Rosta Erzsébet weboldala

Gyerekkoromban örültem annak, amikor keresztanyám azzal bízott meg, hozzak kenyeret a péktől. Kaposvárott, a Róma-hegyen, ahol gyerekként nyári szünidőimet töltöttem, mindig izgalmas feladat volt lemenni az árnyas horhón a pléh Krisztusig, majd át a túloldalra, ahol a pék sütötte a kenyereket. Soha nem voltam egyedüli, a kenyérvárók között. A kemencében lobogott a láng, a tűzforróságban a pékmester, rövid gatyában és hosszú, földig érő kötényben szorgalmasan tolta-húzta a kemence gyomrából lapátját, amelynek végén hol egy nyers vekni, hol egy pirosra sült kenyér volt. Szerettem elnézni, amint végzi munkáját. Soha egy felesleges mozdulatot nem tett, arra is kerített időt, hogy a következő várakozónak eladja egyik, még forró kenyerét.

Aztán hosszú szünet következett, a bolti kenyerek, többségükben ízlettek. Úgy tizenöt-húsz éve, gondoltam sütők kenyeret. A saját kezűleg dagasztott, sütőben sült rozskenyereim meglehetősen jól sikerültek, legalábbis férjem megdicsérte ügyességem. Pár éve pedig vettünk egy kenyérsütő gépet, s a kezdetek-kezdetén férjem magához ragadta a kenyérsütést. Mit mondjak, egyre finomabb kenyereket alkotott, többféle lisztből, sokféle hozzávalóval, remek ízesítőkkel, alapanyagok sokaságával tudott finom illatú és ízű kenyeret sütni. Érdemes belefogni, nemcsak az alapanyagokat választhatjuk meg, de kedvünk szerint ízesíthetünk is.

Friss kenyerek a pékségben

Nem vitás, hogy a kenyér az emberiség egyik legrégebbi étele. Mítoszok, legendák százai igazolják ezt. Évezredekkel ezelőtt úgy hitték, természetfeletti csoda, isteni erők segítségével képes a nyers tészta megsülni, így azokat a helységeket, ahol a kenyerek készültek, az istenek lakóhelyének is tekintették. Bár manapság legtöbben a boltokban, pékségekben vásárolják mindennapi kenyerüket – aminek egy másik összeállításban. a „Kenyérsütő géppel miként készítsünk kenyeret” igyekszem a nyomába eredni –, mindenképpen érdemes legalább egyszer az istenek lakóhelyévé varázsolni a konyhát, és megpróbálkozni a házi kenyérsütéssel. Akár magunk dagasztjuk, formázzuk a cipót, vagy rábízzuk a kenyérsütő gépre, új ízekkel próbálkozhatunk, és napokig jól szeletelhető, nem morzsálódó, kenyeret kanyarinthatunk.