Rosta Erzsébet weboldala


Míg az enyhén emelkedő lejtőn a pisztrángtelep felé kaptattunk, végig azon törtem a fejem, miket kérdezzek a halnevelde tulajdonosától, Sáfrány Lászlótól. Elsősorban a látványfüstölés érdekelt, de mint halevő, arra is kiváncsi voltam, milyen ízű lehet a kályhában sült-füstölt pisztráng, és persze az elkészítés technológiájáról, folyamatáról is szerettem volna többet megtudni. Jókor érkeztünk, mert Sáfrány úr és felesége, Kerstin épp akkor pakolták ki a kocsijukból a füstölésre előkészített, gondosan megtisztított és előzőleg fűszeres kősóoldatban megpácolt pisztrángokat. Szíves fogadtatásban volt részünk, a kölcsönös bemutatkozás után azonban László elnézést kért, mert ideje volt már előkészítenie a füstölést. Ekkor úgy döntöttem, egy képsorozatot készítek, megörökítem az eseményt a készülődéstől egészen a kész produktumig.

A fényképeken jól nyomon követhető a tűzrakás, amint meggyullad a bükkforgács és az apró hasábokra vágott fák alatt fellobban a láng. Ezután már csak arra kell ügyelni, hogy egy méternél magasabbra ne csapjanak fel a tűznyelvek, illetőleg ne legyen túl nagy forróság a kemencében, mert akkor a fejüknél fogva a füstölő rudakra felszúrt pisztrángok megégnének. Míg füstölődtek és sültek a halak, remekül elbeszélgettünk a férjjel. A pisztrángnevelés rejtelmei, a haltenyésztés buktatói, a vízi és az erdei ökoszisztémák működése mellett, vendéglátónkról is megtudtunk számos érdekességet. Így aztán kellemesen és gyorsan telt az idő. Néha észrevettem, hogy felesége időnként odamegy a kemencéhez, és az oldalán megnéz valamit. Mivel furdalta oldalam a kíváncsiság, megkérdeztem, mire azt a választ kaptam, hogy a hőmérsékletet ellenőrizte. A gyenge tűz keltette erős füstben az első pisztrángok kevesebb, mint egy óra alatt készültek el. Az aranysárgára sült halakból még forrón megkínáltak minket, s a mellé adott édes bajor mustárral fenségesen finomat ettünk. A sült-füstölt pisztrángok ízét még most is érzem az ínyemen.

Mivel az ott készült felvételek sokkal érzékletesebben mondják el, hogy a Szalajka-völgyi pisztrángtelepen milyen környezetben és miként készül a kályhában sült füstölt pisztráng, hogy mit jelent a címben jelzett látványfüstölés, jobbnak láttam, ha a fotókat nézik végig, mintha szöveget olvasnának. Beszéljenek tehát inkább a képek!


Latvany-fustoles01
Latvany-fustoles02
Latvany-fustoles03
Latvany-fustoles04
Latvany-fustoles05
Latvany-fustoles06
Latvany-fustoles07
Latvany-fustoles08
Latvany-fustoles09
Latvany-fustoles10
Latvany-fustoles11
Latvany-fustoles12