Rosta Erzsébet weboldala


Számos tradícióban a kilences rivalizál a misztikus hetessel, mert amíg a mágikus hét a történések spirituális oldalát jeleníti meg, a kilences az isteni triász háromszorosaként maga az abszolút tökély.

Az egyiptomiak kedvelték a kilencest, elképzelésük szerint az istenek kilencszer járták végig az égi utat, az elhunyt holttestét kilenc barátja kísérte utolsó útjára, s ha a fáraó távozott az élők sorából, a nép nyolcszor kilenc napig gyászolta. A varázslások tárgyait kilencszeresen próbálták ki, és a varázslónak kilencnapos tisztító rituálén kellett keresztülesnie.

Kínában a kilences a "jang" száma, szerencsés, pozitív előjelű, jó számnak tartották, lévén a hármasnak önmagával való szorzata. A kínaiak a 9. holdhónap 9. napján tartják az ún. "kettős jang" ünnepét, amikor is a hegyekre kirándulnak, vidáman iszogatnak. Hagyományukban kilenc égi szféra magasodott, a Kunlun hegyen egy kilencfejű állat, kilenc emberi arccal, kilenc kaput őrzött, s a hegyet egy kilencfarkú lény kormányozta. Az egyik hősük, Ji íjász, kilenc Napot lőtt le, egy másik kínai hős, az áradások megfékezője, Jü, miután megölte a kilencfejű sárkányt, bejárt kilenc tartományt, és az utazások során elkészített kilenc üstöt. Jünek tulajdonítják a terület kilenc részre történt felosztását, a kilenc főút megépítését, a kilenc tó elkerítését és a kilenc hegy felmérését. A láng istene, Jen-ti pedig attól lett örök életű hogy elültetett kilenc gabonakalászt.

A törökök, amikor elhozták a menyasszonyt a szülői háztól, kilenc csésze italt és kilenc tál ételt adtak érte, és a férfit, aki evett a tiltott fa gyümölcséből, kilenc fiú és kilenc lány nemzésére tartották képesnek.

A korabeli irodalom és a mitológiák alapján az északi népek a hármas mellett a kilences számnak is nagy jelentőséget tulajdonítottak, ez a szám különösen az istenek számára volt kedves és szent. Ebből adódóan minden kilencedik hónapban vallásos szertartásokra került sor, melynek során, kilenc napon át kilenc ember- vagy állatáldozatot ajánlottak fel isteneiknek.

Egy kelta monda szerint, Gallizenae-sena szigetén kilenc papnő lakott, akik jövendöltek, gyógyítottak, bűvöltek, igéztek, olykor állattá változtak és varázserejükkel vihart tudtak kavarni. A skandináv mitológia valósággal hemzseg a sok kilencestől: ennyien vannak a valkűrök, az óriások, a szörnyetegek, a hableányok, a szüzek, a törpék, az isteneknek kilenc anyja volt, de kilenc a száma a világoknak, földeknek és a rituális aktusoknak is; s a holtak birodalma ugyancsak kilenctartományú. Főistenük, Ódin, kilenc napig csüngött a világfán, s ezalatt kilenc dalt tanult meg. A Kalevalában kilenc égi és alvilági szféra, kilenc tenger vagy vár szerepel. A lett mondák hősében, a medveölő Lácspiésziszben kilenc ember ereje feszült.

A kilencest germánok olyan szerencsés, nagy befolyással bíró számnak tekintették, hogy költészetükben, vallási szokásaikban, törvénykezésükben egyaránt vezető helyre emelték. A középkorban a hősöket rendszerint kilencesével csoportosították; ennek ékes példái a nürnbergi szökőkút és a kölni városháza szobra. A 15. századi költészetükben Hans Sachs mesterdalnok egyik éneke a "kilenc szegény vándorról" szól. A törvénykezésben kilenc bíró ítélkezett, innen kapták a "kilencek" elnevezésüket. Hasonló volt a gyakorlat Svájcban is, Luzern városában 1794-ig a bíróságok bűnügyi tárgyalásain kilenc ülnök vett részt. Izlandon egykoron a családok az ideális szaporulatot kilenc gyermekben határozták meg. Egy tiroli babona szerint pedig, ha kilenc fácán találkozott, az egyik közülük biztos, hogy boszorkány volt.

