Rosta Erzsébet weboldala


A hiedelmek, hagyományok, a múltunkban gyökerező babonás népszokások, ha csökkenő mértékben is, színesítve kultúránkat, jelen vannak életünkben. A betegségről és gyógyításáról, a rossz és a gonosz elhárításáról, a szerencséről és szerencsétlenségről szóló babonák némelyike napjainkban is megfordul a fejünkben, és még, ha nem is vesszük őket komolyan, nem bújhatunk ki hatásuk alól.

A hagyományok, hiedelmek és babonák minden korban fontos szerepet játszottak az emberek életében, valamennyi vallási rendszer hajlott rá, hogy ezekkel színesítse tanait. Van, aki a Bibliát tanulmányozva kap tanácsot a problémájára, míg mások a Korántól várják ugyanezt. Mint, ahogy az életben minden viszonylagos, a hiedelmekkel is így vagyunk. Ami az egyik ember számára hihető, a másiknak babona. Nagy Konstantin a pogányokat tartotta babonásoknak, míg Tacitus a keresztényeket bélyegezte meg ezzel. A muzulmánok és a protestánsok visszatetsző babonaságnak tekintik a keresztényeknek az ereklyéik, szentjeik és képeik iránti tiszteletét. Ugyanakkor a keresztények a sok istenben hívő hinduk szokásait tartják valószerűtlennek. Valamennyi nagy vallás (világvallás) elítéli az ausztráliai bennszülöttek totemimádatát. Az ortodox vallási vezetők pedig a hagyományos rituálékat elhagyó modern vallásgyakorlást, mint az igazi hit babonás paródiáját bélyegzik meg. Az ateisták szemében pedig mindenféle vallásban való hit babonának minősül.

Ugyancsak a képzelet szüleményei a különböző népek mitológiái, mítoszai, meséi és legendái, hiedelmekkel átszőttek a világ keletkezéséről, az istenekről, isteni származású hősökről, szentekről, természetfölötti adottságú, élethű cselekedetű emberekről, különleges lényekről, szörnyekről, természeti csodákról, tüneményekről szóló elbeszélések, leírások. Bizonyos népi hiedelmek, mint például a szellemek létezése, jelenléte, a rontás, szemverés, vagy az amulettek, talizmánok viselése a világ minden részén megtalálhatók. Világszerte elterjedtek egyes jövendölési, jóslási szokások, a nevezetes eseményekhez – születés, házasság, költözés, halál stb. –, valamint nevezetes napokhoz, ünnepekhez (Karácsony, Húsvét, Újév, napfordulók, szentek napjai stb.) kapcsolódó szertartások, népszokások. Mindezek mellett az emberek fantáziáját mindig megmozgatta a számukra megmagyarázhatatlan, a földi eseményekre, történésekre ható, félelmetes, titkos erők működése. Így alakultak ki például az időjárásra vonatkozó, a természeti jelenségekkel, katasztrófák megelőzésével összefüggő, az égitestek járásához kapcsolódó rítusok, népszokások.

A tudományok fejlődésével, a felfedezések nyomán megismerhetőbb lett a világ, sokat csökkent a jövőnket illető bizonytalanság, a korábban félelmetesnek tartott jelenségekről lekerült a titokzatosság fátyla, számos rejtélyes eseményre, történésre magyarázatot kaptunk. Másrészt a legtöbb hiedelem azáltal vesztette el talaját, hogy sok korábbi tevékenység, melyhez valamilyen hiedelem, vagy babona kapcsolódott, eltűnt, vagy eltűnőben van az életünkből. Az ipari és technológiai forradalom következtében ugyanis ma már nem gyertyával világítunk, a seprű szerepét átvette a porszívó, nem a kezünkkel, hanem mosógépben mossuk ki ruháinkat, nem köpülünk otthon vajat, és a házi kenyérsütés is kiment a divatból. A villanykörte vagy a radiátor - még, ha nem is tudjuk pontosan leírni a működésüket - kevesebb teret adnak a babonás képzelődés számára. Mindazonáltal nem sok ember mondhatja magáról, hogy gondolatait, cselekedeteit nem befolyásolja semmiféle babona. Ez annak ellenére igaz, hogy ha hirtelen megkérdeznek bennünket, jóval kevesebb babonás hiedelem jut az eszünkbe, mint amennyit nagyszüleink, vagy akár a szüleink ismertek. A babonás gondolkodás nem halt meg, csak a kor szellemének megfelelően új köntösben, alternatív gyógymódok megjelenésében, különféle vallási szekták, összeesküvés-elméletek és a new-age kialakulásában, valamint az asztrológia és a különféle jóslási praktikák újraterjedésében bukkan a felszínre. A korábbi meglehetősen irracionális gondolkodás szerencsére azonban már a múlté, egyre kevesebben hisznek a boszorkányságban, s ha valami baj, vagy tragédia történik, azt már nem a szomszéd rontásának tulajdonítjuk. Az pedig, hogy – ellentmondva a józan észnek – ma is előfordul, hogy racionálisan nem indokolható elképzelésekhez ragaszkodunk, valószínűleg azért van, mert ezzel akarjuk megmutatni függetlenségünket, hogy nem vagyunk hajlandók beletörődni, hogy teljesen eluralkodjanak fölöttünk a tudomány és a szigorú tények. De talán ez nem is olyan nagy baj, mert általa színesebbé válik az életünk.

