A+ A A-

Szexuális vonzódás az ürülékhez - koprofília

  • Közzétéve itt: Szexuális perverziók


A nők és a férfiak között egyaránt jó néhányan vannak, akik a szeretkezés izgalmában a nemi szervekhez és gyakran az ürülékhez kapcsolódó illetlen, olykor durva szavakat használnak. Ezt a tevékenységet koproláliának nevezik, amely voltaképpen az önajzást segíti, illetve tudattalanul is jelzi, hogy a személyiség felszabadul. A koprofília azonban még ezen is jócskán túlmegy, ugyanis olyan szexuális élvezetet és közösülést jelent, melyben alapvető szerepe van a vizeletnek és az ürüléknek. Az utóbbit az aktus közben gyakran a partner hasán vagy mellén kenik szét.

A koprofília az ürülék okozta gyönyör kedvelőinek a szexuális gyakorlata, melyben a széklet szaga, íze és érintése okoz szexuális kielégülést. Röviden az ürülékhez, mint szexuális örömforráshoz való vonzódás. A görög kópros, „ürülés/ürítés” és filia, „vonzódás, szeretet” szavakból összetett koprofilia (melyet koprolagniának vagy szkatofíliának is neveznek) a széklet ürítéséhez kapcsolódó szexuális izgalom, és/vagy a fécesz szemlélése vagy „illatának” élvezete. A koprofíl személy féceszevő, vagy a szennyezettséghez szexuálisan vonzódó ember is lehet. Ez a perverzió olykor különös módon keveredik a mazochizmussal. Richard Freiherr von Kraft-Ebbing (1840-1902) vezette be 1894-ben a „stercoracism” terminológiát, mely a scatofíliát és a rögeszmés piszkosságot foglalja magában.

A koprofíliához hasonló anomáliával állhat összefüggésben a nem szervi eredetű székletürítési rendellenesség, az encopresis. Megállapították, hogy az encopresis (vagyis a szobatisztaságra szoktatott gyermekek nem szándékos bélsárürítése) a koprofíliára jellemző anális erotikával magyarázható. Aruffo és társai megjegyzik, hogy számos ürítési problémával küszködő gyermek esetében intenzív az anális érzékelés és az anális erotikus érzés, és kijelentik, hogy a rendellenes székletürítés szimptómája e gyerekeknél az anális maszturbáció tudatos formájának az eredménye, melynek során az ürüléket stimulálásra használják. Azt mondják, hogy azon gyermekeknél, ahol ez a probléma pszichológiai indíttatású, a fizikai kezelés ellenjavallt.

A koprofília egyik típusa az, amikor a páciens hasonlóan játszani kíván a fécesszel, mint a kisgyermek, akit még nem tanítottak meg (vagy nem dresszíroztak) arra, hogy ez undorító és mocskos. Egyes emberek lélektanilag egészségesnek tartják a gyermekkoruk elemzését, és felnőttként utólag mindazt megtenni, amitől annak idején a gondoskodásukat túlzásba vivő szüleik eltiltották őket. Ez volt a logikai érv – még az AIDS kitörése előtt alapított - San Francisco-i magánklub mellett, mely olyan férfiakból állt, akik műanyag zacskókban gyűjtötték a székletüket és magukkal vitték az összejövetelre, ahol azt kiürítve - az állaguktól függően - ujjal festésre, vagy „gyurmázásra” használták.

John William Money (1921 – 2006) beszámol egy koprofíl vízvezeték-szerelőről, aki – miután a vizet elzárta – összegyűjtötte a féceszt a nyilvános WC-kből. Később a féceszt megízlelte, vagy a testére kente. Egy asszony pedig – mielőtt kényeztette magát – emberi ürülékkel kente be a dildóját. Egy San Franciscóban élő férfi, aki nem talált magának partnert a koprofíl szenvedélyéhez, széklettel szennyezett női bugyikat szerzett be magának. Mások bélsárral szennyezett gatyákat küldtek a haverjaiknak.

A viselkedési kondicionálás egyik formája, amit Havelock Ellis (1859-1939) írt le esettanulmányában, egy 19. századi férfiról szól, akinek gyermekkorában megengedték, hogy abban a szobában tartózkodjon, ahol a szolgálóleányok a hordozható toalettbe ürítettek (nagydolgukat végezték). Ettől fokozatosan erotikus izgalmat váltottak ki benne a női fenekek és az ürítés aktusa. Felnőttként azon kapták rajta, hogy egy hordozható toalett fölött maszturbált, mely annak a hölgynek a székletét tartalmazta, akihez vonzódott. Ebben az esetben a saját széklete nem volt kedvére, de azoké sem, akikhez nem vonzódott szexuálisan. Általában ez a jellemző számos fétis esetében.

