Rosta Erzsébet weboldala


Egyik korábbi írásomban már foglalkoztam a férfi testjegyeinek megfigyelése révén megállapítható személyiségvonásokkal, tulajdonságokkal, és röviden az egyes testrészek sajátosságaira alapozott jóslásokat is összefoglaltam, a 6. században élt híres indiai asztrológus, Varáha Mihira intelmeit és megállapításait olvasva rájöttem, hogy a kérdéskör sokkal összetettebb és bonyolultabb, mint gondoltam, ezért úgy döntöttem, ismét előveszem e témát.

A tudós ember a férfi 12 jellemzőjét: a testét (ksétra), a külső megjelenését (mrjá), a hangját (szvára), az erejét (szára), az ízületeit (szamháti), testének csillogását (sznéha), a (bőrének) színét (varná), arcformáját (anuká), a testmagasságát (unmána), a testsúlyát (mána), a természetét (prákrti) és a testtartását vagy járásmódját (gáti) vizsgálja meg, és csak ezután vállalkozik a szerencséjének megjövendölésére.


Tartalom

I.- Fizikai jellemzők

II. – Testi jellemzők (külső megjelenés, bőr, arc színe; temperamentum stb.)

III. - Hang

IV. – Erő

V. – Ízületek

VI. – Csillogás

VII. – Szín

VIII. – A karakter sajátossága

IX. – Magasság

X. – Testsúly

XI. – Veleszületett természet

XII. – Járás, testtartás

I.– Fizikai jellemzők

Ha a lábak szárazak, a talpak puhák s a színűk olyan, mint a lótuszé, a lábujjak összezáródnak, a körmök szép vörösek, a sarkak finom vonalúak és mindig melegek, az izmok, inak pedig nem látszanak, az illető minden bizonnyal királyi rangra emelkedik.

Ha viszont a lábak keskenyek, hajlottak, görbék, inak borítják őket, szárazak, s a lábujjak nem zárnak össze, a körmei fehérek és nem fénylenek, a férfira szegénység vár. Ha a lábak nagyok, sokat fog mászkálni; ha barnák, a családja tönkre megy, ha a talpak színe olyan, mint az égetett agyagé, egy bráhmin gyilkosa lesz, és ha sárga színű, számára tiltott asszonnyal fog szexuális kapcsolatot létesíteni.

Ha a lábszárak kerekek és vékony szálú, ritka szőrzet borítja őket, a combok olyanok, mint az elefánt törzse, a térdek nagyok és egyformák, a férfi királlyá válik. Azonban, ha a lábszárai, a sípcsontjai a kutyáéra vagy a sakáléra hasonlítanak, szegénységben fogja tengetni az életét.

Ha a test minden egyes bőrsejtjéből egyetlen szőrszál nő, az illető király lesz, ha kettő, tanult ember válik belőle és lelkiismeretesen elvégzi a kötelességeit, úgy, ahogyan azok a Védákban meg vannak írva; ha viszont 3 vagy több szőrszál nő belőlük, szegénység és sok szomorúság vár rá. Ugyanezek vonatkoznak a fejbőrből növő hajszálakra is.

Ha nincs hús a térdein, utazásai során meg fog halni; ha a térdei kicsik, népszerűvé válik; ha szélesek, szegény lesz; ha behorpadtak, asszonyoknak lesz alárendelve; ha hússal borítottak, királyi rangra emelkedik, és ha nagyok, sokáig fog élni.

Ha a pénisze kicsi, a személy gazdag lesz; ha nagy, csak lányokat fog nemzeni; ha balra görbül, szegénység vár rá; ha girbegurba, se fia, se pénze nem lesz; ha viszont egyenes, fiai fognak születni; ha a föld felé mutat, nélkülözésre számíthat; ha péniszét izmok borítják, gyermekei között a lányok lesznek többségben; ha a pénisz makkja nagy, kényelemben fog élni; ha viszont a pénisz puha, húgyúti, vagy hasonló betegségben fog meghalni.

Ha a makk normálisan nem látszik, király válik belőle; ha a pénisz hosszú és lelógó, szegény sorsú lesz; ha pedig egyenes és kerek, vagy kicsi és izmos, jómódban fog élni.

