Rosta Erzsébet weboldala


A legtöbb ember testén fellelhető egy-két anyajegy, ám nem ritka az sem, ha valakinek a bőrén nagyszámú anyajegy látható. Sok újszülött anyajeggyel jön a világra, van, amelyik eltűnik, és van, amelyik az élete során megmarad. Számos várandós nőnél alakulnak ki újabb és újabb anyajegyek, sőt a meglévők is tovább növekedhetnek, és egész életen át megmaradnak.

A többnyire apró, általában sötét színű anyajegyek, a bőr festéktermelő sejtjeiből származnak. A bőr pigmentáció zavarára utaló anyajegyek méretre lehetnek kicsi pöttyök, de több centiméter átmérőjűek is. Kinézetre laposak vagy dudorosan kiemelkedők, simák vagy szemölcsszerűen érdesek, olykor szőrszálak nőnek ki belőlük. Színre sötétbarnák vagy feketék, de előfordulnak sárgásbarnák, olyan anyajegy is létezik, amely kezdetben vörös színű, később pedig besötétedik.

Az anyajegyek (latin eredetű szóval: névuszok) könnyen felismerhetők, nem okoznak fájdalmat, nem viszketnek, sőt lehetnek a szépség jele, valakinek a vonzó szexepilje. Zömében ártalmatlanok, nem alakulnak át rosszindulatú bőrrákká. Ám előfordulhat olyan anyajegy, amely idővel rosszindulatúvá válik, ezért figyelni kell minden változásra, gyanús, ha az anyajegy növekedni kezd vagy elszíneződik, sötétebbé válik, ha begyullad, ha foltosodik, ha vérzékeny lesz, ha kifekélyesedik, ha viszket vagy fájni kezd. Akiknek tíznél több az anyajegyük száma, hajlamosabbak a bőrrák kialakulására. Érdemes évente elmenni orvosi ellenőrzésre. A világos bőrűeken az anyajegyek sokkal gyakoribbak a napsugárzásnak kitett testrészein, ugyanis a napfény gyorsítja az anyajegyek kialakulását és növekedését.

A névuszok közül a pigmentált típusúak - a tejeskávé foltok, mongol kék foltok, málna- vagy szamóca alakú anyajegyek - a legelterjedtebbek, de másfajta anyajegyek is léteznek.

A mongol anyajegyek a hát alsó részén vagy a fenéken látható kékesfekete színű foltok, általában jóindulatú bőrrendellenességek, időnként úgy néznek ki az újszülötteken, mintha sérülések lennének, ezért kellemetlen helyzetbe hozhatja a szülőket, mert a külső szemlélő bántalmazás nyomainak is vélheti őket. A mongol anyajegy a legtöbb esetben a gyermek 2 éves korára elhalványul, néhány évvel később pedig teljesen eltűnik. Felnőtté válva az esetek kevesebb, mint öt százalékában maradnak meg ezek a foltok, főleg azokon, akiknek már születésükkor több ilyen folt volt a testükön. A mongol anyajegyek főleg a sötétebb bőrű ázsiaiakra, afrikaiakra jellemzőek, előfordulásuk eléri a 80-90%-ot.

A csecsemők egy része szabálytalan alakú, világosbarna színű, ún. tejeskávéfolttal a bőrén születik. Ezek a többnyire nagy kiterjedésű, lapos, sötétre színeződött bőrterületek általában nem változnak az idő során, azonban komoly veszélyt nem jelentenek. A tejeskávé foltok a test bármely részén jelentkezhetnek, a fehér bőrűek közül minden tizedik csecsemőn megjelennek.

A málna- vagy szamóca alakú anyajegyek az újszülöttön kezdetben halvány rózsaszín vagy élénkpiros foltok, melyek a test bármely részén felbukkanhatnak. Néhány hét alatt a színűk sötétvörössé válik, és kiemelkedve a bőr felszínéből, málnaszemre, vagy szamócára kezdenek hasonlítani. Féléves kor után elhalványulnak, mire a gyermek eléri az iskolás kort, már nem látszanak.

