A+ A A-

A cukrászat története dióhéjban

  • Közzétéve itt: További érdekes írások

Magyarországon nagy múltja van a cukrászatnak. Mátyás király feleségével, Beatrix királynéval olasz cukrászok jöttek Budára, akik gyógyszerekkel és édes pálinka készítésével is kereskedtek. II. Ulászló idejéből maradt feljegyzés szerint a cukrászatot a patikusok látták el. Az erdélyi fejedelmek konyháin a szakácsok dolga volt a nagy szerepet játszó cukrászat.

Bécsi diós

Elsőként, a mézből készült csemegéket fogyasztották, majd a szacharóz megismerése nyomán bővült a választék. Az édességek készítése évezredeken keresztül házi, kizárólag kézi tevékenység volt. A 19. században kezdett szétválni a cukrászat és az édesipar.

Resztelt

Az elsô csokoládégyárat Dremmel alapította Pesten. A cukorkakészítés a 19.sz. utolsó harmadában alakult ki. Pesten Stühmer Frigyes, Sopronban Weisz József, Győrben az Árpás Cukorkagyár volt a leghíresebb 1846-ban. 1884 után Gerbeaud Emil kezdte el Magyarországon a bonbon előállítását. A 20. század első felében jöttek létre a Stühmer, Gerbeaud, Stollwerck, Schmidt, a Hunnia Csokoládé- és Cukorkagyárak. A Szerencsi Csokoládé-gyár 1923-tól működött.

Profiterol

Az édesipari lisztes áruk iparszerű termelése 1880-ban, Győrben kezdődött egy gőzmalom átalakításával, a későbbi Győri Keksz-és Ostyagyár helyén. Jelenleg működő édesipari lisztes árú gyárak a Győri Keksz Kft. (United Biscuit), a Nestlé, a Stollwerck, a Kraft Jacobs Suchard Kft., a Fundy Kft., a Sweet Point, a Ziegler Ostyasütô, a Detki Keksz Kft., a Karamell Édesipari Kft. Ezt egészítik ki a cukrászüzemek, mint a budapesti Szamos, a Bakos, a Szabó vagy a szolnoki Marcipán Cukrászda. (lehet, hogy időközben valamelyik megszűnt)

Marcipán burgonya

A korszerű táplálkozási felfogás szerint nem ajánlatos a túlzott édesség fogyasztás. A hangsúly azonban egyrészt a mennyiségen, másrészt, a fogyasztás idején van. Az utolsó fogásként – és nem éhség-csillapítóként – elfogyasztott sütemények fokozzák a gasztronómiai élvezetet. A süteményekhez felhasznált töltelékek – különösen, ha méz, dió, mogyoró, mák, túró stb. – táplálkozási szempontból is értékes esszenciális olajokhoz, fehérjékhez, ásványi anyagokhoz, egyszerű szénhidrátokhoz juttatják a szervezetet.

További olvasnivaló

Különben a tenyér lakhelye, a kéz, számo…

Nagy Bandó András humorista Kezdjük egy közelmúltból származó emlékemmel. 1987 tavaszán az Egyesült Államokban jártam, s a látnivalók közül sikerült közelebbről megismerkednem Disneylanddel is. (Nem akarok jóslásokba bocsátkozni, de...

Folytatás...

A fehér nemcsak ártatlanságot és tisztas…

A fehér szín kedvező hatással van fizikai és lelki állapotunkra. Szellemi frissességet ad, megtisztítja a gondolatainkat, lehetővé teszi, hogy tiszta lappal kezdjük a dolgokat. Jelenléte a környezetünkben arra ösztönöz, hogy...

Folytatás...

A sokoldalú gyógyító, áldásos citrom

A citrom gyógyhatásáról Theophrasztosz (i.e. 371 - 287) görög filozófus i.e. 310-ben azt írta, hogy minden mérgezés ellenszere. Id. Plinius, (23 - 79) a híres római természettudós a citromot kígyómarás...

Folytatás...

Négyes, a struktúra és az igazság száma

A négyes hosszú ideig érthetetlen, felfoghatatlan misztérium volt az emberek számára. Amíg az egyessel az egységet, a kettessel a szakadást, a hármassal a dinamikus kiteljesedést asszociálták, addig a négyesre...

Folytatás...

Zsibbadás

A zsibbadás egyike azoknak az érzékelési rendellenességeknek, melyek nem külső okból támadó érzésekben nyilvánulnak meg. A gémberedés, illetve elmacskásodás szavakkal is leírt zsibbadás a leggyakrabban a végtagokban jelentkezik, és általában...

Folytatás...

Gyerek kézelemzése

Formabontóan, ezúttal nem az ujjakkal, a kézfejjel és a tenyérrel kezdem az értékelést, hanem a gyerekvonallal, mert a jelige megválasztása egyértelműen az ez iránti érdeklődésre utal. Noha a másodlagos...

Folytatás...