Rosta Erzsébet weboldala


Karácsonyi mozsárAz ünnepi vacsorára való készülés ne szűküljön le csak az ételek és a sütemények elkészítésére, fordítsunk figyelmet a környezet széppé tételére, elsősorban az asztal feldíszítésére. Sugározzon harmóniát, békességet, melegséget, kellemes hangulatot! Legyen asztalunk ízléses, impozáns, de ne hivalkodóan pompázatos. Jól mutat rajta bármilyen élő virág, legyen, az cserepes, vagy vágott, azonban vigyázzunk arra, hogy a szembeülőt ne takarja el egy hosszú vázába tett virágszál, rosszabb esetben egy csokor. A vágott virágot tehetjük máshová, például az ablakpárkányra, vagy a szekrényre is.

Karácsonyi asztaldíszként kedves látvány a látszatra elrendezetlenül feltett pár ezüstös fenyőág, toboz, fagyöngy vagy bogyós zöld, esetleg néhány piros alma, pár szem dió. A téli örökzöld ágak az élet körforgását, a folytonos újjászületést reprezentálják. A szentestei vacsora után elterjedt az almaevés és a diótörés, akinek a diója egészséges, az a következő évben nem lesz beteg, viszont a rossz dió gyengélkedést, betegséget jelez.

Meghitt hangulatot sugároz az ünnepi étkezéshez gyújtott, imbolygó lángú gyertya, amely a világ fényét jelképezi. A népszokás szerint a karácsonyi gyertyáknak szentestétől karácsonyig kell égniük.

Az ünnepi terítők varázserővel bírnak, vidéken a gabona vetésénél használják, és ezekkel takarják le a beteget a gyógyulás reményében. Legszebb az elegáns, de főleg a tisztaságot sugárzó fehér abrosz, lehet más egyszínű vagy diszkréten hímzett is, fontos, az összhang a terítékkel. Az étkészlet és az evőeszközök legyenek egyformák, ne különbözőek, szedett-vedettek. A tálaláshoz bátran vegyük elő a nagymamánktól örökölt féltve őrzött salátás tálunkat, kristály poharainkat, ezek pompásan illeszkednek a karácsonyi összeállításhoz.

Karácsonyi szalvéták



A terítékhez ne az egyszerűen háromszögben hajtott szalvétákat tegyük, mert percek alatt hajtogathatunk úgy szalvétáinkat, hogy nagyon mutatós ünnepi dísszé váljanak. Az ételek szervírozásánál gondunk legyen arra, hogy az ember nemcsak a szájával eszik, hanem a szemével is. Az is fő szempont, hogy az ételek legyenek finomak, ízletesek, a kínálás pedig legyen szíves.

Bevált szokás szenteste ünnepi lencselevest és mákos gubát, mákos és diós bejglit enni, hogy sok pénze legyen az embernek. Sok háznál esznek halászlevet, kalácsot, mézet, néhol az ünnepi vacsora előtt fokhagymát fogyasztanak, hogy egész évben egészségesek maradjanak.

Az ünnep ne csak az evésre és az ivásra korlátozódjon, a hangulat legyen meghitt és üdítő, ne maradjon senkiben se tüske, bosszúság, vagy csalódás. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a karácsony a szeretet, az öröm, az összetartozás és megtisztulás ünnepe. Az ünnepek alatt feltétlenül kerüljük a kellemetlen kérdéseket, a kényes faggatózásokat, a félreérthető mondatokat, az idétlen viccelődéseket, de elsősorban a politikáról és a politikusokról ne beszéljünk.