Rosta Erzsébet weboldala

 


A kéz körmeivel kapcsolatosan meglehetősen sok hiedelem létezik, és nem kevés közülük a csecsemőkre vonatkozik. A legfontosabb, hogy nem tanácsos a kisded körmeit egyéves kora előtt levágni, mert enyveskezű felnőtt lesz a gyerekből. Mások azért óvnak ettől, nehogy dadogós legyen. Ha viszont a gyermek először - természetesen csak az egyéves születésnapja után - levágott körmeit egy kőrisfa alatt ássák el, állítólag kiváló énekessé válik. Ez utóbbi hiedelem elsősorban Walesben és a szomszédos angol grófságokban volt elterjedt. Mivel a kőris „közismerten” védelmező fa, a rítus másodlagos haszna, hogy biztonságos elhelyezést nyújt a körmöknek, vagyis nem kell attól tartani, hogy boszorkányok vagy más gonosz szándékú emberek kezébe kerülve, varázslással rontást vagy egyéb bajt vigyenek az eredeti tulajdonosukra. (Sokfelé még ma is gyakran tekintik balszerencsésnek - és természetesen rendetlenségnek - a levágott körmök szanaszét hagyását, bár nem a boszorkányságtól tartanak, hanem valamilyen meghatározatlan bajtól.)

De nem okvetlenül muszáj megvárni az egyéves kort, ha túl hosszúak lennének a gyermek körmei, a mama tiszta lelkiismerettel lerághatja őket. Ha viszont a gyermek teszi ezt, ha elmúlt már egyéves, akkor sem jó, mert előbb vagy utóbb, bűnöző lesz belőle. Sommersetben (grófság Délnyugat-Angliában) azt is biztonságosnak tartották, ha az idő előtti körömvágásra a Biblia fölött került sor. Érdekes, hogy a korai körömvágás veszélyességének a hiedelme az Európán kívüli országokban egyaránt széles körben elterjedt. Egy régi spanyol hiedelem - mivel ez utóbbi tönkremehetnek a gyermek fogai - a hétfői napokat is kizárta a körömvágásra alkalmas időpontok közül.

Természetesen a saját körmök levágására ugyancsak vannak előírások, és az sem mindegy, hogy a levágott körmökkel mit teszünk. A körmöket hétfőn vagy kedden ideális levágni, nem feltétlenül rossz a szerda, csütörtök sem, viszont sohase vágjuk le őket vasárnap, mert emiatt egy hétig a gonosz társaságát kell „élveznünk.” Többnyire balszerencsés nap a péntek is, kivéve Nagypénteket, ugyanis ha ezen a napon manikűrözünk, egy évig elfeledhetjük fogfájást. A szombati körömvágás megítélése változó, okozhat kárt, de előre jelezheti a szerető látogatását is.

A franciáknál balszerencsésnek tartják a körömvágást mindazon napokon, melynek a nevében R betű található. (Mardi - kedd; Mercredi - szerda; Vendredi - péntek)

Kevésbé ismert, hogy a körömvágás alkalmas jövendölésre, varázslásra is. Ha egy hajadon leány szeretné megtudni, ki lesz a jövendőbelije, egymást követő kilenc pénteken kell levágnia a körmeit. A Guyanai Szövetkezeti Köztársaság (egykoron Brit-Guyana néven ismert gyarmat) indiánjai - hogy a hátralévő napokban garantáltan szerencséjük legyen - a hónap első hétfőjén vágták le a körmeiket, és egy darab papírba csomagolva, félretették őket a hónap végéig. Arról, hogy körmöket tartalmazó csomagot hová kellett tenni, nem szól a „fáma.”

Pedig - miként az a különféle babonagyűjteményekben olvasható - akárcsak a lenyírt hajat, a levágott körmeinket is nagy gondossággal kell elhelyeznünk, mert ezek igencsak kapósak a boszorkány-varázslatok, a rontást hozók számára. A körmök mindegyike a tulajdonosa egyedülálló jellemzőit hordozza, ezért ha a levágott körömdarabka egy boszorkány vagy rosszindulatú varázsló birtokába jut, varázskellékként tudja használni azt, és befolyást, vagy irányítást nyerhet az illető személy fölött. Ahhoz, hogy abszolút biztosak lehessünk abban, hogy a levágott körömdarabok ne legyenek alkalmasak (használhatóak) varázslásra (boszorkányságra), mindegyiküket három darabra kell vágni, vagy egyenként háromszor le kell köpni őket.

