Rosta Erzsébet weboldala


Azt mondják, ha valaki szeretne kitűnni a szürkeségből, észre akarja vétetni magát, élénksárga ruhát kell öltenie. Ebben sok igazság van, nem véletlen használják e színt a figyelemfelkeltés, valamilyen veszélyre való figyelmeztetés jeleként, festik sokfelé sárgára a közösségi szolgáltatást végző járműveket, ajánlják vagy teszik kötelezővé a forgalomban a fényvisszaverő tulajdonságú, sárga színű megkülönböztető mellény viselését. Ez az a szín, amelyet a legkönnyebb észrevenni, melyet még a színvakok többsége is felismer. A sárga szín már messziről is jól látható, ezért használják gyakran a figyelmeztetés, a veszély szimbólumaként. Régen a hajókon, ha járvány tört ki, a főárbocra sárga zászlót vontak fel, így jelezve, hogy a bárka utasait karanténba helyezték.

Mint nap színét, a vidám sárgát a nevetéssel, a boldogsággal és a mulatozással társítják. Lélektani szempontból a sárga színskála legboldogabb színe. Aranysárga árnyalatai pozitív jövő ígéretét hordozzák. Sárga környezetben az ember optimistává válik, mert az agya több szerotonint termel e szín hatására. Azonban bánjunk óvatosan a használatával, mert a túlzásba vitele negatív reakciókat válthat ki. Sárga szobában hamarabb elveszítjük az önuralmunkat, és a csecsemők is többet sírnak az ilyen színű környezetben. A legfárasztóbb szín a szemnek, súlyosan megterhelheti, ha túlzásba visszük a használatát. Ezért ha üzleti tárgyalásra megyünk, ne ez a szín domináljon az öltözékünkben.

Sárga színt akkor viseljünk, amikor a hangulatunk javítására, bátorságunk megerősítésre van szükségünk. Ugyanis képes felgyorsítani az anyagcserénket és - javítva a koncentrációt - előhozni belőlünk a kreatív gondolatokat. (Ez utóbbi az oka annak, hogy gyakran sárga színűre készítik a jegyzettömböket). A sárga szín stimulálja a szellemi folyamatokat, serkenti az idegrendszert, aktiválja a memóriát, ösztönzi a kommunikációt. Segít energiával feltölteni az embert és oldja, enyhíti a depressziót. A holisztikus gyógyászok számára a sárga a béke, a nyugalom színe. Mivel melegséget, optimizmust és ragyogást sugároz, az összes árnyalata azonnal örömérzetet kelt az emberben. E tény magyarázza, hogy a sárga viselése erős benyomást gyakorol a társaságra.

A színterápia művelői, a pszichológusok azt javasolják, olyankor is sárga színt tegyünk a környezetünkbe, ha világosságra, átláthatóságra van szükség a döntéshozatalhoz; ha könnyíteni szeretnénk a kiégettségünkön, félelmeinken és idegességünkön; élesebb memóriára és jobb koncentráció-képességre vágyunk, továbbá védelemre van szükségünk a letargia és a depresszió ellen. A sárga színnek vidám, lelkesítő hatása van. A munkahelyen a sárga színű környezet megtisztítja az elmét, javítja a memóriát és a döntéshozatalt. Az aranysárga a jómódot, luxust és a presztízst szimbolizálja, de jelenthet bölcsességet és szépséget is. A magas intelligenciájú emberek kedvelik e színt. A ragyogó, derűs nap energiájához hasonlóan a sárga szín fényt és öntudatot hoz. Az árnyalatainak viszont már más a jelentése: a zöldessárga ámítást jelezhet, és zavarodottság érzését keltheti; a narancssárga a hatalom érzését adja; az élénk fényű, ragyogó sárga megtisztítja az elmét, aktívvá és éberré teszi az embert.


A sárga sajtótermék a nyugati világban a szenzációkeresés, a destruktív zsurnalizmus szimbóluma, mivel a „legbombasztikusabb” híreket sárga oldalakra nyomták, hogy ezzel is felhívják rájuk az olvasóik figyelmét. Az Egyesült Államokból származó „sárga zsurnalizmus” elnevezéssel a felelőtlen, riadalmat keltő újságírást, vagyis az olcsó, érzelmes és gátlástalan módszerek együttesének használatát illetik.