Rövid utalások Ebing könyvében is találhatók a koprofíliára. Egyik esetben olyan betegről számol be, aki a fécesz szagára emlékeztető anyagot szagol a potencia előidézése céljából. Egy másik eset - melyet orvos ismerősétől hallott - egy elgyengült orosz hercegről szól, aki „hogy libidója utolsó roncsait felélessze, a szeretőjét arra kéri, a mellére ürítse székletét. Egy harmadik személy pedig azért fizet busásan a szeretőjének, hogy az „aktus” előtt kizárólag marcipánt egyék.

Némely emberek izgalomba jönnek a defekációtól (székletürítéstől). Ennek az lehet a magyarázata, hogy az ánusz tele van idegvégződésekkel. Ezért - hasonlóan a mellbimbóhoz, a szájhoz és a genitáliákhoz - egyike azoknak a testrészeknek, melyek mechanikai ingerlésének hatására ópiátok keletkeznek az agy élvezetközpontjában.

Vannak, akik szeretik az ürülék tapintását és textúráját, és egyes párok - az általa produkált sikamlós hatás érdekében - szétdörgölik azt a testeik között szeretkezés közben. Mások annak a látványát élvezik, amikor a partnerük a székletét üríti, bár magát a székletet nem szívesen érintenék meg. Ezek az emberek ravasz trükkökhöz folyamodnak: például üvegtetejű dohányzóasztal alá fekszenek, miközben a partnerük megszabadul belei tartalmától, de az is előfordul, hogy az asztal helyett üvegtáblát használnak.

Az ókori rómaiak nem éreztek szégyent, ha rájuk jött a szükség, sőt voltak, akik kifejezetten örömüket lelték mások ürítésének a megszemlélésében. Egyes bordélyoknak emiatt üvegből volt a padlójuk. Az ürüléknek gyakorlati használata is volt. A római szekérhajtók vadkan ürülékkel kenték be a testüket, abban a reményben, hogy ennek a szaga megóvja őket attól, hogy összetapossák a lovak, ha véletlenül lerepülnének a szekérről (Daniel Mannix: Those About to Die, Ballantine, 1958). Az afrikai semihamite törzsek egészen a 20. század elejéig szappan helyett tehéntrágyát használtak kézmosásra és a fémek fényesítésére.

És végezetül - noha a kipróbálásuk (gyakorlásuk) az egészségi kockázataik és egyéb veszélyeik miatt nem ajánlott - rövid szószedetet is mellékelek a koprofília keretében gyakorolt tevékenységekről, illetőleg a hozzá hasonló perverziókról:

Koprográfia: írás ürülékkel. Obszcén graffitik, versek vagy sztorik írása. Az obszcén szavakat szexuális vágykeltésre is használják.

Scatophilia: emberi ürülékkel való érintkezés élvezete.

Chezolagnia: maszturbálás a fécesz kiürítése közben.

Koprolagnia: erotikus élvezet, nemi kielégülés emberi fécesz látványától, „illatától”.

Coproscopist: Mások székletürítését figyelő és ettől szexuális izgalmat vagy örömet nyerő személy.

Defecolagnia: szexuális izgalom vagy kielégülés székletürítéstől.

Cleveland Steamer (Clevelandi gőzös): két, egymáshoz hasonló - székletet magába foglaló - aktus elnevezése. Az egyik egy durva szexuális cselekmény, a másik egy szakítási, válási technika. A lényege azonban mindkettőnek ugyanaz.

Az első esetben szex közben az aktív szereplő a partnere mellkasára üríti a székletét. Ez általában a BDSM játékokban fordul elő, mint a dominancia és a megalázás kifejezésének az eszköze. A steamer (gőzös, gőzölgő) elnevezés valószínűleg a széklet frissességére utal (melyből gőz, vízpára száll fel). A Cleveland név pedig feltehetően onnan eredhet, hogy az ürülék színe a Cleveland Browns Football Helmet klub narancs logójában látható barna csíkra emlékeztet. Ennek egyik változatában az aktív fél nem elégszik meg ezzel, hanem a fenekével szexuális mozdulatokat végezve, szét is keni azt a társa testén. Ha a féceszt szétkenik majd szirupként a tetejére ejakulálnak, „Boston pancake” (Bostoni palacsinta) lesz belőle. (Arról, hogy a Boston miként került a képbe, nem szól a fáma.)

A második változat a dühödt szeretők szakítási aktusát jellemzi. Ez esetben az aktusra a partner beleegyezése nélkül került sor. Az aktív fél megvárja, amíg a partnere álomba szenderül, majd a vastagbele tartalmát a mellkasára üríti, és hagyja, hogy így ébredjen fel. Előtte nem szükségszerű, hogy szexuális közösülésre kerüljön sor. A szexre azért lehet szükség, hogy semmi rosszra ne gyanakodjon a partner. Ha viszont nem szakításról van szó, és élve akarja megúszni a dolgot, általában ismeretlen személlyel teszi ezt az elkövető.

