A+ A A-

Nemcsak fájdalomcsillapító és hangulatjavító a csípős kapszaicin

  • Közzétéve itt: Egészség


Bár ezt az - erős paprikák csípős ízét adó, sokoldalúan felhasználható - alkaloidát csak a 19. század eleje óta ismerjük, természetes hordozóját és „alkotóját”, a csili paprikát (cayenne borsot) Közép- és Dél-Amerika őslakói évezredek óta használják fájdalomcsillapításra a népi gyógyászatban. Alighanem azt is jóval előbb tudták, hogy a paprikák fogyasztásakor fellépő csípős, égető érzést nem a magjai, hanem a válaszfalain lévő hártyás erek hólyagocskáiban található „vegyi anyag” okozza. Az viszont már Hőgyes Endre felfedezése (1878), hogy ez a vegyület a tiszta kapszaicin, mely nemcsak a nyálkahártyát izgatja, hanem a gyomorsav kiválasztását is serkenti.

Csili paprikákA „késedelmet” némiképp magyarázza, hogy a mi kultúránk a paprikát csak alig több mint fél évezrede ismeri. Dr. Diego Alvarez Chanc - aki második nyugat-indiai utazása során kísérte el orvosként Kolumbusz Kristófot - hozta el Európába (Spanyolországba) 1493-ban a csili paprikát, az ő naplójából olvashattunk először gyógyászati felhasználásának lehetőségeiről.

Amerika őslakói ugyan elsősorban fűszerként, ételízesítőként fogyasztották a csili paprikát, de azért a gyógyító hatásairól is tudtak egyet, s mást. Például a maják csilivel dörzsölték be ínyüket fogfájás esetén. Egyes törzsek gyógyító és védelmező, illetve rontáselhárító hatást tulajdonítottak az erős paprikának. A köröm alá dugott zöld csilipaprika darabkákról azt állították, hogy „uralkodnak” a reuma fölött. Az inkák úgy vélték, javítja a látást a csili rendszeres evése. Állítólag a szaguk riasztotta el a reuma szellemét. Mexikóban sok anya - felgyorsítandó a gyógyulást - még napjainkban is csilivel fűszerezi meg a beteg gyermeke ételét, és jó erős csili levessel kúrálja párja másnaposságát.

Sokan tudni vélték, hogy a csili parika jó szolgálatot tesz a terhesség esetén is. Egyrészt a rendszeres fogyasztásával előrébb lehetett hozni a szülés időpontját, de voltak, akik nem ezért, hanem a vajúdás megkönnyítésért, a szülés időtartamának lerövidítése érdekében ették.

A paprika pozitív egészség hatása mellett kétségkívül számos tény szól: alacsony a kalóriatartalma, nincs benne koleszterin, viszont igen gazdag A és C vitaminban. Emellett a folsav, kálium és az E vitamin szükségletünk kielégítésébe is rendesen besegít. Egyes csípős paprikákban - különösen a csili és a cayenne bors változataiban - jelentős mennyiségű kapszaicin található, ezért a fogyasztásuk megnöveli a véráramot és a pulzust, megemeli a testhőmérsékletet, és izzadást eredményez. Mivel gyakran pontosan ugyanezek a szimptómák figyelhetők meg a szex közben is, a kapszaicint sokan afrodiziákumnak tekintik.

Mint fűszernövényt évszázadok óta használják ételek ízesítésére, a különböző kultúrák konyháinak ma már elmaradhatatlan kelléke. Erről az ételreceptjeimet, vagy bármely gasztro blogot olvasva, azonnal meggyőződhetnek. A természetgyógyászok már a kapszaicin felfedezése előtt sokféle bántalom ellen ajánlották a paprikát illetve a belőle nyert különféle gyógykészítményeket. A mai napig is javasolják az asztmára, az ízületi gyulladásra, vizelethajtóként és étvágygerjesztésre, alkoholos kivonatát pedig külső bedörzsölő szerként, reuma, zsába, köszvény, oldalszúrás ellen ajánlják.

Eleinte ugyan nem nagyon ismerték el a kapszaicin gyógyító hatását, idővel mégis sikerült kivívnia a hagyományos módon gyógyító orvosok elismerését, később pedig az orvostudománynak is az egyik fontos „új” vegyülettévé lett.