Akinek egyetlen heréje van, fulladásos halálra (vízbefúlásra) számíthat, akinek a heréi különböző nagyságúak, élvezetét fogja lelni a szeretkezésekben; akinek egyformák, királlyá lesz; akinek magasan ülnek a heréi, nem számíthat hosszú életre; viszont alácsüngő, lelógó herék szerencsés gazdája akár a száz évet is megélheti.

Ha a pénisz makkja vörös, az illető gazdag, ha fehér vagy sápadt színű, szegény lesz; ha a vizelet zajosan hull alá, kényelemben fog élni; ha zaj nélkül, nélkülözni lesz kénytelen.

Ha a vizelete két, három vagy négy sugárban hull alá, és balról jobbra csavarodik, király lesz belőle; ha cseppekre törve és szétszóródva érkezik le, szegénység vár rá.

Ha a vizelet egy sugárban, csavarodva hull alá, az illetőnek egy csodaszép fia lesz. Ha a pénisz makkja fényes, kiemelkedő és sima, vagyonra tesz szert, és remek asszonyok fogják körülvenni.

Ha a pénisz makkja a közepénél behorpadt, leányokat fog nemzeni és szegénység vár rá; ha a közepén kidudorodik, sok marhája lesz; ha se nem túl nagy, se nem túlságosan kidomborodó, jómódra számíthat.

Ha a húgycsőnyílás száraz, szegény és csúnya lesz; ha a sperma virágillatú, az illető királyi rangra emelkedik.

Ha a sperma mézillatú, a személy nagyon gazdag lesz; ha halszagú, sok gyerekre számíthat; ha a spermája vékony (híg), leányai lesznek; ha pedig húsillatú, nagy kényelemben fog élni.

Ha az ondófolyadék illata az alkoholéra emlékeztet, ő lesz a szent tűzszertartás végrehajtója; ha viszont só szagú, szegénységben fog élni. Az a személy, akinek a közösülései rövid ideig tartanak, hosszú életű lesz; aki viszont elnyújtja a szeretkezéseit, korán fog meghalni.

Az a személy, akinek a fara nagy, szegény lesz. Ha a fara húsos, kényelmes élet vár rá; ha fele akkora, mint az átlagos, sokat fog betegeskedni; és ha a békáéhoz hasonló, király lesz belőle.

Ha az ágyékai az oroszlánéra emlékeztetnek, a királyok hatalmában fog osztozni, ha a majoméhoz, vagy a tevééhez hasonlóak, szegénységre számíthat. Ha a has sima, kényelemben fog élni, ha behorpadt, olyan, mint egy tál, szegénységre számíthat.

Ha testének oldala nem mutat hibát vagy fogyatékosságot, a személy gazdag lesz; ha viszont az oldalbordái vagy a csípő horpadtak, nem sok élvezetre számíthat. Ha a has sima, kényelemben fog élni, ha viszont horpadt, kevés öröme lesz.

Ha a has kidomborodik, király válik belőle, ha hepehupás, erkölcstelen gondolkodású, ha pedig olyan, mint a kígyóé, szegény és falánk lesz.

Ha a köldök nagy és köröskörül magas, az illető kényelemre számíthat; ha viszont kicsi és a közepén nem látható gödröcske, súlyos csapások fogják érni.

Ha a köldök egy bőrránc közepén található vagy behorpadt, a férfinek gyakran lesz hasfájása és szegénységben fog élni; ha a köldök jobbról balra csavarodik, szélhámos válik belőle; ha balról jobbra csavarodik, a férfi gyors felfogóképességgel és kiváló memóriával lesz megáldva.

Ha a köldök horizontálisan mindkét oldal irányába kinyúlik, az illető hosszú ideig fog élni, ha vertikálisan felfelé nyúlik meg, gazdagság vár rá; ha lefelé, sok tehene lesz; ha pedig olyan a színe, mint a lótuszé, királyi hatalomra tesz szert.

Ha a hason egy, kettő, három vagy négy bőrredő található, az illető fegyver által fog meghalni. Ugyanakkor remek asszonya lesz, tanítóvá, mesterré válik, vagy rengeteget fog az életében tanulni. Ha nem találhatók ráncok rajta, király lesz belőle.

Ha a bőrredők nem egyenesek, gonosz ember lesz belőle, és számára tiltott asszonnyal fog szexuális kapcsolatot folytatni; ha egyenesek, kényelmes élet vár rá, és sohasem vet szemet más férfi feleségére.