Fontos az óvatosság, mert ha például a levágott körmöket egy rosszindulatú személy szerzi meg, olyan helyre rejtheti azokat, ahová gyakran jár a tulajdonosuk, és ha mit sem sejtve, átsétál fölöttük, azonnal az illető uralma alá kerül. Ha a körmök egy várandós asszonytól származtak, el fogja veszíteni a gyermekét. Ha valakinek a küszöbe alá temetik a megtalált körmöket, a ház tulajdonosát azonnal ledönti valamilyen betegség, mely addig el nem múlik, míg a körömmaradványokat el nem viszik onnan. A németek szerint a kártevéshez még csak varázslat sem kell, már az is megsebzi a körmök birtokosát, ha tudtán kívül átsétál a gondosan elásott körmök fölött. A skandinávok jó mélyen a föld alá temették el a levágott körmöket, nehogy azok a gonosz manók birtokába kerülhessenek.

Ugyanakkor a levágott körömdarabok számos hagyományos gyógymód, illetve szerencse varázslás elemei is, gyakran rituálisan elégetik vagy elássák őket, abban a hiszemben, hogy ezáItal a páciens megszabadul a fájdalmaitól, felépül a betegségéből. Az egykoron a török birodalomhoz tartozó Radovisban (ma Macedónia része) a levágott körmöket zsebre vágták, hogy - mint kövekkel - ezekkel dobálják meg a kutyákat a másvilágon, mielőtt a mennybe érnének.

Az amerikai folklór része az a hiedelem, hogy ha az ember a levágott körmeit borban beáztatja, majd valamilyen ételbe keverve felszolgálja hűtlen szeretőjének, visszaszerzi a szerelmét. A régi zsidó hagyomány szerint - a szerencse biztosítása érdekében - a levágott körmöket egy darab fával el kell égetni. Más hiedelmek viszont nem mindig tartják jónak az elégetésüket, ugyanis az útkereszteződésnél eltemetett körmök lázlehúzó hatással bírnak.

A japánok számára viszont balszerencsés - olykor halált okozó - a levágott körömdarabkák elégetése, szerintük a helyes eljárás a körmök elföldelése, vagy a kisöprésük a lakásból. Azt mondják, az utazóknak sohasem szabad rögtön az indulás után levágni a körmeiket, mert ez balszerencsét hoz számukra, vagy nem teljesül az úti céljuk. Aki pedig éjszaka vágja le a körmeit, arra számíthat, hogy macskakarmai nőnek.

Régi tengerészhiedelem, hogy nem szabad a körmöket levágni, amikor a csendes a tenger, mert ezzel vihart provokálnak. Egyébként már a régi rómaiak sem vágták le a körmüket, amikor tengeren voltak, vallási szertartás áhítat idején és - noha nem jártak Japánban - éjszaka. Az ír hagyomány szerint pedig - hogy ne legyen baj - körömvágás közben északra kell néznie az embernek.

Észak-Angliában úgy tartották, hogy azok az asszonyok, akik a bal kezével képesek levágni a jobb kezükről a körmöket, domináns szerepet játszanak a családban.

Távol-Keleten - elsősorban Japánban és Kínában - sokan úgy vélekednek, hogy azok a lányok, akik rágják a körmeiket, nehéz szülés elé néznek, ezért a férfiak nem szívesen is választják őket feleségnek.

Az ősi Egyiptomban a körmök színesre festése a gonosz szellemek távoltartását szolgálta. Cromwell Angliájában viszont tilos volt ez a gyakorlat. Spanyolországban és az Egyesült Államokban a félvér férfiak és asszonyok azért festették a körmeiket, hogy elrejtsék a származásukat.

Az angol néphagyomány szerint az egyes körmökön megjelenő fehér pöttyök előrejelzésként értelmezhetők. Ha a hüvelykujj körmén láthatók, hamarosan ajándékot kap az illető, a mutatóujjén egy új barátságot, a középsőén hűtlenséget, elárultatást, a gyűrűs ujjén sikert a szerelemben vagy a vállalkozásban, míg a kisujj körmén egy közelgő utazást jeleznek. (Skócia egyes részein viszont a hüvelykujjé mutatja a barátságot, a mutatóujj fehér foltja az árulást és a középső ujjé az ajándékot.) A fekete vagy sárga színű pötty viszont mindegyik körmön nagyon rossz ómen, a fekete balszerencsét, a sárga pedig rendszerint halált prognosztizál.

Azt is mondták, hogy akinek mindig fehér foltok találhatók a körmein, míg azok el nem tűnnek, nem lesz szerencséje a szerelemben. Mások szerint a körmökön látható fehér foltok szép időt vagy nyári meleget jeleztek.

Kínában a körmökön megjelenő fehér pöttyöket a gonosz közelsége jelének tekintették. Hasonlóan vélekedtek hiedelem él New England–ben (USA) is, míg Németország egyes részein a körmök fehér foltjait a jó egészség és pénz előjeleként értelmezték. A németek körében az is elterjedt hiedelem volt, hogy ha idős korában az ember megszámlálja a körmein található fehér pöttyök számát, megtudhatja, hogy hány év van még az életéből hátra. Massachusettsben viszont azt hiszik, hogy az ujjkörmökön található fehér pöttyök száma arról árulkodik, hányszor hazudott az illető.

