Rosta Erzsébet weboldala


Talán emiatt is gondolkodtam el, vajon mi az oka, miért viselnek mostanában politikusaink közül oly sokan különféle lila árnyalatú inget és nyakkendőt. Üzenni kívánnak ezzel valamit? Tudják egyáltalán, mi mindent szimbolizálhat ez a szín?

A lila ruhák viselete a régi Európában kizárólag csak a nemesek részére volt engedélyezett, az ókori Rómában a császárok kiváltságai közé tartozott. Julius Caesar (i.e.100?-44) római hadvezér, államférfi és unokaöccse, egyben örököse, Augustus császár (i.e.23 - i.u.14) úgy rendelkeztek, hogy csak a császárok viselhetnek lila színű öltözéket. Amikor Néró (37-68) lett Róma ötödik császára, nemcsak a lila szín viselését, de még a lila színű ruhák kereskedelmét is halállal büntette. Alexander Severus, aki 222-235 között volt Róma császára, pedig elrendelte, hogy az összes lila ruhát gyártó munkás neki dolgozzon. Később némiképp enyhült a szigor, és a római magisztrátus tagjainak megengedték, hogy lila szalagokkal díszített tógát viseljenek. A római császárokra azonban továbbra is „A Bíbor” néven hivatkoztak, mely elnevezés a csak számukra engedélyezett, általuk viselt bíborpalástra utalt.

A Tudorok uralkodása idején (15-16.sz.) Britanniában a lila egyik árnyalata, az ibolya a gyász vagy a vallásos buzgalom színe volt. Az Egyesült Államok hadseregében viszont a lila szín a kurázsit jelenítette meg. Az első amerikai katonai kitüntetést George Washington alapította 1782-ben. Olyan katonák kapták, akik a harcban bátorságot tanúsítottak. A George Washington portréját ábrázoló bíbor színű, szív alakú, bronz szegélyű, Bíbor Szív Érdemérmet Washington születésének 200. évfordulóján, 1932-ben újították fel, jelenleg a haza szolgálatában megsebesült vagy elesett katonák kitüntetése. Az Egyesült Államokban azokat az államokat, melyekben a republikánusok és a demokraták megoszlása azonos, (mivel se nem piros, se nem kék) „lila államnak" nevezik.

A lilának az erős sötétlila padlizsántól, a kékes Milka-liláig, az indigó lilától az élénk brillantin liláig számtalan színárnyalata ismert. A tavasszal nyíló virágok üdék, előkelőek, az ifjúságot idézik. A nyári virágszínek között mind harsogó, mind finomkodó lilák találhatók, olyanok, mint az ibolya, az árvácska, az orgona, a viola, a ciklámen, a levendula, az akác, a mák virága és az orchidea. Az ókorban az ibolyát a gyásszal társították, a lila árvácska öt szirmából Krisztus öt sebére következtettek, de vallási értelmezést kapott a lila akác is. A mákvirág az alvás és álmok jelképe, a levendula színe a nőiességet, a kecsességet, az eleganciát jelképezi.

A lila speciális, majdhogynem szent szerepet tölt be a természetben, mivel a nagyon meleg és nagyon hűvös szín keverékéből áll, egyaránt rendelkezik meleg és hűvös tulajdonságokkal. A szépen mutató lila virágoktól függetlenül, a tájtervezők, a kertépítők a lilát mégis hűvös színnek tartják, nem nagyon szívelik. Ami igaz, az igaz, nagyon furcsán hat a lilára festett ház. A kertben nyíló lila virágok viszont nyugtató hatással vannak az emberre, különösen szépnek tűnnek, ha sárga virágokkal ültetik őket össze.

