Rosta Erzsébet weboldala


Habár tudom, hogy az ecetet elsősorban ételízesítésre, tartósításra, pácolásra használják, de családom - magamat is beleértve - nem kedveli az ecetes ízt, ezért a salátákhoz és az egyéb savanykás ízt kívánó főzelékekbe, mártásokba az ecet helyett citromlevet vagy paradicsomot teszek. Kivéve a sült vagy grillezett zöldségeket, melyekhez - amikor már majdnem elkészültek - egy kevés balzsamecettel locsolok, és a kovászos uborkát, aminek levébe teszek pár csepp ecetet, hogy az uborkák - a többi hozzávalóval együtt - finom ízt kapjanak.

Gyümölcshámozás után a vízbe ugyancsak öntök egy kevés ecetet vagy citromlevet, hogy a héjától megfosztott gyümölcsök - például az alma, a körte, a birsalma - ne barnuljanak meg. A kompót főzőlevébe azonban már mindig citromlevet használok. Noha pár év óta már nem teszek el télre savanyúságot, azokat mindig ecettel készítettem. Ha nagy ritkán megkívánom az ecetes paprikát vagy uborkát, és veszek belőle, többnyire hamar megbarátkozom az ecet ízével, bár némelyikük annyira ecetes, hogy nehezen gyűrném le, ha evés előtt nem áztatnám ki vízben a savanyúságot.

Mielőtt azonban felsorolnám, mi minden másra jó az ecet, és letenném a garast a hasznossága mellett, pár szóval méltatnám a kedvenc ecetem, a korábban már említett balzsamecetet, amit oly szívesen adagolok a párolt és sült zöldségekhez, persze csak mértékkel. Ez az édes-savanyú, fűszeres aromájú olasz ecetfajta, fehér- és kék szőlő kipréselt mustjából készül, és hosszú évekbe telik, mire megérik az aromája. A legjobb minőségűek 12 évig érlelődnek. Mivel a balzsamecet meglehetősen tömény és aromásan finom illatú, néhány csepp elegendő belőle az ételekhez. Még véletlenül se próbáljuk utánozni a televíziós műsorairól híres Jamie Olivert, aki a tepsibe rakott, karikára vágott krumplira, a sütőbe helyezés előtt fél üveg - kb. 2,5-3 dl, ha nem több - balzsamecetet locsolt. Egyébként tőle kaptam az ötletet, hogy kipróbáljam a balzsamecetet, de egyúttal azt is megtanultam, hogy még a sztárszakácsoknak sem szabad mindent elhinni.

Noha az ételek elkészítésnél elég mostohán bánok az ecettel, ettől függetlenül mindig van a spájzomban belőle egy flakonnal, mert végtelen sokoldalúsága miatt rengeteg dologra használható. Ezekből szedtem össze egy csokorra valót. Érdemes őket kipróbálni, már csak azért is, mert az ecet természetes eredetű, nem mérgező, gazdaságos és környezetkímélő.


Kiválóan alkalmas az ecet az armatúrára került mészfoltok eltávolítására.

A fáról a friss tintafoltokat ecetes törlőruhával tüntethetjük el.

Az ablakmosásra használt szarvasbőr puhítására, a rajta lévő régi foltok eltüntetésére ecetet használhatunk.

A réztárgyak tisztítását legjobb, ha ecetes, sós törlőruhával végezzük el. Ha pedig azt szeretnénk, hogy visszakapják a fényüket, meleg vízzel hígított ecettel vagy citromlével dörzsöljük át őket.

A csempék foltjai eltüntethetők ecetes szivaccsal.

Eltávolíthatjuk a vízkövet a fürdőkádról, mosdókagylóról, mosogatóról hatásos, ha rálocsolunk ecetet, vagy bedörzsöljük vele, és néhány óráig rajta hagyjuk. (Az ecetet helyettesítheti a citromlé is.)

A kávéfőzőt úgy szabadíthatjuk meg a vízkőtől, hogy ha ecetet öntünk bele és átfolyatjuk a gépen, majd kiöblítjük hideg vízzel. A merülő forralóról pedig akkor tűnik el a vízkő, ha egy pohár ecetbe állítjuk, és azt felforraljuk.

A gyapjú és a poliészter szőnyegeket célszerű ecetes vízzel tisztítani.

Eltávolítható a körömkeféről a szappanmaradék, ha egy ideig ecetes vízben áztatjuk.