Ha az oldalai húsosak és puhák, és a szőrtincsek rajta balról jobbra csavarodnak, előbb-utóbb királyi rangra emelkedik. Egyéként ő fog szolgálni másokat, és szegénység, boldogtalanság vár rá.

Ha a mellbimbói nem magasak, népszerűségnek fog örvendeni; ha a két mellbimbója hosszúkás és nem egyforma, szegénységre számíthat; ha nagyok - akár magasak, akár besüllyedtek - király lesz és kényelemben fog élni.

Ha a mell kiemelkedő, széles, húsos és kemény, az illető király lesz; egyébként - ha erős szőrszálak és izmok borítják - középszerű ember válik belőle.

Ha a mellek egyformák, a személy gazdag lesz; ha nagyok, hőssé válik; ha kicsik, szegénység vár rá; ha különböző nagyságúak, sok nélkülözés elé néz és fegyver által fog meghalni.

Ha a kulcscsontok nem azonos méretűek, a személy rosszindulatú lesz; ha kulcscsont ízületei nagyok, szegény sors vár rá; ha a csontok feltűnően kiugróak, vagy nagyok, jómódú lesz; ha viszont behorpadtak, ínséges idők várnak rá.

Ha a nyak lapos vagy száraz, vagy izmok borítják; a személy szegény lesz; ha a bivalyéhoz hasonló, bátor katona válik belőle; ám ha az ökörére emlékeztet, fegyver által fog elveszni.

Ha a nyaka olyan, mint a kagylóhéj, király lészen belőle; ha lelógó, nagyétkűvé válik; ha a hátulja sima és szőrtelen, gazdag lesz, egyébként pedig szegény.

Ha a hónaljak szárazak, nagyok, kiállóak és jó szagúak, egyformák és szőrtelenek, jómódra számíthat, egyébként pedig szegénység vár rá.

Ha a vállak hústalanok, szőrösek, besüppedtek vagy horpadtak és kicsik, a férfi szegénységben fogja tengetni az életét; ha viszont szélesek, kiemelkedőek, teltek, kényelemben és hatalomban lesz része.

Ha a karok kerekek, az elefánt törzsére hasonlítanak, nagyok és egyformák, s leérnek a térdekig, a személy királyi rangra emelkedik; ha viszont rövidek, szőrösek, középszerű ember lesz belőle.

Ha a kezének ujjai hosszúak, kényelemben fog élni; ha ujjain a bőr sima, gyűrődés és ráncmentes, népszerűvé válik; ha az ujjak kicsik, intelligens lesz, ha laposak, másokat fog szolgálni.

Ha a kéz ujjai nagyok, szegény lesz, ha felfelé görbülnek, fegyver által fog meghalni. Ha a kezek olyanok, mint a majomé, gazdagságra számíthat, s ha a tigrisére emlékeztetnek, rosszéletű, erkölcstelen lesz belőle.

Ha a csuklócsontok nem láthatók, erőteljesek és teltek, az illető királlyá lesz; ám ha az ízületek meglazultak, a kezek kardvágástól fognak elveszni, és a személy nélkülözések közepette fogja tengetni az életét.

Ha a tenyér horpadt (üreges), a fiú nem fog örökölni az apja vagyonából; ha viszont a horpadt tenyér kerek alakú, gazdag lesz; ha pedig a tenyér telt, nagylelkű ember válik belőle.

Ha a két tenyér egyforma, az illető szegény, de gonosz lesz; ha a tenyerek vörösek, gazdagságra számíthat; ha sárgák, a számára tiltott asszonnyal fog együtt élni; és ha szárazak, szegény lesz.

Ha a körmök a rizs héjára emlékeztetnek, az illető hermafroditává lesz; ha lapos és repedt, szegény sors vár rá; ha rossz színű, téveszmékkel fog küszködni; és ha vörös, király lesz belőle.

Ha a hüvelykujj közepén árpaszem alakú vonalak találhatók, a személy gazdag lesz; ha ugyanez a hüvelykujj tövén látható, fiúgyermekekre számíthat. Ha az ujjízületei hosszúak, népszerű lesz és hosszú élet vár rá.

Ha a tenyér vonalai fényesek és mélyek, a férfi gazdag lesz; egyéként szegény. Ugyancsak nélkülözni lesz kénytelen, ha az ujjak nem záródnak össze; ha viszont összesimulnak, sok pénzt fog keresni.