A bíbor az ókor legszebb és legbecsesebb festőanyaga volt, mely a bíborcsiga nedvéből vált ki. Igen drága volt, mert készítéséhez rengeteg csigára volt szükség. A színe vöröses vagy kékes ibolya, nem vörös. A lilásvörös bíbor szín a lila egyik színváltozata, de ismert a türoszi bíbor, a kékes mélybíbor, a lilás szőlő, lila hagyma, muskotályszín, a szederjes tompa bíbor. Intenzív bíbor a karmazsin bíbor vörös színe, a császári bíbor pedig mélyvörös bíbor.

A részletesen, alaposan kimunkált költeményt vagy egy szakaszt irodalmi műben, bíbor prózának neveznek. Bíbor köd (Purple haze) Jimi Hendrix ismert szerzeménye, mely akkoriban egy igen hatékony LSD márka elnevezése volt. A Bíbor Szív pedig a már korábban említett katonai érdemérem. Bíborban születettnek mondják, az olyan embert, aki nemesi vagy királyi családba született. Bíborban született VII. Konstantin, bizánci császár.

A lila színt, mely a kék és a piros keveréke, jellemzően a királysággal, a hatalommal társítják. Ez a szín szimbolizálja az erőt, a hatalmat, a fényűzést, a luxust. Megjeleníti a becsvágyat, a nagyravágyást, a bölcsességet, megfontoltságot, méltóságot, kreativitást, alkotóképességet. Reprezentálja a varázslatot és a mágiát. Lila a Jupiter bolygó színe, és a február hónappal társítják. Azoknak, akik februárban látták meg a napvilágot, a sötétlila ametiszt, a születési köve. Tibet az ametisztet Buddhának szentelik, és gyakran készítenek olvasókat belőle. Az ametiszten kívül lila színű kövek még az ametrin, a szugilit, a levendula jáde, a szelenit, az iIolit, a levendula kvarc, a lepidolit.

A lila szín nemcsak a császárságot, a hatalmat; a nemességet, a magas rangot s a luxus szeretetét szimbolizálja, hanem a spiritualitást, a szertartást, a külsőséget, a titokzatosságot, az átalakulást, átváltozást, a megfontoltságot, bölcsességet, a megvilágosodást, továbbá a kegyetlenséget, a kíméletlenséget, az önteltséget, pökhendiséget és a gyászt is.

A bizánci császár rendeleteit lila színű tintával szignálta. Leonardo da Vinci úgy gondolta, hogy a meditáció hatásfoka tízszeresére növekszik, ha festett üvegen átszűrődő lila fényben kerül rá sor. Festett üvegeken a lilát és a lila változatait, úgy tekintik, mint amely egyesíti a kék bölcsességét a vörös szeretetével, és az igazságot valamint a királyi hatalmat jeleníti meg. Ez az utolsó látható hullámhossz az ultraibolya sugarak előtt, és az idővel, a térrel valamint a világmindenséggel hozzák összefüggésbe.

A lila volt az első ember által készített festék színe, amit kőszénkátrányból állított elő felfedezője, Sir William Henry Perkin (1838-1907) brit vegyész, aki gyógyszer helyett véletlenül jött rá a festésre kiválóan alkalmas lilás anyagra. Az élénk lila festéket mályvának vagyis mauve-nek nevezte el, aminek gyártására 1856-ban kapott szabadalmat.

A lila egy sejtelmes szín, a két ellentétes szín, a forró vörös és a hűvös kék kombinációja hozta létre ezt fondorlatos, intrikus színt. Alexandria és Egyiptom királynőjének, Kleopátrának (i.e. 69-30) kedvenc színe volt a lila. Európában azonban hagyományosan az uralkodással, s a hatalommal kapcsolták össze. Bíbor palástot viseltek nemcsak az uralkodók, hanem a hatóságok magas rangú képviselői is. A kereszténységben viszont a bíbor a büszkeséget jeleníti meg. A katolikus egyházban a lila szín jelképezi a püspök királyi méltóságát. A keresztények a lilát az adventtel és a böjttel kapcsolják össze, a lila a gyász és a bűnbánat jele, ezért lila színűek ekkor a miseruhák, a gyertyák és az oltárterítők. A katolikus papok lila miseruhát öltenek a templom felszentelése, újraszentelése előtt.

