A+ A A-

A kaposvári pék

  • Közzétéve itt: További érdekes írások

Gyerekkoromban örültem annak, amikor keresztanyám azzal bízott meg, hozzak kenyeret a péktől. Kaposvárott, a Róma-hegyen, ahol gyerekként nyári szünidőimet töltöttem, mindig izgalmas feladat volt lemenni az árnyas horhón a pléh Krisztusig, majd át a túloldalra, ahol a pék sütötte a kenyereket. Soha nem voltam egyedüli, a kenyérvárók között. A kemencében lobogott a láng, a tűzforróságban a pékmester, rövid gatyában és hosszú, földig érő kötényben szorgalmasan tolta-húzta a kemence gyomrából lapátját, amelynek végén hol egy nyers vekni, hol egy pirosra sült kenyér volt. Szerettem elnézni, amint végzi munkáját. Soha egy felesleges mozdulatot nem tett, arra is kerített időt, hogy a következő várakozónak eladja egyik, még forró kenyerét.

Aztán hosszú szünet következett, a bolti kenyerek, többségükben ízlettek. Úgy tizenöt-húsz éve, gondoltam sütők kenyeret. A saját kezűleg dagasztott, sütőben sült rozskenyereim meglehetősen jól sikerültek, legalábbis férjem megdicsérte ügyességem. Pár éve pedig vettünk egy kenyérsütő gépet, s a kezdetek-kezdetén férjem magához ragadta a kenyérsütést. Mit mondjak, egyre finomabb kenyereket alkotott, többféle lisztből, sokféle hozzávalóval, remek ízesítőkkel, alapanyagok sokaságával tudott finom illatú és ízű kenyeret sütni. Érdemes belefogni, nemcsak az alapanyagokat választhatjuk meg, de kedvünk szerint ízesíthetünk is.

Friss kenyerek a pékségben

Nem vitás, hogy a kenyér az emberiség egyik legrégebbi étele. Mítoszok, legendák százai igazolják ezt. Évezredekkel ezelőtt úgy hitték, természetfeletti csoda, isteni erők segítségével képes a nyers tészta megsülni, így azokat a helységeket, ahol a kenyerek készültek, az istenek lakóhelyének is tekintették. Bár manapság legtöbben a boltokban, pékségekben vásárolják mindennapi kenyerüket – aminek egy másik összeállításban. a „Kenyérsütő géppel miként készítsünk kenyeret” igyekszem a nyomába eredni –, mindenképpen érdemes legalább egyszer az istenek lakóhelyévé varázsolni a konyhát, és megpróbálkozni a házi kenyérsütéssel. Akár magunk dagasztjuk, formázzuk a cipót, vagy rábízzuk a kenyérsütő gépre, új ízekkel próbálkozhatunk, és napokig jól szeletelhető, nem morzsálódó, kenyeret kanyarinthatunk.

További olvasnivaló

Licus kézelemzése

A kéz milyensége és a karakter határozott összefüggést mutat, ugyanis rendkívül ritka a jellemmel, a lelkiállapottal, a szellemi kvalitással, az egészségi állapottal ellentétes kéz. Például a puha kéz minden...

Folytatás...

Még a mát sem ismerjük, a holnapra go…

Ifj. Tóth György újságíró Nem jósoltattam, és horoszkópot sem készíttettem eddig, azonban az utóbbi időben az egyre több helyen megjelenő horoszkópokat rendszeresen elolvasom, áttanulmányozom. Ezek némelyike nagyon érdekes, egyes dolgok...

Folytatás...

Megtévesztő, félrevezető állatnevek

Nem minden az, aminek látszik, mondja a közmondás, de sokszor még csak az sem, aminek nevezik. Ha egyszer valami rosszul, vagy helytelenül rögzül a köztudatban, azon utólag már nehéz, vagy...

Folytatás...

Kovalam-parti sakkparti

Szobánk a Sea Rock hotelben táncteremhez hasonlóan tágas, óriási ablaktáblája teljes szépségében tárja fel előttünk a végeláthatatlan tengert. A pazarló helykihasználású, értelmetlen beosztású fürdő több mint tíz méter hosszú...

Folytatás...

Az ujjak, mint a képességek jelei

Miután a hüvelykujjat helyesen katalogizáltuk, vizsgáljuk meg a többi ujjat. Mindegyik valamilyen karaktervonást jelez. Az ujjak mutatják meg azt, hogy az energia és a logika milyen irányt fog venni...

Folytatás...

Brindaban (Vrindavan)

Ha Mathurába öreg este érkeztünk, akkor most Brindabanba érve már vén este van, pedig alig múlt még kilenc óra. Indiára hamar rátelepszik az est sötétje. Bár Mathura is szent város...

Folytatás...