A+ A A-

A pisztácia Iránban őshonos

  • Közzétéve itt: További érdekes írások

Autóval Indiába tartva, Iránban a táj meglehetősen barátságtalan, a homokos kősivatagban olykor száz-kétszáz kilométert is megteszünk anélkül, hogy egyetlen fát látnánk, a sziksóval kivert talajon még a legigénytelenebb gyomnövény is elsárgulva kiszárad. Valósággal felkiáltunk örömünkben, amikor Rafszandzsán városa előtt megpillantjuk az első pisztácia-ültetvényt. Kermán tartományban ezen a tájon született Irán volt államfője, Ali Akbar Haszemi Rafszadzsáni, az itteni időszámítás szerint 1313-ban vagyis 1934-ben. Ő rendelkezik Iránban a legnagyobb területű és leggazdagabb termésű pisztácia-ültetvénnyel.

Pisztácia

A valódi pisztáciáról azt mondják, hogy Iránban őshonos. Kedveli a meleg, mérsékeltövi száraz vidékeket. A halványzöld színű, kissé kesernyés, a mandulához kissé hasonlító, igen finom ízű pisztáciának, kilenc fajtája ismert, van, amelyiket a gyógyászatban használják, de készítenek belőle likőröket és lakkot. A pisztácia vera magját a cukrászati termékek, parfék, fagylaltok, krémek, torták, süteményfélék színezésére, illetve díszítéséra is használják. Fűszerként a különböző húsokból finomra őrölt pástétomok készítésére is alkalmazzák.

Indiából hazafelé tartottunk, már sötétben keltünk útra. Addig az iráni útig még nem kóstoltunk pisztáciát. Bő 40 kilométerre lehettünk a határtól, amikor az utolsó kistelepülésen, Mákuban – hogy elköltsük maradék riálunkat – egy szatócsboltban olajbogyót és pisztáciát vettünk. Már éppen távoznánk, de nem ússzuk meg ennyivel, a boltos habcsókját is meg kell kóstolnunk. Ez az ő ajándéka, nem illik visszautasítani. Férjemnek nincs kedvére az édesség. Később jövünk rá, hogy ezzel „tette jóvá” a zsizsikes pisztáciát. Erre azonban csak később jöttünk rá.

Hiába vettünk pisztáciát, sajnos a zsizsikes pisztáciát nem tudtuk megkóstolni, azonban, azóta itthon szívesen ropogtatunk pár szemet esténként, rászoktunk a sótlan vagy a sózott pisztáciára. Nagyon finom és egészséges.

További olvasnivaló

Képviselőfánk és profitelor

Remek sütemény a képviselőfánk, de talán még nála is finomabb az általam nemrég felfedezett profitelor. Néhány napja férjem háromféle profitelorral: egy fehér-, egy fekete-, és egy tejcsokoládéssal lepett meg...

Folytatás...

Palpitáció - lüktető érzés, szabá…

Bár a palpitáció szó ma már szinte kizárólag a szapora vagy egyenetlen szívverés elnevezésére használatos, régebben - a latin palpitare (vergődik, rángatódzik) ige alapján - remegés vagy rángás jelentéssel is...

Folytatás...

Mire jó a piros fonál, a só és a fok…

Lényegében a fentieket kérdezte „Mami” nevű olvasóm, akinek az alábbiakban idézem levelét, és arra adott válaszomat. Kedves Erzsébet!Nagyon örülök, hogy olvashatom írásait. Bár nemrég kerültem ide, de érdekes, hasznos olvasnivalókat...

Folytatás...

A kézközép-ujjízületek

Az ujjtöveknél található első- vagy főízületek, melyek a tőperceket (alapperceket) kapcsolják össze a kézközépcsontokkal, akkor válnak igazán szembetűnővé, ha ökölbe szorítjuk a kezünket. A kézelemzők közül Beryl Hutchinson volt az...

Folytatás...

Miért eszünk, vagy együnk Újév napj…

A legtöbbünk azonnal rávágja a választ: Azért, hogy az új esztendőben szerencsénk és sok pénzünk legyen. Szilveszter éjjelén, vagy Újév napján babonából még azok is esznek egy-két kanál lencselevest, -főzeléket...

Folytatás...

Dzsantar Mantar

Dzsajpurban, amikor a Királyi Palotával átellenben megpillantjuk a Dzsantar Mantar modern formájú, különleges alakú műszereit, olyan érzésünk támad, mintha egyenesen a jövőbe, vagy egy absztrakt szobrászművész kiállítására érkeztünk volna. A...

Folytatás...