A+ A A-

A tyúktojások minősítése, osztályozása a múlt század 50-es, 60-as éveiben és ma

  • Közzétéve itt: További érdekes írások


Közeleg a húsvét, és mivel ilyenkor jóval több tojást veszünk, mint az év más szakában, arra gondoltam, utánanézek, mik a jó tojás ismérvei, hogyan, milyen szempontok szerint osztályozták régen, illetve szortírozzák őket ma. Bár a szabályozás, a minősítés és a jelölések ismertetése sokak számára száraz és meglehetősen unalmas lehet, nem árt, ha a vásárlás, illetve a felhasználás során néhány alapvető dologgal tisztában vagyunk. És persze az sem baj, ha például a Neten külföldi recepteket olvasunk, tudjuk, hogy az Európai Unión kívüli országokban egészen más méretosztályozások is előfordulhatnak. Kutakodásom során elsősorban az érdekelt, hogyan osztályozták, minősítették a tyúktojásokat régebben, és miként tájékoztatnak erről az értékes, drága nyersanyagról minket, vevőket ma. Itt is, ott is találhatunk néhány hasznos információt.

Ravasz László 1955-ben megjelent Cukrászipari technológia című könyvében a tyúktojások osztályozásáráról, egyúttal értelmezéseiről a következőket írja:

A friss tojás sárgája középen helyezkedik el, légkamrája kicsi.  
Az I. osztályú tojás légkamrája kicsi, de sárgája kissé eltér központi helyzetéből.  
A II. osztályú tojás légkamrája már nagyobb, sárgája közel van a héjhoz.
A III.osztályú tojás légkamrája nagy, már szabálytalan alakú és eléri a mészhéjat.

A tyúktojások a következő elnevezésekkel kerültek forgalomba:
A teatojás minden tekintetben kifogástalan külsejű, letojás után legfeljebb 5 nap alatt kerül forgalomba, ez alatt az idő alatt fagypontnál alacsonyabb hőmérsékleten nem tárolják.
A friss tojás tiszta héjú, kifogástalan minőségű, 30 napnál nem öregebb, 45 g-nál nem kisebb súlyú.
A hűtőházi tojásokat 30 napnál tovább tárolták hűtőházban. Súlyuk 45 g-nál nem kisebb.
A meszes tojás az a tojás, amelyet mészvízben (esetleg vízüveges oldatban) tároltak. Súlya 45-gnál kevesebb nem lehet.
A konzum tojás az, amelynek légkamrája nem nőtt meg annyira, hogy vízbe téve, annak felületén úszva fennmaradjon.  A friss tojástól főképp szennyezettebb héjával és kisebb súlyával különbözik.
Az úszótojás, amelynek légkamrája annyira megnőtt, hogy vízbe rakva, annak felszínén maradva úszik. Az úszótojás már nagyon öreg, esetleg fogyasztásra is alkalmatlan.
A törött tojás héján repedés, horpadás stb. látszik. A hajszálrepedéses tojást szabad szemmel nem lehet észrevenni, csak lámpázással vagy kocogtatással. Kocogtatásnál két tojást gyengén egymáshoz ütve nem csengést, hanem tompa hangot hallunk. A törött tojásra ügyeljünk, mert fertőzött lehet.
Az aprótojás néven a 40 g-nál kisebb tojások kerülnek forgalomba.

