy és a korall, a tenger mélyén lelhetők fel, a borostyánkő pedig a fenyőerdők drágaköve. Az igazgyöngy a nőiességet, az ártatlanságot jelképezi; a korall a termékenységet biztosítja; a borostyán pedig az éltetőerő köve.

Drágakövek, féldrágakövek
A drágaköveket többnyire ékszerként viselik, ám azt mondják, ha vastag láncon hordják, a kövek pozitív kisugárzása csökken. Az újonnan vásárolt vagy kapott drágakövet alaposan meg kell tisztítani, ezután legalább negyed órára meleg víz alá tartva, majd napfénynél vagy holdfényénél kell feltölteni. A követ óvni kell a szennyeződésektől, és rendszeresen tisztítani szükséges.

Az értékes drágakövek jelentős szerepet játszanak a Bibliában. Az égi Jeruzsálem város falának első alapja jáspis, a második zafír, a harmadik kalcedon, a negyedik smaragd, az ötödik sárdonix, a hetedik krizolit, a nyolcadik berill, a kilencedik topáz, a tizedik krizopráz, a tizenegyedik jácint, a tizenkettedik ametiszt. A tizenkét kapu pedig tizenkét gyöngy, minden kapu egy-egy gyöngyből van.

Manapság nagyon népszerű a születési vagy az állatövi kövek viselése, ily módon a kövekhez tapadó hiedelmek továbbélnek.

Az akvamarin az Ikrek szerencseköve, viszont a Vízöntő szülötteinek nem ajánlott. Az ametiszt a február szülöttjeinek, a Vízöntőknek az ékköve, akiknek őszinteséget és szenvedélyektől valamint gondoktól mentes lelki békét ígér. Hordhatják a Halak, Nyilas, Skorpió, Kos és a Szűz jegyűek is. A berill szerencseköve az Ikreknek, a Szüzeknek. A gyémánt a Kos szülöttjének a szerencseköve, akit bátorságában megerősít. A jáde szerencsés köve a Vízöntő jegyűeknek, az Ikreknek viszont nem ajánlott jádét viselni. A jáspis a Szűz jegyűeknek hoz szerencsét. A kalcedon szerencseköve a januárban világra jött Bakoknak és a június szülötteinek, valamint a Rákoknak, akiknél különösen érvényesül a kő pozitív hatása. A lápiszlazulit a Bak szülöttei ne hordják. A rubin viselése a Kos és az Oroszlán jegyűeknek kedvező hatású. A smaragd szerencseköve a Rák és a Nyilas szülöttjének. A topáz viselete javasolt az Ikreknek, viszont a Halak és a Szüzek ne hordják. A türkizt ajánlják a Nyilas jegyűeknek, számukra ez a kő szerencsét hoz. Zafírt érdemes viselnie a Szaturnusz szülöttjeinek, viszont a Baknak és a Vízöntőnek a sötét tónusú zafír ajánlott. Hordhatják még a Halak, a Bika, a Mérleg emberek.

A képek forrása: A természettudományok zsebkönyve, Gondolat Kiadó, Budapest, 1963)