A gyógyászat sokféle problémára használ kapszaicinos készítményeket, ezek különböző kiszerelésekben recept nélkül kaphatók, kapszula, tea, kenőcs illetve tapasz formájában. Ha kapszulát szedünk, mindig tartsuk be a használati utasítást. A teából naponta egy csészényi ajánlott. A kapszaicin kenőcsöt az övsömör vagy az ízületi gyulladás okozta fájdalmak csillapítására, illetőleg az izommerevség enyhítésére használhatjuk. A kapszaicinos tapasszal az enyhébb sportsérüléseket, izomfájdalmakat, a lumbágós panaszokat, az izomlázat és a rándulással járó kellemetlenségeket enyhíthetjük. Mivel a kapszaicinnal készült kenőcs, illetve tapasz izgatja az arra érzékeny emberek bőrét, alkalmazása a tizenkét évesnél fiatalabb gyerekeknek, valamint terhes és szoptató anyáknak nem ajánlott. Az erős és a bőrön megtapadó kapszaicinos krém használata után azonnal szappannal kezet kell mosni, mert a kapszaicin a szembe kerülve súlyos irritációt, átmeneti „vakságot” okozhat.

Ez utóbbi tulajdonságát használják ki a rovarok, apró rágcsálók elriasztására, illetve - könnygázsprayben alkalmazva - a modern tömegoszlatásban. Ez utóbbi esetben azonban gyógyhatásról aligha beszélhetünk. Bár - az erős szaga és a csípőssége miatt - az állatok többsége kerüli a kapszaicint, alkalmazásával nem árt óvatosnak lenni, mert számos hasznos rovarra halálos veszélyt jelent. A madarak viszont - mivel nincs kapszaicin-érzékelőjük (nem ismerik a csípős ízt) - ügyet sem vetnek rá. A csőreikkel felcsipegetett paprika magjait emésztetlenül kiürítik, ezzel segítve a növény fennmaradását és elterjedését.

Kísérletek bizonyítják, hogy a kapszaicin befolyásolhatja, illetve mérsékelheti a szívelégtelenség és a szélütés kockázatát. Csökkenti a vérben a trigliceridek szintjét, ezért akinek problémája van ezzel, nem árt egy kis csípős paprikával meghintenie az ételeit. A kapszaicin tea serkentőként hat, hangulatfokozó hatásának köszönhetően, egy csészényi belőle feloldja a levertséget. Mivel a kapszaicin serkenti a nyál és a gyomornedv képződését, elősegíti, megkönnyíti az emésztést.

Hatékony lehet a fogyókúrázók számára. Étvágycsökkentő hatású, de emellett - az anyagcsere fokozásával - növeli az elégetett kalóriák számát is. Vagyis a kapszaicin növeli a test energiafelhasználásának a sebességét, ami segít a fölösleges kilók leadásában.

A nyári kánikulában a klímaberendezéseink fogyasztását is csökkenthetjük a segítségével. Ugyanis a csili hűtő hatása jóval tartósabb, mint a jégkrémé, fagylalté vagy a behűtött söré. A jégszekrényből kivett ételektől vagy italoktól túl gyorsan hűl le a belső hőmérsékletünk, amit a szervezetünk a testhőmérsékletünk megemelésével kompenzál. Azaz rövid idő múltán ott vagyunk, ahonnan elindultunk. Ezzel szemben a fűszeres ételek hatásmechanizmusa másképpen működik. Bár kezdetben melegebbet érzünk, azonban a kapszaicin csak annyira emeli meg a test belső hőmérsékletét, hogy az éppen megegyezzen a külső környezet hőmérsékletével. Közben erősödik szervezetünkben a véráramlás, izzadni kezdünk, és miután a verejték elpárolgott, a testünk lehűl.

Amikor csili paprikát eszünk, a benne lévő kapszaicin molekulák kontaktusba lépnek a szánkban található fájdalom (hő) érzékelőkkel. A receptorok az érintkezésre fellépő égető érzésről azon nyomban üzenetet küldenek az agyunknak, azzal a kéréssel, hogy „szűntesse meg a fájdalmat, vagy indítsa meg az endorfinok felszabadulását a hipofízisből és a hipotalamuszból”. Vagyis az agyunk „nem vízzel oltja a tüzet, hanem a kellemes érzést keltő endorfinokkal”. A hipofízisből áramló endorfinok hatására izzad a legtöbb ember, amikor erős paprikát eszik. Ez magyarázza a kapszaicin fájdalomcsillapító, hangulatjavító hatását. És még további előnye, hogy nem okoz függőséget.

