A+ A A-

Hiedelmek, babonák, népszokások


A hiedelmek, hagyományok, a múltunkban gyökerező babonás népszokások, ha csökkenő mértékben is, színesítve kultúránkat, jelen vannak életünkben. A betegségről és gyógyításáról, a rossz és a gonosz elhárításáról, a szerencséről és szerencsétlenségről szóló babonák némelyike napjainkban is megfordul a fejünkben, és még, ha nem is vesszük őket komolyan, nem bújhatunk ki hatásuk alól.

A hagyományok, hiedelmek és babonák minden korban fontos szerepet játszottak az emberek életében, valamennyi vallási rendszer hajlott rá, hogy ezekkel színesítse tanait. Van, aki a Bibliát tanulmányozva kap tanácsot a problémájára, míg mások a Korántól várják ugyanezt. Mint, ahogy az életben minden viszonylagos, a hiedelmekkel is így vagyunk. Ami az egyik ember számára hihető, a másiknak babona. Nagy Konstantin a pogányokat tartotta babonásoknak, míg Tacitus a keresztényeket bélyegezte meg ezzel. A muzulmánok és a protestánsok visszatetsző babonaságnak tekintik a keresztényeknek az ereklyéik, szentjeik és képeik iránti tiszteletét. Ugyanakkor a keresztények a sok istenben hívő hinduk szokásait tartják valószerűtlennek. Valamennyi nagy vallás (világvallás) elítéli az ausztráliai bennszülöttek totemimádatát. Az ortodox vallási vezetők pedig a hagyományos rituálékat elhagyó modern vallásgyakorlást, mint az igazi hit babonás paródiáját bélyegzik meg. Az ateisták szemében pedig mindenféle vallásban való hit babonának minősül.

Ugyancsak a képzelet szüleményei a különböző népek mitológiái, mítoszai, meséi és legendái, hiedelmekkel átszőttek a világ keletkezéséről, az istenekről, isteni származású hősökről, szentekről, természetfölötti adottságú, élethű cselekedetű emberekről, különleges lényekről, szörnyekről, természeti csodákról, tüneményekről szóló elbeszélések, leírások. Bizonyos népi hiedelmek, mint például a szellemek létezése, jelenléte, a rontás, szemverés, vagy az amulettek, talizmánok viselése a világ minden részén megtalálhatók. Világszerte elterjedtek egyes jövendölési, jóslási szokások, a nevezetes eseményekhez – születés, házasság, költözés, halál stb. –, valamint nevezetes napokhoz, ünnepekhez (Karácsony, Húsvét, Újév, napfordulók, szentek napjai stb.) kapcsolódó szertartások, népszokások. Mindezek mellett az emberek fantáziáját mindig megmozgatta a számukra megmagyarázhatatlan, a földi eseményekre, történésekre ható, félelmetes, titkos erők működése. Így alakultak ki például az időjárásra vonatkozó, a természeti jelenségekkel, katasztrófák megelőzésével összefüggő, az égitestek járásához kapcsolódó rítusok, népszokások.

