A+ A A-

A cukrászat története dióhéjban

  • Közzétéve itt: További érdekes írások

Magyarországon nagy múltja van a cukrászatnak. Mátyás király feleségével, Beatrix királynéval olasz cukrászok jöttek Budára, akik gyógyszerekkel és édes pálinka készítésével is kereskedtek. II. Ulászló idejéből maradt feljegyzés szerint a cukrászatot a patikusok látták el. Az erdélyi fejedelmek konyháin a szakácsok dolga volt a nagy szerepet játszó cukrászat.

Bécsi diós

Elsőként, a mézből készült csemegéket fogyasztották, majd a szacharóz megismerése nyomán bővült a választék. Az édességek készítése évezredeken keresztül házi, kizárólag kézi tevékenység volt. A 19. században kezdett szétválni a cukrászat és az édesipar.

Resztelt

Az elsô csokoládégyárat Dremmel alapította Pesten. A cukorkakészítés a 19.sz. utolsó harmadában alakult ki. Pesten Stühmer Frigyes, Sopronban Weisz József, Győrben az Árpás Cukorkagyár volt a leghíresebb 1846-ban. 1884 után Gerbeaud Emil kezdte el Magyarországon a bonbon előállítását. A 20. század első felében jöttek létre a Stühmer, Gerbeaud, Stollwerck, Schmidt, a Hunnia Csokoládé- és Cukorkagyárak. A Szerencsi Csokoládé-gyár 1923-tól működött.

Profiterol

Az édesipari lisztes áruk iparszerű termelése 1880-ban, Győrben kezdődött egy gőzmalom átalakításával, a későbbi Győri Keksz-és Ostyagyár helyén. Jelenleg működő édesipari lisztes árú gyárak a Győri Keksz Kft. (United Biscuit), a Nestlé, a Stollwerck, a Kraft Jacobs Suchard Kft., a Fundy Kft., a Sweet Point, a Ziegler Ostyasütô, a Detki Keksz Kft., a Karamell Édesipari Kft. Ezt egészítik ki a cukrászüzemek, mint a budapesti Szamos, a Bakos, a Szabó vagy a szolnoki Marcipán Cukrászda. (lehet, hogy időközben valamelyik megszűnt)

Marcipán burgonya

A korszerű táplálkozási felfogás szerint nem ajánlatos a túlzott édesség fogyasztás. A hangsúly azonban egyrészt a mennyiségen, másrészt, a fogyasztás idején van. Az utolsó fogásként – és nem éhség-csillapítóként – elfogyasztott sütemények fokozzák a gasztronómiai élvezetet. A süteményekhez felhasznált töltelékek – különösen, ha méz, dió, mogyoró, mák, túró stb. – táplálkozási szempontból is értékes esszenciális olajokhoz, fehérjékhez, ásványi anyagokhoz, egyszerű szénhidrátokhoz juttatják a szervezetet.

További olvasnivaló

Iwi kézelemzése

Noha a tenyér felől nézve a középső ujja valamivel rövidebbnek látszik, mint a kézfeje feloli oldalon, az ujjai - a viszonylag rövid kisujj kivételével - mégis elég hosszúnak tűnnek...

Folytatás...

Az életvonal

Az életvonal, mely a tenyér legfontosabb vonala, a hüvelykujjat veszi körül. Az ideális életvonal szabályosan hosszú, szépen ívelt, egyenletesen sima, töretlen, a Vénusz-domb tövében húzódik. Az ön- és a fajfenntartást...

Folytatás...

Szexuális vonzódás az ürülékhez - …

A nők és a férfiak között egyaránt jó néhányan vannak, akik a szeretkezés izgalmában a nemi szervekhez és gyakran az ürülékhez kapcsolódó illetlen, olykor durva szavakat használnak. Ezt a tevékenységet...

Folytatás...

Körmeim némelyikén bemélyedés képz…

  Lényegében a címben összefoglalt kérdéssel keresett meg az egyik olvasóm. Az alábbiakban idézett beírását ugyan a hozzászólások között tette közzé, ám mivel kérésemre fényképeket is küldött, és tekintettel arra, hogy...

Folytatás...

A kéz és az agy közötti kapcsolat

Az ember kezei nemcsak a munkavégzés szervei, hanem hasznos eszközök az érzelmek, érzések kifejezésére is. Az összes földi élőlény közül csak az embernek és a majomnak van ujjlenyomata és csak...

Folytatás...

Lábszár, lábikra

Nem dolgozik, lustálkodik az, aki nem csinál mást, csak a lába szárán csapkodja a legyet. És az sem túlságosan hízelgő, ha az emberre azt mondják, hogy a lába szárába szállt...

Folytatás...