A+ A A-

Kívül egészséges, belül rohadt - ilyen lenne a vöröshagyma?

  • Közzétéve itt: További érdekes írások


Szívesen használok főzéshez, sütéshez vöröshagymát, a többi hagymafélével együtt nagyon kedvelem még nyersen is. Az általam nagyra becsült vöröshagymát egyik korábbi írásomban (A gyógyító hagyma rák ellen is hatásos) már méltattam, felsorolva a sokféle vitamint, ásványi anyagot, és nem feledkezve meg a benne lévő illóolajakról sem. Évezredek óta használják, mint élelmiszert vagy fűszert, gyógyszerként a mai napig szerepel a hagyományos népi orvoslásban.

Voroshagyma-belulrolAmiért most ismét előveszem a vöröshagymát, annak az oka az, hogy néhány éve bizony nem egyszer előfordul, hogy az előrecsomagolt hálós vöröshagymát kibontva, számos olyan hagymát találok, amely kívülről semmiben sem különbözik a többitől, színét, az illatát és keménységét tekintve teljesen egészségesnek tűnik, csak miután kettévágom őket, veszem észre, hogy a belsejük barnásan rohadt. Hiába törtem a fejem, mitől lehet ez, nem tudtam megfejteni. El sem tudom képzelni, mi lehet az oka ennek, talán az időjárás vagy a nem megfelelő tárolás, de inkább arra tippelek, hogy már a csomagolás előtt belsőhibás, baktériummal vagy gombával fertőzött hagymafejek kerülhettek az eladásra szánt hagymák közé. Mivel a legtöbbször semmilyen figyelmeztető jellel nem találkozom, és a hagymát nem mindig azonnal használom fel, előfordul, hogy a megvásárolt mennyiség felét is ki kell dobnom. Ilyenkor mindig megdöbbenek. Sokan erre azt mondhatják, úgy kell neki, miért nem a piacon veszi a hipermarketek helyett, miért külföldről behozott vöröshagymát vásárol, és nem a magyart választja. Ám ezzel sem tudnak meggyőzni, mert már piacon, sőt őstermelőtől vásárolt, kimért vöröshagymával is jártam pórul, kívülről ugyan tetszetősnek tűntek, ám a belsejük jó néhányuknak ugyancsak penészes volt vagy rothadt.

Örömmel venném, kedves olvasóim, ha megírnák, mitől ilyenek a vöröshagymák, s ha felvilágosítanának, minek alapján ismerhető fel, vagy gyanítható, hogy a belsejükben valami nincs rendben. Amíg ez nem ismert, nem merek nagyobb mennyiséget vásárolni, és másnak sem ajánlom, hogy a vöröshagymából hosszabb időre bespájzoljon.

További olvasnivaló

Indiában szültem a fiamat

Pár évvel gyermeke születése után, már itthon készítettem riportot a konzul feleségével, Jári Melindával, „Indiában szültem a fiamat” címmel. Nagyon érdekes dolgokat tudtam meg tőle.Indiában rengeteg tévhit van forgalomban, amelyekkel...

Folytatás...

Sokoldalú gyógyszer, szépségápoló…

A gyógynövényként és kozmetikumok alapanyagaként ismert pozsgás levelű, évelő aloé nemzetségének mintegy 200 - 300 faja van, melyek között cserjék, fák is akadnak. A pontos számukat nemcsak azért nem tudjuk...

Folytatás...

Az étterem tulajdonosa saját guggoldá…

Köröttünk a táj egyre barátságtalanabb, szakadékosabb. A szerpentin, melyen felkaptatunk, a hegygerincet elhagyva is tovább tekereg. A völgykatlan fölött a tejfehér köd, vagy talán felhő gomolyog. A sártól csúszós úton...

Folytatás...

Egres és josta

Az egrest sokféle néven ismerik, elterjedt mint pöszméte, köszméte, fodorszőlő, biszke, büszke, piszke, tüskeszőlő, persze lehet még több neve is.Noha a szüleim kertjében jártamban-keltemben be-bekaptam egy-egy zöldes színű, serteszőrös vagy...

Folytatás...

India - India szellemisége árad a vár…

Szakadó esőben, bal kéz felől elhaladva a Dum-Dum repülőtér mellett, északról érünk Kalkuttába. A városban minden sáros, latyakos, a buszokról fürtökben lógnak az emberek, a rácsos század eleji villamosok inogva...

Folytatás...

Csökkenti az éhséget, szabályozza a …

A krómról sokáig csak azt tudtam, hogy kékesfehér, fényes elem, amit azért használnak fel ötvözetekben, mert védelmet nyújt az időjárási viszonyokkal szemben, ellenáll a rozsdásodásnak, gátat vet a korróziónak. Noha...

Folytatás...