A+ A A-

Érdekességek, furcsaságok az állatvilágból

  • Közzétéve itt: Érdekességek az állatvilágból

 


A baglyok nem képesek mozgatni a szemgolyójukat. A fejüket viszont kiválóan - 270 fokos szögben – forgatják, így a merev szemgolyójuk egyáltalán nem korlátozza a látásukat. Ráadásul az állatok közül egyedül ők képesek megkülönböztetni a kék színt.

A bálnacápa (cetcápa) a legnagyobb ma is élő halfaj a világon.

A basenji (afrikai bozótkutya) az egyetlen kutyafajta, amelyik - noha többféle hangot képes hallatni - nem ugat.

A békák nyitott szemmel alszanak. De nemcsak ezért nem könnyű becserkészni őket, hanem amiatt sem, hogy kidülledt szemeikkel egyidejűleg minden irányba látnak.

A méregnyíl béka szervezete 2200 ember megöléséhez elegendő méreganyagot termel.

A repülő békák a lábujjaik között lévő bőrlebeny segítségével siklanak a levegőben.

A halak közül egyedül a cápák tudnak mindkét szemükkel pislogni. A fogaik normálisan nyolc naponként kicserélődnek. A statisztikák szerint az emberevő cápák szívesebben - körülbelül 93 százalékos arányban - fogyasztanak férfiakat, vagyis átlagosan csak minden tizennegyedik áldozatuk nő.

A nagy fehér cápáknak több sorban körülbelül 300 foguk van. Ugyanakkor e veszélyes ragadozó - érdekes módon - akár 3 hónapig is kibírja étkezés nélkül.

A csigák három évig is képesek aludni. Mivel nincsenek füleik, nem hallják meg a zajokat, így az ember közeledését sem.

DisznóA csirkék leghosszabb repülési ideje 13 másodperc. De nemcsak ez a „gyengeségük”, ha fejjel lefelé lógatják őket képtelenek bármit is lenyelni.

A csótány viszont - mivel az agya a teste belsejében található - egy-két hétig még levágott fejjel is képes életben maradni. Az elpusztulását végülis nem ez, hanem a táplálékhiány okozza.

A delfinek egyik szemüket becsukva alszanak.

Állítólag a denevérek mindig balra fordulnak, amikor kirepülnek a barlangból vagy az üregből.

A disznók orgazmusa 30 percig tart.

Az egér spermája nagyobb, mint az elefánté.

Az elefántok napi 23 órát evéssel töltenek. E látszólag békés növényevők azonban több embert ölnek meg, mint a cápák. Míg a cápák körülbelül tíz embert gyilkolnak meg, az elefántok évente átlagos száz embert taposnak halálra.

Az emuk - hasonlóan a kengurukhoz - képtelenek hátrafelé menni vagy haladni.

A flamingók azért rózsaszínűek, mert a garnélarák a fő táplálékuk. Evés közben - hogy kiszűrjék a vízből a táplálékot - fejjel lefelé tartják a fejüket.

Bár ez nem a halak „érdeme”, az ajakrúzsok legtöbbje halpikkelyt tartalmaz.

Megfigyelték, hogy mérgezés esetén a hangyák mindig jobb oldalukra dőlnek el.

Az Ausztráliában élő fekete bulldog hangya az egyik legveszélyesebb mérgező hangyafaj a világon. Mivel egyidejűleg csípi meg, és szúrja áldozatába a fullánkját, olykor az emberi élet kioltására is képesek.

A harkályok - férgeket keresve - másodpercenként akár 20-szor is lecsapnak csőrükkel a fa törzsére, s a kopácsolások száma egy nap a 12 000-et is elérheti. Különleges testi felépítésüknek - erős nyakizmuknak, kemény, rugalmas csőrüknek, a koponyájukat védő nyelvcsontjuknak, koponyájuk felépítésének, valamint a benne lévő minimális mennyiségű agyvíznek - köszönhetően nem károsodik az agyuk, de még csak fejfájásuk sem lesz estére.

A madarak közül egyedül a hattyúknak van péniszük.

KenguruA hódok, ha jó formában vannak, háromnegyed óráig is kibírják levegővétel nélkül a víz alatt.

Az összes jegesmedve „balkezes”, helyesebben „balmancsos”. Az egyedüliek az emlősök közül, melyeknek szőrös a talpuk.

A kaméleon nyelve olyan hosszú, mint a teste. Különleges képessége, hogy egyidejűleg két különböző objektumra (célpontra) képes fókuszálni a szemeit.

A kecskéknek négyszögletes a pupillájuk. Emiatt az emberénél jóval nagyobb, 330 fokos a látószögük.

A kenguruk a farkukkal egyensúlyoznak ugrálás közben. Ezért, ha felemelik a kenguru farkát a földről, az állat nem tud ugrani. Őseik a fákon éltek. Manapság nyolc különböző fán lakó kengurufaj ismert.

