Rosta Erzsébet weboldala


Kurkuma porAmikor 2010 nyarán megírtam cikkemet, az univerzális, jótékony sárgagyökérről, nem gondoltam, hogy nemsokára nálunk is felfedezik gyógyhatású szerként az addig csak felkapott konyhai fűszerként használt kurkumát. Talán néhány hónap telhetett el, amikor feltűnt a reklámokban a „svájci tudósok által kifejlesztett Medosan Kurkuma Plus – tablettaként és kapszulákban egyaránt forgalmazott – étrend-kiegészítő. Azóta szinte alig van nap, hogy ne hallanám hirdetni, felsőfokon méltatni. A készítményt ajánló betegek nem győzik hangoztatni a csodálatos kurkumáról, hogy védelmet nyújt az ízületeknek, hatékonyan kezeli az ízületi gyulladásokat, sőt ezt bizonyítva, nemcsak táncra perdülnek, hanem hajolgatva palántáznak, talán még futnak is. A kurkuma gyógyhatásáról már régóta tudtam, ugyanis Indiában - ahol többször is jártunk - milliók ismerik, és használják fűszerként és gyógyszerként egyaránt. Viszont a hirdetésben megjelenő összegtől, minden alkalommal elképedek, hihetetlennek tartom, hisz az indiaiak által naponta fogyasztott - olykor a 2 grammot is elérő mennyiségű - kurkumapor meglehetősen olcsó, elképzelni sem tudom, hogy a nagyrészt belőle összeállított készítmény mitől kerülhet ennyibe.

A sok dicséret, mantrázás felkeltette kíváncsiságomat e készítmény iránt, elhatároztam, alaposabban utánanézek. A mértékadó orvosi szájtokon semmit sem találtam a Medosan készítményekről, és svájci orvosok ez irányú kutatásaival sem találkoztam. Általában elismerik a kurkuma lehetséges pozitív hatásait, azonban olyan szintre még nem jutottak a kutatások, klinikai kísérletek, hogy a kurkuma-készítményeket gyógyszerként lehessen forgalmazni. Táplálék kiegészítőként viszont nyugodtan fogyasztható, csak a terhes és szoptatós kismamáknak, a krónikus gyomorfekélyben szenvedőknek, valamint az epekővel küszködőknek kell óvatosaknak lenniük, és - a vérhigító hatása miatt - a jelentősebb sebészeti műtétek előtt sem ajánlott.

A Neten a Medosan Kurkuma készítményről annyit tudtam meg, hogy a svájci Swiss Beauty AG kozmetikai cég terméke, mely koncentráltan tartalmazza a növény természetes hatóanyagát. Viszont az összetételét elolvasva kiderül, hogy a kurkumagyökér pora mindössze 82,5%, mert a készítmény tömegnövelő mikrokristályos cellulózt, stabilizátorként polivinil-pirrolidont, fényezőanyagként shellacot, továbbá - hogy ne csomósodjon - magnézium-sztearátot, szilícium-dioxidot és talkumot, valamint 5 mg E-vitamint tartalmaz. Ehhez képest egy 90 tablettás doboz Medosan Kurkuma Plus ára 7.990.- Ft, ami kedvezményesen - ha két dobozt vesz a rászoruló - 1000 Ft-tal olcsóbb. Mivel nem vettem még, a benne lévő kurkuma mennyiségét nem tudtam kideríteni, de 1 g-nál valószínűleg nem lehet több egy tablettában. Olyan hirdetést is találtam a világhálón, mely 60 db (kapszulánként 400 mg kurkumát tartalmazó) kurkuma-kapszulát kínált - 24 %-os kedvezménnyel - 1890.- Ft-ért.

Egy amerikai vitaminokat, gyógynövény-készítményeket és táplálék kiegészítőket forgalmazó cég viszont még 10 US$-t sem kér el a darabonként 720 mg kurkumát (turmeric), egy dobozban pedig 240 kapszulát tartalmazó készítményéért. Gyors becslést végezve, 1 g kurkuma a Medosan plus vásárlása esetén cirka 80-85 Ft-ot (de az is lehet, hogy ennek a dupláját), az akciós kapszula, valamivel kevesebb, mint 80 Ft-ot kóstál, míg az Egyesült Államokból vásárolva (szállítási költséggel és áfával együtt) kevesebb, mint 10 dollárcentbe (az írás időpontjában 24 Ft) kerül.

Mivel mindig van a spájzomban kurkumapor, a Medosan elterjedése után kis vízben feloldottam néhány késhegynyit belőle és megittam. Szerintem remek volt a hatása. A kurkumás zacskón nem találtam árat, a férjem pedig már nem emlékezett, mennyit fizetett érte. Ezért - mielőtt belekezdtem volna a cikkembe - felhívtam egy indiai üzletet, és aziránt érdeklődtem, hogy kurkumapor kapható-e náluk. A hölgy lelkesen válaszolta, igen árulnak, 10 dkg-os kiszerelésben tisztított kurkumaport, aminek az ára 300 Ft. A válaszra leesett az állam.

Kurkuma kapszulaAttól függetlenül, hogy a különféle kurkuma készítményeknek nagyságrenddel magasabb az áruk, senkit sem akarok lebeszélni róluk, írásommal mindössze azt szerettem volna elérni, hogy akiknek megfizethetetlen, megterhelő a reklámozott termékek ára, nyugodtan próbálkozzanak meg a fűszerként árusított tiszta kurkuma porral, jó eséllyel ez is segíteni fog.

