A+ A A-

A tyúktojások minősítése, osztályozása a múlt század 50-es, 60-as éveiben és ma

  • Közzétéve itt: További érdekes írások


Közeleg a húsvét, és mivel ilyenkor jóval több tojást veszünk, mint az év más szakában, arra gondoltam, utánanézek, mik a jó tojás ismérvei, hogyan, milyen szempontok szerint osztályozták régen, illetve szortírozzák őket ma. Bár a szabályozás, a minősítés és a jelölések ismertetése sokak számára száraz és meglehetősen unalmas lehet, nem árt, ha a vásárlás, illetve a felhasználás során néhány alapvető dologgal tisztában vagyunk. És persze az sem baj, ha például a Neten külföldi recepteket olvasunk, tudjuk, hogy az Európai Unión kívüli országokban egészen más méretosztályozások is előfordulhatnak. Kutakodásom során elsősorban az érdekelt, hogyan osztályozták, minősítették a tyúktojásokat régebben, és miként tájékoztatnak erről az értékes, drága nyersanyagról minket, vevőket ma. Itt is, ott is találhatunk néhány hasznos információt.

Ravasz László 1955-ben megjelent Cukrászipari technológia című könyvében a tyúktojások osztályozásáráról, egyúttal értelmezéseiről a következőket írja:

A friss tojás sárgája középen helyezkedik el, légkamrája kicsi.  
Az I. osztályú tojás légkamrája kicsi, de sárgája kissé eltér központi helyzetéből.  
A II. osztályú tojás légkamrája már nagyobb, sárgája közel van a héjhoz.
A III.osztályú tojás légkamrája nagy, már szabálytalan alakú és eléri a mészhéjat.

A tyúktojások a következő elnevezésekkel kerültek forgalomba:
A teatojás minden tekintetben kifogástalan külsejű, letojás után legfeljebb 5 nap alatt kerül forgalomba, ez alatt az idő alatt fagypontnál alacsonyabb hőmérsékleten nem tárolják.
A friss tojás tiszta héjú, kifogástalan minőségű, 30 napnál nem öregebb, 45 g-nál nem kisebb súlyú.
A hűtőházi tojásokat 30 napnál tovább tárolták hűtőházban. Súlyuk 45 g-nál nem kisebb.
A meszes tojás az a tojás, amelyet mészvízben (esetleg vízüveges oldatban) tároltak. Súlya 45-gnál kevesebb nem lehet.
A konzum tojás az, amelynek légkamrája nem nőtt meg annyira, hogy vízbe téve, annak felületén úszva fennmaradjon.  A friss tojástól főképp szennyezettebb héjával és kisebb súlyával különbözik.
Az úszótojás, amelynek légkamrája annyira megnőtt, hogy vízbe rakva, annak felszínén maradva úszik. Az úszótojás már nagyon öreg, esetleg fogyasztásra is alkalmatlan.
A törött tojás héján repedés, horpadás stb. látszik. A hajszálrepedéses tojást szabad szemmel nem lehet észrevenni, csak lámpázással vagy kocogtatással. Kocogtatásnál két tojást gyengén egymáshoz ütve nem csengést, hanem tompa hangot hallunk. A törött tojásra ügyeljünk, mert fertőzött lehet.
Az aprótojás néven a 40 g-nál kisebb tojások kerülnek forgalomba.

