A+ A A-

Kívül egészséges, belül rohadt - ilyen lenne a vöröshagyma?

  • Közzétéve itt: További érdekes írások


Szívesen használok főzéshez, sütéshez vöröshagymát, a többi hagymafélével együtt nagyon kedvelem még nyersen is. Az általam nagyra becsült vöröshagymát egyik korábbi írásomban (A gyógyító hagyma rák ellen is hatásos) már méltattam, felsorolva a sokféle vitamint, ásványi anyagot, és nem feledkezve meg a benne lévő illóolajakról sem. Évezredek óta használják, mint élelmiszert vagy fűszert, gyógyszerként a mai napig szerepel a hagyományos népi orvoslásban.

Voroshagyma-belulrolAmiért most ismét előveszem a vöröshagymát, annak az oka az, hogy néhány éve bizony nem egyszer előfordul, hogy az előrecsomagolt hálós vöröshagymát kibontva, számos olyan hagymát találok, amely kívülről semmiben sem különbözik a többitől, színét, az illatát és keménységét tekintve teljesen egészségesnek tűnik, csak miután kettévágom őket, veszem észre, hogy a belsejük barnásan rohadt. Hiába törtem a fejem, mitől lehet ez, nem tudtam megfejteni. El sem tudom képzelni, mi lehet az oka ennek, talán az időjárás vagy a nem megfelelő tárolás, de inkább arra tippelek, hogy már a csomagolás előtt belsőhibás, baktériummal vagy gombával fertőzött hagymafejek kerülhettek az eladásra szánt hagymák közé. Mivel a legtöbbször semmilyen figyelmeztető jellel nem találkozom, és a hagymát nem mindig azonnal használom fel, előfordul, hogy a megvásárolt mennyiség felét is ki kell dobnom. Ilyenkor mindig megdöbbenek. Sokan erre azt mondhatják, úgy kell neki, miért nem a piacon veszi a hipermarketek helyett, miért külföldről behozott vöröshagymát vásárol, és nem a magyart választja. Ám ezzel sem tudnak meggyőzni, mert már piacon, sőt őstermelőtől vásárolt, kimért vöröshagymával is jártam pórul, kívülről ugyan tetszetősnek tűntek, ám a belsejük jó néhányuknak ugyancsak penészes volt vagy rothadt.

Örömmel venném, kedves olvasóim, ha megírnák, mitől ilyenek a vöröshagymák, s ha felvilágosítanának, minek alapján ismerhető fel, vagy gyanítható, hogy a belsejükben valami nincs rendben. Amíg ez nem ismert, nem merek nagyobb mennyiséget vásárolni, és másnak sem ajánlom, hogy a vöröshagymából hosszabb időre bespájzoljon.

További olvasnivaló

Könyök hiedelmek

Anatómiai értelemben a könyök a felkarcsontot a singcsonttal és az orsócsonttal, illetőleg e két utóbbit egymással összekötő ízületek - funkcionális és szerkezetileg egységet képező – együttesét, a könyökízületet jelenti.A felkart...

Folytatás...

Hatos, a teremtés és a misztikus végzet …

Noha e számot Püthagorasz Aphrodité képzetével társította, aki a görög mitológiában a szépség, a szerelem, a házasság és a szülés istennője volt, a hatost mégsem volt kedvelt a régiek...

Folytatás...

Egykoron a győzelemmel és a halállal is …

A Földközi-tenger mellékéről származó kerti petrezselyem egyik legfontosabb zöldségünk. Zöldje és gyökere, a fehérrépa ételek ízesítésére szolgál, viszont a metélő vagy fodros petrezselymet kizárólag a leveléért termesztik. A népiesen petemzsirom...

Folytatás...

Tippek és trükkök halak vásárlásához és …

A halak általában könnyen emészthetők. Húsukban sok a fehérje, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, köztük elsősorban kalciumban, vasban, foszforban. A halhús pozitívan hat az idegekre, az agyra, fokozza a testi...

Folytatás...

A négy személyiségtípus

Noha egy korábbi írásomban érintőlegesen már foglalkoztam egyes temperamentumok jellemzőivel, talán nem haszontalan azt is megismernünk, miként vélekedett errő a kérdéskörrőll kalendáriumában - jó 300 évvel Johann Kaspar Lavater előtt...

Folytatás...

Húsvéti ételszentelés

  A képeket - melyek a Szabolcs-Szatmár megyében található Ura község hagyományos húsvéti ételszentelésének epizódjait mutatják be - Popovics Tiborné (Bányai Marika) és Popovics Tibor készítették, illetve bocsátották rendelkezésemre.                

Folytatás...