A+ A A-

A kaposvári pék

  • Közzétéve itt: További érdekes írások

Gyerekkoromban örültem annak, amikor keresztanyám azzal bízott meg, hozzak kenyeret a péktől. Kaposvárott, a Róma-hegyen, ahol gyerekként nyári szünidőimet töltöttem, mindig izgalmas feladat volt lemenni az árnyas horhón a pléh Krisztusig, majd át a túloldalra, ahol a pék sütötte a kenyereket. Soha nem voltam egyedüli, a kenyérvárók között. A kemencében lobogott a láng, a tűzforróságban a pékmester, rövid gatyában és hosszú, földig érő kötényben szorgalmasan tolta-húzta a kemence gyomrából lapátját, amelynek végén hol egy nyers vekni, hol egy pirosra sült kenyér volt. Szerettem elnézni, amint végzi munkáját. Soha egy felesleges mozdulatot nem tett, arra is kerített időt, hogy a következő várakozónak eladja egyik, még forró kenyerét.

Aztán hosszú szünet következett, a bolti kenyerek, többségükben ízlettek. Úgy tizenöt-húsz éve, gondoltam sütők kenyeret. A saját kezűleg dagasztott, sütőben sült rozskenyereim meglehetősen jól sikerültek, legalábbis férjem megdicsérte ügyességem. Pár éve pedig vettünk egy kenyérsütő gépet, s a kezdetek-kezdetén férjem magához ragadta a kenyérsütést. Mit mondjak, egyre finomabb kenyereket alkotott, többféle lisztből, sokféle hozzávalóval, remek ízesítőkkel, alapanyagok sokaságával tudott finom illatú és ízű kenyeret sütni. Érdemes belefogni, nemcsak az alapanyagokat választhatjuk meg, de kedvünk szerint ízesíthetünk is.

Friss kenyerek a pékségben

Nem vitás, hogy a kenyér az emberiség egyik legrégebbi étele. Mítoszok, legendák százai igazolják ezt. Évezredekkel ezelőtt úgy hitték, természetfeletti csoda, isteni erők segítségével képes a nyers tészta megsülni, így azokat a helységeket, ahol a kenyerek készültek, az istenek lakóhelyének is tekintették. Bár manapság legtöbben a boltokban, pékségekben vásárolják mindennapi kenyerüket – aminek egy másik összeállításban. a „Kenyérsütő géppel miként készítsünk kenyeret” igyekszem a nyomába eredni –, mindenképpen érdemes legalább egyszer az istenek lakóhelyévé varázsolni a konyhát, és megpróbálkozni a házi kenyérsütéssel. Akár magunk dagasztjuk, formázzuk a cipót, vagy rábízzuk a kenyérsütő gépre, új ízekkel próbálkozhatunk, és napokig jól szeletelhető, nem morzsálódó, kenyeret kanyarinthatunk.

További olvasnivaló

Egy könnyű, finom édesség - Peche Me…

Bizonyára még sokan emlékeznek, a múlt század ’70-es, ’80-as éveiben oly népszerű, különböző ízű krémekkel töltött csokoládéból készült Melba kockára, ami mostanában - mint nosztalgia-édesség - egyre több helyen ismét...

Folytatás...

A kézszimbolikák jelentése a nyugati …

A tenyéren megjelenő szimbolikák, különféle speciális mintázatok már a középkorban is felkeltették a kézelemzők érdeklődését. Kurt Seligman Mágia és okkultizmus az európai gondolkodásban címmel 1987-ben megjelent könyvében a 16...

Folytatás...

Tenyérmintázatok

  A következőkben nem a palmisztriában jól ismert tenyérvonalakról, a rajtuk, illetőleg a tenyér dombjain található különféle szimbolikákról lesz szó (ezek ismertetése a Kézelemzés gyakorlata címszó alatt megjelent írásokban részletesen megtalálható)...

Folytatás...

Erőpróbák, megpróbáltatások

Ahogyan az életünkben vannak hullámhegyek, vannak olyan életszakaszok is, amikor hullámvölgybe kerül az ember. Ahhoz meghatározhassuk a lehetséges elénk gördülő akadályokat, melyekbe az életutunk során ütközhetünk, meg kell ismernünk az...

Folytatás...

Mi a különbség a babona, a hiedelem …

Privát e-mailben, vagy a honlapomon már több olvasóm is megkeresett hasonló kérdéssel, és, noha az egyik alkalommal - áthárítva másokra a válaszadás felelősségét - több linket is megadtam, áttanulmányozva a...

Folytatás...

Ha szervezetünk kívánja, higgyünk ne…

Édesapám egészséges kisfiú volt, egészen addig, amíg el nem kapta egy heveny hasmenés. Hiába kapott gyógyszereket, semmi sem használt. Étvágytalansága nem múlt el, nem evett, csak ívott, de a folyadék...

Folytatás...