Görögországban a kilences a héroszok korában volt közkedvelt. Trója ostroma kilenc évig tartott, kilencen voltak a költészet, a művészetek és a tudományok istennői, Zeusz szülöttei, a Múzsák is, Dionüszosznak kilenc oltárt emeltek és kilenc napig böjtöltek érte, Démétér elrabolt lányát kilenc napig kereste. Eumaiosz, öreg kondás, kilenc részre osztotta az isteneknek szánt áldozati disznót. Poszeidónnak kilencszer kilenc birkát áldoztak. A pokol folyója, a Sztüx kilencszer folyta körbe az alvilágot, az Olümposz hegyéről kilenc évre száműzték a hamisan esküdött isteneket, és a lernai hidrának kilenc feje volt.

A régi Rómában gyógyításra kilencféle gyógyfűből készült főzetet adtak a betegnek, varázslásoknál az igézéseket kilencszer vagy a kilenc többszöröseként recitálták, a halottakat a kilencedik napon temették el, az elhunytnak kilenc tálkában adtak ételt, az elemi csapások és katasztrófák elkerülése érdekében kilencnapos böjtöt tartottak. Bacchus isten tiszteletére kilenc pohár bort fogyasztottak. Lemuria ünnepén kilencszer ütöttek egy réztáblára, s közben felszólították a ház szellemét a távozásra.

A népszokásokban mindig fontos szerepet kapott a kilences. Többnyire időt jelzett, de utalhatott valamilyen ismételt cselekvésre is; például a varázslásokat kilencszer egymás után kellett elvégezni a siker érdekében, vagy rontás ellen kilenc kovács által készített kés használata volt a leghatásosabb. A beteg tehénre napjában kilencszer olvastak rá, a részeges embert olyan pálinkával kínálták meg, melyben előzőleg kilenc napig récegégét áztattak. Kilenc sírról szedett, kilencféle virág fürdője kigyógyított mindenféle betegségből. A bíróságra igyekvőt felmentették a vád alól, ha útközben kilenc követ fordított fel a másik oldalára. Szerelmi babonák szerint a fiú szerelmes lett, ha a zsebébe egy alma kilenc magját belecsempészték, ugyanilyen hatást váltott ki az ifjúból, ha kilenc kútból hozott vízzel itatták meg, vagy a pogácsájába kilenc vércseppet sütöttek, és abból kínálták meg. A szibériai népeknél kilencfokú a sámánlétra, és a sámánoknak kilenc szellem asszisztál. Az a gyerek, akinek a vánkosa alá kilenc napra nedves szilánkot pattintott három szilánkot és három nőstényhangyát tettek, látnoki képességűvé vált. Ha a táltos halála előtt nem adta át másnak a tudományát, akkor kilenc napig nem távozott el testéből a lelke. Parog, a szlávok tűzhelyszelleme kilenc napig kemencén szárított tojásból kelt ki.

A konfuciánus hagyomány egyik alapműve, a Konfuciusznak tulajdonított Szertartások feljegyzései kilenc alapvető szertartást sorol fel: a fiúgyermekhez fűződő, a házassághoz, a feljebbvalói kihallgatásokhoz, a követségekhez, a temetéshez, az áldozathoz, a vendégszeretethez, a rituális iváshoz és a hadviseléshez kapcsolódó szertartásokat.

A kilencest néha az elpusztíthatatlanság számának is nevezik: "A macskának kilenc élete van.” (Cat has nine lifes.), azaz „háromsága a hármaknak” - vélik az angolok, utalva a macska életképességére. A kilenc életéből három a játéké, három a kóborlásé és az utolsó három a helyben maradásé.