A kígyóknak nincs szemhéjuk, pontosabban a szemüket összefüggő átlátszó hártya fedi, ezért a látásuk nem túl jó. Bár fülnyílásuk sincsen, belső fülükkel érzékelik a zajokat. A szaglásuk viszont rendkívül kiváló, villás nyelvükkel tökéletesen összegyűjtik az illatmolekulákat. A fejlődésük során sokszor vedlenek, mivel a csontvégek állandó növekedésben vannak. Ezért testük időnként új szaruréteget képez, mely felváltja az elöregedett hámréteget.

Ha a rézfejű kígyó elveszti a méregfogát, egy tartalékkal helyettesíti azt. (Összesen hét tartalék méregfoga van.) Minél hosszabb a rézfejű kígyó, annál hosszabbak a méregfogai.

A koalák egyikei azon kevés állatoknak, akiknek ujjlenyomata van. Ráadásul az ujjlenyomatuk alig különböztethető meg az emberétől.

A kolibri földünk legkisebb madara a kolibri. A testtömegük kevesebb, mint 2 grammot nyom.

A krokodil mindig újat növeszt az öreg foga helyett. Ugyanakkor nem képes kiölteni a nyelvét.

LajhárOrrlenyomatukkal a kutyák ugyanolyan jól azonosíthatók, mint az emberek az ujjbegyrajzolataik segítségével.

A lajhár olyan lassan mozog, hogy a zöldmoszat háborítatlanul növekedhet a bundáján. Élete négyötödét alvással vagy szunyókálással tölti. Az emlősállatok között a lomhaságban nincs vetélytársa, még ha üldözik, sem tesz meg többet percenként 6 láb (1,83 m) távolságnál.

A házi légy étkezés után visszaöklendezi az ételét, majd ismét megeszi.

A macskák mindegyik fülében 32 izom található. Több mint százféle hangot képesek kiadni, míg a kutyák esetében ez a szám csak tíz körül van. Abban viszont már nem különböznek, hogy - az emberekhez hasonlóan - ők is egyaránt lehetnek „jobb- vagy balkezesek”.

Szomorú tény, hogy évente több mint 10 000 madár pusztul el ablaknak csapódva.

A medvék (a felnőttek) olyan gyorsan futnak, mint a lovak. Egy ereje teljében lévő medve rövidtávon képes a 30 mérföld/óra (48 km/h) sebességgel is haladni.

A medvefajok között a maláj medvének van a leghosszabb nyelve, mely a kifejlett példányoknál a 20-25 cm-t is elérheti.

OroszlánokAz oroszlánok több mint ötvenszer képesek párzani naponta.

Földünk (méretéhez viszonyítva) legerősebb állata az orrszarvúbogár. Saját testsúlyának a 850-szeresét képes felemelni.

A patkányok hosszabb ideig megvannak víz nélkül, mint a tevék.

A pillangók íz érzékelői lábaikon találhatók. Ha meg akarnak kóstolni valamit, egyszerűen rászállnak.

Egyes pingvinfajok egyedei 6 láb (180 cm) magasra is képesek felugrani a levegőben.

A pókoknak nyolc lábuk és 48 „térdük” van. A matematikusok kiszámították, hogy sokkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy halálunkat egy pezsgősüveg kirepülő dugója, mint a mérgespókok csípése okozza.

A tarantellapókok két évig is képesek meglenni élelem nélkül. Nem így az ausztráliai ugrópók, melynek „étlapján” - többek között - kisebb békákkal és hüllőkel is találkozhatunk.

A prérifarkas (kojot) tudományos neve (Canis Latrans) „ugató kutyát” jelent.

Bár nem minden rénszarvasra jellemző a migráció, egyes észak-amerikai populációik évente több mint 3100 mérföldet (azaz közel 5000 kilométert) vándorolnak, amivel a szárazföldi emlősök között ők a rekorderek. Különleges felépítésű orruk felmelegíti a levegőt, mielőtt az a tüdejükbe érkezik. Nemrég azt is felfedezték, hogy az emlősök közül egyedül a rénszarvasok érzékelik az ultraibolya fényt. Ez nagy segítségükre van a sarkkörön túli hófedte vidékeken.

A sarki csér a nyár végén útra kel, és az Északi-Jeges-tengertől, a partvonalat követve az Antarktiszre repül. Rajta kívül földünk egyetlen vándormadara sem képes ezt a 20 000 km-es utat megtenni. A déli-sarki nyár végén azután a sarki csérek ismételten felkerekednek, és visszafelé is megteszik ezt az utat.

Az imádkozó sáska az egyetlen rovar, mely 360 fokos szögben képes elforgatni a fejét.