Kommentek

archivált tartalom

Rosta Erzsébet #39

Kedves Dessy!
Azon kívül, hogy biztonságban érezhette magát a házukban a lábtörlőjükön turbékoló galambpár, nem hiszem, hogy bármilyen üzenete is lenne a megjelenésüknek. Ám mivel a kérdését a „Hiedelmek, babonák, népszokások” témakört bevezető írásomnál tette fel, nem hallgathatom el, hogy a régi korokban - amikor még sokan hittek a különféle babonákban - rossz jelentést tulajdonítottak a ház közelében vagy az ablakában megjelenő turbékoló galamboknak. Ha idegen - vagyis korábban a ház környékén nem látott - galambokról volt szó, az valamilyen szomorú hírnek volt az előjele, az „ismerős” galambok pedig halálesetet jeleztek előre. Természetesen erre ma már senki sem gondol.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2016-06-12 17:01:54

DESSY #38

Üdvözlöm! Mai napon párommal jöttünk együtt haza,messziről azt látjuk,hogy valami van a lábtörlőnkön.Párom kérdezi mi az a csomag? Közelebb értünk azt láttuk,hogy egy turbékoló galambpár van az ajtónk előtt. Nem mozdultak,ahogy közelítettünk feléjük,csak akkor repültek el amikor már egy fél méterre voltunk tőlük. 3. emeleten lakunk,nyitott folyosó részen,sarokban van a lakásunk.Érdekes volt. Szeretném megkérdezni ennek milyen üzenete van felénk? Nyugdíjasok vagyunk mind a ketten.

2016-06-10 12:47:55

Teszt Elek #37

Kedves „Aggódás”!
Bár nem vagyok órás, de mivel – mint írja – mechanikusan felhúzható az órája, mellyel történt az eset, én a mutató- vagy a felhúzó szerkezet meghibásodására gyanakszom. Ha felkeres egy idősebb – a mechanikus órákhoz is értő – órásmestert, biztosan pontos választ kap tőle a kérdésére.

2016-04-21 13:02:03

Rosta Erzsébet #36

Kedves „Aggódás”!
Bár nem vagyok órás, de mivel – mint írja – mechanikusan felhúzható az órája, mellyel történt az eset, én a mutató- vagy a felhúzó szerkezet meghibásodására gyanakszom. Ha felkeres egy idősebb – a mechanikus órákhoz is értő – órásmestert, biztosan pontos választ kap tőle a kérdésére.

2015-12-16 11:52:21

aggódás #35

Kérem aki tud választ várok minél előbb.
Ma éjjel megérkeztem munkából és beszélgettem párommal.mire hallom, hogy valami kattog nagyon gyorsan.
A szobánkban van egy pici óra és elkezdett magától előre tekeredni (megjegyezném hogy kézileg lehet ezt vele csinálni)
Pontosan 02:05 (realis idő) volt mikor kirántottuk belőle az elemet
Az óra pedig 01:55-ön állt meg.
Megjegyezném még egyszer hogy ez kézi beállítású óra és majdnem 12 órát "rohant" előre MAGATÓL!!!
Kérem segítsenek. Aggódok. Köszönöm.