A nem festékes anyajegyek közül az élénkpiros, lilásvörös éranyajegyek (tűzfoltok, gólyacsípés anyajegyek), valamint a felhámszövetek burjánzásából kialakuló hússzínű vagy sárgás hám (epidermális) anyajegyek a leggyakoribbak. Az éranyajegyek enyhébb formái általában spontán visszafejlődnek, de a tartósan megmaradók sem jelentek egészségi kockázatot. Ugyanez mondható el az inkább csak esztétikai problémát okozó epidermális anyajegyekről is.

A modern orvostudomány kialakulása előtt, évszázadokon át az a vélekedés járta, hogy az anyajegyek, vagy az egyéb fizikai anomáliák az anya terhesség alatti érzelmeinek az eredményei. Eszerint a terhesség alatt az anya bármely félelme, vágya, vagy az őt érő erős érzelmi inger, hatással van a születendő gyermek küllemére. Ezt a hiedelmet jelzi az is, hogy néhány nyelven mennyire hasonló jelentésű az anyajegy elnevezése, például olaszul voglia (kívánság, óhaj), spanyolul antojo (szeszély vagy óhaj), franciául envie (vágy) arabul wiham (kívánságok) a neve. E szóhasználatok azzal összefüggésben alakulhattak ki, hogy a néphitben erősen él, hogy az anyajegy a várandós anya terhesség alatti vágyának, óhajának, kívánságának, szeszélyének kielégítetlensége miatt jön létre. Más hiedelmek szerint az anyajegyeket az okozza, ha a várandós mamával a terhesség alatt valami különös dolog történik, például valami furcsát lát, tapasztal, vagy ijedelemben van része.

Széles körben elfogadott volt, hogy a várandós mama mentális állapota nemcsak anyajegyeket okoz, hanem befolyásolja azok alakját és helyét is. Például, ha a mama nagyon vágyik a szamócára, málnára, esetleg sokat eszik belőlük, a gyermekének szamócára vagy málnára emlékeztető anyajegye lehet. Ha megijesztik valamivel, és félelmében megérinti az arcát, az érintés helyén, a gyermeken anyajegy alakulhat ki, vagy ha a várandós mama nagyon kíván valamilyen ételt és megérinti a méhét, a csecsemője anyajeggyel fog megszületni. Ugyancsak népszerű hiedelem volt, hogyha az állapotos asszony nap- vagy holdfogyatkozás idején megérinti a hasát, a gyermekének anyajegye lesz. A görögöknél pedig a Szent Simon napján elfogyasztott paradicsom okozta ugyanezt. Sokfelé gondolták, hogy a gyermeken megjelenő tejeskávéfolt anyajegyet a mama terhesség alatti túlzott kávéfogyasztása okozza, szőrös anyajegy pedig akkor lesz a gyereken, ha egeret látott várandóssága közben.

Az anyajegy a magyar néphitben is a terhesség ideje alatt keletkezett. Okozhatta valamilyen esemény: ráesett valami az anyára, vagy hozzádobtak valamit, s ekkor ennek a helye látszott meg a gyermeken. De megjelenhetett a megkívánt, de meg nem kapott gyümölcs is, vagy annak a tárgynak, állatnak vagy egyébnek (pl. tűz) a képe, amitől meglepődött, vagy megijedt. Ez utóbbi esetben azonban a terhes asszony megelőzhette az anyajegy keletkezését, ha a meglepődése, ijedtsége kezdetén ökölbe szorította a kezét. Az anyajegy elterjedt orvoslási módja az volt, hogy placentával (vagy spermával) háromszor bekenték; vagy újhold péntekén körülkerítették, keresztet rajzoltak rá és ráolvastak.

A történeti feljegyzések szerint Augustus (i.e. 63 - i.u.14) első római császár testén nagyon sok anyajegy volt, amelyek olyan alakzatban csoportosultak, mint az égboltozat Medve csillagképe. VIII. Henrik angol király második feleségét, Boleyn Annát (1507?-1536) azért tartották boszorkánynak, mert a nyakán egy szamóca anyajegy volt látható.

