A+ A A-

Látványfüstölés Szilvásváradon, a Szalajka–völgyi pisztrángtelepen - képekkel

  • Közzétéve itt: Hazai élménybeszámolók


Míg az enyhén emelkedő lejtőn a pisztrángtelep felé kaptattunk, végig azon törtem a fejem, miket kérdezzek a halnevelde tulajdonosától, Sáfrány Lászlótól. Elsősorban a látványfüstölés érdekelt, de mint halevő, arra is kiváncsi voltam, milyen ízű lehet a kályhában sült-füstölt pisztráng, és persze az elkészítés technológiájáról, folyamatáról is szerettem volna többet megtudni. Jókor érkeztünk, mert Sáfrány úr és felesége, Kerstin épp akkor pakolták ki a kocsijukból a füstölésre előkészített, gondosan megtisztított és előzőleg fűszeres kősóoldatban megpácolt pisztrángokat. Szíves fogadtatásban volt részünk, a kölcsönös bemutatkozás után azonban László elnézést kért, mert ideje volt már előkészítenie a füstölést. Ekkor úgy döntöttem, egy képsorozatot készítek, megörökítem az eseményt a készülődéstől egészen a kész produktumig.

A fényképeken jól nyomon követhető a tűzrakás, amint meggyullad a bükkforgács és az apró hasábokra vágott fák alatt fellobban a láng. Ezután már csak arra kell ügyelni, hogy egy méternél magasabbra ne csapjanak fel a tűznyelvek, illetőleg ne legyen túl nagy forróság a kemencében, mert akkor a fejüknél fogva a füstölő rudakra felszúrt pisztrángok megégnének. Míg füstölődtek és sültek a halak, remekül elbeszélgettünk a férjjel. A pisztrángnevelés rejtelmei, a haltenyésztés buktatói, a vízi és az erdei ökoszisztémák működése mellett, vendéglátónkról is megtudtunk számos érdekességet. Így aztán kellemesen és gyorsan telt az idő. Néha észrevettem, hogy felesége időnként odamegy a kemencéhez, és az oldalán megnéz valamit. Mivel furdalta oldalam a kíváncsiság, megkérdeztem, mire azt a választ kaptam, hogy a hőmérsékletet ellenőrizte. A gyenge tűz keltette erős füstben az első pisztrángok kevesebb, mint egy óra alatt készültek el. Az aranysárgára sült halakból még forrón megkínáltak minket, s a mellé adott édes bajor mustárral fenségesen finomat ettünk. A sült-füstölt pisztrángok ízét még most is érzem az ínyemen.

Mivel az ott készült felvételek sokkal érzékletesebben mondják el, hogy a Szalajka-völgyi pisztrángtelepen milyen környezetben és miként készül a kályhában sült füstölt pisztráng, hogy mit jelent a címben jelzett látványfüstölés, jobbnak láttam, ha a fotókat nézik végig, mintha szöveget olvasnának. Beszéljenek tehát inkább a képek!


  • Latvany-fustoles01
  • Latvany-fustoles02
  • Latvany-fustoles03
  • Latvany-fustoles04
  • Latvany-fustoles05
  • Latvany-fustoles06
  • Latvany-fustoles07
  • Latvany-fustoles08
  • Latvany-fustoles09
  • Latvany-fustoles10
  • Latvany-fustoles11
  • Latvany-fustoles12

További olvasnivaló

Elvarázsolt körte és más körtés csemegék

Az édes zamatú, illatos körtének valószínűleg Európa az őshazája, innen indulhatott világhódító útjára. Állítólag már az ókorban ismert gyümölcs volt. Jelenleg az európai körtéknek több mint ezer fajtája létezik...

Folytatás...

Ízesít, gyógyít és megtisztít a jótékony…

Bár nálunk csak a középkorban (a 15. század táján) jelent meg a nemesi konyhákban, tőlünk délebbre – a Földközi tenger térségében – már évezredek óta jól ismert ez a Délkelet-Ázsiában...

Folytatás...

Erzsébet kézelemzése

Mivel a kézfejeiről nem küldött kinyújtott és széttárt ujjú képeket, a tenyeréről pedig nem kaptam összezárt ujjúakat, kezének elemzését elsősorban a kínai kézdiagnosztika módszerei alapján végzem el. Ebben...

Folytatás...

Tomi kézelemzése

A tenyér- és a kézfejfotók különböző méretarányai miatt, sajnos a kezeket nem tudtam egyik típusba se besorolni, ezért a morfológiai értékelést kizárólag az egyes ujjak jellemzői alapján kellett elvégeznem.Az összes...

Folytatás...

Rasa kézelemzése

Mielőtt a kézelemzésre rátérnék, néhány sorban ismét szeretném felhívni az értékelésre váró olvasóim figyelmét, hogy a részletes analízishez négy képre van szükségem: kettő a kézfejekről, teljesen széttárt ujjakkal (ez...

Folytatás...

Lekváros pörckifli, diós baklava

A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?