Ha három vonal ered a csuklóból, és ezek elérik a tenyér közepét, az illető király lesz; ha két hal alakú jegy található a tenyér közepén, a személy sok embernek fog munkát adni, napi táplálékot nyújtani.

Ha a tenyér vonalai vadzsrájudha (istennyila) alakúak, a személy gazdag lesz; ha halfarokra emlékeztetnek, tanult ember válik belőle; ha viszont kagylóhéj, ernyő, gyaloghintó, elefánt, ló vagy lótusz alakú jelet formáznak, az illető királlyá lesz.

Ha a kéz tenyerének vonalai csészére, lótusz levélre, zászlóra vagy elefánt ösztökére emlékeztetnek, a személy kincstárnok lesz. Ha a vonalak kötélszerűen csavartak vagy háromszöget képeznek, az illető prosperitásra számíthat.

Ha a kéz tenyerének vonalai diszkoszt, kardot, bárdot, furkósbotot, dárdát vagy íjat formáznak, a férfi hadvezérré válik; ha a vonalak alakja mozsárra hasonlít, ő lesz a szent tűz ceremóniák elvégzője.

Ha a tenyér vonalai krokodil, zászló vagy tehénistálló alakúak, a személy nagyon meggazdagszik; ha a hüvelykujj tövénél áldozati oltár (Védi) alakú jel látható, ő lesz az áldozati szertartások végrehajtója.

Ha a tenyér vonalai egy vízmedencét, templomot formálnak és ugyanakkorák, vagy ha háromszöget zárnak be egymással, a személy jótékonykodni fog. Ha a nagy vonalak (fővonalak) megtörnek, egy fáról leesve végzi életét; ha pedig sok vonal van vagy egy sincs rajta, a személy szegény lesz.

A mutatóujj tövét elérő vonal 100 éves élettartamot jelez, ha rövidebb, arányosan kevesebb ideig fog élni az illető.

Ha az áll kicsi és hosszúkás, a személy szegény; ha húsos, gazdag lesz; ha az alsó ajak vörös és egyenes, az illető királyi rangra emelkedik; és ha kicsi szegénnyé válik.

Ha az ajkak repedtek, vagy ha vágás látszik rajtuk, illetve, ha a színűk rossz, vagy szárazak, az illető szegény sorban fog élni. Ha viszont a fogak csillogóak, zártak, élesek és szabályosak, a fickó boldog lesz.

Ha a nyelv vörös, hosszú, sima és egyenletes, a férfi kényelemre számíthat; azonban ha fehér vagy fekete és száraz, szegénység vár rá. Ugyanezek a megállapítások érvényesek a száj sarkaira is.

Ha az arc szép, a száj kissé nyitott, sima és szabályos, király lesz az illetőből; egyébként fájdalommal, bánattal terhes élet vár rá; ha viszont az arca nagy, a személy boldog lesz.

Ha az arca olyan, mint egy asszonyé, a férfi nem fog fiúkat nemzeni; ha kerek, szélhámos lesz; ha hosszú, szegény; és ha félénk, gonosz ember válik belőle.

Ha az arc hosszúkás (lekerekített téglalap alakú), az illető szélhámos lesz; ha beesett vagy besüppedt, nem lesznek fiai; ha nagyon kicsi, zsugori lesz; ha viszont telt és szép, boldog életre számíthat.

Ha a hajkorona az arc körül nem szakad meg, és a végeinél puha, a férfire boldogság vár; ha vörös színű, nem fényes és nem is sűrű, az illető tolvaj lesz.

Ha a fülek hústalanok, az illető nem természetes halállal fog meghalni; ha olyanok, mint egy kehely, kényelemben fog élni; ha pedig kúpszerűen kicsúcsosodnak, király válik belőle.

Ha a fülek szőrösek, sokáig fog élni; ha szélesek, gazdag lesz; ha izmok borítják őket, szélhámossá válik, ha húsosak és lecsüngőek, jó élete lesz.

Ha az arc nem beesett, a fickó kényelmes életre számíthat; ha húsos, miniszter lesz belőle. Ha az orra, olyan, mint a papagájé, kényelmes élet vár rá; és ha száraz, hosszú életű lesz.