Magas tyúk - plüss figuraAlacsony tyúkA felhasználhatóság szempontjából fontos a lehetséges tojáshibák ismerete. A rothadó szalma szagú (stréblis) tojásokkal az a baj, hogy a tyúk nedves szalmába tojta őket, vagy nedves szalmába csomagolták a tojásokat. Az ilyen tojás feldolgozásra nem alkalmas. Az olyan tojások, melyekben a feltörésük után - az elszakadt jégzsinór miatt - a fehérjével összekeverődik a sárgája, a meleg úton készült felvert tésztákhoz még felhasználhatók. A penészfoltos, rothadásos tojást, melynek szaga büdös, az íze pedig kellemetlen, semmire sem lehet feldolgozni. A fehérjével összefolyt tojásokból való fehérjét nem lehet felverni, mert ezt a tojás sárgája gátolja, de meleg úton felhasználhatók süteményekhez. A ragadt sárgájú tojás az, amelyik a hosszú tárolás alatt elöregedett, a tojás fehérje nehezen választható el a sárgájától. Noha ez a tojásféle kevésbé értékes, még megfelel a meleg felvertekhez és az omlós tésztákhoz. A vérfoltos tojással tészta nem készíthető, a vérgyűrűs tojások pedig emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Manapság a tojás minősége, mérete, eltarthatósága, származási helye mellett, a tyúk tartásának körülményeire is odafigyelnek, és számozással jelzik a tojás csomagolásán.

0-s jelölésű az ún. "biotojás", ami azt jelenti, hogy a tyúkokat hagyományosan tartották, és a takarmány is vegyszermentes volt.
1-es számmal jelölik azokat a tojásokat, ahol a tyúkokat hagyományosan tartották, ám esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték.
2-es számot kapnak a csarnokban, mély alomban, rudakon tartott, levágott csőrű tyúkok tojásai.
3-as számú tojást az ipari körülmények között tartott, levágott csőrű tyúkok tojnak, amelyeket vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etettek.

Mióta átvettük az uniós szabályozást, emberi fogyasztásra alkalmatlan tojás garantáltan nem hozható forgalomba, a piros körben található „A osztály” a jó, a „B osztály” pedig a még elfogadható minőséget jelzi. A tojásokat méret szerint is osztályozzák, például az M méret arra utal, hogy a csomagolásban található tojások mérete 53 és 63 g közé esik. Akit a többi jelölés (XL, L, S) is érdekli, a részletes szabályozást itt elolvashatja. A dobozok hátulján apró betűkkel azt is közlik, ha ketreces tartásból származnak a tojások. Megnyugtató továbbá, hogy feltűntetik azt a dátumot, ameddig a tojások megőrzik minőségüket.

További olvasnivaló

A könyv címszavai

Legújabb könyvem - melyet férjemmel közösen írtam - a mítoszok, vallások, néphiedelmek, babonák világába kalauzolja az olvasót. Közel hároméves munka eredménye a mű, amely néprajzi és mitológiai elemeket is feldolgozva...

Folytatás...

Orbán, az utolsó fagyosszent

  A májusi eleji fagyosszentek - Pongrác, Szervác és Bonifác - mindenki számára jól ismertek, azt viszont már kevesebben tudják, hogy van még egy negyedik is, mégpedig Orbán (Közép- és Nyugat-Európában:...

Folytatás...

Várakozás a Banihal-hágónál, a Dzsavahar…

Az orrunk előtt zárják le az alagutat. Hiába kérleljük a rend szigorú őrét, könyörtelenül nemet int. Jóllehet, már szívesen nyúlnék el egy kényelmes ágyban, de most pihenés gyanánt megelégszem...

Folytatás...

Mindit a farost állatok, engem az ajtónk…

Amikor a térkép szerint már igen közel jártunk a Plitvicei tavakhoz, arra gondoltunk, nem ártana szálláshely után néznünk. Grabovácba érve, felderült a képünk, amikor a település feltehetőleges központjában ráleltünk a...

Folytatás...

Vegetáriánus konyha Indiában

Étkezési szokások Az indiai háziasszonyok naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt, állott ételt nem szolgálják fel. A kész ételt azonnal, frissiben tálalják. A menük általában 3-4 fogásból állnak...

Folytatás...

Pandzsáb, a szikhek földje

Végre szabadulunk a határcsapdából, nyílik a sorompó, indulunk, most már Pandzsáb területén folytatjuk utunkat. A vadul nekilóduló szikh sofőrök felszabadultan, kéjes vigyorral röhögnek rám. Értetlenül húzom fel szemöldököm, de...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?