A+ A A-

A cukrászat története dióhéjban

  • Közzétéve itt: További érdekes írások

Magyarországon nagy múltja van a cukrászatnak. Mátyás király feleségével, Beatrix királynéval olasz cukrászok jöttek Budára, akik gyógyszerekkel és édes pálinka készítésével is kereskedtek. II. Ulászló idejéből maradt feljegyzés szerint a cukrászatot a patikusok látták el. Az erdélyi fejedelmek konyháin a szakácsok dolga volt a nagy szerepet játszó cukrászat.

Bécsi diós

Elsőként, a mézből készült csemegéket fogyasztották, majd a szacharóz megismerése nyomán bővült a választék. Az édességek készítése évezredeken keresztül házi, kizárólag kézi tevékenység volt. A 19. században kezdett szétválni a cukrászat és az édesipar.

Resztelt

Az elsô csokoládégyárat Dremmel alapította Pesten. A cukorkakészítés a 19.sz. utolsó harmadában alakult ki. Pesten Stühmer Frigyes, Sopronban Weisz József, Győrben az Árpás Cukorkagyár volt a leghíresebb 1846-ban. 1884 után Gerbeaud Emil kezdte el Magyarországon a bonbon előállítását. A 20. század első felében jöttek létre a Stühmer, Gerbeaud, Stollwerck, Schmidt, a Hunnia Csokoládé- és Cukorkagyárak. A Szerencsi Csokoládé-gyár 1923-tól működött.

Profiterol

Az édesipari lisztes áruk iparszerű termelése 1880-ban, Győrben kezdődött egy gőzmalom átalakításával, a későbbi Győri Keksz-és Ostyagyár helyén. Jelenleg működő édesipari lisztes árú gyárak a Győri Keksz Kft. (United Biscuit), a Nestlé, a Stollwerck, a Kraft Jacobs Suchard Kft., a Fundy Kft., a Sweet Point, a Ziegler Ostyasütô, a Detki Keksz Kft., a Karamell Édesipari Kft. Ezt egészítik ki a cukrászüzemek, mint a budapesti Szamos, a Bakos, a Szabó vagy a szolnoki Marcipán Cukrászda. (lehet, hogy időközben valamelyik megszűnt)

Marcipán burgonya

A korszerű táplálkozási felfogás szerint nem ajánlatos a túlzott édesség fogyasztás. A hangsúly azonban egyrészt a mennyiségen, másrészt, a fogyasztás idején van. Az utolsó fogásként – és nem éhség-csillapítóként – elfogyasztott sütemények fokozzák a gasztronómiai élvezetet. A süteményekhez felhasznált töltelékek – különösen, ha méz, dió, mogyoró, mák, túró stb. – táplálkozási szempontból is értékes esszenciális olajokhoz, fehérjékhez, ásványi anyagokhoz, egyszerű szénhidrátokhoz juttatják a szervezetet.

További olvasnivaló

Látványfüstölés Szilvásváradon, a…

Míg az enyhén emelkedő lejtőn a pisztrángtelep felé kaptattunk, végig azon törtem a fejem, miket kérdezzek a halnevelde tulajdonosától, Sáfrány Lászlótól. Elsősorban a látványfüstölés érdekelt, de mint halevő, arra is...

Folytatás...

Jóslás bal tenyérből - cigány palmi…

  Az aktív és a passzív kezet egyaránt gondosan elemző hagyományos palmisztria művelőitől eltérően - arra hivatkozva, hogy a bal kéz közelebb van a szívhez - a cigányasszonyok a bal tenyérből...

Folytatás...

A mandrill bosszúja

Egyik unokatestvérem kisfiát, aki a szünidejét töltötte nálunk, gondoltam elviszem az állatkertbe. A napsütötte téli délután jól esett a séta a hótól fehérlő kertben, megbámultunk sok állatot, egyik-másikban gyönyörködtünk, volt...

Folytatás...

Túl sós, égetően csípős? Tippek az…

Bárkivel előfordulhat, hogy a receptben előírt mokkáskanál só helyett egy teáskanálnyit tesz az ételbe, vagy kóstolás nélkül az ételt véletlen kétszer sózza meg a főztjét. Szerencsére többféle megoldás is van...

Folytatás...

Vidra

Noha e kedves és barátságos teremtmények - mivel számos fajuk éjszakai vadászó életmódot folytat - a természetes élőhelyükön nem mindenhol, illetve csak ritkán figyelhetők meg, mégis régóta kapcsolatban állnak az...

Folytatás...

Pakisztán - Átkelünk a rablók útjá…

  Nagyobb térképre váltás Szokás szerint a hajnal kiugraszt ágyunkból, a reggeli kávézás közben felvázoljuk a megírandó cikket. Az egész napunk fogalmazással és sétálással telik. Sikerül mindenféle finomságot, sajtot, péksüteményt, friss joghurtot...

Folytatás...