A japánok a mongol anyajegyeket egyszerűen „kék foltoknak” nevezik, és régen úgy tartották, hogy azokat Kami-Sama, a gyermekszülés istennője hozza létre. A reinkarnációban hívő fekete lábúak (amerikai indián törzs tagjai), ha egy csecsemő náluk anyajeggyel született, azt úgy értelmezték, hogy az előző életében megsebesült egy csatában.

Indiában a testen fellelhető anyajegyek helyéből, méretéből és számából az ember szerencsés vagy szerencsétlen voltára következtettek. A kerék formájú anyajegyet, bárhol is legyen a testen, nagyon kedvező jelnek tartották. A test jobb oldalán lévő anyajegyeket minden esetben kedvezőbbnek tekintik, mint a baloldaliakat, az előbbiek általában valamilyen pozitív dolgot: szerencsét, vagy boldogságot, míg az utóbbiak ennek épp az ellenkezőjét jelentik.

A kínaiak ugyancsak a jó vagy a rossz előjeleként értékelték az anyajegyeket, például, akinek a lábán fekete, teknősbéka alakú anyajegy van, arról azt mondták, magasra jut a hivatali ranglétrán. Ha egy nő ajkán láttak anyajegyet, valószínűnek tartották, hogy annak az anyajegy-párja a nemi szervén fellelhető. Úgy vélték, az arcon látható anyajegyek megfelelői megtalálhatók a melleken is.

Hasonlóan vélekedtek erről az arabok is, Ali ibn Abi Rigal (1016-1062) asztrológus megjegyezte, ha valakinek anyajegy van a homlokán, annak ugyanolyan anyajegye lesz a mellén is. A homlok bal oldalán, a fülhöz közel eső anyajeggyel megegyező anyajegy pedig az illető fenéktáji tomporán lelhető fel.

Tibetben a dalai láma utódjának megtalálásánál és kiválasztásában játszik fontos szerepet az a négy anyajegy, amely a zodiákus jegyének alapján a leghatékonyabban irányítja híveit.


Kommentek

archivált tartalom

Lövei Julianna #18

Kedves Erzsébet!

A jobb tenyerem pár hónapja lett egy csillag formájú anyajegyem.
A véleményére lennék kíváncsi ez mit jelent?
Válaszát köszönöm!

2019-11-26 12:54:42

Rosta Erzsébet #17

Kedves Enis!
Ami az anyajegyének babonás jelentését illeti, a nyak elülső részén található anyajegyről azt írják, hogy egy artisztikus, művészi érzékkel megáldott, kellemes orgánumú személyt jellemez, akinek az élete a házassága után révbe érkezik. A csillag alakú anyajegy birtokosairól pedig a régiek körében az a hiedelem járta, hogy látnoki, próféciás képességekkel rendelkeznek.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-06-26 11:36:11

Enis #16

Koszonom a gyors valaszt!

De igen, arra vagyok kivancsi :).
Ugy vettem eszre, hogy nem annyira a napsutestol pirosodik ki, mint inkabb a lelkiallapotomtol, ha egyaltalan lehetseges az ilyen (peldaul ha merges vagyok, vagy egyszeruen csak rossz napom van). Ezen kivul semmi valtozast nem vettem eszre rajta soha, nem viszket, nem sajog, nem domborodik ki, nem terjed es nem is tudnek rola, ha nem latnam a tukorben. Azert meg fogom nezetni egy borgyogyasszal is, biztos ami biztos...

2015-06-26 08:43:00

Rosta Erzsébet #15

Kedves Enis!
Gondolom, nem arra kíváncsi, hogy a régiek, illetőleg az okkult „bölcsek” milyen babonás jelentést tulajdonítottak (vagy tulajdonítanak), karakter-jellemzőt, esetleg jövőképet olvastak (vagy olvasnak ki) a nyakon megjelenő furcsa alakú anyajegyből. Természetesen, ha ez is érdekli, szívesen utánanézek könyveimben, hogy mit írnak erről, én azonban fontosabbnak tartom azt, hogy az ön által leírt anyajegy időnként kipirosodik, máskor pedig elhalványodik. Ha ez a változás gyakran történik, vagy a kipirosodás a nyári (napsütéses) időszakra jellemző, nem ártana, ha az anyajegyét megmutatná egy bőrgyógyásznak.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-06-25 14:55:00

Enis #14

Nekem sok anyajegyem van, mindenfele meretu es arnyalatu. Gondolom igy mar nem igazan erdemes kulon elemezni a helyuket.

