A+ A A-

A sárga szín bizakodást, melegséget áraszt, de jelezhet irigységet, árulást is

  • Közzétéve itt: Színek


Azt mondják, ha valaki szeretne kitűnni a szürkeségből, észre akarja vétetni magát, élénksárga ruhát kell öltenie. Ebben sok igazság van, nem véletlen használják e színt a figyelemfelkeltés, valamilyen veszélyre való figyelmeztetés jeleként, festik sokfelé sárgára a közösségi szolgáltatást végző járműveket, ajánlják vagy teszik kötelezővé a forgalomban a fényvisszaverő tulajdonságú, sárga színű megkülönböztető mellény viselését. Ez az a szín, amelyet a legkönnyebb észrevenni, melyet még a színvakok többsége is felismer. A sárga szín már messziről is jól látható, ezért használják gyakran a figyelmeztetés, a veszély szimbólumaként. Régen a hajókon, ha járvány tört ki, a főárbocra sárga zászlót vontak fel, így jelezve, hogy a bárka utasait karanténba helyezték.

Mint nap színét, a vidám sárgát a nevetéssel, a boldogsággal és a mulatozással társítják. Lélektani szempontból a sárga színskála legboldogabb színe. Aranysárga árnyalatai pozitív jövő ígéretét hordozzák. Sárga környezetben az ember optimistává válik, mert az agya több szerotonint termel e szín hatására. Azonban bánjunk óvatosan a használatával, mert a túlzásba vitele negatív reakciókat válthat ki. Sárga szobában hamarabb elveszítjük az önuralmunkat, és a csecsemők is többet sírnak az ilyen színű környezetben. A legfárasztóbb szín a szemnek, súlyosan megterhelheti, ha túlzásba visszük a használatát. Ezért ha üzleti tárgyalásra megyünk, ne ez a szín domináljon az öltözékünkben.

Sárga színt akkor viseljünk, amikor a hangulatunk javítására, bátorságunk megerősítésre van szükségünk. Ugyanis képes felgyorsítani az anyagcserénket és - javítva a koncentrációt - előhozni belőlünk a kreatív gondolatokat. (Ez utóbbi az oka annak, hogy gyakran sárga színűre készítik a jegyzettömböket). A sárga szín stimulálja a szellemi folyamatokat, serkenti az idegrendszert, aktiválja a memóriát, ösztönzi a kommunikációt. Segít energiával feltölteni az embert és oldja, enyhíti a depressziót. A holisztikus gyógyászok számára a sárga a béke, a nyugalom színe. Mivel melegséget, optimizmust és ragyogást sugároz, az összes árnyalata azonnal örömérzetet kelt az emberben. E tény magyarázza, hogy a sárga viselése erős benyomást gyakorol a társaságra.

A színterápia művelői, a pszichológusok azt javasolják, olyankor is sárga színt tegyünk a környezetünkbe, ha világosságra, átláthatóságra van szükség a döntéshozatalhoz; ha könnyíteni szeretnénk a kiégettségünkön, félelmeinken és idegességünkön; élesebb memóriára és jobb koncentráció-képességre vágyunk, továbbá védelemre van szükségünk a letargia és a depresszió ellen. A sárga színnek vidám, lelkesítő hatása van. A munkahelyen a sárga színű környezet megtisztítja az elmét, javítja a memóriát és a döntéshozatalt. Az aranysárga a jómódot, luxust és a presztízst szimbolizálja, de jelenthet bölcsességet és szépséget is. A magas intelligenciájú emberek kedvelik e színt. A ragyogó, derűs nap energiájához hasonlóan a sárga szín fényt és öntudatot hoz. Az árnyalatainak viszont már más a jelentése: a zöldessárga ámítást jelezhet, és zavarodottság érzését keltheti; a narancssárga a hatalom érzését adja; az élénk fényű, ragyogó sárga megtisztítja az elmét, aktívvá és éberré teszi az embert.


A sárga sajtótermék a nyugati világban a szenzációkeresés, a destruktív zsurnalizmus szimbóluma, mivel a „legbombasztikusabb” híreket sárga oldalakra nyomták, hogy ezzel is felhívják rájuk az olvasóik figyelmét. Az Egyesült Államokból származó „sárga zsurnalizmus” elnevezéssel a felelőtlen, riadalmat keltő újságírást, vagyis az olcsó, érzelmes és gátlástalan módszerek együttesének használatát illetik.

A rendíthetetlen demokratákra a „sárga kutya demokrata” kifejezést használják. Az elnevezés eredete a 19. század végére nyúlik vissza, azokat a republikánusokat meglehetősen utáló embereket illeték e jelzővel, akik még egy „sárga kutyára” is inkább szavaznának, mint egy köztársaságpártira.