A tudományok fejlődésével, a felfedezések nyomán megismerhetőbb lett a világ, sokat csökkent a jövőnket illető bizonytalanság, a korábban félelmetesnek tartott jelenségekről lekerült a titokzatosság fátyla, számos rejtélyes eseményre, történésre magyarázatot kaptunk. Másrészt a legtöbb hiedelem azáltal vesztette el talaját, hogy sok korábbi tevékenység, melyhez valamilyen hiedelem, vagy babona kapcsolódott, eltűnt, vagy eltűnőben van az életünkből. Az ipari és technológiai forradalom következtében ugyanis ma már nem gyertyával világítunk, a seprű szerepét átvette a porszívó, nem a kezünkkel, hanem mosógépben mossuk ki ruháinkat, nem köpülünk otthon vajat, és a házi kenyérsütés is kiment a divatból. A villanykörte vagy a radiátor - még, ha nem is tudjuk pontosan leírni a működésüket - kevesebb teret adnak a babonás képzelődés számára. Mindazonáltal nem sok ember mondhatja magáról, hogy gondolatait, cselekedeteit nem befolyásolja semmiféle babona. Ez annak ellenére igaz, hogy ha hirtelen megkérdeznek bennünket, jóval kevesebb babonás hiedelem jut az eszünkbe, mint amennyit nagyszüleink, vagy akár a szüleink ismertek. A babonás gondolkodás nem halt meg, csak a kor szellemének megfelelően új köntösben, alternatív gyógymódok megjelenésében, különféle vallási szekták, összeesküvés-elméletek és a new-age kialakulásában, valamint az asztrológia és a különféle jóslási praktikák újraterjedésében bukkan a felszínre. A korábbi meglehetősen irracionális gondolkodás szerencsére azonban már a múlté, egyre kevesebben hisznek a boszorkányságban, s ha valami baj, vagy tragédia történik, azt már nem a szomszéd rontásának tulajdonítjuk. Az pedig, hogy – ellentmondva a józan észnek – ma is előfordul, hogy racionálisan nem indokolható elképzelésekhez ragaszkodunk, valószínűleg azért van, mert ezzel akarjuk megmutatni függetlenségünket, hogy nem vagyunk hajlandók beletörődni, hogy teljesen eluralkodjanak fölöttünk a tudomány és a szigorú tények. De talán ez nem is olyan nagy baj, mert általa színesebbé válik az életünk.

