A+ A A-

Szépségdiéta - Mit szabad enni, ha szép akar lenni?

  • Közzétéve itt: Egészség


Az alábbiakban Dr. Benjamin Gayelord Hauser (1895-1984) diétáról alkotott gondolatait olvashatják, aki a múlt században többek között olyan hírességeknek volt táplálkozási tanácsadója, mint Marlene Dietrich, Gloria Swanson, Greta Garbo, Ingrid Bergman, Grace Kelly, Philippe de Rotschild báró és Jeanne Moreau. Bár a maga idejében - különösen az Amerikai Orvosi Társaság valamint a liszt- és a cukor lobbi részéről - sokan bírálták módszerét, némelyek egyenesen sarlatánnak minősítették, a modern táplálkozástudomány számos elképzelését igazolta. Ma már sokan úgy tekintenek rá, mint a természetes táplálkozást propagáló mozgalom megalapítójára, aki az egészséges étkezés úttörőjeként évtizedekkel megelőzte korát.


Sohase böjtölj

A fogyás nem nehéz és nem fárasztó feladat. Egyetlen könnyű és hatásos módja a hízást előmozdító tápszerek mennyiségének csökkentése. Sohasem ajánlom a böjtölést. Se nem egészséges, se nem egyszerű. Igen nagyfokú önmegtagadás szükséges hozzá és az egészségre is káros hatással van. A szervezetet a böjtölés ideje alatt mérgek árasztják el, amik gyakran tartós fejfájásokhoz vezetnek. Sokkal könnyebb a tudományos alapon fogyni, ami nem egyéb, mint az ízlés újranevelése. A szervezetet szoktassuk el a savképző cukroktól és keményítőktől. Adjunk neki éltető egészséges, tisztító hatású eledeleket.

A kövérség ellen nemcsak hiúságból kell küzdenünk. Az igazi és nemcsak beképzelt kövérség betegség. Kóros állapot. A mai orvos az elhízott páciens kezelését azzal kezdi, hogy először is lefogyasztja. A kövér ember többletkilói megterhelik a szívet. Valósággal zsírbörtönbe falazzák, megakadályozzák a működését. Kritikusan kövérbetegségek: a cukorbaj, magas vérnyomás, különböző szívrendellenesség. Kihat a szellemi életre is, ellustít, megfoszt energiáinktól. Könnyen keltheti az annyira divatos »alacsonyrendűség« érzetét. Ha valakinek csúnya a bőre, rossz az alakja, többnyire valamilyen meglévő, vagy beképzelt tökéletességéhez igyekszik ragaszkodni, hogy annak fitogtatására elvonja a figyelmet hibáiról. Ezért tehát az önhitt, beképzelt emberen legkönnyebben úgy segíthetünk, ha fizikai rendellenességeit igyekszünk rendbe hozni. Egészséges, szép emberben a lelki egyensúly is biztosabban fenntartható. Ha fogyni akarunk, rendszeresen végezzük és már a reggelt kezdjük helyesen. Mondjunk le a bőséges reggeliről. Nem igaz, hogy a napi munka elvégzéséhez szükséges erők, gyűjtésére okvetlenül fontos a nagy reggeli. A tojás, kávé, pirítós, kalács, ahelyett, hogy megerősítené, inkább lelassítja a szervezet működését. Kíséreljük meg a következő változtatást: reggel ne igyunk csak gyümölcslevet, vagy ha a párolt gyümölcsöket jobban szeretjük, úgy azokat is fogyaszthatjuk. Valamit minden esetre együnk, nehogy lemondva a reggeliről, duplán bepótoljuk a hiányt a tízórainál, vagy az ebédnél, ami szintén igen káros, úgy a fogyás, mint az egészség szempontjából. Ha a gyomor túl sokáig volt üresen, a nehéz táplálék túlhaladja a gyomor teherbíró képességét. Az ebédidő különösen alkalmas salátafogyasztásra, ezek ugyanis bőven tartalmazzák a testnek szükséges vitaminokat és ásványi sókat. A saláta kitűnően rendben tartja a szervezetet, csupán az elkészítési módra kell ügyelni. A legegyszerűbb és legmegfelelőbb: 2 kanál citromlé, 1 kanál olívaolaj, egy kevés só és egy kevés méz. Mindenesetre több citromlevet, mint olajat használjunk, mert ellenkező esetben a diéta inkább hízó, mint fogyókúra. A salátaebédet mindig követheti a gyümölcs is és a kedvenc italunkról sem kell lemondanunk.


Egy elsőrangú étkezés

Most semmiféle korlátozást sem akarok megszabni, csupán az elv betartása a fontos. együk azt, amire a szervezetünknek szüksége van, azután pedig azokat a táplálékokat, melyeket megkívántunk. Kezdjük az étkezést egy pohárka főzelék koktéllel, vagy salátával. Azután lássunk a húshoz, melyhez mindig egy vagy két főzelékfélét fogyasszunk. Kenyér és burgonya helyett inkább retek, hagyma, zeller, répa, erősen lehűtött nyers kelbimbó, utána egy nagy adag gyümölcs vagy gyümölcstorta, esetleg befőtt. Az étkezés végén étvágyunk teljesen ki lesz elégítve. Íme, ez az egész, nagyon egyszerű diéta, amitől nemcsak a felesleges hájrétegünk tűnik el, de évekkel is megfiatalodunk.