Van viszont a nyakamon, elol, egy eleg nagy csillag alaku piros folt. Idonkent kipirosodik es jol latszik, maskor pedig elhalvanyodik (nem tudom mitol). Ugy tudom, hogy vele szulettem. Van ennek valamilyen jelentese?
Hatagu a csillag, de nem egeszen szimmetrikus.

2015-06-25 13:42:45

ILDIKO #13

:cry: UDV. EGYRE JOBBAN AGGODOM AZ ANYAJEGYEM MIATT. UGY GONDOLOM OROKOLTEM, MIVEL NAGYMAMAMNAK IS VAN. EGY MASFEL CENTIS ANYAJEGY VAN A NYAKAM JOBB OLDALI RESZEN, AMI NAGYON ZAVAR SOKSZOR BEAKAD A HAJSZALAM VAGY A GYEREKEIM ODAKAPNAK VELETLENUL. EDDIG SOTETBARNA SZINE VOLT ES OLYAN 2 HONAPJA KEZDETT FAJNI. UGY ERZEM, ATTOL VAN, HOGY ELFOGJA A FEL NYAKAMAT AZ AZ ERDEKES FAJDALOM. ES EGY PARSZOR AZ A BARNA ANYAJEGY UGY GONDOLOM, ELHALT, MERT EGY RESZE LEESETT BELOLE ES UJ NOTT A HELYEBE. MOST UGY ERZEM, MINTHA NAGYOBB LETT VOLNA ES A SZINE BARNAS. AZ UJ RETEG PEDIG ROZSASZIN-FELE. NEM TUDOM, SZABAD-E ILYENNEK NONIE A LEESETT HAMRETEG HELYETT, ES MIERT KEZDETT FAJNI. BAR NEM VERZIK, OLYAN MINT EGY SZINES KARFIOL, BARNA ES ROZSASZIN SZINEKKEL KEZDEK AGGODNI. KEREM, HA LEHET AZ EMAIL CIMEMRE KERNEK VALASZT. FONTOS

2012-02-18 20:15:08

Rosta Erzsébet #12

Szia Dodo! Miként az a hiedelmekre általában jellemző, a különféle értelmezések meglehetősen ellentmondásosak. A régiek (a hagyományos fiziognómia) szerint a bal vállon található anyajegy olyan nőt jellemez, aki szereti, ha körülrajongják, emiatt azonban problémái adódhatnak. Hiúsága sok bánatot és bosszúságot okoz élete során. Ráadásul, ha az anyajegy halvány mézszínű, az illetőre az utazások során veszélyek leselkednek.
Az indiaiak olvasatában viszont a bal vállon található anyajegyek - nemtől függetlenül - veszekedős természetre utalnak. Másrészről viszont az asszonyok vállán szerencsés jelnek tekintik. Azt mondják, hogy ezek az anyajegyek - különösen a mézszínűek és a barnák - egy leány számára boldog, megbecsülésben leélt életet, jó gyermekeket és szenvedélyesen szerető férjet prognosztizálnak.
Thaiföld lakói értelmezésében pedig a bal váll anyajegye ügyes, de a tehetségét elfecsérlő hölgyet jelez, aki hiszékenysége miatt könnyen rászedhető. Ez különösen a fiatal éveiben okoz számára sok problémát. Éretté válva azonban rájön, hogy nem minden az, aminek látszik, és öreg korára eljön számára a boldogság. Azt mondják, hogy házastársnak a közelükben élő, vagy a velük egy munkahelyen dolgozó férfi az ideális. Erzsébet

2011-09-02 14:36:08

dodo #11

szia nekem van a balvállamon egy barna szív alakú anyajegy és néha nő is ezt szeretném megtudni hogy mit jelent előre is köszi

2011-09-02 12:35:00

F. Orsolya #10

Nagyon szépen köszönöm!