Hozzászólások  

0 #39 Rosta Erzsébet 2016-06-12 17:01
Kedves Dessy!
Azon kívül, hogy biztonságban érezhette magát a házukban a lábtörlőjükön turbékoló galambpár, nem hiszem, hogy bármilyen üzenete is lenne a megjelenésüknek . Ám mivel a kérdését a „Hiedelmek, babonák, népszokások” témakört bevezető írásomnál tette fel, nem hallgathatom el, hogy a régi korokban - amikor még sokan hittek a különféle babonákban - rossz jelentést tulajdonítottak a ház közelében vagy az ablakában megjelenő turbékoló galamboknak. Ha idegen - vagyis korábban a ház környékén nem látott - galambokról volt szó, az valamilyen szomorú hírnek volt az előjele, az „ismerős” galambok pedig halálesetet jeleztek előre. Természetesen erre ma már senki sem gondol.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-2 #38 DESSY 2016-06-10 12:47
Üdvözlöm! Mai napon párommal jöttünk együtt haza,messziről azt látjuk,hogy valami van a lábtörlőnkön.Pá rom kérdezi mi az a csomag? Közelebb értünk azt láttuk,hogy egy turbékoló galambpár van az ajtónk előtt. Nem mozdultak,ahogy közelítettünk feléjük,csak akkor repültek el amikor már egy fél méterre voltunk tőlük. 3. emeleten lakunk,nyitott folyosó részen,sarokban van a lakásunk.Érdeke s volt. Szeretném megkérdezni ennek milyen üzenete van felénk? Nyugdíjasok vagyunk mind a ketten.
Idézet
-1 #37 Teszt Elek 2016-04-21 13:02
Kedves „Aggódás”!
Bár nem vagyok órás, de mivel – mint írja – mechanikusan felhúzható az órája, mellyel történt az eset, én a mutató- vagy a felhúzó szerkezet meghibásodására gyanakszom. Ha felkeres egy idősebb – a mechanikus órákhoz is értő – órásmestert, biztosan pontos választ kap tőle a kérdésére.
Idézet
-1 #36 Rosta Erzsébet 2015-12-16 11:52
Kedves „Aggódás”!
Bár nem vagyok órás, de mivel – mint írja – mechanikusan felhúzható az órája, mellyel történt az eset, én a mutató- vagy a felhúzó szerkezet meghibásodására gyanakszom. Ha felkeres egy idősebb – a mechanikus órákhoz is értő – órásmestert, biztosan pontos választ kap tőle a kérdésére.
Idézet
-1 #35 aggódás 2015-12-15 01:39
Kérem aki tud választ várok minél előbb.
Ma éjjel megérkeztem munkából és beszélgettem párommal.mire hallom, hogy valami kattog nagyon gyorsan.
A szobánkban van egy pici óra és elkezdett magától előre tekeredni (megjegyezném hogy kézileg lehet ezt vele csinálni)
Pontosan 02:05 (realis idő) volt mikor kirántottuk belőle az elemet
Az óra pedig 01:55-ön állt meg.
Megjegyezném még egyszer hogy ez kézi beállítású óra és majdnem 12 órát "rohant" előre MAGATÓL!!!
Kérem segítsenek. Aggódok. Köszönöm.
Idézet
-1 #34 Rosta Erzsébet 2015-11-04 17:04
Kedves Szandra!
Én nem látok semmi titokzatosat a dolog mögött. Noha valóban elenyészően kicsi a valószínűsége annak, hogy két falióra egyszerre álljon meg (pontosabban, hogy a megálláskor azonos időt mutasson), annak pedig még kisebb, hogy ez a két falióra testvéreké legyen, de nem lehetetlen.
Idézet
-1 #33 Fehér Szandra 2015-11-02 15:48
Kedves Erzsébet!
Nálunk és a nővéreméknél is ugyan abban az időpontban állt meg a fali óra. Jelenthet ez valamit? Köszönöm!
Idézet
0 #32 Rosta Erzsébet 2015-10-25 14:07
Kedves Nikolett!
Feltételezem, hogy itthon (Magyarországon ) történt az eset, vagyis nagy valószínűséggel kizárható, hogy kígyó különösebb veszélyt jelentett volna a kishúgára. Így a dolognak én nem tulajdonítanék különösebb jelentőséget. Sajnos az „esemény” babonás jelentésében sem tudok segíteni, bár több könyvemet is fellapoztam, de még a három kötetes, több mint 1700 oldalas angol nyelvű babona enciklopédia (Encyclopedia of Superstitions and Folklore) kígyókkal kapcsolatos hiedelmei között sem találkoztam az ön által leírthoz hasonlóval.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet
Idézet
-1 #31 Bálint Nikolett 2015-10-24 13:19
Jónapot kívánok! Anyukámat régóta foglalkoztatja egy kérdés: a kis hugom mikor kisbaba volt átkúszott rajta egy kígyó mikor horgászni mentek , van ennek valami jelentése? Válaszát előre is köszönöm!
Idézet
-3 #30 Rosta Erzsébet 2015-09-15 15:16
Kedves Valéria!
Mivel a sógora feltehetően már 8 éve fekszik a sírban, és az ön által leírt jelenség (a virágok elpusztulása) csak egy éve kezdődött, arra gondolok, hogy valami (pl. szennyezés) miatt növényi életre alkalmatlanná vált a sír jobb oldalán a talaj.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
+1 #29 Valéria 2015-09-12 10:38
Tisztelt Rosta Erzsébet!!
A kérdésem az volna 8 éve meghalt a sógorom. Egy éve akárhányszor beültetjük szép virággal elhalnak a virágok. De nem ez csak a furcsa mindig csak jobb oldalt ahol fekszik. Van jelentése? Köszönöm!
Idézet
-1 #28 Rosta Erzsébet 2015-08-28 07:14
Kedves Bernadetta!
Leírásod alapján valószínűleg sokan paranormális jelenségnek tartanák a dolgot, azonban a körülmények ismerete és alapos vizsgálata nélkül nem adható válasz a kérdésedre.
Idézet
-1 #27 Bernadetta 2015-08-25 11:20
Sziasztok..érde klődni szeretnék hogy mit jelent az ha a pohár elmozdul magatol az asztalrol? mielőbbi választ várok..üdv.
Idézet
-1 #26 Rosta Erzsébet 2015-06-14 15:12
Kedves Károly!
A tükörről a másik oldalamon (http://rostae-books.com/tuekoer.html) részletesen írtam, azonban a a babona által jelzett balszerencse elhárításával kapcsolatosan egyedül azt találtam, hogy az összetört tükör darabjait gondosan össze kell szedni, és holdfénynél el kell ásni.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet
Idézet
-2 #25 acskaroly 2015-06-13 09:29
Egy kerdesem lenne: oszetortem egy nagy tukrot, nem szandekosan, de sajnos csuszomaszo volt a hazban. Mindketo roszul vegezte. Ez 7 ev balszerencset jelent. Nem tudom, hogy kerulhetnem el, nem tudom ki miben hisz. Kaphatok ra valaszt? Koszonom.
Idézet
-1 #24 Rosta Erzsébet 2015-01-29 15:16
Kedves Tímea! - Re: #21
Mindenekelőtt fogadd őszinte együttérzésemet!
A leeső (leszakadó) gombról mindössze egyetlen hiedelmet találtam a könyveimben, az angolszászok szerint ez kedvezőtlen fordulatot (a bevétel csökkenését, visszaeső üzletmenetet stb.) jelez a vállalkozásban, befektetésben. A leeső faliképről tartja az a babona, hogy hamarosan meghal valaki a családban.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-3 #23 Rosta Erzsébet 2015-01-26 15:37
Kedves Éva!
A babonások számára nem jó jel a bagoly megjelenése a ház közelében, az ezzel kapcsolatos különféle hiedelmekről a http://www.rostae-books.com/bagoly.html című írásomban találhat részletesebb áttekintést. Az viszont, hogy a párját meg akarta támadni, azért történhetett, mert a szerencsétlen madár megijedhetett tőle. Egyébként a baglyok általában olyankor húzódnak a lakóházak közelébe, amikor nem találnak elegendő élelmet.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-5 #22 Krix Éva 2015-01-26 13:26
Kedves Erzsébet!
Szeretném kérdezni, mivel már három vagy négy napja megjelent nálunk egy bagoly, és ott kuvikol és a párom azt mondta, hogy mikor kiment a kapun korán reggel, neki akart repülni? mit jelent köszi
Idézet
-6 #21 Benyó Timea 2014-12-29 13:16
Szia érdeklödni szeretnék hogy ha egy gomb le esik mitis jelenthet hozzá teszem édesanyám okt 22én meghalt
Idézet
-3 #20 Szegedi Sándor 2014-05-20 08:30
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: :D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :P :roll: :sigh: :D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:
Idézet
-4 #19 Rosta Erzsébet 2013-09-23 20:20
Kedves Gizella!