Madagaszkár lakói szerint - függetlenül a színűktől - a pöttyökkel tarkított körmök szerencsétlenséget jeleznek. Anatóliában viszont jó jel, ha sok fehér folt van a lányok körmein, mert ez azt jelzi, hogy olyan férjre lel, akinek szép számmal van birkája. Japánban ellentmondásos a fehér körömfoltok jelentése: sokak szerint balszerencsés, ám nem kevesen éppen az ellenkezőjét állítják. Azt mondják, valahányszor egy új petty vagy folt jelenik meg valamelyik körmön, egy új ruhát kap, vagy szerez a gazdája.

A körmök töveiben megjelenő holdak ugyancsak árulkodóak lehetnek. A nagy és magas körömholdak nemes lelkűségről tanúskodnak. Ha viszont a köröm holdja halovány vagy fehér, a gazdája kéjsóvár. Ha pedig kétszínű, az egyén egészsége törékeny. Egyes hiedelmek szerint a körmök holdjai az élettartamról is tájékoztatnak. Minél nagyobbak, annál hosszabb ideig él a körmök szerencsés gazdája.

A néphagyomány szerint gyakran a körmök alakjából, színéből és állagából is kiolvasható tulajdonosa karaktere, illetőleg a jövője. Núbiában például a hosszú ujjkörmöket tartották szerencsésnek, ezért a helybéliek közül sokan a cédrustűz fölé tartották az ujjhegyeiket, azt remélve, hogy a melegtől megnyúlnak, kitágulnak a körmeik. A későbbi korok emberei a körmök morfológiai és egyéb fizikai jellemzői alapján számos érdekes megállapításra jutottak. Ezek némelyike akár igaz is lehet.

 • A sápadt vagy ólomszínű körmök melankolikus temperamentumról árulkodnak.
 • A széles körmök tudásra vágyó, liberális lelkületű személyt jeleznek.
 • A kicsiny ujjkörmök kicsinyes gondolkodást és önteltséget mutatnak.
 • A vörös foltokkal tarkított körmök a harcot kedvelő férfiak jellemzői.
 • A valamelyik részükön feltűnően halovány vagy sápadt színű körmök hirtelen halálra utalhatnak.
 • A vegyes és különböző színű körmök az ingerlékeny, veszekedős, házsártos természet jellemzői.
 • A keskeny ujjkörmök gonosz személyt jeleznek, aki örömét leli abban, ha árthat a szomszédjának.
 • A kicsiny, kerek körmök megátalkodott haragot és gyűlöletet jeleznek.
 • A behajlott vagy hosszú és karomszerű körmök gazdája gonosz vagy pénzsóvár.
 • A nagyon görbült körmök, birtokosuk erőszakosságáról tanúskodnak.
 • A közepükön kiszögellő körmök a korai elhalálozás jelei, de ugyanez mondható el a sárgás színű körmökről is.
 • A széles, sima, fehér körmök gazdájuk józan paraszti eszéről árulkodnak.
 • A hosszú, fekete körmű emberektől viszont jobb, ha óvakodunk. Képtelenek igazat mondani, a természet szélhámosnak és hamis barátoknak teremtette őket.
 • Ugyanakkor a mandula formájú és rózsaszínű körmök igazgyöngyei a kéznek.
 • A hosszú, görbült körmök brutális természetnek a jegyei.
 • A nagyon hosszú körmök a torok vagy a tüdők érzékenységére utalnak. (A kínaiak szerint viszont vagyont és jómódot tükröznek.)
 • A beütés vagy hasonló trauma után leeső köröm rossz hírek ómene.
 • A töredezett, kopott ujjkörmök csalódás, frusztráció jelei.
 • Ha egy körmeit rágó személy körmei fűrészfogasak, cakkosak, a körömrágása pedig meglehetősen gyors, az illető a szíve mélyén irigy, féltékeny, rossz természetű. Jobb, ha nem barátkozunk vele, és alaposan meggondoljuk, mit mondunk el neki.
 • Barázdák megjelenése a körmökön a közeli halál hírnöke.
 • A felfelé görbülő, kanálszerűen bemélyedő körmök rövid életet jeleznek.
 • A széleiken a körömágyba benövő körmök a luxus élvezetéről (fényűző ízlésről) tanúskodnak.

Végezetül egy népszerű indiai hiedelem, mely szerint az európai emberek körmei halálos mérget választanak ki, ezért félnek az ujjaikkal enni, miként azt náluk az összes értelmes és egészséges ember teszi.