2015-12-15 01:39:53

Rosta Erzsébet #34

Kedves Szandra!
Én nem látok semmi titokzatosat a dolog mögött. Noha valóban elenyészően kicsi a valószínűsége annak, hogy két falióra egyszerre álljon meg (pontosabban, hogy a megálláskor azonos időt mutasson), annak pedig még kisebb, hogy ez a két falióra testvéreké legyen, de nem lehetetlen.

2015-11-04 17:04:59

Fehér Szandra #33

Kedves Erzsébet!
Nálunk és a nővéreméknél is ugyan abban az időpontban állt meg a fali óra. Jelenthet ez valamit? Köszönöm!

2015-11-02 15:48:23

Rosta Erzsébet #32

Kedves Nikolett!
Feltételezem, hogy itthon (Magyarországon) történt az eset, vagyis nagy valószínűséggel kizárható, hogy kígyó különösebb veszélyt jelentett volna a kishúgára. Így a dolognak én nem tulajdonítanék különösebb jelentőséget. Sajnos az „esemény” babonás jelentésében sem tudok segíteni, bár több könyvemet is fellapoztam, de még a három kötetes, több mint 1700 oldalas angol nyelvű babona enciklopédia (Encyclopedia of Superstitions and Folklore) kígyókkal kapcsolatos hiedelmei között sem találkoztam az ön által leírthoz hasonlóval.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet

2015-10-25 14:07:22

Bálint Nikolett #31

Jónapot kívánok! Anyukámat régóta foglalkoztatja egy kérdés: a kis hugom mikor kisbaba volt átkúszott rajta egy kígyó mikor horgászni mentek , van ennek valami jelentése? Válaszát előre is köszönöm!

2015-10-24 13:19:39

Rosta Erzsébet #30

Kedves Valéria!
Mivel a sógora feltehetően már 8 éve fekszik a sírban, és az ön által leírt jelenség (a virágok elpusztulása) csak egy éve kezdődött, arra gondolok, hogy valami (pl. szennyezés) miatt növényi életre alkalmatlanná vált a sír jobb oldalán a talaj.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-09-15 15:16:08

Valéria #29

Tisztelt Rosta Erzsébet!!
A kérdésem az volna 8 éve meghalt a sógorom. Egy éve akárhányszor beültetjük szép virággal elhalnak a virágok. De nem ez csak a furcsa mindig csak jobb oldalt ahol fekszik. Van jelentése? Köszönöm!

2015-09-12 10:38:04

Rosta Erzsébet #28

Kedves Bernadetta!
Leírásod alapján valószínűleg sokan paranormális jelenségnek tartanák a dolgot, azonban a körülmények ismerete és alapos vizsgálata nélkül nem adható válasz a kérdésedre.

2015-08-28 07:14:59

Bernadetta #27

Sziasztok..érdeklődni szeretnék hogy mit jelent az ha a pohár elmozdul magatol az asztalrol? mielőbbi választ várok..üdv.

2015-08-25 11:20:34

Rosta Erzsébet #26

Kedves Károly!
A tükörről a másik oldalamon (http://rostae-books.com/tuekoer.html) részletesen írtam, azonban a a babona által jelzett balszerencse elhárításával kapcsolatosan egyedül azt találtam, hogy az összetört tükör darabjait gondosan össze kell szedni, és holdfénynél el kell ásni.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet

2015-06-14 15:12:38

acskaroly #25

Egy kerdesem lenne: oszetortem egy nagy tukrot, nem szandekosan, de sajnos csuszomaszo volt a hazban. Mindketo roszul vegezte. Ez 7 ev balszerencset jelent. Nem tudom, hogy kerulhetnem el, nem tudom ki miben hisz. Kaphatok ra valaszt? Koszonom.