Bár magam is megválaszolhatn ám a kérdését, azonban a rövid válasz ez esetben hiányos, illetve pontatlan lenne, ezért inkább néhány URL-t adok meg. Ezeket bemásolva a böngészőjébe, részletes leírást talál a babona, hiedelem és a szokás meghatározásáró l. Ha ezután is maradna kérdése, szívesen segítek.

Az elolvasásra javasolt írások URL-jei:

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-1304.html
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-120.html
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-450.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Babona
http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Hiedelem

Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-1 #18 Tóth Gizella 2013-09-23 08:44
Tisztelt Rosta Erzsébet! Szeretném a segítségét kérni, hogy a babona, hiedelem és szokás fogalmak közt mi tulajdonképpen a különbség. Köszönettel, Tóth Gizella
Idézet
+1 #17 László Róbertné 2013-03-29 09:22
Kedves Erzsébet!
Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen hamar válaszolt! Hát sajnos a rossz ómen itt beigazolódott, ígyhát joggal hihetünk benne:-((( Sajnos ezen az esküvőn Apukám volt az egyik násznagy! Az előzményt már leírtam(leesett a kendő), Tudni kell Apukám 63 éves volt nyugalmazott katona, mindig minden rendben volt az egésszégével, soha nem volt beteg, aktív életet élt a nyugdíjazása után is. Letáncolta a mennyasszonnyal a menyasszonytánc ot. ahogy átadta a következő vendégnek, szívinfartust kapott és meghalt:-((( Ennek 9 hónapja! Most sajnos a másik násznagynak a felesége halt meg nagyon hirtelen, semmi előzmény nélkül agydaganatban!J a és a lakodalom éjjelén 3 családnak rabolták ki a házát...:-((( Köszönöm, hogy segített, hisz ilyenkor az ember megpróbál magyarázatot keresni a történtekre, hisz semmi előjel nem volt ezeknek a tragédiáknak! Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítségét, jó egészséget Önnek és további sikeres munkát kívánok!!!
Idézet
-1 #16 Rosta Erzsébet 2013-03-27 12:15
Kedves Böbe!
Köszönöm, hogy pontosította kérdését, így már érthető, miért került a kendő a menyasszony fejére. Utánanéztem a különféle ortodox keresztény tradícióknak, ismerőseim körében érdeklődtem a hazai görög katolikus szertartásokról , szokásokról. A papi áldás (a menyasszonyavat ás) előtt az újdonsült ara fejére tett kendő leeséséhez kapcsolódó hiedelemmel azonban nem találkoztam. Annyit tudtam meg, hogy a kendő célja kettős: egyrészt az asszonnyá válást szimbolizálja, másrészt - egyes ’helyi (többnyire szláv) egyházak’ szertartásában - a fátyolhoz hasonlóan - a rossz szándékú szellemek elleni védelmet szolgálta. (Ugyanúgy, mint a levegőbe lövöldözés, vagy a falba vert szögek, menyasszonyi ruhába szúrt tűk.) Régen a kendő már az eljegyzéskor felkerült a menyasszony fejére, és csak a házasságkötést követő papi áldás után lehetett azt levenni. Mivel - mint megtudtam - az ara fejére tett kendő elég nagy, ezért igen csekély a leesésének a valószínűsége, vagyis nehezen indokolható. Minthogy a tradicionális szertartásban - akár a leányélet végét jelképezi, akár az ártó szellemek ellen nyújt védelmet (ti. a papi áldás után lesz asszonnyá, válik védetté a leány) - a kendő viselése pozitív szerepet tölt be, ezért a megmagyarázhata tlan leesése a babonás emberek számára rossz ómennek tekinthető.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
0 #15 László Róbertné 2013-03-25 15:58
Kedves Erzsébet! Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen hamar válaszolt. Annyit helyesbítenék, hogy nem a fátyol esett le a menyasszonyról, hanem /görög katolikus szertartás szerint egy kendőt raknak az ara fejére/ a menyasszonyavat ási kendő. Ez a kettő nem ugyanaz! Amikor a pap rárakta a menyasszony fejére /nem a fátyolt/ az, mint ami nem akar ottmaradni, leesett. Anyukámba be is villant a gondolat, ez valami rosszat jelent! Sajnos azóta történtek nagyon szomorú dolgok és ezért vagyok kíváncsi, hogy van-e valami babonás jelentése ennek a leesett kendő dolognak. Remélem, egy kicsit tudtam, segíteni, hogy közelebb kerüljünk az igazsághoz. Válaszát előre is köszönöm!!! Tisztelettel: Böbe
Idézet

További olvasnivaló

Kovidombi kézelemzése

A képeket szemlélve, már az első ránézésre szembetűnik, hogy a viszonylag széles és nagy tenyerekhez rövid, tömzsi ujjak társulnak, melyeknek különösen a tőperceik fejlettek. Ez utóbbi érzéki természetről árulkodik, ami...

Folytatás...

Az 'Andok tevéi' – a lámák

Az Andok lejtőin őshonos lámákat az indiánok már évezredek óta háziállatként tartják, a vallási szertartások mellett elsősorban teherhordásra használják, valamint a gyapjáért tenyésztik. Ellentétben a széles körben elterjedt hiedelemmel, a...

Folytatás...

A kézszimbolikák jelentése a nyugati tra…

A tenyéren megjelenő szimbolikák, különféle speciális mintázatok már a középkorban is felkeltették a kézelemzők érdeklődését. Kurt Seligman Mágia és okkultizmus az európai gondolkodásban címmel 1987-ben megjelent könyvében a 16...

Folytatás...

Alma kézelemzése

A tenyeréhez képest hosszú és karcsú ujjak érzékeny természetre és elemzésre való hajlamra utalnak. Ez a típus szívesen kutakodik a részletek után, a hibákat nem az emberek munkájában, tevékenységében...

Folytatás...

55 óra a Kerala Expresszen - III.

A reggeli sürgölődésben, ami kávékészítéssel, ágyazással, sorban állással telik el, elmulasztom megnézni Balharshah állomását, pedig fentem rá a fogam. Mire feleszmélek már Vidzsajadáva felé tartunk, ahová több mint hét...

Folytatás...

Láldzsi a szakács

Többnyire a Követség hátsó bejáratát használjuk, ez nekünk a kényelmesebb, praktikusan rövid út, ha városnézésre indulunk. Az óriási park hátsó traktusában, a diplomaták lakhelyein túl, a gazdasági udvar házaiban...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?