A meteorológusok e színnel jelölik a kékkel jelzett hideg és a pirossal szimbolizált meleg frontok egyesüléséből létrejött okklúziós frontokat. Nem véletlen, mert a lila egyszerre meleg és hűvös szín. Számos árnyalata ismert, a mély vagy fényes lila szín gazdagságot sugall, a világosabb lilák romantikusabbak és gyengédebbek, a vöröses árnyalatúak melegséget, míg a kék változatai hűvösséget sugároznak.

A lila szín a vörös stimulációjának és a kék hűvösségének az egyensúlyát testesíti meg. Ez a kettősség nyugtalanságot, zavart okozhat, ha csak a színárnyalat pontosan nem határozza meg, hogy sajátosságai dominálnak. Sejtelmessége és uralkodói vonásai miatt a lila gyakran kedvenc színe a kreatív és a különc embereknek, valamint a kamaszlányoknak. Aki lila vagy bíbor színű autót vesz, színválasztásával individualizmusáról és eredetiségéről küld üzenetet a világnak, utalva arra, hogy a kocsi tulajdonosa kreatív személyiség. A lilás nyalóka és a bordó fagylalt vagy a lila reklámfeliratok feltűnő színükkel valósággal vonzzák az ember szemet.

A lila az emberre mentálisan és fizikailag felemelő hatást gyakorol. Lélek és idegnyugtató, a spiritualitás érzését kelti, erősíti az alkotás utáni vágyat. Thaiföldön a férjük halálát gyászoló özvegyek lila ruhát öltenek. Japánban ez a szín jómódot és magas pozíciót jelez. A piszanka, a hagyományos ukrán festett húsvéti tojás lila színe a böjtről, a hitről, a türelemről és a bizalomról beszél. Egyiptomban az erényt és hűséget, valamint a hitet jelzi. Iránban a bíbor az eljövendő esemény színe. A perzsák számára, ha a Nap vagy a Hold fogyatkozás idején lila színben látszódik, az háborúskodást, vérontást prognosztizál.

Kommentek

archivált tartalom

Vörös Pimpernel #4

És a focival mi van?

Hajrá Lilák! Hajrá Violák! ⚽⚽⚽

2016-07-26 13:05:14

Rosta Erzsébet #3

Köszönöm az észrevételét, abban teljesen igaza van, hogy a ’purple haze’ elnevezést ma már elsősorban egy Hollandiában kitenyésztett cannabis fajtára használják (ezért is fogalmaztam múlt időben), de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az angolszász szlengben - különösen az Egyesült Államokban - változatlanul egy LSD márkát jelez. (Purple haze: Metafetaminnal kevert LSD. Forrás: The Dictionary of American Slang. Fourth Edition by Barbara Ann Kipfer, PhD. and Robert L. Chapman, Ph.D. Copyright © 2007 by HarperCollins Publishers).

2016-01-08 14:56:22

hope #2

Egy kis szőrszálhasogatás:
"Bíbor köd (Purple haze) Jimi Hendrix ismert szerzeménye, mely akkoriban egy igen hatékony LSD márka elnevezése volt."
Téves.
https://en.wikipedia.org/wiki/Purple_Haze_(cannabis)

2016-01-07 18:01:48

szegfű ildikó #1

Kedves Erzsébet és Attila!
Az év divatszíne a lila. Vajon ez most a gazdagságot vagy a gyászt jelképezi.
Azt nem határozták meg, hogy a lilának melyik árnyalata legyen a domináló szín, pedig a leírtak alapján az is nagyon lényeges.
Gratulálok az összeszedett anyaghoz és a különlegesen használt csodálatos magyar nyelvi fordulatokhoz, bőséges szóhasználathoz. Ezt kellene az iskolában tanítani.
Üdv. Szegfű Ildikó

2011-02-19 11:08:51