Ha az orra bevágottnak tűnik, a számára tiltott asszonnyal fog együtt élni; ha hosszú, vagyonos lesz; ha görbe, rabló válik belőle; és ha lapos, sima, egy asszonytól leli halálát.

Ha az orr vége görbült, a személy gazdag; ha jobbra hajlik, rosszindulatú és falánk lesz; ha egyenes apró bemélyedésekkel, de szépnek látszik, jómódban fog élni.

Ha egymásután kétszer vagy háromszor tüsszent, és a prüszkölés hangja nem kellemetlen, a fickó gazdag lesz; ha a tüsszögés hosszan tart, és a hangja mindvégig azonos, hosszú életre számíthat.

Ha a szemei olyanok, mint a lótuszvirág szirmai, a személy gazdag; ha szemsarkai vöröses színűek, vagyonos és sikeres lesz; ha mézszínűek, rendkívüli gazdagság vár rá; ám ha a macskáéhoz hasonlatosak, gonosz ember válik belőle.

Ha a szemei olyanok, mint az őzé, illetve kerekek, vagy kancsalok, gazember válik belőle; ha ferde szemmel néz, gonosz ember lesz az illető; ha viszont a szemei olyanok, mint az elefánté, királyi karakterrel állunk szemben.

Ha a szemek kurázsit, bátorságot sugároznak, az illető gazdag lesz; ha a színük kék, mint a lótuszé, tanult ember válik belőle; és ha a szemek nagyon feketék, idővel megvakul az illető.

Ha a szemek nagyok, a férfi miniszter lesz; ha vöröses-feketék, vagyonosodás előtt áll; ha szelídek és esedezők, szegény; ha pedig csillogóak, nagyon gazdag ember lesz, és kényelemben fog élni.

Ha a szemöldökök magasan találhatók és nem szélesek, az illető fiatalon fog meghalni; ha magasan ülnek, de szélesek, kényelmes élet vár rá; ha a két szemöldök nem egyforma (nem hasonlít egymásra), szegény lesz az illető; ha azonban úgy görbülnek, mint az újhold, gazdagság vár rá.

Ha a szemöldökök hosszúak, de nem érnek össze, a személy gazdag lesz; ha szakadozottnak tűnnek, szegénységre számíthat; ha a közepükön íveltek, a számára tiltott asszonnyal fog együtt élni.

Ha a halántékok magasan vannak és szélesek, az illetőre gazdagság vár; ha beesettek, se fia, se pénze nem lesz. Ha a homloka nem egyenletes, nélkülözni fog; ha a félholdhoz hasonló, gazdag lesz.

Ha a homloka olyan, mint a gyöngykagyló és széles, mester, tanító lesz belőle; ha izmok borítják, gonosszá válik; és ha az izmok magasan találhatók és háromszög alakúak, az illető gazdag lesz.

Ha a homlok alacsony, a személyt meggyilkolják, vagy börtönbe zárják és szörnyű cselekedetekre lesz hajlamos; ha magas, király válik belőle; ha pedig keskeny, szegénységre számíthat.

Ha könnyek nélkül sír, s a zokogása kellemes a fülnek, valamint nem egy könyörgő természetű, az illető boldog lesz; egyébként szerencsétlen sors vár rá.

Ha a nevetés közben nem mozog, rázkódik a teste, a fickó boldog lesz; ha közben becsukódnak a szemei, erkölcstelen, rosszindulatú ember lesz; ha gyakran nevet, vidám, örömteli élet vár rá; ám ha vég nélkül ismétlődik, a férfi előbb-utóbb megőrül.

Ha három hosszú vonal található a homlokán, 100 éves kort él meg; ha négy, király lesz belőle és 95 évig él.

Ha a vonalak szakadtak, az illető egy számára tiltott asszonnyal fog élni; ha nincsenek vonalak, vagy redők a homlokán, eléri a 90 éves kort; ha a vonalak a homlokán a hajhoz közel futnak, 80 évet él meg.

Ha öt vonal van a homlokán, az élettartama 70 év lesz; ha a vonalak a homlokán azonos hosszúságúak, 60 évig fog élni; ha sok vonal van rajta, 50 évesen távozik e világból; ha pedig a vonalak íveltek, görbültek, csak 40 évet fog megérni.

Ha a homlok ráncai érintik a szemöldököket, az illető élettartama 30 év lesz; ha balra görbülnek, a fickó 21 évet él; ha rövidek, a személy korán meghal. Ha a homlokvonalak tökéletlenek, az életkor ezzel arányosan csökken.