Mennyi vizet igyunk?

A sejtek a vizet magukhoz szívják és így a víz felelős a felesleges súlyért. Ezért inkább korlátozzuk a vízivást. Tekintettel arra, hogy úgyis nagymennyiségű friss gyümölcsöt fogyasztunk, ez nem esik majd nehezünkre. Ugyancsak sok vizet tartalmaznak a saláták és a zöldségek is. Ezek teljesen tiszta, a nap által megszűrt, desztillált folyadékok. ha nem fűszerezzük túl ételeinket, úgy a szomjúság lecsökken önmagáért is. Ajánlatos a rendes só helyett a növényi só használata, mely az ízt teljesen pótolja a só káros hatásai nélkül és ezenkívül még értékes ásványi anyagokban is gazdag. A víz helyett sok más folyadék áll rendelkezésünkre. Egy pohárka hűtött paradicsomlé ugyanolyan ízletes és szomjúságoltó. Fogyasszunk sok citromot, ez a legjobb ellenszere a felesleges súlynak. A citromban lévő ásványi sók és vitaminok elősegítik a fogyást. Ha nem bírjuk édesítés nélkül inni, úgy adjunk hozzá egy kevés mézet, de semmi esetre se készítsünk agyonédesített limonádét.


Italokról

Sokan kérdik, hogy a fogyókúrás ihat-e sört vagy bort? Feleletül a sör kalória-vizsgálatának eredményét adom. Egy fél liter sör 225 kalóriát tartalmaz, ami egyenlő értékű hőanyag, két és fél szelet kenyérrel vagy egy jókora szelet hússal. Úgy-e, már mondanom sem kell, hogy a sörnek a soványítókúra alatt nem lehet helye. A bor helyzete kedvezőbb. Időnként egy pohárral fogyaszthatunk, de lehetőleg száraz borokat igyunk.


A húsevés problémája

Hacsak valamilyen különleges ok nem fordul elő, úgy a húsféléket nyugodtan besorozhatjuk diétánkba. A fehérje-tápanyagok szempontjából igen előnyösek. A sok húsfogyasztás hizlaló, ezért lehetőleg mindig vékony szeletkéket fogyasszunk. Ne süssük, de pároljuk, lehetőleg mindig két főzelékfélével tálaljuk, leveles főzelékekkel. Együnk halat is, ez kevésbé hizlal, fehérjét tartalmaz, azon kívül még jódot is. A halat is inkább pároljuk, mint süssük.”

[Forrás: Színházi Élet, XXVIII. évf. 37. szám, 92-94. o. Benjamin Gaylord Hauser írását a magyar lehetőségekhez alkalmazta: Megyery Sári.]

További olvasnivaló

Tizenegy bűn és vezeklés

Ez a szám a zsidó-keresztény hitvilágban nem örvend valami jó hírnévnek, általában a rosszal, a gonosszal hozzák kapcsolatba. A kabbalában tizenegyen vannak a „kelipot”-ok, akiket a judaizmus misztikus tanításai...

Folytatás...

A kezeken felhalmozódó bioelektromos és …

Az emberi test tökéletes, a legmagasabb szintű önszabályozó rendszer. Minden alkotórésze összekapcsolódik, a szervei kölcsönhatásban állnak egymással. Normális viszonyok között működését a nagyszámú visszacsatoló rendszer automatikusan szabályozza és egyensúlyban tartja...

Folytatás...

Somlói galuska – hagyományosan és egysze…

Hiába kutakodtam szakácskönyveimben a somlói galuska elkészítése felöl, nem leltem rá. A sikertelen próbálkozásaim arra ösztökéltek, hogy bemenjek egy könyváruházba, és ott - a süteményes könyvek közt - biztos rátalálok...

Folytatás...

Kettes a dualitás, a házasság száma

A kettes mint a páros számrendszer bázisa, jelképe a dualitásnak, az alteregóknak, az ellentéteknek, a kettősségnek; reprezentálja a két nemet, az ikreket, a két pólust, a feszültséget, a megosztást...

Folytatás...

Pakisztán - Cserbenhagyó gengszterbusz

Nagyobb térképre váltás A reggeli újságok csupa borzalmakról számolnak be. „Dakoiták támadtak meg egy farmot, egy ember meghalt. Manthar Lakhiar a notórius dakoita megszökött a kotri őrizetéből, négy rendőrtisztviselőt azzal gyanúsítanak...

Folytatás...

Mit jelent paprikával álmodni?

A paprika a fűszer és az izgatottság (izgalom) szimbóluma. Az álmunkban megjelenő paprikák sokat mondanak azokról a dolgokról, melyek hiányoznak az életünkből. Ezek némelyike lehet, hogy a titkos vágyainkkal áll...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?