Hot Karl (Hot Carl): egy szexuális szleng, mely számos fécesszel kapcsolatos aktusra hivatkozik. Jelentheti a széklet szexpartnerre ürítését, egy alvó személy széklettel történő beszennyezését vagy valakinek elnáspángolását egy emberi ürülékkel töltött zoknival vagy harisnyával. Anil Aggrawal pszichológus szerint a „Cleveland steamer” szinonimája és a coprophilia szókincs egyik eleme, mely a „Dirty Sanchez”-t is magába foglalja. E szexuális praktikának a bakteriális fertőzés, a hepatitisz és bélparaziták okozta veszély miatt komoly egészségi kockázata van.

Dirty Sanchez (Piszkos Sanchez): ezt a kifejezést azon szexuális gyakorlat leírására használják, melynek során emberi ürülékből (bélsárból) bajuszt formázó masszát kennek a szexpartner, vagy egy mit sem sejtő alvó személy orra alá. Ez rendszerint úgy történik, hogy az aktív fél az ujjával benyúl az ánuszába, és miután kellő mennyiségű matériát összegyűjtött, a „rajzeszközével azt a társa orra alá (felső ajkára) keni (tapasztja). Mivel az így létrehozott „bajusz” nem valami jó minőségű, olyan személyre emlékeztet, akinek Dirty (Piszkos) Sanchez lehet a neve. De használják a Piszkos mexikói elnevezést is, a bajusszal egyes mexikói személyek szagára utalva. A mexikóiak természetesen a Piszkos salvadori, a salvadoriak pedig a Piszkos guatemalai nevet használják. Abban viszont mindenki megegyezik, hogy akinek ürülék van az orra alatt, az „piszkos”.

[Felhasznált irodalom:
Brenda Love: The Encyclopedia of Unusual Sex Practices, Abacus, 2002.
Anil Aggrawal: Forensic and Medico-legal Aspects of Sexual Crimes and Unusual Sexual Practices, CRC Press, 2009.
Báró Dr. Krafft-Ebing R. Psychopathia Sexuális, különös tekintettel a rendellenes nemi érzésre, Budapest, 1908., Kostyál Jenő kiadása]
Money, John. (1986). Lovemaps: Clinical Concepts of Sexual/Erotic Health and Pathology, Paraphilia, and Gender Transposition in Childhood, Adolescence, and Maturity.
Roy N. Aruffo et al.: Encopresis and Anal Masturbation (Journal of the American Psychoanalytic Association, August 2000. vol. 48. no. 4, 1327-1354)
Magnus Hirschfeld, M.D.: Sexual Anomalies - The Origins, Nature, and Treatment of Sexual Disorders, Emerson Books, 1948, New York]

További olvasnivaló

Nefelejcs kézelemzése

  A viszonylag keskeny tenyerek, a hosszú és karcsú ujjak, a sima és finom kézbőr alapján, a képeken látható kezek - melyek nem kifejezetten erősek, és nem is energikusak - leginkább...

Folytatás...

Irán - Beludzsisztánban ismét biztons…

Ezúttal az iráni oldalon igen gyorsan végzünk, az Indában vásárolt ajándékainkat dróttal gondosan áttekerik és leplombálják. Azt mondják, azért, hogy ne kelljen elvámoltatnunk Iránból való kilépéskor. Az afgán szerelők munkájának...

Folytatás...

Számomra emlékezetes virág a pünkös…

  Mivel pünkösdvasárnap születtem, a születésnapomon édesanyám (legalábbis az emlékeim szerint) - pontosan annyi szál virággal, mint az éveim száma - mindig egy csokornyi pünkösdi rózsát adott nekem ajándékba. A gyönyörű...

Folytatás...

A tenyér jellemzői

A tenyér alapos szemrevételezése nemcsak azért fontos, mert tele van idegvégződésekkel, benne koncentrálódnak a Jing és a Luo meridián hálózatok és az ún. akupunktúra-pontok, hanem a külső jellemzői miatt is...

Folytatás...

Csúcsszámok és csúcsperiódusok

A modern numerológia szerint életünknek négy jelentős, ún. csúcsidőszaka van, melyek fölött egy-egy csúcsszám dominál. Mindegyik életszakaszban vannak feladataink, melyeket el kell végeznünk, és leckéink, melyeket meg kell tanulnunk. Az...

Folytatás...

Nyolcas, a befejezettség, az elmúlás …

Noha a nyolcas a megingathatatlan és rendíthetetlen igazság szimbolikája, mégis csak elvétve fordul elő a hitregékben, vallási szertartásokban. Ebben talán az a felfogás játszik szerepet, mely szerint a nyolcas...

Folytatás...