Ha a fej kerek, az illető sok tehenet fog birtokolni; ha széles, és kerek, mint egy ernyő, királlyá válik; ha lapos, még fiatalon elveszti a szüleit; és ha hosszúkás, az élete is hosszú lesz.

Ha a fej olyan alakú, mint egy kupa vagy egy virágcserép, az illető szeretni fogja a meditációt; ha olyan, mintha benne két fej egyesült volna, szegény és rosszindulatú lesz; ha enyhén besüllyedt, nagy ember válik belőle; ám ha nagyon behorpadt, anyagilag tönkre fog menni.

Ha a hajszálak a fejen egyesével nőnek, csillogóak, feketék, göndörödnek és a végeik nem szakadtak (hasítottak), puhák és nem túlságosan sok van belőlük, a személyre kényelmes élet vár, vagy király lesz belőle.

Ha sok hajszál nő együtt, s a hajszálak nem azonos hosszúságúak vagy barna színűek vagy vastagok, a végeiknél kettéhasadnak, nem fényesek, rövidek, túlságosan göndörödnek, és sok van belőlük, az illető személy szegény lesz.

Ha a végtagok csúnya kinézetűek, nincs rajtuk hús és izmok borítják őket, az illető boldogtalan lesz; egyébként boldogság vár rá.

Ahhoz, hogy valaki király legyen, három helynek kell szélesnek, három dolognak kell mélynek vagy emelkedettnek, hat helynek kell magasnak, négynek kicsinek, hétnek vörösnek, ötnek hosszúnak, és ugyancsak ötnek puhának lennie, az alábbiak szerint.

A mellkasnak, a homloknak és az arcnak szélesnek, a köldöknek, a hangnak és stressztűrő-képességnek pedig magasnak vagy mélynek kell lennie.

A mellkasnak, a hónaljnak, a körmöknek, az orrnak, az arcnak és a tarkónak emelkedettnek (kiemelkedőnek); a pénisznek, a hátnak, a nyaknak és a lábszáraknak rövideknek kell lenniük.

A szájnak, a szemeknek, a karoknak, az orrnak és a mellbimbók közötti távolságnak hosszúaknak kell lenniük.


II. – Testi jellemzők (külső megjelenés, bőr, arc színe; temperamentum stb.)

Az emberek, álltok, madarak külső testi jellemzői fontos információt hordoznak a tanult megfigyelő számára, jót és rosszat egyaránt jelenthetnek.

A föld elem hatását a külső megjelenésben csillogó (fénylő) fogak, bőr, körmök, szőr és hajszálak jellemzik, melyhez finom illat társul. Ezek az embert boldoggá, gazdaggá, sikeressé és erkölcsössé teszik.

A fényes, fehér, világoszöld és kellemes megjelenésű külsőt a víz elem okozza; mely az összes lényt boldoggá és sikeressé teszi, gazdagságot, kényelmet, luxust biztosítva a számukra.

A félelmet és kibírhatatlanságot jelző, arany, lótusz vagy tűzszínű megjelenés, mely egyúttal erőt, hatalmat és értéket is mutat, a tűz elem teremtménye.

A piszkos, fénytelen, sötét megjelenés, mely rossz szaggal társul a levegő elem „alkotása”. Ez a személy halálát vagy bebörtönzését, betegségét, tönkremenetelét okozza.

A kristály, nemes, tiszta megjelenés, mely gazdagságot és nemes lelkűséget jelzi, az éter elem teremtménye. Ez mindent megad az embernek, amit csak kíván.


III. - Hang

Ha a férfi hangja olyan, mint az elefánté, a bikáé, a harci szekéré, a dobé vagy a felhőké, az illető király lesz; ha viszont rekedt és a szamárordításra hasonlít, a személy szegény és boldogtalan lesz.


IV. – Erő

Az erő hét dologban mutatkozik meg. Ezek a húsban lévő vérsavó, a csontvelő, a bőr, a csontok, a sperma (ondó), a vér és a hús.

Ha a száj, az ajkak, az íny, a nyelv, a szemek sarkai, az anus (végbélnyílás), a kezek és a lábak vörös színűek, az illető erős a vérben; kényelemben fog élni, házasságával vagyont szerez, és fiai fognak születni.