Magas tyúk - plüss figuraAlacsony tyúkA felhasználhatóság szempontjából fontos a lehetséges tojáshibák ismerete. A rothadó szalma szagú (stréblis) tojásokkal az a baj, hogy a tyúk nedves szalmába tojta őket, vagy nedves szalmába csomagolták a tojásokat. Az ilyen tojás feldolgozásra nem alkalmas. Az olyan tojások, melyekben a feltörésük után - az elszakadt jégzsinór miatt - a fehérjével összekeverődik a sárgája, a meleg úton készült felvert tésztákhoz még felhasználhatók. A penészfoltos, rothadásos tojást, melynek szaga büdös, az íze pedig kellemetlen, semmire sem lehet feldolgozni. A fehérjével összefolyt tojásokból való fehérjét nem lehet felverni, mert ezt a tojás sárgája gátolja, de meleg úton felhasználhatók süteményekhez. A ragadt sárgájú tojás az, amelyik a hosszú tárolás alatt elöregedett, a tojás fehérje nehezen választható el a sárgájától. Noha ez a tojásféle kevésbé értékes, még megfelel a meleg felvertekhez és az omlós tésztákhoz. A vérfoltos tojással tészta nem készíthető, a vérgyűrűs tojások pedig emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Manapság a tojás minősége, mérete, eltarthatósága, származási helye mellett, a tyúk tartásának körülményeire is odafigyelnek, és számozással jelzik a tojás csomagolásán.

0-s jelölésű az ún. "biotojás", ami azt jelenti, hogy a tyúkokat hagyományosan tartották, és a takarmány is vegyszermentes volt.
1-es számmal jelölik azokat a tojásokat, ahol a tyúkokat hagyományosan tartották, ám esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték.
2-es számot kapnak a csarnokban, mély alomban, rudakon tartott, levágott csőrű tyúkok tojásai.
3-as számú tojást az ipari körülmények között tartott, levágott csőrű tyúkok tojnak, amelyeket vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etettek.

Mióta átvettük az uniós szabályozást, emberi fogyasztásra alkalmatlan tojás garantáltan nem hozható forgalomba, a piros körben található „A osztály” a jó, a „B osztály” pedig a még elfogadható minőséget jelzi. A tojásokat méret szerint is osztályozzák, például az M méret arra utal, hogy a csomagolásban található tojások mérete 53 és 63 g közé esik. Akit a többi jelölés (XL, L, S) is érdekli, a részletes szabályozást itt elolvashatja. A dobozok hátulján apró betűkkel azt is közlik, ha ketreces tartásból származnak a tojások. Megnyugtató továbbá, hogy feltűntetik azt a dátumot, ameddig a tojások megőrzik minőségüket.

További olvasnivaló

Sebességbajnokok a rovarvilágban - földö…

A keringőbogár-félék családjának tagjai az egyik legügyesebb képviselői a több mint egymillió fajt számláló rovarvilágnak. Azon kevés élőlény közé tartoznak, melyek - mivel repülni, mászni és úszni egyaránt jól tudnak...

Folytatás...

Kézelemzők ujjbegyrajzolat-variációi

A múlt század '30-as éveiben Az ember keze (1933.) című művében Noel Jaquin - aki egyedüliként a kézelemzők közül, a Scotland Yardnál is dolgozott - öt karakterjegyre utaló ujjlenyomat-rajzolatot...

Folytatás...

A tenyér deltáinak értelmezése IV. - A k…

Hutchinson szerint minél közelebb van a kisujj alatti delta, vagyis a Merkúr-domb a kisujj tengelyéhez (a kisujj közepén futó képzeletbeli függőleges vonalhoz), az egyén annál jobban értékeli a szavak...

Folytatás...

Gyomorégésre szódabikarbónát, de csak ri…

Manapság már sokféle savlekötő gyógyszer közül válogathatunk, de ha épp egyikük sincs otthon kéznél, a savasok a nagyszüleink által használt módszert alkalmazzák: bekapnak egy kiskanálnyi szódabikarbónát, vagy megisznak egy bögre...

Folytatás...

Pakisztán - Megfeneklünk a talkum-finoms…

A reggelt szereléssel kezdjük, megtisztítjuk a gyertyákat, megnézzük az olajszintet, utánatöltünk, átbogarásszuk a motort. A vendégház gondnokától barátsággal válunk el, a kedves fiatalembernek jókedvűen integetünk, ekkor még nem tudjuk mi...

Folytatás...

Agra és a Tádzs Mahal

Nem tudjuk mire vélni, tán elfeledkeztek rólunk, idestova egy órája, egyre tétovábban toporgunk az Akbar Hotel előtt. Az kizárt, hogy elmentek volna, hisz a megbeszélt időnél jóval előbb érkeztünk...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?