A rendíthetetlen demokratákra a „sárga kutya demokrata” kifejezést használják. Az elnevezés eredete a 19. század végére nyúlik vissza, azokat a republikánusokat meglehetősen utáló embereket illeték e jelzővel, akik még egy „sárga kutyára” is inkább szavaznának, mint egy köztársaságpártira.

Ugyancsak Amerikára jellemző, hogy az országban árusított ceruzák 75%-a sárgára van festve. De a világossárga színt nem azért kapják, hogy könnyen megtalálhatóak legyenek az íróasztalon! Más oka van ennek. Az 1800-as években a legjobb minőségű grafitot Kína exportálta a világnak, és az amerikai ceruzakészítők valamilyen módon tudatni akarták az emberekkel, hogy a ceruzáik kínai grafitot tartalmaznak. Mivel Kínában a sárga színt az uralkodóval és a tisztelettel társították, az amerikai ceruzagyártók a világossárgára festett ceruzákkal az uralkodói érzést és a Kínával való kapcsolatot kívánták az emberek számára kommunikálni.


A címereken a hitet, az állhatatosságot, a hűséget, a bölcsességet és a glóriát jelképezi. A sárga szín a megújulás és a remény szimbóluma. A művészeti alkotásokon - különösen a freskókon és a festményeken - viszont gyakran a féltékenységet, állhatatlanságot, mértéktelenséget jeleníti meg.

A középkori keresztény képeken Júdás Iscariot sárga öltözetben látható; Szent Pétert viszont aranyszínű palástban ábrázolják. Míg az aranysárga - a fehérrel együtt - a húsvéti időszak keresztény színe, a sáfránysárga pedig a hitvallók, gyóntatók megkülönböztető jelvénye, az élénksárga gyakran a kapzsiság, a hitszegés és a mohóság megjelenítője.


A kínai kultúrában a sárgát a föld elemmel, az irányok közül pedig a középpel társítják. Már ősidők óta nagy jelentőséget tulajdonítottak e színnek. A Ming és a Qing dinasztiák idején a sárga már császári szín. A sárga császárként ismert Huang Dit tartják a kínai civilizáció alapítójának, mivel számos nagy felfedezés az ő uralkodásának idejéhez kapcsolható.

Egykoron a ruha anyaga és színe kifejezte a viselőjének vagyoni és társadalmi helyzetét. A krókusz megszárított bibéjéből készített sáfrány festék nagyon drága volt, csak a gazdagok engedhették meg maguknak, hogy ezzel fessék be ruháikat. Az eredeti halványsárga színű festék elkészítéséhez a rezedát használták, ez sokkal olcsóbb volt.

A sárga napjainkban is a fenség kifejezője. A sárga színű ruhák és tárgyak változatlanul a magasabb társadalmi státuszra utalnak. Bár mindegyik dinasztia a saját színét emelte hivatalos rangra, a sárga szín mindvégig a császár számára volt fenntartva.

A sárga - az árnyalatait is beleértve - a buddhizmusnak is a legfontosabb színe; a földi gondoktól való megszabadulást jelképezi. A legmagasabb szimbolikus értékkel bír, mert a szerzetesek sáfrányszínű öltözetével asszociálják. Ezt a színt - melyet korábban a bűnözők viseltek - választotta ugyanis Buddha alázatosságának és az anyagi világtól való elszakadásának jelképeként. Így a lemondás, a vágytalanság és az alázat szimbóluma. A föld színeként a meggyökerezettséget és az anyaföld higgadtságát, nyugalmát is megjeleníti.

Indiában a sárga a vaisja kaszt (a kereskedők és a földművesek) megkülönböztető jelvénye, továbbá a hinduk színe, melyet a tavaszi fesztivál ünneplésén viselnek.

Az azték kultúrában a sárga az élelmet szimbolizálta, mert ez volt a színe legfőbb táplálékuknak, a kukoricának.

Egyiptomban a sárga a minden emberi remény végét jelentő halált jeleníti meg, mivel ilyen színűek a levelek, amikor lehullanak a fákról. Burmában ugyancsak gyászt jelez, és a görögök számára is szomorúság kifejezője. De hasonló egyes amerikai indiánok sárga-értelmezése is, ráolvasásaikban, varázsmantráikban e szín a szomorúság, melankólia, magány és hidegség kifejezője.

