Persze azt is kérdezhettem volna a címben, hogy egyáltalán kell-e csökkenti a koleszterinszintet, ugyanis a koleszterinnel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Vannak, akik - a rendszeres gyógyszerfogyasztás mellett - gondosan számlálják a napi koleszterin-bevitelüket, míg mások szerint nem kell foglalkozni vele, elegendő, ha ügyelünk a testsúlyunkra, kerüljük a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást, rendszeres testedzést folytatunk és egészségesen táplálkozunk. Ez utóbbi felfogás követői elsősorban a telített zsírok és ún. transzzsírok (hidrogénezett növényi olajok) fogyasztását kárhoztatják. (A kutatások alapján úgy tűnik, joggal!) Ráadásul a koleszterin általános „megbélyegzése” félrevezető is, mert valójában csak az érelmeszesedésért felelősnek tartott „rossz” koleszterint (LDL-koleszterint) és a vérben található triglicerideket (neutrális zsírokat) kell csökkenteni, a „jó” koleszterin (HDL-koleszterin) magas szintje egyenesen kívánatos.
Számos rosszkoleszterin-csökkentő gyógyszer van forgalomban, azonban ezek - hasonlóan a többihez - nemcsak használnak, hanem sok betegnek ártanak is, mindegyiküknek van valamilyen kedvezőtlen mellékhatása. Nagyon sokan szednek koleszterin- és/vagy trigliceridszint- csökkentő pirulákat, és az orvosok óva intenek a gyógyszerbevitel redukálásától, ne adj’isten az elhagyásától, ezeket ugyanis - mint mondják - egy életen át kell szednünk. A szerencsétlen páciens - mit tehetne mást - hallgat doktorára, és (a gyógyszeripar örömére) nap, mint nap bekapja aznapi tablettáját, mert tart pl. pajzsmirigy-funkciójának csökkenésétől, rosszabb esetben annak megszűnésétől, fél a szívrohamtól, a stroke kialakulásától.
Miután korábban a „Napi egy tál bab rendben tartja a koleszterinszintet” című írásomban érintőlegesen foglalkoztam a témával, többen is megkérdezték, hogy még mivel csökkenthető a vérben lévő koleszterin mennyisége. A felvetés jogos, mert kevesen képesek mindennap egy tál babot elfogyasztani, és - noha finomak a babos ételek - egy idő után azért unalmassá válhatnak. Bár néhány esetben máskor is említést tettem az étel e kedvező tulajdonságáról, úgy döntöttem, alaposabban utánanézek, hogy milyen jótékony hatású koleszterincsökkentők vannak a babon kívül. A keresésben elsősorban Vitamin Biblia és Vitalitás Bibliája c. könyvek (mindkettőt Earl Mindell írta) voltak a segítségemre.
A szakemberek koleszterincsökkentő ételként elsősorban a pulykahúst ajánlják, viszont óva intenek a májától, mert azt kifejezetten koleszterinbombának tartják. A pulykán és a szemes babon kívül - többek között - a padlizsán, a nyers vagy a főtt hagyma (a sült hagyma a felhasznált olaj miatt nem jó!), a fokhagyma, a joghurt, a hámozatlan alma, az almareszelék, a citrus gyümölcsök (pontosabban héjuk belső, fehér részének), a szójabab, a nyers sárgarépa, valamint a rostos ételek, továbbá a telítetlen olajok, a króm-készítményeket, a C- és E-vitaminok, a niacin és a lecitin lipotrópok (zsíranyagcserét stimuláló anyagok) fogyasztását javasolják. Az utóbbi zsíroldó anyagok segítik elő, hogy a koleszterin a szervezetben biztonságosan keringjen. A vélemények megegyeznek abban, hogy fontos a rostokban dús étrend - amelyben bőségesen van zöldség és gyümölcs -, a teljes (hántolatlan) gabonafélék, a hüvelyesek és az olajos magvak fogyasztása.
