A+ A A-

A kaposvári pék

  • Közzétéve itt: További érdekes írások

Gyerekkoromban örültem annak, amikor keresztanyám azzal bízott meg, hozzak kenyeret a péktől. Kaposvárott, a Róma-hegyen, ahol gyerekként nyári szünidőimet töltöttem, mindig izgalmas feladat volt lemenni az árnyas horhón a pléh Krisztusig, majd át a túloldalra, ahol a pék sütötte a kenyereket. Soha nem voltam egyedüli, a kenyérvárók között. A kemencében lobogott a láng, a tűzforróságban a pékmester, rövid gatyában és hosszú, földig érő kötényben szorgalmasan tolta-húzta a kemence gyomrából lapátját, amelynek végén hol egy nyers vekni, hol egy pirosra sült kenyér volt. Szerettem elnézni, amint végzi munkáját. Soha egy felesleges mozdulatot nem tett, arra is kerített időt, hogy a következő várakozónak eladja egyik, még forró kenyerét.

Aztán hosszú szünet következett, a bolti kenyerek, többségükben ízlettek. Úgy tizenöt-húsz éve, gondoltam sütők kenyeret. A saját kezűleg dagasztott, sütőben sült rozskenyereim meglehetősen jól sikerültek, legalábbis férjem megdicsérte ügyességem. Pár éve pedig vettünk egy kenyérsütő gépet, s a kezdetek-kezdetén férjem magához ragadta a kenyérsütést. Mit mondjak, egyre finomabb kenyereket alkotott, többféle lisztből, sokféle hozzávalóval, remek ízesítőkkel, alapanyagok sokaságával tudott finom illatú és ízű kenyeret sütni. Érdemes belefogni, nemcsak az alapanyagokat választhatjuk meg, de kedvünk szerint ízesíthetünk is.

Friss kenyerek a pékségben

Nem vitás, hogy a kenyér az emberiség egyik legrégebbi étele. Mítoszok, legendák százai igazolják ezt. Évezredekkel ezelőtt úgy hitték, természetfeletti csoda, isteni erők segítségével képes a nyers tészta megsülni, így azokat a helységeket, ahol a kenyerek készültek, az istenek lakóhelyének is tekintették. Bár manapság legtöbben a boltokban, pékségekben vásárolják mindennapi kenyerüket – aminek egy másik összeállításban. a „Kenyérsütő géppel miként készítsünk kenyeret” igyekszem a nyomába eredni –, mindenképpen érdemes legalább egyszer az istenek lakóhelyévé varázsolni a konyhát, és megpróbálkozni a házi kenyérsütéssel. Akár magunk dagasztjuk, formázzuk a cipót, vagy rábízzuk a kenyérsütő gépre, új ízekkel próbálkozhatunk, és napokig jól szeletelhető, nem morzsálódó, kenyeret kanyarinthatunk.

További olvasnivaló

A sorsszámok értelmezése - Öt

Az ötöst erőteljes, hatékony számnak tekintik. Az asztrológusok az Istenek hírnökének tartott Merkúrral társítják. A tenyéren a kisujj alatt található domb reprezentálja. Erős Merkúr-domb és egy jól fejlett, a tenyérhez...

Folytatás...

A csokoládés barna brownie és a sápadt, …

Mostanában ritkán sütök, főleg csak olyankor, amikor vendégeket várunk, és néha-néha, ha nagyon megkívánom. Süteményeimet férjem is megkóstolja, amikor kisült és kihűlt a tészta, és előfordul, hogy még aznap bekap...

Folytatás...

Törölközős gyakorlatok

Törölköző húzása felfelé ...

Folytatás...

Plitvicei-tavak – Tények és élmények, 10…

Sok éven át nyaraltunk a horvát Isztrián, Moscenicka Dragán, ezek a nyarak, az ott eltöltött napok felejthetetlenek voltak számunkra. Az is igaz viszont, hogy bármikor indultunk a tengerpartra, mindig megfordult...

Folytatás...

Rejtélyes összefüggések a számok között

Bizonyos számoknak már ősidők óta különös jelentőséget tulajdonítottak az emberek, a hetes a szellemnek, a kilences az anyagnak a száma, az egyes a teremtőt, a nulla pedig az örökkévalóságot reprezentálja...

Folytatás...

Karácsonyi ajándékozás

A világon mindenütt elsősorban a gyerekek várják izgatottan a karácsonyt, mert ekkor megajándékozzák őket. Az ajándékokat hozhatja Télapó, Karácsonyapó, Jézuska, jószívű boszorkány vagy egy kis manó. Az angol gyerekeknek a Karácsonyapó...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?