Szívesen használok főzéshez, sütéshez vöröshagymát, a többi hagymafélével együtt nagyon kedvelem még nyersen is. Az általam nagyra becsült vöröshagymát egyik korábbi írásomban (A gyógyító hagyma rák ellen is hatásos) már méltattam, felsorolva a sokféle vitamint, ásványi anyagot, és nem feledkezve meg a benne lévő illóolajakról sem. Évezredek óta használják, mint élelmiszert vagy fűszert, gyógyszerként a mai napig szerepel a hagyományos népi orvoslásban.
Amiért most ismét előveszem a vöröshagymát, annak az oka az, hogy néhány éve bizony nem egyszer előfordul, hogy az előrecsomagolt hálós vöröshagymát kibontva, számos olyan hagymát találok, amely kívülről semmiben sem különbözik a többitől, színét, az illatát és keménységét tekintve teljesen egészségesnek tűnik, csak miután kettévágom őket, veszem észre, hogy a belsejük barnásan rohadt. Hiába törtem a fejem, mitől lehet ez, nem tudtam megfejteni. El sem tudom képzelni, mi lehet az oka ennek, talán az időjárás vagy a nem megfelelő tárolás, de inkább arra tippelek, hogy már a csomagolás előtt belsőhibás, baktériummal vagy gombával fertőzött hagymafejek kerülhettek az eladásra szánt hagymák közé. Mivel a legtöbbször semmilyen figyelmeztető jellel nem találkozom, és a hagymát nem mindig azonnal használom fel, előfordul, hogy a megvásárolt mennyiség felét is ki kell dobnom. Ilyenkor mindig megdöbbenek. Sokan erre azt mondhatják, úgy kell neki, miért nem a piacon veszi a hipermarketek helyett, miért külföldről behozott vöröshagymát vásárol, és nem a magyart választja. Ám ezzel sem tudnak meggyőzni, mert már piacon, sőt őstermelőtől vásárolt, kimért vöröshagymával is jártam pórul, kívülről ugyan tetszetősnek tűntek, ám a belsejük jó néhányuknak ugyancsak penészes volt vagy rothadt.
Örömmel venném, kedves olvasóim, ha megírnák, mitől ilyenek a vöröshagymák, s ha felvilágosítanának, minek alapján ismerhető fel, vagy gyanítható, hogy a belsejükben valami nincs rendben. Amíg ez nem ismert, nem merek nagyobb mennyiséget vásárolni, és másnak sem ajánlom, hogy a vöröshagymából hosszabb időre bespájzoljon.