Rosta Erzsébet weboldala


Mintegy tíz éven át - amikor lent az Adria-tenger partján lévő Moščenićka Dragán nyaraltunk - abban a tévhitben voltunk, hogy esténként (olykor nappal is) a tücskök kedves hegedülését halljuk. Álmunkban sem gondoltunk arra, ezek a szorgalmasan ciripelők nem tücskök, hanem kabócák. Ha közben nem lepik el, és tarolják le kertemet az ügyesen ugró, aprócska fehér amerikai lepkekabócák, soha nem derült volna ki számunkra, hogy a kabócák nem tücskök.

Amerikai lepkekabóca - kifejlett példányMikor az első pusztítást felfedeztem, nem tudtam mire vélni, mi történhetett elfonnyadt gyönyörű virágaimmal, díszbokraimmal, zöldjeimmel, miért hagyták abba a virágzást a muskátlik, daturák, leanderek, petúniák, a hortenziám vagy lágyszárú klemátiszom, és mi történhetett a salamonpecsét leveleivel, mitől lettek az utcai bokrok is megviseltek. Csupa rejtély volt előttem az egész.

Egy reggeli rádióadásban Bozsik gazda megnyugtatta hallgatóságát, hogy ezek kabócák teljesen ártalmatlanok. Sejtésem viszont azt sugallta, hogy kételkedjek szavaiban. Utánanéztem többek között Brehm Az állatok világa című könyvében, végigszörföltem a Neten és lexikonokban is kutattam, vajon mi lehet az igazság. Jó volt a sejtésem, megtudtam, hogy a kabócák - bár a gyümölcsösöket talán nem veszélyeztetik annyira, mint a tavaszi fagyok, a jégverés, vagy más kártevők - valójában meglehetősen kártékonyak, például a mezei kabócák nyálukkal elpusztítják a leveleket, a tajtékos kabócák a haszonnövényekben tesznek kárt, azzal, hogy gátolják a növény fejlődését. Az énekes kabócák imádják a gyümölcsfákat, mivel ezeket tartják alkalmasnak a peterakáshoz. Az amerikai lepkekabócával ráadásul az is baj, hogy - lévén behurcolt faj - kedvére szaporodhat, mivel nincs természetes ellensége. Állítólag a kabócáknak létezik hasznos fajtájuk is, például az indiai lakktetű, de az írásom most nem erről szól.

Lepkekabócák viaszváladékaEngem kizárólag csak a nálunk, a házunk táján megjelenő kártékony kabócák érdekeltek, különösen azután, hogy még a télikertem növényeinek levelei fonákjain is felfedeztem a leendő kabócák apró fehér petéit. Ez megijesztett, hisz attól féltem, hogy - hasonlóan, mint odakint - szipókáikkal nagy pusztítást fognak végezni, kiirthatják minden zöldemet. Az összes levél hátsó fertályát megvizsgáltam, és szerencsémre ujjammal sikeresen eltávolítottam a ragacsos, fehér viaszréteget, legalább a lakásban megakadályozva a jövendő kabócák vircsaftját.

Bár az emberek a hangjuk alapján a kabócákat gyakran összetévesztik a tücskökkel, de mégsem azonosak, a percegők a hegedűsökkel, még rokonságban sincsenek. Elcsodálkoztam, amikor azt olvastam, hogy a kabócák a levél-, és pajzstetveknek, a poloskáknak és a levélbolháknak a rokonai. A világon mindenhol fellelhető kabócáknak se szeri, se száma, például vannak púpos-, tajtékos-, szarvas-, égerfa-, fűzfa-, hegyi énekes-, foltos-, csíkos-, manna-, óriáskabócák. A kertünkben megjelenő amerikai lepkekabócák Magyarországon feltehetően 2004-ben telepedtek és terjedtek el. A pár mm nagyságú, szürkés-fehér amerikai lepkekabócák nagyon ügyesek, érintésre azonnal elugranak, bár láttam olyat is, mely repülésbe kezdett.

Ágon masírozó lepkekabócákMiután a kabócák októberben lerakott tojásai átteleltek, május felé jelennek meg a lárvák. Hasonlóan a kifejlett kabócákhoz, szívogatásukkal már ők is jelentősen gyengítik a növényeket, elsősorban a zsenge hajtásokat kedvelik, de nem nagyon válogatnak, megtapasztaltam, hogy szinte valamennyi növényem ízét jónak tartják.

Többfelé érdeklődtem, szakértőktől megkérdeztem, mit lehet tenni ellenük. Eleinte széttárt karokat, vállfelhúzásokat kaptam. Később aztán többféle garantáltan ható szert javasoltak, melyekből azonban egy sem vált be. Arra is figyelmeztettek, hogy vizsgáljam meg kertem összes levelét, amit kivihetetlennek tartottam, hisz kertem olyan, mint egy arborétum, tele fával, bokorral és virággal. Azt is tanácsolták, hogy a további fertőzés megakadályozására, vágjuk le és égessük el a fertőzött ágakat, ami ugyancsak zsákutcának bizonyult, mert néhány ágat még sikerül levágni, de mi lesz azokkal az ágakkal, melyeket nem érek el. Nemrég végre rátaláltam egy állítólagos jó hatóanyagú szerre, a neve Actara, amitől sokat várok, feltehetően ez a leghatásosabb szer a kabócák ellen. Nagyon remélem, hogy így lesz. Persze az Actarán kívül javasolnak különféle vegyszer-kombinációkat, sőt a tél vége felé olajos lemosó permetezést is. Bár még folytathatnám a sort, helyette inkább azt kívánom, ne találkozzanak a lepkekabócákkal, ne telepedjenek meg a kertjükben ezek a fránya jószágok.