A növényi rostok kedvező élettani hatását igazolja egy amerikai egészségügyi felmérés, mely szerint, akik reggelire müzlit ettek azoknak alacsonyabb volt vérük koleszterinszintje azoknál, akik egyáltalán semmit sem reggeliztek. Az olyan rostban gazdag élelmiszerekről, mint például a zabkorpa, vagy a zabpehely azt olvastam, hogy naponta egy csésze zabpehely és egy zabkorpás sütemény ugyancsak hatékonyan csökkenti a magas koleszterinszintet.
Több vizsgálatban kimutatták, hogy a króm szintén eredményesen használható a koleszterin- és a trigliceridszint egyensúlyban tartására, s ez által a szívbetegségek kialakulása kockázatának csökkentésére. Az izomnövelő króm-pikolinát szedőknek, akik rendszeresen edzenek (részben emiatt is!), normális a koleszterinszintjük. A kurkuma szárított gyökerének őrleményét, a curry-port, ugyancsak dicsérik, mely nemcsak fűszerként ismert, hanem gyógynövényként is. Egyenesen azt mondják róla, hogy az életet meghosszabbító szer, hatásos gyulladás gátlóként, a szívbetegségek megelőzésére is, valamint csökkentheti az ember koleszterinszintjét.
Kísérletekkel igazolták, hogy a niacin - vagyis a B3 vitamin - erélyes koleszterin-, és triglicerid-csökkentő, emellett segít abban, hogy egészséges legyen az emésztőrendszerünk. Ráadásul szebbé teszi a bőrünk, csökkenti a magas vérnyomást, megakadályozza a migrénes fejfájást, megszünteti a rossz szájszagot és a fekélyes fájdalmakat, enyhíti a hasmenést, energiát biztosít a szervezetnek, és még arra vonatkozóan is vannak bizonyítékok, hogy bizonyos védelmet nyújt a rák ellen.
A B-vitamin komplex tagja, a lipotróp (zsírokat emulgeáló) hatású kolin - egy másik B-komplexszel - az inozitollal együtt serkenti a zsír- és a koleszterin-anyagcserét a szervezetben, megakadályozva, hogy lerakódjanak az érfalakba vagy az epekövekben. Hasonló hatású a vanádium is, melyhez természetes úton elsősorban halas ételekkel juthatunk.
Az F vitamin - melyet a telítetlen zsírsavak alkotnak - azzal, hogy elégeti a telitett zsírokat, koleszterincsökkentő, ráadásul fogyaszt is. A cink irányítja a szervezet anyagcsere folyamatát, elősegíti az inzulinképződést, fokozza a szellemi frissességet, eltünteti a körmökről a fehér foltokat, és csökkenti a koleszterin-lerakódást.
Az olykor útifűnek nevezett Psyllium mag őrleménye - mely rendben tartja a bélműködést, segít az emésztési zavarokban - nemcsak székrekedés elleni orvosság, de hatékony és biztonságos koleszterinszint-csökkentő is.
Az öregedés és immunrendszer hanyatlásakor jót tesz a vírusok és a baktériumok elleni harcban a japánok által sokra tartott élelmiszer, a reishi gomba, amely nemcsak a rosszindulatú daganatok kifejlődésére fejt ki gátló hatást, hanem kordában tartja a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást is.
Japán kutatók kimutatták, hogy a szőlő héjában van egy olyan vegyület, amely csökkenti a máj zsírtartalmát, ezáltal a koleszterinszintet is. Tehát, aki hetenként néhány alkalommal iszik egy-két pohár bort, azt helyesen teszi. De azért nem árt vigyázni, mert a sok bor minden kedvező hatást tönkretehet.
A kiváló antioxidánsként ismert zöldtea egyéb jótékony hatásai közül az egyik, hogy a benne lévő katechinek hatékony testzsírcsökkentő, s egyúttal koleszterin-szabályozó anyagok is.