2011-08-06 20:35:56

Rosta Erzsébet #9

Kedves Orsolya!
Egy másik – Az anyajegyek értelmezése című – írásomban elég részletesen olvashatsz a különféle színű, alakú és a különböző testrészeken elhelyezkedő anyajegyekről, ehhez most csak rövid kiegészítést teszek. A tipikus anyajegyek kerek alakúak, barnák, szimmetrikusak és a bőr felszínéből enyhén kiemelkednek. Általánosságban azt mondják, hogy a világos színűek szerencsés jelnek tekinthetők, míg a szögletes alakú anyajegy (a kereszt alakú ezek közé sorolható) azokra jellemzők, akiknek a karakterük egyformán tartalmaz pozitív és negatív tulajdonságokat.

A bal combon megjelenő anyajegyeket többféleképpen értelmezik. Az indiaiak olvasatában az ilyen személy jártas valamilyen művészetben. Mások szerint viszont ez az anyajegy anyagi veszteségre, igazságtalanságra és magányra utal. E jegy gazdája szerencsétlen, mert – kedves és meleg személyisége ellenére – élete során sok gorombasággal, álnok barátok rosszindulatával kell szembe néznie.

Ám ha az anyajegy kissé feljebb, a comb tetején van, kicsapongó életről tanúskodik. ha pedig az ágyékon látható, a luxus szeretetét és rátartiságot jelzi.

És végezetül, ha viszketni kezd, alakja, színe változik (sötétebb lesz), illetve az anyajegyed megnő, akkor feltétlen orvoshoz kell fordulnod.
Üdvözlettel:
Erzsébet

2011-08-03 10:45:03

F. Orsolya #8

Ja azt elfelejtettem hozzátenni, hogy kereszt alakú és világosbarna az anyajegy.

2011-08-01 22:21:28

F. Orsolya #7

Hello!
Meg tudnád mondani azt, hogy a bal combomon lévő anyajegy jelent-e valamit?

2011-08-01 22:18:14

Babca #6

Köszönöm szépen! :-)

2011-03-06 13:09:43

Rosta Erzsébet #5

Bár az emberi testen megjelenő anyajegyek ezoterikus értelmezéséről a 19. sz. végén könyv is megjelent, a középső ujj tőpercén lévőről ebben sem olvashatunk.
A talpon található anyajegyek értelmezése viszont meglehetősen változatos:
A filippinók szerint csak annyit jelent, hogy az illető szeret utazni;
Más felfogásban jó szerencsét jelez, valamint azt, hogy az ilyen jeggyel rendelkező ember gyorsabban jár vagy fut a többieknél;
Az indiaiak számára sok utazást, ellenségeket, nő talpán feslett, buja életmódot jelent, továbbá azt, hogy a szóban forgó személy szereti a szépművészeteket.
Általában nem tesznek különbséget aszerint, hogy melyik talpon található az anyajegy.
Végezetül az elmondottakhoz még annyit fűznék hozzá, hogy – bár az anyajegyek a legtöbbször ártalmatlanok – ha a méretük, alakjuk vagy a színük változik, illetőleg ha a megjelenésük helyén viszkető érzés, ne adj'Isten fájdalom észlelhető, feltétlenül orvoshoz, bőrgyógyászhoz kell velük fordulni.
Üdv. Erzsébet

2011-03-06 12:45:35

Babca #4

+ barna színűek
+ a bal tenyeremben, a középső ujjamon lévő anyajegy a legalsó ujjbegyem közepén van

2011-03-05 22:20:33

Babca #3

Üdv!
Nekem a jobb talpam közepén, valamint a bal tenyeremben a középső ujjamon van pici pontszerű anyajegy.
Ennek van valami jelentése?

2011-03-05 21:42:30

Rosta Erzsébet #2

Ha hinni lehet a régieknek, azt kedves Dorottya, hogy Ön egy szerény, szellemes és megbízható ember. Ha világos színű, akkor szerencsés is, azonban ha az anyajegye sötét, akkor bizony alaposan meg kell dolgoznia a sikereiért.

2009-08-27 15:06:01

Medovarszky Dorottya #1

Helló!
Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a rózsaszín szív alakú anyajegy mit jelent?? Van nekem 1 a bal csuklómon!!!

2009-08-27 10:14:47