A+ A A-

Bujáki Kati emlékére

  • Közzétéve itt: További érdekes írások

Bujáki Katalin - Telki, 2011. június 26.A virágaimat nézegetve, a számítógépem előtt ülve, vagy a konyhában serénykedve, újra meg újra megelevenednek emlékeim. Eszembe jutnak a találkozásaink, beszélgetéseink, s feltölt az optimizmusod. Vidám ember voltál, imádtad családodat, tele ötlettel, mindig tevékenyen nyüzsögtél. Örülök, hogy megismerhettelek, és a barátod lehettem.

A szürke kaspóban, amit Tőled kaptam, most sárga fellevelű guzmán-bromélia díszlik, szépen bokrosodik a kis levéldísz pettyeslevél is. A napokban elhervadt hatalmas virágú szépséges hortenziám, s hogy sokáig gyönyörködhessek benne, gondoltam megszárítom. Ez a Te ötleted: Telkiben tévedt rá a szemem a csokorba szedett száraz hortenziádra, elhatároztam - Téged utánozva - egyszer én is megcsinálom.

Rád gondolok, amikor gmail fiókomban rábukkanok a leveleidre, és ismét elolvasom a cikkemet, melyre oly büszke voltál. Velem vagy, ha ránézek a fotódra, ahol két unokáddal örökítettek meg, vagy Laci festményére, melyen mindketten láthatók vagytok.

Te jutsz eszembe, ha sóskamártást, vagy ha avokádó krémet készítek, kipróbáltam a spárgaleves receptedet és a göngyölt füstölt lazacot, sőt még a Kati pontyot is. Viszont a halas rakott krumpli elkészítése - amit tejszínnel öntöttél nyakon, majd megszórva mandulával a sütőben restre sütöttél - még hátra van. Akárcsak mint a nagy családi titkodé, a krumplis rétesé, amiről azt írtad, hogy „Ez a rétes, leginkább a krémesre hasonlít”, és amit az anyósod készített Lacinak minden évben a születésnapjára. Aztán a 90. születésnapján Te csináltad meg a nagyinak, akit boldoggá tett, hogy van, aki tovább viszi a családi receptet.

További olvasnivaló

Szelén - Mennyi sok, mennyi kevés?

Kevés nyomelem váltott ki az elmúlt évtizedekben oly sok vitát, mint a szelén. Az egyik szélsőséges vélemény szerint nem szabad fogyasztani, mert toxikus, ráadásul az embernek nincs is rá szüksége...

Folytatás...

Tippek és trükkök halak vásárlásához és …

A halak általában könnyen emészthetők. Húsukban sok a fehérje, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, köztük elsősorban kalciumban, vasban, foszforban. A halhús pozitívan hat az idegekre, az agyra, fokozza a testi...

Folytatás...

Palpitáció - lüktető érzés, szabálytalan…

Bár a palpitáció szó ma már szinte kizárólag a szapora vagy egyenetlen szívverés elnevezésére használatos, régebben - a latin palpitare (vergődik, rángatódzik) ige alapján - remegés vagy rángás jelentéssel is...

Folytatás...

Papesz kézelemzése

Az enyhén kúpos formájú kezek látszatra finomnak tűnnek, ami gazdája érzelmességére, érzékenységére, de mindenekelőtt összetett személyiségére utal. E megállapítást támasztja alá a tenyeret behálózó sok, szerteágazó, apró vonalka, melyek...

Folytatás...

A szexuális irányultság – homoszexualitá…

Sokan szeretnék tudni, hogy mit mondanak a kezek a szerelemről, a kapcsolatainkról, a szexről, megállapítható-e az ember szexuális beállítottsága pusztán a kezeinek megfigyelése alapján. A témával a palmisztria, majd később...

Folytatás...

Huszonnégy borda, karát és kohén ajándék

  A huszonnégy - akárcsak a nála kisebb számok legtöbbje - fontos szerepet játszik a különböző vallásokban. Például Szent Jeromos e számban a négy elem: a föld, a víz, a levegő...

Folytatás...