Indiában olajos magvakból, csonthéjas gyümölcsökből nagy a választék. Sok diót termelnek. A kesudiót nem csak önmagában ropogtatják el, hanem megdarálva panírozásra, karis ételekhez adagolva vagy desszertek díszítésére használják.
A kesu vagyis a kesudió trópusi valamint szubtrópusi vidékeken élő örökzöld cserje. Elsősorban termése, a kesudió miatt fontos. A nagy, babhoz hasonlító termés besüllyed a kesu almába. Dél-Indiában kézzel szedik a diót, miután kiszedik az almából, napon szárítják, a szárított diót pedig parázson pörkölik meg, így a mérgező anyagokat hatástalanítják. A kesu a tengerparti helyeken elterjedt.
Mi többször voltunk Dél-Indiában, Keralában a kovalami tengerparton, ahol először kóstoltuk meg a finom kesut. Jó pár éve nálunk is kapható sózva, vagy sótlanul, gyakorta veszünk egy –két maroknyira valót, amit beosztunk.