Rosta Erzsébet weboldala


De talán nem is az én hanyagságom, hiszen az elmúlt évtizedekben a gyógyszervegyészet, a biotechnológia és az orvostudomány igen sokat fejlődött. És az sem mindegy, hogy - noha maga a vitamin szó alig több mint százéves, és a „legfiatalabb” vitamint, a B9-et csak 1941-ben fedezték fel - a vitamin fogalmának meghatározása, az egyes vitaminok elnevezése a kereskedelemben, az Interneten, de még lexikonokban sem egységes. Sok helyen a régi névvel találkozhatunk, de az is gyakori, hogy olyan vegyületeket árusítanak vitaminként, amelyekre a vitamin meghatározás ma már nem elfogadott. Egyes „vitaminokról” kiderült, hogy valójában nem nélkülözhetetlenek, másokról bebizonyosodott, hogy az emberi szervezet is képes előállítani őket, és volt, amelyik azért „esett ki a pikszisből”, mert az embereknek nagy mennyiségben, mondhatni táplálékként van rá szükségünk.

Szerencsére az orvosok, a gyógyszerészek ismerik a különböző vitaminok neveit, és feltehetően a táplálék kiegészítőket gyártók zöme is tisztában van ezekkel, az viszont már csak remélhető, hogy a forgalmazók is tudják, mit árusítanak, vagyis azt, hogy a jól hangzó márkanév mit takar. Ezért én minden alkalommal veszem a fáradságot, és alaposan utánanézek, hogy mit szeretnének rám tukmálni, valójában mi van a reklámok mögött. Mert lehetséges, hogy nincs is rá szükségem, előfordulhat, hogy az étrendem, vagy a szedett gyógyszerek miatt nem az elvárt hatást nyújtja, sőt - rossz esetben - még káros is lehet. Másrészről azért is érdemes tisztában lennünk a vitaminok különféle elnevezéseivel, mert nem egy „csodaszer” hatóanyaga valamilyen vitamin, csak a kevésbé ismert (régi vagy kémiai) nevén.

Az alábbiakban - a ma elfogadott 13 vitamin elnevezései (hatóanyagai) mellett - a régebben vitaminként nyilvántartottak neveit is felsorolom: 

A-vitamin: a retinol és a provitamin;

B vitaminok

   B1: tiamin;
   B2: riboflavin (régebben G vitamin);
   B3: niacin, niacinamid, (régebben PP-vitamin);
   B4: adenin, már nem tekintik vitaminnak, ugyanis az emberi szervezet szintetizálja;
   B5: pantoténsav;
   B6: piridoxin, piridoxál, pirdoxamin;
   B7: biotin (régebben H vitamin);
   B8: már nem vitamin, mert az emberi a szervezet szintetizálja;
   B9: folsav (régebben M vitamin);
   B12: kobalaminok;
   B13: orotsav, már nem tekintetik vitaminnak;
   B15: pangamsav, már nem tekintik vitaminnak;
   B17: laetril, már nem tekintik vitaminnak;

C-vitamin
: aszkorbinsav;

D-vitamin
: kalciferol, ergoszterol;

E vitamin
: tokoferol;

F-vitamin - telítetlen zsírsavak: linolsav, linolensav és arachidonsav; mivel nagy mennyiségben szükséges, nem illik rá a vitamin definíciója.


K-vitamin
: menadion;

P-vitamin: bioflavonoidok, ma már nem tekintik vitaminnak.

Kommentek

archivált tartalom

Danos fekete #1

Fandarticus maxibus! :-)

2017-06-07 12:42:46