A 10. századi Franciaországban a hitszegők és a bűnözők házainak ajtait sárgára mázolták. Spanyolországban egykoron a hóhérok a kivégzéskor sárga vagy piros színű öltözéket öltöttek. A piros a vérontást, a sárga pedig a hitszegést jelképezte.

Japánban a dinasztiák háborúja idején (1357-1412) - a kurázsi jelképeként - sárga krizantémot viseltek a harcosok.

A keresztes háborúkat követően - arra hivatkozva, hogy elárulták az istent - III. Vince pápa utasítására Európa számos országában a zsidóknak - a keresztényektől való megkülönböztetés érdekében - megalázó módon sárga színű folttal megjelölt ruhát kellett viselniük. E rendelkezést később - II. András uralkodása idején - Magyarországon is törvénybe iktatták. Bár ez a diszkrimináció idővel megszűnt, a múlt század első felében visszatért a középkor, a II. világháború kitörését követően a német fennhatóság alá került területeken a zsidókat öltözékükön és igazolványaikban hatágú kanárisárga színű csillag viselésére kötelezték. Legutóbb pedig - a III. évezred elején - a talibánok rendelték el megkülönböztetésként az Afganisztánban élő hinduk számára a sárga karszalag viselését.


A fémek közül a sárga színt az arany reprezentálja, a drágakövek körében pedig az aranysárga topáz a legjelesebb képviselője. Planétája a Nap, a hónapja az augusztus, a napok közül a vasárnap tartozik hozzá. Sárga kövek viselése vagy magunkkal hordása segít gondolataink kifejezésében. Ezek különösen az írók és a közszereplők számára hasznosak, ugyanis az írásos és a verbális kifejezést egyaránt javítják. A sárga kövek stimulálják a gondolkodást és a tudatosságot, használatuk segít a döntéshozatalban.

A pszichológusok szerint a vásárolt kocsi színe sok mindent elárul az ember személyiségéről, ki nem mondott, de világos üzenetet küld a kívülállók, a világ számára. A ragyogó sárga autó derűs hangulatot, vidámságot, ifjonti lelkületet jelez, míg az aranyszínű gépkocsi intelligens, melegszívű, kényelmet szerető gazdáról árulkodik.


A tájtervezésben, kertépítésben a sárgát meleg színnek tekintik. Megjelenése a kertben inspiráló, ösztönző hatású. Az itt-ott előbukkanó sárga virágok lakályosabbá teszik a nagy parkokat. A sárga liliomok a fényt keresik, és hosszú ideig virágoznak. Kiegészítő színe a kertben a bíbor, a sárga és a lila virágok kiválóan harmonizálnak egymással. Másrészről jól ismert, hogy a sárga szín vonzza a levéltetveket, ezért ragacsos anyaggal bekent sárga műanyaglapokat használnak a csapdába ejtésükre. E különös vonzalom okaira jelenleg még nincs egyértelmű válasz, talán a magas oldható nitrogéntartalmuk miatt csalogatják magukhoz a sárga levelek e falánk rovarokat.

A sárga rózsa Európában eleinte (a 18. századi megjelenését követően) inkább negatív jelentéshordozójú volt. A sárga rózsákat sokáig a féltékenység, illetve az elmúló szerelem szimbólumaként használták. Napjainkra azonban már világszerte - a keleti népek által neki tulajdonított - pozitív üzenetek hordozójává lett, az ajándékba kapott sárga rózsát elsősorban az öröm és a barátság jeleként értelmezik. Egy csokor sárga rózsa a napsütésre, a melegség és a boldogság örömteli érzésére emlékeztet. A viszonzatlan szerelmet jelző nárcisszal szemben a barátságot, a plátói szeretetet szimbolizálja.

A madarak közül a sármány és a kanári e szín legismertebb képviselői. Az előbbit Pennsylvania német telepesei a jó szerencse és a rontástól való védelem szimbólumának tekintették. Gyakran ábrázolták a sármányt egy körben, virágok és szívek társaságában. A kanárit pedig az öröm szimbólumaként értelmezik. A szabadsággal és a szellemmel kapcsolják össze. Kalitkában viszont a bezártság, a rabság és olykor a boldogtalanság szimbóluma.