2015-06-13 09:29:08

Rosta Erzsébet #24

Kedves Éva!
A babonások számára nem jó jel a bagoly megjelenése a ház közelében, az ezzel kapcsolatos különféle hiedelmekről a http://www.rostae-books.com/bagoly.html című írásomban találhat részletesebb áttekintést. Az viszont, hogy a párját meg akarta támadni, azért történhetett, mert a szerencsétlen madár megijedhetett tőle. Egyébként a baglyok általában olyankor húzódnak a lakóházak közelébe, amikor nem találnak elegendő élelmet.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-01-26 15:37:36

Rosta Erzsébet #23

Kedves Tímea! - Re: #21
Mindenekelőtt fogadd őszinte együttérzésemet!
A leeső (leszakadó) gombról mindössze egyetlen hiedelmet találtam a könyveimben, az angolszászok szerint ez kedvezőtlen fordulatot (a bevétel csökkenését, visszaeső üzletmenetet stb.) jelez a vállalkozásban, befektetésben. A leeső faliképről tartja az a babona, hogy hamarosan meghal valaki a családban.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-01-29 15:16:19

Krix Éva #22

Kedves Erzsébet!
Szeretném kérdezni, mivel már három vagy négy napja megjelent nálunk egy bagoly, és ott kuvikol és a párom azt mondta, hogy mikor kiment a kapun korán reggel, neki akart repülni? mit jelent köszi

2015-01-26 13:26:19

Benyó Timea #21

Szia érdeklödni szeretnék hogy ha egy gomb le esik mitis jelenthet hozzá teszem édesanyám okt 22én meghalt

2014-12-29 13:16:33

Szegedi Sándor #20

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: :D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :P :roll: :sigh: :D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

2014-05-20 08:30:50

Rosta Erzsébet #19

Kedves Gizella!

Bár magam is megválaszolhatnám a kérdését, azonban a rövid válasz ez esetben hiányos, illetve pontatlan lenne, ezért inkább néhány URL-t adok meg. Ezeket bemásolva a böngészőjébe, részletes leírást talál a babona, hiedelem és a szokás meghatározásáról. Ha ezután is maradna kérdése, szívesen segítek.

Az elolvasásra javasolt írások URL-jei:

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-1304.html
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-120.html
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-450.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Babona
http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Hiedelem

Üdvözlettel,
Erzsébet

2013-09-23 20:20:55

Tóth Gizella #18

Tisztelt Rosta Erzsébet! Szeretném a segítségét kérni, hogy a babona, hiedelem és szokás fogalmak közt mi tulajdonképpen a különbség. Köszönettel, Tóth Gizella

2013-09-23 08:44:55

László Róbertné #17

Kedves Erzsébet!
Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen hamar válaszolt! Hát sajnos a rossz ómen itt beigazolódott, ígyhát joggal hihetünk benne:-((( Sajnos ezen az esküvőn Apukám volt az egyik násznagy! Az előzményt már leírtam(leesett a kendő), Tudni kell Apukám 63 éves volt nyugalmazott katona, mindig minden rendben volt az egésszégével, soha nem volt beteg, aktív életet élt a nyugdíjazása után is. Letáncolta a mennyasszonnyal a menyasszonytáncot. ahogy átadta a következő vendégnek, szívinfartust kapott és meghalt:-((( Ennek 9 hónapja! Most sajnos a másik násznagynak a felesége halt meg nagyon hirtelen, semmi előzmény nélkül agydaganatban!Ja és a lakodalom éjjelén 3 családnak rabolták ki a házát...:-((( Köszönöm, hogy segített, hisz ilyenkor az ember megpróbál magyarázatot keresni a történtekre, hisz semmi előjel nem volt ezeknek a tragédiáknak! Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítségét, jó egészséget Önnek és további sikeres munkát kívánok!!!

2013-03-29 09:22:36

Rosta Erzsébet #16

Kedves Böbe!
Köszönöm, hogy pontosította kérdését, így már érthető, miért került a kendő a menyasszony fejére. Utánanéztem a különféle ortodox keresztény tradícióknak, ismerőseim körében érdeklődtem a hazai görög katolikus szertartásokról, szokásokról. A papi áldás (a menyasszonyavatás) előtt az újdonsült ara fejére tett kendő leeséséhez kapcsolódó hiedelemmel azonban nem találkoztam. Annyit tudtam meg, hogy a kendő célja kettős: egyrészt az asszonnyá válást szimbolizálja, másrészt - egyes ’helyi (többnyire szláv) egyházak’ szertartásában - a fátyolhoz hasonlóan - a rossz szándékú szellemek elleni védelmet szolgálta. (Ugyanúgy, mint a levegőbe lövöldözés, vagy a falba vert szögek, menyasszonyi ruhába szúrt tűk.) Régen a kendő már az eljegyzéskor felkerült a menyasszony fejére, és csak a házasságkötést követő papi áldás után lehetett azt levenni. Mivel - mint megtudtam - az ara fejére tett kendő elég nagy, ezért igen csekély a leesésének a valószínűsége, vagyis nehezen indokolható. Minthogy a tradicionális szertartásban - akár a leányélet végét jelképezi, akár az ártó szellemek ellen nyújt védelmet (ti. a papi áldás után lesz asszonnyá, válik védetté a leány) - a kendő viselése pozitív szerepet tölt be, ezért a megmagyarázhatatlan leesése a babonás emberek számára rossz ómennek tekinthető.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2013-03-27 12:15:24