Ugyancsak Amerikára jellemző, hogy az országban árusított ceruzák 75%-a sárgára van festve. De a világossárga színt nem azért kapják, hogy könnyen megtalálhatóak legyenek az íróasztalon! Más oka van ennek. Az 1800-as években a legjobb minőségű grafitot Kína exportálta a világnak, és az amerikai ceruzakészítők valamilyen módon tudatni akarták az emberekkel, hogy a ceruzáik kínai grafitot tartalmaznak. Mivel Kínában a sárga színt az uralkodóval és a tisztelettel társították, az amerikai ceruzagyártók a világossárgára festett ceruzákkal az uralkodói érzést és a Kínával való kapcsolatot kívánták az emberek számára kommunikálni.


A címereken a hitet, az állhatatosságot, a hűséget, a bölcsességet és a glóriát jelképezi. A sárga szín a megújulás és a remény szimbóluma. A művészeti alkotásokon - különösen a freskókon és a festményeken - viszont gyakran a féltékenységet, állhatatlanságot, mértéktelenséget jeleníti meg.

A középkori keresztény képeken Júdás Iscariot sárga öltözetben látható; Szent Pétert viszont aranyszínű palástban ábrázolják. Míg az aranysárga - a fehérrel együtt - a húsvéti időszak keresztény színe, a sáfránysárga pedig a hitvallók, gyóntatók megkülönböztető jelvénye, az élénksárga gyakran a kapzsiság, a hitszegés és a mohóság megjelenítője.


A kínai kultúrában a sárgát a föld elemmel, az irányok közül pedig a középpel társítják. Már ősidők óta nagy jelentőséget tulajdonítottak e színnek. A Ming és a Qing dinasztiák idején a sárga már császári szín. A sárga császárként ismert Huang Dit tartják a kínai civilizáció alapítójának, mivel számos nagy felfedezés az ő uralkodásának idejéhez kapcsolható.

Egykoron a ruha anyaga és színe kifejezte a viselőjének vagyoni és társadalmi helyzetét. A krókusz megszárított bibéjéből készített sáfrány festék nagyon drága volt, csak a gazdagok engedhették meg maguknak, hogy ezzel fessék be ruháikat. Az eredeti halványsárga színű festék elkészítéséhez a rezedát használták, ez sokkal olcsóbb volt.

A sárga napjainkban is a fenség kifejezője. A sárga színű ruhák és tárgyak változatlanul a magasabb társadalmi státuszra utalnak. Bár mindegyik dinasztia a saját színét emelte hivatalos rangra, a sárga szín mindvégig a császár számára volt fenntartva.

A sárga - az árnyalatait is beleértve - a buddhizmusnak is a legfontosabb színe; a földi gondoktól való megszabadulást jelképezi. A legmagasabb szimbolikus értékkel bír, mert a szerzetesek sáfrányszínű öltözetével asszociálják. Ezt a színt - melyet korábban a bűnözők viseltek - választotta ugyanis Buddha alázatosságának és az anyagi világtól való elszakadásának jelképeként. Így a lemondás, a vágytalanság és az alázat szimbóluma. A föld színeként a meggyökerezettséget és az anyaföld higgadtságát, nyugalmát is megjeleníti.

Indiában a sárga a vaisja kaszt (a kereskedők és a földművesek) megkülönböztető jelvénye, továbbá a hinduk színe, melyet a tavaszi fesztivál ünneplésén viselnek.

Az azték kultúrában a sárga az élelmet szimbolizálta, mert ez volt a színe legfőbb táplálékuknak, a kukoricának.

Egyiptomban a sárga a minden emberi remény végét jelentő halált jeleníti meg, mivel ilyen színűek a levelek, amikor lehullanak a fákról. Burmában ugyancsak gyászt jelez, és a görögök számára is szomorúság kifejezője. De hasonló egyes amerikai indiánok sárga-értelmezése is, ráolvasásaikban, varázsmantráikban e szín a szomorúság, melankólia, magány és hidegség kifejezője.

A 10. századi Franciaországban a hitszegők és a bűnözők házainak ajtait sárgára mázolták. Spanyolországban egykoron a hóhérok a kivégzéskor sárga vagy piros színű öltözéket öltöttek. A piros a vérontást, a sárga pedig a hitszegést jelképezte.

Japánban a dinasztiák háborúja idején (1357-1412) - a kurázsi jelképeként - sárga krizantémot viseltek a harcosok.

A keresztes háborúkat követően - arra hivatkozva, hogy elárulták az istent - III. Vince pápa utasítására Európa számos országában a zsidóknak - a keresztényektől való megkülönböztetés érdekében - megalázó módon sárga színű folttal megjelölt ruhát kellett viselniük. E rendelkezést később - II. András uralkodása idején - Magyarországon is törvénybe iktatták. Bár ez a diszkrimináció idővel megszűnt, a múlt század első felében visszatért a középkor, a II. világháború kitörését követően a német fennhatóság alá került területeken a zsidókat öltözékükön és igazolványaikban hatágú kanárisárga színű csillag viselésére kötelezték. Legutóbb pedig - a III. évezred elején - a talibánok rendelték el megkülönböztetésként az Afganisztánban élő hinduk számára a sárga karszalag viselését.