Illusztrálásként kiszórtam és lefényképeztem egy kapszulányi kurkuma port. Ez a mennyiség nagyjából három késhegynyit jelent, amit - mint írtam - egy kis vízben kell feloldani, és naponta két-három alkalommal felhörpinteni.

Kommentek

archivált tartalom

Rosta Erzsébet #9

Kedves Ernő és Zsombor!
Mindkettőjüknek igaza van abban, hogy a kurkuma fűszerpor, illetőleg a kurkumin kivonatot tartalmazó kapszulák nem tévesztendők össze, én azonban itt a fűszerport és az étrend-kiegészítőként forgalmazott kurkuma készítmények árait hasonlítottam össze. A kurkumin extraktátum valóban hatásosabb, de azt is meg kell jegyeznem, hogy a fűszerpor egyéb hasznos antioxidánsokat is tartalmaz, ami némileg mérsékli a köztük lévő különbséget. Talán még azt is érdemes megemlíteni, hogy a kurkumin felszívódását elősegíti a feketebors (ami az indiai (kurkumint tartalmazó) curry készítményekben a legtöbbször megtalálható), és zsírban oldódik, ezért a fűszerpor a legjobban a zsíros ételekkel fogyasztva hasznosul.

2015-05-25 09:09:50

Ernő #8

A Turmeric 750 mg kurkuma kivonatott tartalmaz kapszulánként! Nem mindegy, hogy fűszert veszek, vagy tömény kivonatott !

2015-05-25 08:20:40

Zsombor #7

Egy nagyon fontos dolog sajnos kimaradt a cikkből. A bolti kurkuma fűszerpor és a terápiás célra javasolt kurkuma kivonat nem ugyanaz! A kivonat koncentráltan tartalmazza a növény aktív hatóanyagát a "kurkumin"-t, általában 95%-ban (a fűszerpor csak 1-2%-ban). Ezáltal terápiás célra sokkal hatékonyabb. A kivonatot tartalmazó készítményeket érdemes használnunk. Ezek árban is sokkal kedvezőbbek, mint egyes agyonreklámozott termékek.

2014-06-17 10:50:09

Rosta Erzsébet #6

Kedves Flóra!
Köszönöm a kiegészítését, a kurkuma valóban remek színező, az emlékeim szerint valamikor botrány is volt ebből, mert a levágott csirkék bőrét - hogy tanyasiként (drágábban) adhassák el őket- kurkumával dörzsölték be. A keresztnevét pedig időközben kijavítottam.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2014-05-30 06:11:14

Fábiánné Kardos Flóra #5

Sajnos a nevem végéről a záró 'a' figyelmetlenségből lemaradt, Flóra a nevem. :cry:

2014-05-29 06:35:42

Fábiánné Kardos Flóra #4

Kedves Rosta Erzsébet!

Magam is hasonlóképp jártam a kurkumával, azaz ma is bosszant, hogy el lehet adni ennyivel drágábban.
Cikkét annyiban kiegészíteném, hogy - mivel sáfrány helyett is használható, sőt a tojó tyúkoknak adva, állítólag a tojás sárgáját is színezi - sokan használják a háztartásban olyanok is, akik nem kedvelik az indiai konyhát. Lakóhelyemen, a falu boltjában is rendszeresen kapható, a 20 g-ot tartalmazó tasak kb. 100 Ft körüli árban.
Előbb magamon próbáltam ki, majd másoknak is mertem ajánlani a rendszeres fogyasztását. Akik kipróbálták, azoknak 90%-ban használt. Nagy érvem volt, hogy ha az ízületei állapota mégsem javul, akkor legalább csak 100 Ft-ot "bukott" az ügyön. De akik nem adták fel a szedését pár nap utána, azoknak használt.

Többeknek ajánlom azóta is, és meglepetésemre azt a jelenséget tapasztalom, hogy inkább megveszik a kapszulát mégis, mert abban jobban bíznak. És ezek olyan emberek, akik napi rendszerességgel használják az internetet, tehát bármikor informálódhatnak.

2014-05-29 06:33:43

Margó #3

A cikk nagyon hasznos, a bio boltban vásárolt kurkumát használom, pár csepp olívaolajjal, mivel zsírban oldódó.

2014-03-25 09:42:45

Rosta Erzsébet #2

Természetesen az utánanézek - mivel az "utána" szó igekötő - egybeírandó. A kivétele - "a busz után nézünk" - viszont nem igazán szerencsés, mert az "után" szó névutó. A különírásra inkább az akar, kell, szokott, tud stb. segédigéket használó kifejezés (pl. utána tudtam/szerettem volna/akartam nézni) lett volna a jó példa. Egyetértek a másik megjegyzésével is, fennakadni/felakadni valóban a szem "szokott", az áll leesik, felkopik vagy pelyhedzik.
Észrevételeit, elismerését köszönöm, a hibákat kijavítottam. Ha akarja, az Önét is szívesen korrigálom, ugyanis magánhangzóval kezdődő szó előtt az "az" határozott névelőt használjuk.

2014-02-05 16:41:39

Tóth Péter #1

1. A utánanézek egy szó, kivétel, ha a lekésett busz után nézünk.
2. Vagy felakadt a szemem, vagy leesett az állam, de semmiképpen nem "fennakadt az állam".
3. A cikk egyébként hasznos és jó.

2014-02-05 08:23:36