A+ A A-

Kívül egészséges, belül rohadt - ilyen lenne a vöröshagyma?

  • Közzétéve itt: További érdekes írások


Szívesen használok főzéshez, sütéshez vöröshagymát, a többi hagymafélével együtt nagyon kedvelem még nyersen is. Az általam nagyra becsült vöröshagymát egyik korábbi írásomban (A gyógyító hagyma rák ellen is hatásos) már méltattam, felsorolva a sokféle vitamint, ásványi anyagot, és nem feledkezve meg a benne lévő illóolajakról sem. Évezredek óta használják, mint élelmiszert vagy fűszert, gyógyszerként a mai napig szerepel a hagyományos népi orvoslásban.

Voroshagyma-belulrolAmiért most ismét előveszem a vöröshagymát, annak az oka az, hogy néhány éve bizony nem egyszer előfordul, hogy az előrecsomagolt hálós vöröshagymát kibontva, számos olyan hagymát találok, amely kívülről semmiben sem különbözik a többitől, színét, az illatát és keménységét tekintve teljesen egészségesnek tűnik, csak miután kettévágom őket, veszem észre, hogy a belsejük barnásan rohadt. Hiába törtem a fejem, mitől lehet ez, nem tudtam megfejteni. El sem tudom képzelni, mi lehet az oka ennek, talán az időjárás vagy a nem megfelelő tárolás, de inkább arra tippelek, hogy már a csomagolás előtt belsőhibás, baktériummal vagy gombával fertőzött hagymafejek kerülhettek az eladásra szánt hagymák közé. Mivel a legtöbbször semmilyen figyelmeztető jellel nem találkozom, és a hagymát nem mindig azonnal használom fel, előfordul, hogy a megvásárolt mennyiség felét is ki kell dobnom. Ilyenkor mindig megdöbbenek. Sokan erre azt mondhatják, úgy kell neki, miért nem a piacon veszi a hipermarketek helyett, miért külföldről behozott vöröshagymát vásárol, és nem a magyart választja. Ám ezzel sem tudnak meggyőzni, mert már piacon, sőt őstermelőtől vásárolt, kimért vöröshagymával is jártam pórul, kívülről ugyan tetszetősnek tűntek, ám a belsejük jó néhányuknak ugyancsak penészes volt vagy rothadt.

Örömmel venném, kedves olvasóim, ha megírnák, mitől ilyenek a vöröshagymák, s ha felvilágosítanának, minek alapján ismerhető fel, vagy gyanítható, hogy a belsejükben valami nincs rendben. Amíg ez nem ismert, nem merek nagyobb mennyiséget vásárolni, és másnak sem ajánlom, hogy a vöröshagymából hosszabb időre bespájzoljon.

További olvasnivaló

A sarkak

Bár manapság a puha és sima sarkak ugyancsak hozzátartoznak az ápolt és kulturált megjelenéshez, mivel kevésbé szembetűnő részei a testnek, nem nagyon mozgatták meg a régiek fantáziáját. Az emberi testrészek...

Folytatás...

A szervezet sav-bázis egyensúlyának érté…

A kínai kézdiagnosztika a tenyérterületek felosztása során elsőként az általános irányokat határozza meg. Felső résznek általában az ujjak csúcsait (körömperceit), míg alsónak a tenyér csukló felé eső részét tekintik. A...

Folytatás...

Tampi

Tampiék "étterme" a pálmafák tövében áll, Radháékkal rézsútosan szemben. Tampi apja az étkezdét szállodánk tulajdonosától bérli, tulajdonképpen az egész Kovalam part valamennyi vendéglője, hotelje két jómódú család birtokában van...

Folytatás...

Vagina hiedelmek

A női nemi szerv, melyet nevezhetünk vaginának, vulvának, hüvelynek, vagy kevésbé szakmailag bögrének, bukszának, kéjbarlangnak, kisfazéknak, tarisznyának, puncinak, trüsinek vagy muffnak, a művészetben, a népi hitvilágban és a folklórban...

Folytatás...

Az odakozmált ételekről

Odakozmált rizs Noha régebben nem volt jellemző rám, hogy odaégessem, lekozmáltassam a főztjeimet, mostanában néhányszor mégis pórul jártam, pedig ugyanúgy vigyáztam az ételekre, mint azelőtt...

Folytatás...

Vampire kézelemzése

Kretschmer német piszchiáter összehasonlító vizsgálatokat végzett, és megállapította, hogy az általa meghatározott, ún. kretschmeri típusoknál speciális összefüggés található a kar és a kéz között, valamint a testalkat és -méret vonatkozásában...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?