Rosta Erzsébet weboldala

 


A szervezetünk tudja, hogy mire van szüksége, és ezért aztán mindent elkövet annak érdekében, hogy optimális szinten tartsa testünk kémhatását. Én is megteszek mindent, a sav-bázis egyensúlyomért, ám az évszakváltások alkalmával mégis görcsös a gyomrom, a savas nyelőcsövem azonnal jelzi, hogy valami nincsen rendben. Noha többfelé is olvastam, hogy a savasság kísérő szimptómája lehet például a fejfájás, a gyengeség, a fáradékonyság érzése, a szétszórt figyelem, a meggyengült koncentrációs képesség, a testbőr viszketése, álmatlanság, olykor izomrángás, lepedékes nyelv, az én - savasságra hajlamos - szervezetem eddig még nem produkálta ezeket a tüneteket, bár ami késik, nem múlik.

Egyes természetgyógyászok a megfigyeléseik alapján - további jelekkel toldották meg a felsoroltakat, azt állítják többek között, hogy a savasság erős lábizzadást válthat ki, a szív rendetlenkedéséhez vezethet, valamint farkaséhséget okozhat. Ez utóbbi megfigyelést én is osztom, ugyanis a sav marását, görcsét gyakorta evéssel próbálom gyengíteni. A túlsúlyba kerülő savval azonban nemcsak a fájdalom miatt kell törődni, idővel a szervezetben mészhiány léphet fel, ami - ha tartóssá válik - csontritkulással, fogromlással, ideggyulladással és más gyulladásos betegségekkel járhat.

Mindezek megelőzhetőek a sav-lúg egyensúlyának megtartásával, amit a megfelelő táplálkozással nagyjából el is érhetünk. Ha azonban lekésünk erről, már csak orvos segíthet. Hogy ne legyen erre szükség, a savasságra hajlamos olvasóimnak két könyvemből kigyűjtöttem a savképző, vagyis a jin, illetve a lúgosságot fokozó jang élelmiszerek listáját. Noha akad köztük néhány olyan ételajánlat, mellyel egyáltalán nem értek egyet, a legtöbbjüket érdemes kipróbálni.


Dr. Oláh Andor-Kállai Klára-Vadnai Zsolt Reformkonyha című könyve szerint:

Savképző, vagyis jin ételek
Az összes húsféle a halak is, állati zsír, vaj, margarin, finomított olaj, diófélék: dió, mogyoró, mandula, hüvelyesek, rizs, fehérliszt és fehér kenyér, gabonaneműek: minden fehérliszttel és fehércukorral készült étel, sütemények, tészták, fehércukor, csokoládé, citrus gyümölcsök és a többi savanyú gyümölcs, konyhasó

Lúgképző, vagyis jang ételek
Minden zöldségféle, minden, ami zöld, zöld levelek, gyökérfélék nyersen, nyers zöldségfélék, burgonya, burgonyalé, csicsóka, uborka, sárgarépa, spárga, kelbimbó, paraj, fehér káposzta, fejes saláta, vöröskáposzta, kelvirág, zöldbab, hagyma gesztenye, szentjánoskenyér, datolya, füge, szamóca, alma, szilva, szőlő, búzakorpa, búzacsíra, lúgos ásványvizek

Semleges ételek
A főtt zöldségfélék, az érett, de nem savanyú almák, a túlérett banán, a dinnye, a paradicsom, a tej, a különféle tejtermékek, a sajtok kivételével.


A másik forrásom, Michel Abehsera Zen makrobiotikus receptek című könyve viszont nem mindenben osztja a fenti megállapításokat.

A szerző kiindulásként azt jegyzi meg, hogy a savas ételek sok káliumot tartalmaznak, míg a lúgosak nátriumban gazdagok, továbbá, hogy a jin kiterjed, míg a jang összehúzódik. Mivel a cukor jin étel, ha a nyelvünkre teszünk belőle, a nyelvünk megduzzad. A só (NaCl) viszont jang természetű, a nyelvre tett só összerántja a nyelvet. A jin és a jang egyensúlyához abból kell többet fogyasztanunk, amelyikből kevés van a szervezetünkben. Ennek meghatározásában sokszor a tünetek sietnek a segítségünkre. A gyomorégés például a túlzott savasságról, a jin túlsúlyáról tanúskodik. Az izomgörcs oka ugyancsak a savasság, vagyis a „túlságosan” jin ételek. Hasonló a helyzet a pattanásokkal is. A tüsszentés, köhögés és a csuklás révén jintől szabadul meg a szervezetünk. A sírásra ugyanez igaz, mivel könny jinben gazdag. A jin gyümölcsök, például az avokádó, a papaya és az ananász, a cukor, a szacharin és a hideg italok frigiditást és impotenciát okozhatnak.

Savas, jin ételek
Csirke, nyúl, ló, marha, sertés, pisztráng, homár, óriási laposhal, éti kagyló, ponty, angolna, polip, kagyló, osztriga, béka, csiga, világos szezámolaj, kukoricaolaj, olívaolaj, mogyoróolaj, kókuszolaj, margarin, sertészsír, melasz, méz, rozs, zab, árpa, kukorica. fehér káposzta, lencse, vörös káposzta, zöldborsó, fokhagyma, gomba, bambuszrügy, articsóka, spenót, spárga, uborka, burgonya, bab, édesburgonya, paradicsom, padlizsán. Camembert sajt, tej, margarin, vaj, krémtúró, tejszín, tejföl, joghurt, olívabogyó, őszibarack, mogyoró, földimogyoró, mandula, körte, dinnye, narancs, füge, banán, grapefruit, mangó, papaya, ananász, víz, sör, bor, cukrozott italok, gyümölcslevek, kávé, tea

Lúgos, jang ételek
Fácán, fogoly, galamb, kacsa, pulyka, tojás, kaviár, tengeri süllő, szardínia, hering, garnélarák, lazac, nyelvhal, hajdina, köles, rizs, hántolatlan búza, sárgarépa, úritök, petrezselyem, hagyma, retek, kerekrépa, fodros kel, endívia, fejes saláta, pitypanglevél, cékla, kecskesajt, kecsketej, Gouda sajt, Roquefort sajt, alma, eper, gesztenye, cseresznye