A márványról a foltokat úgy távolíthatjuk el, ha sós, enyhén ecetes vízbe mártott ronggyal átdörgöljük, majd vízzel leöblítjük, és végül szárazra töröljük. (Mivel nem minden márvány, ami annak látszik, az ecetet azonban alaposan hígítsuk fel, mert feloldhatja a márványban lévő karbonátot!)

A ruháról az izzadságfoltokat ecettel lehet eltávolítani.

A sötét színű textíliáról eltüntethetjük a porfoltot, ha ecetes vízzel bekenjük, majd kikeféljük.

A hagyományos textilpelenkákból eltűnnek a kaki foltok, ha mosás előtt ecetes vízben áztatjuk be őket.

Mosásnál az öblítővízbe öntött ecet lágyítja a vizet, fertőtlenít, ráadásul élénkíti a mosott holmi színeit.

Az ecet tisztítja a zsíros foltokat, és hatásos a festék- és a kávéfoltok ellen is.

Az üvegpalackok, vázák, üveglapok, ablaküvegek tisztításához lehatásosabb az ecet.

Az üvegre ráfröccsent festék eltávolítható, ha ecetes ruhával áttöröljük.

A foltos virágcserepet vízből, kevés sóból és ecetből álló keverékkel kell erősen lekefélni.

A szemüveget ecetbe mártott pihementes puha ruhával érdemes tisztítani.

Nem lesz dohos a bőrönd, ha használat után enyhén ecetes ruhával kitisztítjuk, majd hagyjuk megszáradni.

A megkeményedett ecset újra puha lesz, ha forró, hígított ecetbe, majd szappanos vízbe tesszük.

Ha a tinta besűrűsödik, felhígíthatjuk alkohollal vagy ecettel.

A kinyúlt kötött holminkat leszűkíthetjük anélkül, hogy formájukat elveszítenék, ha rövid időre forró majd hideg ecetes vízbe mártjuk.

A mosdó, a mosdókagyló, a mosogató dugulását megszüntethetjük, ha éjszakára kb. 2 dl ecetet öntünk az előzőleg bedugaszolt lefolyóba, majd másnap megtöltjük forró vízzel és lefolyatjuk. Még hatásosabb, ha az ecet előtt még két-három evőkanál szódabikarbonát szórunk a lefolyóba.

A gipsz lassabban köt meg, ha víz helyett ecettel keverjük össze.

A dohányfüstös szobában elillan a kellemetlen szag, ha éjszakára néhány ecetes vízzel telt tálat teszünk.

Újjá varázsolható a nádbútor ecetes vízzel átdörgölve majd szárazra törölve.

A linóleum tovább tart, ha fele rész ecetből és fele rész olajból álló keverékkel tisztítjuk.

A hajmosás után az öblítővízbe kevert ecet csillogóvá teszi a hajat.

Enyhül a napozástól leégett bőr fájdalma, ha a leégett területeket hígított ecettel kenjük be. Ezzel gyakran megelőzhető a hólyagosodás és a bőr lehámlása is.

Darázscsípés, méhszúrás (és általában mindenféle rovarcsípés) ellen ugyancsak használ az ecetes bedörzsölés.

Enyhíti a fájdalmat, eltünteti a duzzanatokat az ecetes borogatás.

Vágásokra, karmolásokra fertőtlenítőszerként használjunk ecetet.

Megtisztítja a hajkefét, ha ecetben áztatjuk be.

Mérsékli, vékonyítja a testráncokat, ha bedörzsöljük őket tömény ecettel. (Arcráncokra ne használjunk ecetet!)

Megszünteti a rossz leheletet és fehérebbek lesznek a fogak, ha hetente egy vagy két alkalommal hígított ecettel mosunk fogat.

Tovább tart a körömlakk, ha felvitele előtt egy ecettel átitatott vattával ledörzsöljük a körmöket

Megszűnik a lábszag, ha naponta jól megmossuk antiszeptikus szappannal, majd 10 percig hígítatlan almaecetben áztatjuk őket.


Az elsózott ételt helyrehozhatjuk, ha pár csepp almaecetet és kevés cukrot keverünk bele.

Az ecetben főzött vöröshagyma ízletes és emészthető lesz.

Enyhíthetjük a hal jellegzetes szagát, ha ecettel vagy citromlével bedörzsöljük.

