A+ A A-

Látványfüstölés Szilvásváradon, a Szalajka–völgyi pisztrángtelepen - képekkel

  • Közzétéve itt: Hazai élménybeszámolók


Míg az enyhén emelkedő lejtőn a pisztrángtelep felé kaptattunk, végig azon törtem a fejem, miket kérdezzek a halnevelde tulajdonosától, Sáfrány Lászlótól. Elsősorban a látványfüstölés érdekelt, de mint halevő, arra is kiváncsi voltam, milyen ízű lehet a kályhában sült-füstölt pisztráng, és persze az elkészítés technológiájáról, folyamatáról is szerettem volna többet megtudni. Jókor érkeztünk, mert Sáfrány úr és felesége, Kerstin épp akkor pakolták ki a kocsijukból a füstölésre előkészített, gondosan megtisztított és előzőleg fűszeres kősóoldatban megpácolt pisztrángokat. Szíves fogadtatásban volt részünk, a kölcsönös bemutatkozás után azonban László elnézést kért, mert ideje volt már előkészítenie a füstölést. Ekkor úgy döntöttem, egy képsorozatot készítek, megörökítem az eseményt a készülődéstől egészen a kész produktumig.

A fényképeken jól nyomon követhető a tűzrakás, amint meggyullad a bükkforgács és az apró hasábokra vágott fák alatt fellobban a láng. Ezután már csak arra kell ügyelni, hogy egy méternél magasabbra ne csapjanak fel a tűznyelvek, illetőleg ne legyen túl nagy forróság a kemencében, mert akkor a fejüknél fogva a füstölő rudakra felszúrt pisztrángok megégnének. Míg füstölődtek és sültek a halak, remekül elbeszélgettünk a férjjel. A pisztrángnevelés rejtelmei, a haltenyésztés buktatói, a vízi és az erdei ökoszisztémák működése mellett, vendéglátónkról is megtudtunk számos érdekességet. Így aztán kellemesen és gyorsan telt az idő. Néha észrevettem, hogy felesége időnként odamegy a kemencéhez, és az oldalán megnéz valamit. Mivel furdalta oldalam a kíváncsiság, megkérdeztem, mire azt a választ kaptam, hogy a hőmérsékletet ellenőrizte. A gyenge tűz keltette erős füstben az első pisztrángok kevesebb, mint egy óra alatt készültek el. Az aranysárgára sült halakból még forrón megkínáltak minket, s a mellé adott édes bajor mustárral fenségesen finomat ettünk. A sült-füstölt pisztrángok ízét még most is érzem az ínyemen.

Mivel az ott készült felvételek sokkal érzékletesebben mondják el, hogy a Szalajka-völgyi pisztrángtelepen milyen környezetben és miként készül a kályhában sült füstölt pisztráng, hogy mit jelent a címben jelzett látványfüstölés, jobbnak láttam, ha a fotókat nézik végig, mintha szöveget olvasnának. Beszéljenek tehát inkább a képek!


  • Latvany-fustoles01
  • Latvany-fustoles02
  • Latvany-fustoles03
  • Latvany-fustoles04
  • Latvany-fustoles05
  • Latvany-fustoles06
  • Latvany-fustoles07
  • Latvany-fustoles08
  • Latvany-fustoles09
  • Latvany-fustoles10
  • Latvany-fustoles11
  • Latvany-fustoles12

További olvasnivaló

Indiában szültem a fiamat

Pár évvel gyermeke születése után, már itthon készítettem riportot a konzul feleségével, Jári Melindával, „Indiában szültem a fiamat” címmel. Nagyon érdekes dolgokat tudtam meg tőle.Indiában rengeteg tévhit van forgalomban, amelyekkel...

Folytatás...

Fütyülés

Az általában a tetszés, vagy nemtetszés kifejezésére, jeladásra, hívásra vagy egyéb utasításra, valamint a kedvenc dallamok, slágerek felidézésére használt fütyülés megítélése egykoron nem volt túl pozitív, sőt bizonyos körökben és...

Folytatás...

Nyál és köpködés

A szerszámokkal dolgozó férfiakat ma is gyakran látni, amint a tenyerükbe köpnek, mielőtt munkához fognának; ez a gyakorlat kétségkívül abból a babonás elképzelésből származik, hogy az emberi nyál titokzatos és...

Folytatás...

A tenyérvonalak örökletesek

A normális kézvonalak három fővonalból, valamint a belőlük eredő mellék- illetve másodlagos vonalakból állnak. Szoros vérrokonsági kapcsolat esetén a fővonalak hossza, íve, elágazásainak formája nagy hasonlóságot, esetleg teljes azonosságot...

Folytatás...

A jobb- és a balkéz vizsgálatának jelent…

A kínai palmisztria kizárólag csak jobb- és bal kezet különböztet meg, ellentétben a nyugati kézolvasási, kézelemzési gyakorlattal, amely nem a jobb és a bal kéz között tesz különbséget, hanem az...

Folytatás...

India - A marhahúsevés kannibalizmus

  Újdelhiben mihasznaként élvezzük a semmittevést, jól esik az újabb pihenés, kell a feltöltődés. Kellemes érzés ismét a Szarodzsini bazárban alkudozni, s a Csanakján ízlelgetni Nirula’s csodálatos fagylaltjait. Ifjú házasként egykoron...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?