A fémek közül a sárga színt az arany reprezentálja, a drágakövek körében pedig az aranysárga topáz a legjelesebb képviselője. Planétája a Nap, a hónapja az augusztus, a napok közül a vasárnap tartozik hozzá. Sárga kövek viselése vagy magunkkal hordása segít gondolataink kifejezésében. Ezek különösen az írók és a közszereplők számára hasznosak, ugyanis az írásos és a verbális kifejezést egyaránt javítják. A sárga kövek stimulálják a gondolkodást és a tudatosságot, használatuk segít a döntéshozatalban.

A pszichológusok szerint a vásárolt kocsi színe sok mindent elárul az ember személyiségéről, ki nem mondott, de világos üzenetet küld a kívülállók, a világ számára. A ragyogó sárga autó derűs hangulatot, vidámságot, ifjonti lelkületet jelez, míg az aranyszínű gépkocsi intelligens, melegszívű, kényelmet szerető gazdáról árulkodik.


A tájtervezésben, kertépítésben a sárgát meleg színnek tekintik. Megjelenése a kertben inspiráló, ösztönző hatású. Az itt-ott előbukkanó sárga virágok lakályosabbá teszik a nagy parkokat. A sárga liliomok a fényt keresik, és hosszú ideig virágoznak. Kiegészítő színe a kertben a bíbor, a sárga és a lila virágok kiválóan harmonizálnak egymással. Másrészről jól ismert, hogy a sárga szín vonzza a levéltetveket, ezért ragacsos anyaggal bekent sárga műanyaglapokat használnak a csapdába ejtésükre. E különös vonzalom okaira jelenleg még nincs egyértelmű válasz, talán a magas oldható nitrogéntartalmuk miatt csalogatják magukhoz a sárga levelek e falánk rovarokat.

A sárga rózsa Európában eleinte (a 18. századi megjelenését követően) inkább negatív jelentéshordozójú volt. A sárga rózsákat sokáig a féltékenység, illetve az elmúló szerelem szimbólumaként használták. Napjainkra azonban már világszerte - a keleti népek által neki tulajdonított - pozitív üzenetek hordozójává lett, az ajándékba kapott sárga rózsát elsősorban az öröm és a barátság jeleként értelmezik. Egy csokor sárga rózsa a napsütésre, a melegség és a boldogság örömteli érzésére emlékeztet. A viszonzatlan szerelmet jelző nárcisszal szemben a barátságot, a plátói szeretetet szimbolizálja.

A madarak közül a sármány és a kanári e szín legismertebb képviselői. Az előbbit Pennsylvania német telepesei a jó szerencse és a rontástól való védelem szimbólumának tekintették. Gyakran ábrázolták a sármányt egy körben, virágok és szívek társaságában. A kanárit pedig az öröm szimbólumaként értelmezik. A szabadsággal és a szellemmel kapcsolják össze. Kalitkában viszont a bezártság, a rabság és olykor a boldogtalanság szimbóluma.

További olvasnivaló

Hüvelykujjak a képernyőről

Gyakorta megesik velem, hogy ülök a tv előtt, de nem érdekel az adás. Az ilyen unalmas időszakok áthidalására, figyelmem élénkítésére, saját szórakoztatásomra és kíváncsiságom kielégítésére kitaláltam egy remek foglalatosságot. Ez...

Folytatás...

A pasmina-szövés és -hímzés a férfiak do…

Az est folyamán már csak négy kereskedő merészkedik fel hozzánk a hajóra. Az egyik Marionak mutogat szebbnél-szebb bordzsekiket, pulóvereket, szőrme sapkákat és kasmíri pandit kucsmákat, amiket Nehru oly szívesen...

Folytatás...

Csipkeverésről, a Hunnia Csipkemúzeum me…

Terényi víkendünk zárónapjának fő eseménye a Hunnia Csipkemúzeum felkeresése volt. Már az első napi sétánk során felfigyeltem a múzeumba invitáló táblára, izgatott kíváncsiságom, milyen lehet ez a csipkekiállítás. Érdeklődésemet több...

Folytatás...

Ne így ébredjenek Újév napján!

Remélem, szilveszter este tettek egy pénzdarabot az ablakukba, nem engedték a tüzet kialudni, és legfőképp azt, hogy nem így ébredtek kedves olvasóim! Az utóbbi orvosolható egy jó korhelylevessel, ahhoz pedig...

Folytatás...

Gyomorégésre szódabikarbónát, de csak ri…

Manapság már sokféle savlekötő gyógyszer közül válogathatunk, de ha épp egyikük sincs otthon kéznél, a savasok a nagyszüleink által használt módszert alkalmazzák: bekapnak egy kiskanálnyi szódabikarbónát, vagy megisznak egy bögre...

Folytatás...

Ív-rajzolatok az ujjbegyeken

A különféle íves rajzolatok általános értelmezése után az ujjak körömpercein, az ujjbegyeken megjelenő ívekre jellemző személyiségjegyeket, pontosabban néhány ismert kézelemző ezzel kapcsolatos megállapításait foglaljuk össze. Ív a hüvelykujj...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?