Rosta Erzsébet weboldala

Éttermekben a gyümölcsökhőz adnak desszertkést, valamint a száj és a kéz megtörlésére papírszalvétát. A szilvát és a barackot kézzel esszük. A magokat az ujjunkkal vesszük ki, ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs nedve ne fröccsenjen ránk, sem az abroszra, vagy az asztaltársunkra. Az almát és a körtét többnyire az asztalnál hámozzák meg és vágják negyedekre.

Szilva

Az őszibarackot kézzel esszük. Bal kezünkbe véve szétnyitjuk, magját kihámozzuk és előbb az egyik, majd a másik felét esszük meg. Ha az őszibarackhoz evőeszközt is adnak, akkor az őszibarackot a tányéron szétvágjuk, magját kivesszük és kisebb darabokra szeleteljük.

A szőlőt és a cseresznyét az asztalra a szárával együtt tálalják. Bal kézben tartva a szárát jobb kézzel szedegetjük le a szemeket. A magokat óvatosan kezünkbe köpjük, (nem közvetlenül a tányérra), és csak azután tesszük a tányérra.

Málna

A szamócát és más apró szemű gyümölcsöt egy cukortartóból megcukrozzuk és kiskanállal esszük. Ha földiepret eszünk, egy kevés porcukrot szórjunk a tányérunkra, az epret a száránál fogva megmártogatjuk a cukorban és így esszük. A szárat a tányérunk szélére rakjuk.

Egy tál földieper

A narancs héját késsel lehámozzuk, a belét öt-hat darabra bontjuk és úgy választjuk szét, hogy a belének alsó része egyben maradjon, így evőeszköz nélkül ehetjük.