Ha nem tudjuk azonnal elkészíteni a halat, borecetes ruhába tekerve tároljuk a hűtőszekrényben.

Ízletesebb lesz a főtt hús, ha a főzővízbe kevés ecetet öntünk.

Az inas húst megpuhíthatjuk, ha a főzővízbe 2-3 kanál evőecetet teszünk. Ha a hús idősebb állattól van, akkor ecetes-olajos keverékbe tegyük néhány óráig.

A mustár nem szárad be, ha kevés ecettel vagy fehérborral, olajjal és csipetnyi cukorra. alaposan kikeverjük.

A tejszínhab hamarabb felverődik, ha pár csepp ecetet vagy citromlevet, esetleg csipetnyi sót adunk hozzá.

A már megrepedt tojás nem fut ki, ha a főzővízbe kevés ecetet, vagy sót teszünk.

A tojásfehérjét könnyebben verhetjük fel, ha csipetnyi sót, vagy citromlevet adunk hozzá.

Ha a főzővízébe kevés ecetet adunk, kevésbé fő szét és jóízű lesz a krumpli.

A fonnyadt zöldségek saláták újra frissek lesznek, ha hideg, enyhén ecetes, sós, vagy citromleves vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük, kis időre állni hagyjuk őket.

A zöldségek frissek maradnak, ha nedves ecetes-sós ruhába csavarva tároljuk a hűtőszekrény zöldségtartójában.

A torma megőrzi ízét, sőt finomabb lesz, ha az előkészítés után ecettel vagy citromlével meglocsoljuk.

A párolt vöröskáposzta szép vörös marad, ha kevés ecetet vagy citromlevet teszünk rá.

A zeller jobb ízű lesz, és nem veszíti el színét, ha főzés előtt rövid időre ecetes vagy citromos vízbe tesszük.

Eltűnik a hal- vagy hagymaszag, ha mosogatás előtt az evőeszközt megdörzsöljük ecetes ruhával és a mosogatóvízbe is teszünk egy kis ecetet.

Eltávolíthatjuk a vágódeszkába beivódott rossz szagokat, ha ecetes ruhával bedörzsöljük, és hideg vízzel jól lemossuk.

A kenyeres dobozt legjobb ecetes vízzel áttörölni, ez megakadályozza, hogy a kenyér megpenészedjen.

A sütő mellé tett kis tálka ecet, eltünteti a sütésnél keletkező szagokat.

A tűzhely főzőlapjait ecettel vagy citromlével átdörzsölve tisztítsuk meg, majd néhány csepp olajjal fényesítsük ki.

Nem jönnek be a hangyák a lakásba, ha ecetszagot éreznek.

Leszokik a kutya az állandó fülvakarásról, ha rendszeresen ecetes vattával dörzsöljük ki a füleit.

Megszűnik a házi kedvencünk rossz szaga, ha hígított ecettel lemossuk a testét, majd tiszta vízzel leöblítjük.

Elmegy a macska kedve az ablakpárkányon ücsörgéstől, vagy a kárpitozott bútor karmolászásától, ha előzőleg ecettel spricceljük be azokat. (Előtte azonban egy kevésbé látható helyen teszteljük, hogy nem okoz-e az ecet színváltozást.)

Távol tarthatjuk a macskát a konyhakerttől, ha a határát ecetben áztatott papírral, szivaccsal jelöljük meg.

Eltűnnek az akvárium üvegéről a vízkövek és egyéb lerakódások, ha ecetes ruhával áttöröljük, majd utána kiöblítjük.

Elpusztítja a bolhákat, ha kevés ecetet teszünk a kutya vagy a macska ivóvizébe.

Nem rágja le a macska a növények leveleit, ha hígított ecettel spricceltük be őket.

Kommentek

archivált tartalom

Szegfű Ildikó #1

Kedves Kedvenc Írónőm!
Nagyon lemaradtam a sok érdekességről, pedig most is probáltam pótolni az olvasást. Gyorsabban írsz, mint ahogy én olvasok.
Az ecet nagyon izgalomba hozott, mert én is nagyon sok mindenre használom. Már régen nem veszek az üzletekben ismeretlen vegyszereket a takarításhoz. ( nagymamának nem is volt más, mint ecet, meg homok ) A hangyák ellen olajat használtam eddig, de most a házat ecettel fogom körbe önteni.
Sok puszi mindkettőtöknek Ildikó

2012-08-23 07:51:32