A+ A A-

A cukrászat története dióhéjban

  • Közzétéve itt: További érdekes írások

Magyarországon nagy múltja van a cukrászatnak. Mátyás király feleségével, Beatrix királynéval olasz cukrászok jöttek Budára, akik gyógyszerekkel és édes pálinka készítésével is kereskedtek. II. Ulászló idejéből maradt feljegyzés szerint a cukrászatot a patikusok látták el. Az erdélyi fejedelmek konyháin a szakácsok dolga volt a nagy szerepet játszó cukrászat.

Bécsi diós

Elsőként, a mézből készült csemegéket fogyasztották, majd a szacharóz megismerése nyomán bővült a választék. Az édességek készítése évezredeken keresztül házi, kizárólag kézi tevékenység volt. A 19. században kezdett szétválni a cukrászat és az édesipar.

Resztelt

Az elsô csokoládégyárat Dremmel alapította Pesten. A cukorkakészítés a 19.sz. utolsó harmadában alakult ki. Pesten Stühmer Frigyes, Sopronban Weisz József, Győrben az Árpás Cukorkagyár volt a leghíresebb 1846-ban. 1884 után Gerbeaud Emil kezdte el Magyarországon a bonbon előállítását. A 20. század első felében jöttek létre a Stühmer, Gerbeaud, Stollwerck, Schmidt, a Hunnia Csokoládé- és Cukorkagyárak. A Szerencsi Csokoládé-gyár 1923-tól működött.

Profiterol

Az édesipari lisztes áruk iparszerű termelése 1880-ban, Győrben kezdődött egy gőzmalom átalakításával, a későbbi Győri Keksz-és Ostyagyár helyén. Jelenleg működő édesipari lisztes árú gyárak a Győri Keksz Kft. (United Biscuit), a Nestlé, a Stollwerck, a Kraft Jacobs Suchard Kft., a Fundy Kft., a Sweet Point, a Ziegler Ostyasütô, a Detki Keksz Kft., a Karamell Édesipari Kft. Ezt egészítik ki a cukrászüzemek, mint a budapesti Szamos, a Bakos, a Szabó vagy a szolnoki Marcipán Cukrászda. (lehet, hogy időközben valamelyik megszűnt)

Marcipán burgonya

A korszerű táplálkozási felfogás szerint nem ajánlatos a túlzott édesség fogyasztás. A hangsúly azonban egyrészt a mennyiségen, másrészt, a fogyasztás idején van. Az utolsó fogásként – és nem éhség-csillapítóként – elfogyasztott sütemények fokozzák a gasztronómiai élvezetet. A süteményekhez felhasznált töltelékek – különösen, ha méz, dió, mogyoró, mák, túró stb. – táplálkozási szempontból is értékes esszenciális olajokhoz, fehérjékhez, ásványi anyagokhoz, egyszerű szénhidrátokhoz juttatják a szervezetet.

További olvasnivaló

Mit jelent a rablás, a veszély és fé…

Kedves Rosta Erzsébet!Nagyon ritkán álmodom, vagyis emlékszem rá. Az utóbbi időben egymás után 3 álmom is volt, ami nekem már kicsit zavaros, és kérném a segítségét.1. A barátommal elutaztunk egy...

Folytatás...

Óriás számok

A mitológiában és vallástörténet feljegyzésekben bőséges tárházát találjuk az óriás számoknak. Az indek Sivát, akit a számok megtestesítőjének tartanak, régi történeteikben, a puránákban mintegy 1008 névvel illették. Egy jógával...

Folytatás...

A sárga szín bizakodást, melegséget …

Azt mondják, ha valaki szeretne kitűnni a szürkeségből, észre akarja vétetni magát, élénksárga ruhát kell öltenie. Ebben sok igazság van, nem véletlen használják e színt a figyelemfelkeltés, valamilyen veszélyre való...

Folytatás...

Bételpálma magjait élvezetként fogya…

Harmadik indiai utunkról készült Csalo! Csalo! című könyvünkben a következőket írtuk a bételek árusításáról és a júdáskodó nyomokról. „Néhány lépéssel odébb bételt árulnak, a tábori asztalkákon fényes...

Folytatás...

Dzsantar Mantar

Dzsajpurban, amikor a Királyi Palotával átellenben megpillantjuk a Dzsantar Mantar modern formájú, különleges alakú műszereit, olyan érzésünk támad, mintha egyenesen a jövőbe, vagy egy absztrakt szobrászművész kiállítására érkeztünk volna. A...

Folytatás...

Latrien kézelemzése

Mielőtt a kezeinek értékelésébe kezdtem volna, alaposabban végignéztem a képeket, és meglepetéssel tapasztaltam, hogy az elküldött másfél tucat felvételből - számomra érthetetlen módon - tizenegy a passzív (bal) kezéről készült...

Folytatás...