Kommentek

archivált tartalom

Valéria #5

Kedves harcos társaim!
Budapest kertvárosi részében élek, a harmadik emeleten. Van egy kis francia erkélyem, ami tele van növényekkel. Nálam is megjelentek a "kis drágák". A magasságot is jól bírják sajnos. Nekem a boltban a Decis és Keratív kettősét ajánlották, ami tavaj erősen meggyengítette az ellenfél táborát. 10L vízben kell kikeverni, porlasztóval kijuttatni. Az én növényeimre bőven elég 2L, ilyenkor a maradékot leviszem, és a ház előtti bokrokat, ami táborhelyük, jól megpermetezem, így jó időre száműzöm őket.

2017-06-26 04:53:49

Rosta Erzsébet #4

Kedves Viktor!
Ezen a rendkívül csapadékos nyáron már az is eredmény, ha sikerül meggyéríteni e gonosz kártevőket. Az Actara és a Mospilan között én nem tapasztaltam különbséget. Mindkettő felszívódó növényvédőszer, és elsősorban az imágók kifejlődése előtt, és főként a lárvákkal szemben fejtik ki a hatásukat. Július közepén a gazdaboltban a Mospilan és a kontakt hatású Karate egy-egy arányú keverékét ajánlották, és ismételt permetezést javasoltak. Fontos, hogy a permetléből a levelek fonákjára is jusson. Sajnos a permetezésre - a mindennapos esőzés miatt - augusztus első hetéig csak egyetlen alkalommal tudtam sort keríteni. Ennek ellenére jobb a helyzet, mint tavaly ilyenkor, csökkent a kifejlett levélkabócák száma. Mihelyt az időjárás engedi, a permetezést megismétlem.
Üdvözöllek,
Erzsébet

2014-08-06 11:10:33

Viktor #3

Az amerikai lepkekabóca megjelenése kissé késett nálam mivel az Actarát megelőzés képen nyár elején használtam, de mostanra július vége újra belendültek, de mára a III. forgalmazási kategóriából a II.-be sorolták át, így aki nem rendelkezik a szükséges vizsgával az nem juthat hozzá. A kártétel a konyhakertben főként a szőlőben, szederben mutatkozik meg, de a csalán is ízlik neki. :)
Javasolják még a Mospilan-t. Esetleg más ötlet jelen helyzetben, III. forgalmazási kategóriába eső termékekre? Igen az őszi lemosó permetezés is hatékonyan gyérítheti az áttelelő lárvák számát.
Várom válaszod,
Üdvözlettel:
Viktor

2014-08-04 13:57:21

Rosta Erzsébet #2

Kedves Annamari!
Sajnos a lepkekabócák elleni küzdelemben egyelőre nem én állok nyerésre. A javasolt, Actara nevű permetezőszert még az ősz beállta előtt kipróbáltam, de csak fél sikerrel, a dísznövényeimen a permetezés után már nem végeztek jelentős pusztítást. Az idén azonban július elején - ha kisebb számban is - kertemben újra megjelentek a gonosz kártevők, aminek elsősorban a petúniáim, muskátlijaim és a kokárdavirágom látta a kárát. Először Mospilannal permeteztünk, majd két héttel később - a gazdabolt eladójának tanácsára - a Mospilan és a Karate keverékével. Ez utóbbi kontakthatású, így - állítólag - a már kifejlődött kabócákra is hat. A saját tapasztalatom, hogy a Mospilan önmagában nem sokat segített, a keverék viszont némileg megritkította a támadók számát, és - pozitív mellékhatásként - a levéltetvek teljesen eltűntek. A mérsékelt sikerben az is közrejátszhatott, hogy mostanában elég nagy esőzések voltak, ezért a permetezést hamarosan megismétlem. Olvastam egy Steward nevű, igazolvánnyal vásárolható szerről is, ehhez azonban nem sikerült hozzájutnom. Mivel a közelünkben lévő parkerdő igen erősen fertőzött, az akácok és az ostorfák tele vannak lepkekabócákkal, nem számítok gyors sikerre. Egyedül abban bízom, hogy a lepkekabóca után természetes ellensége, a fürkészdarázs (Neodryinus typhlocybae) is hamarosan megérkezik. Biztató, hogy tőlünk délre már több országban is megjelent.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2014-07-26 08:42:43

Annamari #1

Kedves Erzsébet!
Érdekelne, hogy végül is hatásos volt-e az Actarán a kabócák ellen?
Sajnos nálunk is megjelentek és bár kicsi a kertünk, egyre kevesebb növény éli túl a támadást. Az orgona bokron a levelek olyanok, mintha elhaltak volna és száradnának el. :(
Várom válaszát!
Köszönettel: Annamari

2014-07-25 11:15:15