A strucc nemcsak a legnagyobb madár, de a leggyorsabb is a kétlábú állatok között. Futósebessége eléri az óránkénti 70 kilométert. Rúgásával képes egy oroszlánt is megölni. Napokig kibírja víz nélkül. Különös jellemzői óriási szemei, melyek nagyobbak az agyánál.

A sündisznó szíve percenként 300-at ver.

A szalamandrák a bőrükön keresztül lélegeznek.

A szamarak szemei úgy helyezkednek el a fejükön, hogy állandóan lássák mind a négy lábukat. Érdekes viszont, hogy míg a szamarak elsüllyednek a folyós homokban, az öszvérek nem.

TeknősbékaA szöcskéknek fehér színű a vérük. A nagy amerikai szöcskéknek az elülső lábain találhatók a füleik.

A tarajos sülök lebegnek a vízben.

A tasmán ördög állkapcsa háromszor olyan erős, mint a pitbull terrieré. Úgyhogy nem érdemes kikezdenünk vele.

A tehenek több tejet adnak, ha zenét hallgatnak.

Egyes teknősbékafajok az ülepükön keresztül vesznek levegőt.

A földünkön élő termeszek testtömegének összege tízszerese az emberekének.

A tevéknek három szemhéjuk van, hogy védelmet nyújtson nekik a porviharok idején.

A tigriseknek nemcsak a bundájuk, hanem a bőrük is csíkos.

A tintahalaknak tíz csápjuk van.

ZsiráfA vakondok 300 láb (kb. 90 méter) hosszú alagutat képes fúrni egyetlen éjszaka alatt.

A víziló olyan tágasra tudja nyitni a száját, hogy egy 120 cm magas gyermek elférne benne. A víz alatt pedig akár 30 percig is kibírja levegővétel nélkül.

A tatuk, az oposszumok és a lajhárok életük 80%-át alvással töltik.

A zebrák fehér színűek fekete csíkokkal.

A zsiráf a föld legmagasabb állata. A nyelve olyan hosszú, hogy még a füle belsejét is képes vele kinyalni. Kevesebb, mint 2 órát alszik naponta. Nem sok vizet iszik, és hosszabb ideig megvan víz nélkül, mint a teve. Ennek az lehet az oka, hogy amikor vizet iszik, szét kell terpesztenie a lábait, mert a nyaka rövidebb a mellső lábainál. Ez a helyzet rendkívül veszélyes a számára, mert elveszíti a stabilitását, nem látja a leselkedő ragadozókat, és nem tud eléggé felgyorsulni, ha menekülnie kell a támadók elől.

A zsiráfok szíve 2 láb (60 cm) hosszú, és 20 font (több mint 9 kg) tömegű. Ez a hatalmas és erős szív 75 litert vért pumpál át percenként. Magasságuk és szívük mérete miatt az állatvilágban a zsiráfoknak a legmagasabb a vérnyomásuk.

Minden zsiráf folteloszlása egyedi, olyannyira, hogy a kutatók a foltmintáik alapján tudják azonosítani egyedeiket.

 

További olvasnivaló

A melatonin nemcsak alvászavar ellen j…

Sokan szenvednek alvási zavaroktól, nehezen alszanak el, gyakorta ébrednek fel éjszaka és nem tudnak visszaaludni. Noha nekem nincs problémám az alvással, de mégis, ha nagy távolságra, távoli országba utazok, egyáltalán...

Folytatás...

Babonás jövendölések szerelmespárok…

A szerelem varázslások és szerelmi jóslások köre - akárcsak az emberi fantázia - szinte kimeríthetetlen. Mint a babonák többsége, a legtöbbjük színes és képzelet gazdag. A szerelmi jövendölések a korábbi...

Folytatás...

Licus kézelemzése

A kéz milyensége és a karakter határozott összefüggést mutat, ugyanis rendkívül ritka a jellemmel, a lelkiállapottal, a szellemi kvalitással, az egészségi állapottal ellentétes kéz. Például a puha kéz minden...

Folytatás...

Ilona

A Nyugat-nemzedék jeles költőjét, Kosztolányi Dezsőt, a „Lankatag / angyalok / aléló / sikolya. Ilona, / Ilona, / Ilona, / Ilona.” sorokra ihlető név görög eredetű, a Heléna...

Folytatás...

Munkába menet végezhető gyakorlatok

  Járműre várakozás közben comberősítő gyakorlathoz, álljunk kis terpeszbe nyújtott lábakkal, majd térdeinket feszítsük egymás felé, anélkül, hogy talpunk elmozdulna. Hat másodperc után lazítsunk, és ha lehet, ismételjük meg a...

Folytatás...

Kovalami állatok

Már az első nap első félórájában piros pecsenyére sült bőrünk, de aztán fokozatosan értük el a bronzos szint, sőt idővel kezdtünk hasonlítani a keralaiakhoz, testünk barnás fekete, vagy inkább...

Folytatás...