László Róbertné #15

Kedves Erzsébet! Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen hamar válaszolt. Annyit helyesbítenék, hogy nem a fátyol esett le a menyasszonyról, hanem /görög katolikus szertartás szerint egy kendőt raknak az ara fejére/ a menyasszonyavatási kendő. Ez a kettő nem ugyanaz! Amikor a pap rárakta a menyasszony fejére /nem a fátyolt/ az, mint ami nem akar ottmaradni, leesett. Anyukámba be is villant a gondolat, ez valami rosszat jelent! Sajnos azóta történtek nagyon szomorú dolgok és ezért vagyok kíváncsi, hogy van-e valami babonás jelentése ennek a leesett kendő dolognak. Remélem, egy kicsit tudtam, segíteni, hogy közelebb kerüljünk az igazsághoz. Válaszát előre is köszönöm!!! Tisztelettel: Böbe

2013-03-25 15:58:55

Rosta Erzsébet #14

Kedves Böbe!
Elolvastam kérdését, és csak azért nem válaszolok azonnal, mert feltételezem, hogy valójában nem a kendő (ami egyébként nálunk ma már nem egy jellemző esküvői ruhadarab), hanem a menyasszonyi fátyol leesésére gondolt. Ez utóbbihoz kapcsolódik néhány hiedelem, és a viselésének kialakulása, elterjedése is többféleképpen magyarázható. Ha ez a fátyol idő előtt leesett, vagyis felfedésre került a menyasszony arca, annak régen nemcsak babonás "következménye" lehetett. Mivel a menyasszonyi fátyol elterjedésének története is érdekes, továbbá a viseléséhez különféle babonás hiedelmek kapcsolódnak, erről - a Hiedelmek, hagyományok, babonák c. menüpontom alatt - hamarosan egy részletesebb írással jelentkezem. Addig szíves türelmét kérem.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2013-03-24 09:50:50

László Róbertné #13

Kedves Erzsébet! Nagyon fontos lenne, hogy megtudjam, van-e valami hiedelem arról, ha az esküvői szertartás során leesik a menyasszonyról a kendő, pont amikor a menyasszonyavatás van! Válaszát előre is köszönöm! :-| Böbe

2013-03-23 19:17:37

Rosta Erzsébet #12

Kedves Adrianna!
Bevallom, nem nagyon tudom értelmezni édesanyja cselekedetét, legalábbis én nem találkoztam olyan népszokással, babonás hagyománnyal, mely por vagy hamu vízbe szórását írja elő. Ugyanakkor számos kultúrában régóta gyakorlat, mely egy ideje nálunk is elterjedőben van, hogy az elhunytak hamvait a levegőbe vagy a vizekbe szórják szerteszét.
A hamu tradicionális és rituális használata, melynek során a hívők hamut szórtak a fejükre, a bibliai időkből ered. Ezzel a cselekedetükkel bűnbánatot gyakoroltak, és a „porból vétettél, porrá leszel” isteni intelemre emlékeztek. Mivel a hamut mosásra is használták, fejre szórva a megtisztulást is jelképezte. Ez a hagyomány a katolikusok körében még ma is él, ugyanis hamvazószerdán a pap hamuval rajzol keresztet a hívők homlokára.
Egy másik, a kereszténység által átvett, hamuval kapcsolatos szokás, mely elsősorban a vidéki emberek körében volt elterjedt, valószínűleg a tavaszi pogány hagyományokból, rituálékból ered. A hamvazószerdán vagy nagypénteken gyújtott tüzek hamuját szétszórták a kertekben, a gyümölcsösökben, hogy védelmet nyerjenek a tetvek és a hernyók ellen. A hamuból - hogy sok tejet adjanak - jutott a marhák takarmányába is.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet

2013-03-19 12:14:26

Adrianna #11

Szeretném kérdezni, hogy milyen babona vagy szokás az, amikor valami port vagy hamut folyóba kell önteni. Anyám tette ezt, és tudom, hogy ő eléggé hisz az ilyesmikben. Én csak az autóban ültem, amíg ő kiment kiönteni a hamutálcát, és azt mondta, hogy ne kérdezősködjek és ne meséljek erről senkinek...