Érdekes összefüggést fedezhetünk fel, ha 1-tol 9-ig összeadjuk a számokat (1+2+3+4+5+6+7+8+9), az eredmény 45. Ha pedig a 45 számjegyeit adjuk össze, akkor a kilencest kapjuk, tehát ismét a földi élet száma a végeredmény. A kilences kiirthatatlanságának ékes bizonyítéka, hogy teljesen mintegy, hányszor adjuk össze, vagy hányszorosát vesszük, a számjegyek összege minden esetben kilenc, például 2x9=18, amelynek a jegyeit összeadva 1+8=9; 3x9=27, a 2+7=9 stb. Ezt a végtelenségig lehet folytatni, az eredmény mindig ugyanez lesz: kilenc. Ez egyetlen más számra sem igaz. E megsemmisíthetetlenségével a kilences méltán szimbolizálja az újjászületést, az emberi élet megújhodását.

Ha a kilenceshez sorban hozzáadjuk az 1,2,...,8,9 számokat, akkor egy újabb érdekes összefüggést vehetünk észre: 9+1=10, az 1+0=1; 9+2=11, az 1+1=2; 9+3=12, az 1+2=3;  9+4=13, az 1+3=4; 9+5=14, az 1+4=5; 9+6=15, az 1+5=6, a7 1+6=7, 1+7=8; 9+9=18, az 1+8=9. Ebből a sorozatból látható, hogy a kilences szám hozzáadása nem változtatja meg a számok identitását, minden esetben az eredeti számot kapjuk vissza. E tulajdonságának köszönhetően lett a kilences az erő, az energia jelképe is.

Bali szigetén a gyógyító ceremóniáknál a kilences varázsos hatását alkalmazták, amelynek során a ráolvasásoknál kilenc istent ábrázoló, embert formázó, agyagfigurát használtak a betegségek elűzésére. A Napot a fejfájások, a szembetegségek és a pénztelenség ellen. A Holdat az élősködőkkel szemben és lázcsillapítóként. A Marsot a mérgezések elkerülésére, valamint a barátok és az ellenségek távol tartására. A Merkúrt a balesetek, törések és a vadállatok támadásai ellen. A Jupitert a légúti megbetegedések és fejfájások elkerülésére. A Vénuszt a gyengélkedések, a hőemelkedések, a láz és a rövidlátás ellenszereként. A Szaturnuszt a tüdőbaj, az idegösszeroppanás, a szembetegségek, az elmeháborodottság orvoslására. A Sárkányfejet (mely a felszálló Hold elnevezése volt) a tüdőbetegségek, daganatok és a vérző sebek, a Sárkányfarkat (a leszálló Hold neve) pedig a belső szervek megbetegedései, a végelgyengülés és a halál elűzése ellen alkalmazták.

A különböző néphagyományokban is bőven találunk példát a kilences számra. A walesiek szerint a halott mindig a halálát követő kilencedik napon tér vissza szellemként, azonban kevesen képesek érzékelni őt. Angliában, a kíváncsi lány Mindenszentek éjszakáján megtudhatja, hogy ki lesz a férje, ha hátrafelé menet egy körtefát kilencszer körbejár. Az egyik karácsonyi jóslás szerint, ha szenteste éjszakáján a leány kimegy az udvarra, s a karók közül megszámlál kilencet, amilyen a kilencedik karó, olyan alakú - vékony vagy vastag - lesz a férje. Dél-Indiában, ha kilencszer huhog a bagoly, az jó szerencsét hoz számukra.  Bengálban a banáncserjét a kilencalakú hindu istennőnek, Kálínak szentelik. A magyarok azt tanácsolják annak, akire rájön a csuklás, hogy igyon kilenc korty vizet úgy, hogy eközben ne vegyen lélegzetet. Akinek az ágya alatt söpörtek, az kilenc napig nem tud aludni.  A kínai esküvői vacsorán kilenc fogásból álló ételt szolgálnak fel. A Lousiana államban élő cajunok úgy fékezik meg a tornádót, ha két késsel kilencszer keresztet vetnek. Egyes afrikai törzsek úgy vélték, hogyha a menzesz során összegyűjtött vért kilenc hónapig egy lefedett edényben tartják, az képes magától gyermekké átalakulni.

A kilencedik állatövi jegy, a Nyilas nevet kapta. A Mars a kilences szám bolygója. A régi római év kilencedik hónapjának elnevezése, a latin novem (kilenc) szóból ered.

Kommentek

archivált tartalom

selena gomez #1

language is ourus? :-?

2011-09-02 13:43:52