A+ A A-

Terítés

  • Közzétéve itt: További érdekes írások

A mai kulturált étkezésünk nagyrészt a francia udvarok kifinomult ízléséből indult ki. Rambouillet márkiné hozta divatba a tányérváltást minden étel után. Longueville hercegnő a münsteri békekongresszuson (1646-1648) amelyen 12 ország követei vettek részt, nagy feltűnést keltett Pazar lakomáival. Itt látják először a teríték helyes elrendezését, amely akkor hét tárgyból állt: tányér, kés, kanál, villa, szalvéta, pohár és fogvájó. Ő mutatta be, hogyan kell ezeket ízlésesen az asztalra helyezni, hogy kell a fogpiszkálót használni.

Időben nagyot ugorva, az asztalterítés, mostanában is hasonló, mint pár száz éve, ahogy Ramboulliet márkiné és Longueville hercegnő bevezette. Most is hét fontos tárgyból áll a teríték, és minden étel után tányért kell váltani.

Teríték rajz

Azért maradt egy pár ötlet, amit nem árt követni. Például ne zsúfoljuk túlságosan tele az asztalt, ne legyen azon más, mint a tálalóeszközök, tányérok, evőeszközök, poharak, fűszerek, fogvájók, valamint az asztal közepén lehet egy kis vázában rövid szárú friss virág, vagy egy kicsi cserepes növény. Hosszú szárú virágokat ne rakjunk az asztalra, mert nem látjuk a velünk szemben ülőt. A virágok ne legyenek túl illatosak, mert rontják az ételek jellemző illatát, és az étvágyat is elveszik.

A terítő legyen jól vasalt, de szépen mutatnak az alátétek is. Színes, mintás étkészlethez fehér abroszt terítsünk az asztalra, fehér étkészlet alá pedig a színes terítő illik. Az evőeszközöket a fogásoktól függően kívülről, befelé tegyük fel, sorrendben kerüljenek fel az asztalra, aszerint hogy melyiket használják elsőként. A tányértól jobbra és balra kell elhelyezni az evőeszközöket, balra van a villa, jobbra a kanál és a kés kerül, a kanál kívülre, belül a kés. Az evőeszközöket úgy fektessük az abroszra, hogy a villa ne rongálja meg az abroszt. A villát és a kanalat az öblös oldalával felfelé rakjuk fel, a kés éle a tányér felé álljon. Ha a villa szólóban van, akkor a jobboldalon a helye.

szalvéták

Jobbra a tányér elé helyezzük a poharakat, a tányértól jobbra félkörben kerülnek az asztalra, a vizes-, a boros-, a pálinkás-, a likőrös-, valamint a pezsgős poharak is. Igen keresett, kedvelt ital a sör, amit adhatunk üvegben vagy korsóba, pohárba kitöltve. Az asztal közepére kerülnek a gyümölcsös tálak. A tányértól balra helyezzük el a salátás- vagy a kompótos tálakat, ezek alá kistányért kerüljön. A krémes, pépes édességek mellé, mint a puding, fagylalt, parfé, a kanalat a tányér elé tegyük, ide kerül a kis villa, a különböző süteményekhez.

A szalvétát különbözőképpen lehet hajtogatni, de elegendő, ha háromszögletesre hajtjuk. Lényeges, hogy mindenki a saját szalvétáját használja. A gyertya hangulatos fényt áraszt, de helyette használhatunk hangulatlámpát. Fontos a friss levegő.

Ünnepélyes alkalmakkor nagyobb gondossággal rendezzük el az asztalt. Azonban a hétköznapokon is lényeges hogy ízlésesen terítsünk és tálaljunk. Nagyobb összejöveteleknél, még most is lehet alkalmazni azt, hogy a tányérokat jobbról tegyük fel, az üreseket pedig balról szedjük le. Az italokat jobbról kell öntenünk. A fűszertartókat a főfogás után vegyük le. A sajtok és a sütemények az asztalon maradhatnak, amikor a kávét kínáljuk.

karácsonyi zöld

Az asztalfőn ülő házigazdával szemben, az asztal másik végén, ül a felesége. A férfi vendég a háziasszony balján, a női vendég a házigazda jobbján foglal helyet. A házaspárokat ne ültessük egymás mellé, hanem olyanokhoz, akik egymással jót beszélgethetnek. A vendégeket ne ültessük túl szorosan egymás mellé, ne felejtsük el, hogy vannak sovány és kövér emberek. Fontos a friss levegő.

Lásd még: Kés, kanál, villa, pálcika

További olvasnivaló

Meghívás Telki Művészek Házába - …

Örömmel vettük a kedves invitálást, hisz régen (a ’80-as évek elején) és csak átutazóban jártunk ebben a csodás természeti környezetben fekvő, az elmúlt évtizedekben gyors fejlődést mutató, ma már...

Folytatás...

Személyiségtípusok, temperamentumok s…

A legrégibb személyiségtípusok az ókorból származnak, a temperamentumok vagy vérmérsékletek rendszerét, elsőként Hippokratész (Kr.e. kb. 460—kb. 377) görög orvos alkotta meg. A személyiségek osztályozásánál a vérmérsékletet, görög...

Folytatás...

A sorsszámok értelmezése - Öt

Az ötöst erőteljes, hatékony számnak tekintik. Az asztrológusok az Istenek hírnökének tartott Merkúrral társítják. A tenyéren a kisujj alatt található domb reprezentálja. Erős Merkúr-domb és egy jól fejlett, a tenyérhez...

Folytatás...

A Nanga Parbaton szeszélyes istenség t…

Ali hirtelen befejezi az úszókertekről szóló beszámolóját. Valószínűleg már előttünk észrevehette, hogy szemből - jobbról és balról egyaránt - sikarás árusok közelednek, célirányosan tartanak felénk. Az egyik gyümölcsöt, a...

Folytatás...

Koldusok, leprások, szent emberek

Kovalam tengerpartját nemcsak egészséges gyereksereg népesíti be, hanem akadnak itt szerencsétlen sorsú, valamilyen rendellenességtől, betegségtől szenvedők is. A partrésznek megvannak a maga koldusai, elesettjei, akik naponta elzarándokolnak ide egy...

Folytatás...

Szikhünk bemutatót tart az indiai veze…

Félelemérzetem egyre jobban elhatalmasodik, sőt a sofőr veszélyes manőverei miatt lassanként pánikhangulat uralkodik el rajtam. A vakmerő pilóta mintha megbolondult volna, józan eszét vesztve mindenben az ellenkezőjét teszi annak...

Folytatás...