2013-03-17 23:53:05

Rosta Erzsébet #10

Kedves Marcsi!
Az összetört tükörhöz kapcsolódó babonás hiedelem eredetéről a másik oldalamon (www.rostae-books.com/tuekoer.html) olvashatsz. A hetes szám (a hét évig tartó balszerencse) pedig a régi rómaiak vallásos hitéből eredhet, mely szerint hét éves ciklusokban változott az ember egészsége. (Valószínűleg ezért gondolhatják sokan még ma is, hogy hét évenként az ember összes sejtje kicserélődik.) Amikor egy tükör eltörött, úgy vélték, hogy egy egészségi periódus is véget ért. Ezután pedig egy - ugyancsak hét évig tartó - balszerencsés ciklus kezdődött.

2013-02-04 14:07:37

marcsi #9

Ha meg tudnátok mondani NAGYON SÜRGŐS, hogy honnan ered az a babona, hogy ha összetöröm a tükröt, 7 év balszerencse vár rám. Köszönöm a válaszokat előre is: Marcsi

2013-02-04 13:03:19

Rosta Erzsébet #8

Kérdésére - kérdőíves statisztikai felmérés nélkül - felelőtlenség lenne válaszolni, az viszont többnyire igaz, hogy a babonás hiedelmek befolyása elsősorban az emberek műveltségétől függ.

2013-01-12 21:00:44

Máltai Erzsébet #7

Valaki mondja meg, hogy a babona mennyire befolyásolja az embereket!

2013-01-12 17:56:59

Rosta Erzsébet #6

Kedves Drasek!
A kép leesése a falról mindenütt rossz ómen, és ha történetesen a kép egy élő személy portréja, akkor ez (az angolszász népek körében) az illető halálát jelzi előre.
Mások szerint a falról - látszólag minden ok nélkül - leeső kép valamilyen közelgő katasztrófát, vagy egy egyik családtag halálát jelzi.
Hasonló jelentésű, ha a képet védő üveg törik össze, vagy a falon lógó tükör esik le.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet

2012-11-28 08:19:12

Drasek #5

Ha le esik a kép a falról, az mit jelent pontosan?

2012-11-27 19:48:36

Rosta Erzsébet #4

Kedves Johanna!

Kérdéseire nehéz röviden válaszolni. Ami a babona meghatározását illeti, oldalamon megpróbáltam körülírni. Szakszerű definíció az Encyclopedia Britannica-ban, vagy a Britannica Hungarica-ban található, de elég jól leírja a babona lényegét a wikipédia is.

A babonák történetéről szóló könyvet nem ismerek, a babonák valószínűleg egyidősek az emberiséggel, és addig fognak élni, míg lesznek olyan jelenségek, melyekre a tudomány nem képes választ adni. Az ismertebb babonák eredetéről, kialakulásáról viszont több könyv is megjelent. Magyar nyelven a Neten is elérhető Magyar Néprajzi Lexikon egyes címszavai alatt olvashat erről. A témával bővebben - elsősorban az angolszász világban ismert babonák eredetét elemző - angol nyelvű művek foglalkoznak. Ilyeneket a Guttenberg projekt könyvei között, vagy a googlebooks sorozatban találhat.

Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet

2012-05-12 16:59:27

Kapros Johanna #3

Kedves Erzsébet! Szükségem lenne a babonák történetére ill. arra, hogy mi is az a babona! köszönettel: K.Johanna

2012-05-12 11:51:45

Rosta Erzsébet #2

Kedves Norbert!
Hiedelmeket e menüpont alatt és az új honlapomon (http://rostae-books.com) olvashat.
Üdv. R. Erzsébet

2011-03-23 21:42:44

bakos norbert #1

Kerem, adjanak meg hiedelmeket! :sad: :oops: :lol: :-x :eek: :eek: :zzz :P :P :P :sigh: :zzz

2011-03-22 18:43:22