Ha a bőr fényes, a személy gazdag lesz; ha puha, boldog és sikeres lesz; ha pedig vékony, intelligens ember válik belőle. Az ilyen személy kiváló férj és szerető, jó megjelenésű. A vérsavóban bővelkedő emberek gazdagok lesznek és fiakat nemzenek.

Ha a csontok nagyok, a személy erős csontozatú lesz. Erős, tanult és daliás férfi válik belőle. Ha a vérsavó és a sperma sűrű, és bőven van belőlük, boldog, jómódú, tanult és szép lesz.

Az érett (teljesen kifejlett) férfi művelt, gazdag és csinos. A teste húsban gazdag lesz.


V. – Ízületek

Ha az ízületek teltek és jól illeszkednek, az illető kényelemben és nyugalomban fog élni.


VI. – Csillogás

Ha a száj, a nyelv, a fogak, a szemek és a körmök fényesek, a személy gazdag lesz és fiúgyermekei lesznek; egyébként szegény sors vár rá.


VII. – Szín

Ha a színe nagyon fényes (világos) és csillogó, a személy király válik belőle. Ha mérsékleten ilyen, jómódú lesz és fiúgyermekeket fog nemzeni; ha a test színe elfogadhatatlan a szemnek, szegény sorsú lesz. Ha a szín egyedi, boldog lesz, ha kevert, szerencsétlen.


VIII. – A karakter sajátossága

A személy karakterének sajátosságát az arcából lehet megállapítani. Ha az arca olyan, mint a tehéné, az ököré, a tigrisé, az oroszláné, vagy mint a brahminoké, győzedelmeskedni fog az ellenségei fölött, sikeres lesz a harcban és király válik belőle.

Ha az arc olyan, mint a majomé, a bivalyé, a disznóé vagy a kecskéé, fiakat fog nemzeni, gazdag lesz és kényelemben fog élni; ha viszont a fizimiskája a szamáréra vagy a tevéére hasonlít, szegény és boldogtalan lesz.


IX. – Magasság

Ha a személy – a saját hüvelykujjával mérve – 108, 96 vagy 84 hüvelyk magas, felsőbbrendű, átlagos vagy alsóbbrendű ember lesz.


X. – Testsúly

Ha a testsúly fél bhára (80 font, vagyis mintegy 36 kg), a személy kényelemben fog élni; ha egy bhára (160 font, azaz kb. 72 kg), gazdag lesz; és ha másfél bhára (240 font), azaz 97 kg, ő lesz a császár.

A magasságot és a testsúlyt asszonyoknál 20 éves korban, a férfiaknál 25. életévükben, vagy életük utolsó negyedében kell megmérni.


XI. – Veleszületett természet

A föld természetű személy finom virágillatú, odaadó a szeretkezésben és jól nevelt és szilárd jellemű lesz. A víz természetű embere sok vizet fog inni, szeretni fogja az asszonyokat és zamatos ételek kerülnek az asztalára.

A tűz természetű ember hirtelen és meggondolatlan, rosszindulatú és kegyetlen, haragos, éhes nagyevő. A szél (levegő) karakterű személy ingatag, sovány és lobbanékony temperamentumú lesz.

Az éter természetű ember rátermett, ügyes nagyhangú, ismeri a hangok rejtelmeit.

A Dévák karakterét öröklő személy bőkezű az adományozásban, ritkán mérges és ragaszkodik a barátaihoz.

A humán ember szereti a zenét és az ékszereket, és hajlamos arra, hogy amije van, megossza másokkal.

A ráksasza természetű személy szélsőségesen indulatos, gonosz és rosszindulatú. A piszáka (sátán) természetű személy hirtelen, elhamarkodott, piszkos, bőbeszédű és nagytestű.

Az állatok, madarak természetét öröklő személy félénk, éhes és falánk.


XII. – Járás, testtartás

Ha a fickó járása olyan, mint a tigrisé, hattyúé, elefánté, bikáé vagy a páváé, király lesz. Ha a járása nesztelen és lassú, gazdag lesz; ha gyors és szökdécselő, szegény.

A tanult emberek szerint az a férfi, aki elmehet sétálni, amikor unatkozik, ihat, amikor szomjas, és védelemben részesül, amikor fél, rendkívül boldog.


[Forrás: Varáha Mihira: Brihat Szamhitá]