Sőt az utóbbi évek kutatásainak köszönhetően egy régi tévhit is megdőlni látszik, vagyis valószínűleg nem igaz, hogy a fűszeres, csípős ételek fogyasztása hozzájárul a gyomorfekély kialakulásához. A valóság az, hogy a gyomrot megfertőző Helicobacter pylori baktérium, valamint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők - például az aszpirin (acetilszalicilsav), az advil (ibuprofén) vagy a nurofen (naproxén) - a gyomorfekély leggyakoribb okozói. Bár a fekélyes betegek többsége tart a fűszeres ételektől, nem biztos, hogy minden esetben indokolt a félelmük, ugyanis a kapszaicin fogyasztása révén a Helicobacter pylori számára kedvezőtlen módon változik meg a gyomor savegyensúlya. Az pedig, hogy fokozza a véráramlást a gyomor nyálkahártyájában, segíthet a sérült gyomorszövet regenerálódásában.

Azonban a jóból is megárt a sok, azaz a túlzásba vitt kapszaicin fogyasztás irritálhatja a szájat, a gyomrot és a beleket, hányáshoz és hasmenéshez vezethet. És persze - magamat is beleértve - nem mindegyikünk szereti a túlzottan csípős ételeket. Ha valamilyen „baleset” folytán a tolerálhatónál csípősebbnek találjuk a megkóstolt ételt, véletlenül se vízzel próbáljuk enyhíteni az égető érzést. A kapszaicin ugyanis nem oldódik a vízben, vagyis ha vizet vagy sima teát iszunk, azzal csak ártunk, mert még több helyre juttatjuk a nyálkahártyánkat irritáló vegyületet. Ehelyett inkább tejet, vagy tejterméket fogyasszunk. A bennük található kazein megköti az olajos kapszaicint, és viszonylag fájdalommentesen segíti a kimosódását a szervezetből.

További olvasnivaló

A csípős csalán jól ismert gyógynövény, …

A vetések szélén, parlagon hagyott földeken, utak mentén, árkok partján, réteken, vízparti ligetekben, lápos helyeken, akácos erdőkben, házak kertjeiben mindenütt megterem az éles fullánkszerű szőrökkel fogazott csalán. Régóta ismeretes róla...

Folytatás...

Egyiptomi kártyajóslás

Az alábbiakban ismertetett meglehetősen egyszerű jövendölési módszer a PLUTONIUS álnéven író ismeretlen szerző 1967-ben Indiában Oriental Mystic Book of Fortune Telling címen megjelent könyvéből való. Vegyünk egy pakli franciakártyát, és...

Folytatás...

A bőrrajzolatok osztályozása

A bőrfodorszál-rajzolatok rendszerint az ujjlenyomat közepén találhatók. Az egyes ujjnyom-minták két fontos alkotórésze a delta és a mag. Az íves rajzolatnak nincs deltája, és a tornyos ívnek is csak...

Folytatás...

A trivandrumi Szamgaram hotel

A vasútállomás előtti téren markáns szagok fogadnak, a tömegben az emberek, mint az eső elől menekülő hangyák nyüzsögnek. Valósággal elkábít a naplementét megelőző forróság. Most érzem csak igazán, milyen...

Folytatás...

A tíz szent guru, és Bandá Szingh Bahádu…

Míg buszunkkal Pandzsáb útján az átláthatatlanul fekete éjszakát hasítjuk, azon morfondírozok, kik lehetnek a szikhek?  Nép vagy nemzetség, faj vagy törzs? Egyiket sem találom elfogadhatónak, talán leghelyesebb vallási és harci...

Folytatás...

Ati kézelemzése

A kezeiről valószínűleg rossz szögben készültek a fényképek, ez lehet az oka annak, hogy az ujjai a tenyeréhez viszonyítva rövideknek tűnnek, vagyis a tenyere határozottan hosszabbnak látszik. Azért kezdtem bevezetőmet...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?